Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Zakaj ste šli v nakup nepremičnine?

Zakaj ste šli v nakup nepremičnine?

Zakaj ste šli v nakup nepremičnine? Ste preračunali in ugotovili, da vas to pride ceneje kot povprečno življenjsko dobo (na primer naslednjih 30 let) preživeti v najemu? Ker hočete biti sam na svojem? Ker ste razmišljali o tem, da boste potem stanovanje ali hišo lahko zapustili potomcem?

nakup nepremičnine je iz ekonomskega vidika vedno ugodnješa rešitev kot najemnina. saj se obroki za kredit in najemnina ne razlikujejo veliko, ali pa sploh ne. zraven vsega pa še vse ostalo: veš da si na svojem, in v svojem lahko počneš pa ravno kar se ti zahoče, kar v najemnem nikakor. o materialni zapuščini pa še res ne razmišljam.

Ker je moj obrok kredita takšen, kot bi bil za najemnino. Kredit bom odplačevala 15 let (uh, sedaj mi ostane le še 10) in bo stanovanje moje; v primeru plačevanja najemnine ne bi bilo ničesar mojega, plačevala bi pa enak znesek (cca. 300 € mesečno za 75 kvadratnih metrov)

Stanovanje, ki smo ga kupili 4 leta nazaj je stalo takrat 30 000€, sedaj pa nam ponujajo 60 000€, kredit smo vzeli na 7 let ampak je bil ugoden in smo že odplačali. Cene nepremičnin non stop rastejo. Veliko je razlogov za nakup!

ker se mi niti pod razno ni dalo vsaki dve leti iskat novo stanovanje, do dolgoročnega najema je pa pri nas očitno nemogoče prit.

Kje prodajajo tako poceni stanovanja?

Če bi pri nas normalno funkcionirala tržna najemnina, bi se absolutno raje odločil za najem. V tujini se sklepa najemne pogodbe za 10, 20 in več let, pri čemer imaš dosti bolj proste roke npr. glede urejanja notranjosti. Pri nas je ogromno oddaje na črno in razmerja sploh niso pravno urejena.

Glede kredita in najemnina : ne drži, da sta enaka. Kredit plačujem skoraj 1000€ mesečno, najemnina pa me je pred tem prišla nekje 500€ mesečno. Oboje brez stroškov. Za kredit moraš vseeno biti malce bolj finančno krepak.

Govorom o garsonjeri(Primorska), bila je res ugodna ponudba, kupili smo od podjetja in smo imeli srečo, ampak se je obrestovalo.

Pa ne valjda na Obali?

Ni ravno ceneje kot najem, ampak meni ogromno pomeni to, da sem na svojem. Že zaradi občutka domačnosti in tega. Če bi se dalo npr. tudi pri nas skleniti najemno pogodbo za kakšnih 20 ali 30 let, bi najbrž krepko razmislila, tako pa druge možnosti, če se nočeš vsakih par let selit, skoraj ni.
Poleg tega cene nepremičnin zaenkrat še rastejo, tako da je nakup tudi dobra naložba denarja. Midva sva izračunala, da so se v letu in pol, kolikor je preteklo od nakupa stanovanja, cene toliko dvignile, da sva že “not prinesla” obresti od kredita.
Konec koncev pa kljub mladosti razmišljam tudi o tem, da bi rada nekaj ustvarila tudi za svoje otroke, da bo tudi njim malo lažje nekoč.

Za nakup nepremičnine sva se z možem odločila iz dveh preprostih razlogov:
1. V sloveniji praktično nimamo trga najemnih stanovanj
2. Nakup nepremičnine, s katerim sva ustrezno rešila stanovanjski problem, sva lahko realizirala brez večjih odrekanj.

bolje svoja lastnina kot tuja

Malo off topic…
Če imaš možnost najema stanovanja (60 m2) za 150 € mesečno – najem za nedoločen čas (garantirano), na dobri lokaciji… a se potem sploh splača kupovati stanovanje?

Če bi hoteli kupiti primerljivo stanovanje bi nas to stalo cca 70 – 75.000 € (kar pomeni za okrog 38-40 let najemnin, pri čemer je treba upoštevati, da v najemu ni stroškov z vzdrževanjem stanovanja – okna, fasada, streha…).

Bi se v takem primeru odločili za nakup stanovanja?
Meni se računica ne izide…

Za natanko tako stanovanje, OK – 63 m2, smo že leta 2004 plačevali 270 €, zato se tvoja računica res ne izide. Take najemnine so morda nekje na… hm… Bizeljskem, brez elektrike, kopalnice in tople vode.

pred 5 leti smo na štajerske kupili stanovanje za takratnih 10 milj, sit. zdaj je vredno 18 milj. sit. in kredit bomo letos odplačali.. 🙂

Za natanko tako stanovanje, OK – 63 m2, smo že leta 2004 plačevali 270 €, zato se tvoja računica res ne izide. Take najemnine so morda nekje na… hm… Bizeljskem, brez elektrike, kopalnice in tople vode.[/quote]

Hja…
Ni na Bizeljskem, temveč na Štajerskem. 😉
V večjem mestu.
Stanovanje je v bloku, staro 40 let, vzdrževano, z vsemi priključki (telefon, catv, kabel. internet, ogrevanje – CK…).
In najemnina je dejansko 150,00 €.
Se potem nakup ne splača, ne?

(Seveda pa se zavedam, da imamo srečo in da so načeloma najemnine bistveno višje.)

Za natanko tako stanovanje, OK – 63 m2, smo že leta 2004 plačevali 270 €, zato se tvoja računica res ne izide. Take najemnine so morda nekje na… hm… Bizeljskem, brez elektrike, kopalnice in tople vode.[/quote]

Hja…
Ni na Bizeljskem, temveč na Štajerskem. 😉
V večjem mestu.
Stanovanje je v bloku, staro 40 let, vzdrževano, z vsemi priključki (telefon, catv, kabel. internet, ogrevanje – CK…).
In najemnina je dejansko 150,00 €.
Se potem nakup ne splača, ne?

(Seveda pa se zavedam, da imamo srečo in da so načeloma najemnine bistveno višje.)[/quote]

Ja, res imate srečo. Samo, a bo ta najemnina večno tako nizka? Morda se bodo zamenjali lastniki in novi ne bodo tako radodarni…

Tudi jaz bi vas opozorila na to, da se pozanimate, kako dolgo boste plačevali tako malo. Jaz sem 2007 najela stanovanje za 250 evrov, kar je za Ljubljano zelo ugodno, z novo najemno pogodbo za 2008 pa je lastnica zvišala najemnino na 330 evrov. Kaj sem hotela? Naj se še enkrat selim? Ne. Zato plačujem več in upam, da bodo najemna neprofitna stanovanja kmalu končana. Na razpisu smo bili namreč uspešni!

Mi smo tudi s štajerskega konca in moram reči, da se nam bo nakup 3-sobnega stanovanja skupaj z adaptacijo izplačal po 20 letih (glede na višino najemnin). Imamo kredit na 10 let, obrok je v višini najemnine za tovrstno stanovanje. Ne vem no,jaz sem bolj ziheraški tip in se počutim varneje v lastnem stanovanju, kot da sem odvisna od volje najemodajalca, pa tudi otrokom bomo lahko nekaj zapustili po naši smrti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close