Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj štajerci….

Zakaj štajerci….

Se opravičujem vse štajercam, post ni bil sovražno nastrojen proti njim, še najmanj. Sploh pa nisem ljubljančkam, na žalost živim naštajerskem, nisem iz ljubljane, pa mi gredo določene stvari v uho in me pač motijo. Tako kot nekatere tu gori moti določena ljubezen, saj najbrž če bi napisala, da me je moj prevaral, bi imela več pozitivnih odgovorov. Tu so zadnje čase sprejemljive samo določene teme, take kar tako pa ne več. Ok.

naj povem, da prav vsi ki visimo tu gor, imamo PREVEČ časa, ne samo jaz in ostali.

Se še enkrat opravičujem, če sem koga užalila, v isti koš vrgla vse štajerce. Samo da pa 3x človeku poveš da je narobe, to pa presega že vse meje. A se delajo neumne ali pa so res, kajne??

Pa lep vikend, MON je še najbolj primeren samo za branje in smejanje

Najprej hvala za opravičilo, čeprav konec posta še vedno kaže tvoje nerazumevanje (in nestrpnost!) do narečja.

Tudi tebe so zgoraj opozorili na tvoje napake pri pisanju, pa jih nisi odpravila, ker se ti ne zdijo pomembne. Si pomislila, da se tudi ljudem okoli tebe (verjetno tvoji sorodniki) to ne zdi pomembno?

Drugače pa jaz, za razliko od tebe, ki, citiram: “na žalost živiš naštajerskem”, tukaj živim z veseljem.

Imela pa sem možnost nekaj let živeti na drugih koncih naše države, pa mi še na misel ni prišlo, da bi jaz kot priseljenka, opozarjala domačine na “napake” v izgovorjavi – ker se za to pač nisem čutila poklicana in se mi je njihovo narečje (kot tudi vsa ostala) zdelo prav simpatično.

Lep pozdrav s Štajerske.

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Tistemu ki poveš isto trikrat ni krivo to, da je Štajerc, ampak kaj drugega.

Dajmo se potruditi, da bomo na med.over.netu. in tudi v vsakdanjem življenju govorili in pisali po svojih najboljših močeh, najlepšo knjižno slovenščino, ki jo premoremo oz. se jo še spomnimo iz šole. Naj ne bo zamere med nami, če kdo koga opomni, da ne govori oz. piše v pravilnem slovenskem jeziku. Obožujem slovenska narečja, pri srcu so mi nekatera bolj, druga malo manj, vendar vsa so naša in močno moramo biti na njih ponosni.
Sama zagotovo delam hude napake čeprav se trudim, da jih ne bi, vendar se vedno potrudim, da pišem Slovenec, Slovenci z veliko začetnico in pazljivo uporabljam dvojino.
Prosim, če me vedno opozorite kadar bom naredila slovnično napako. Tipkarske ne štejejo:-)))
Lep pozdrav vsem, ki jim je mar za naš čudežni jezik!

Joj ste ene občutljive. Tukaj lahko kričite in kritizirate kolikor hočete. Je pa res, da praktično vsi s štajerskim narečjem ne znajo sklanjati imen. Tudi druga imena ne. Taka je pač realnost. Pa užaljenost gor ali dol.

Občutljivi smo zato, ker to, kar trdiš tudi ti, enostavno ni res. Si prepričana, da ti znaš bolje?

Praviš: “Tudi druga imena ne”, pravilno pa bi bilo: “Tudi drugih imen ne.”

:)))

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Ok, če si že to želela:

“…najlepšo knjižno slovenščino, ki jo premoremo oz. se jo še spomnimo iz šole…”

pravilno je:
“…najlepšo knjižno slovenščino, ki jo premoremo oz. se JE še spomnimo iz šole…”

:))))

Točno tako! Se mi je zdelo, da stavek ne zveni tako blagoglasno, kot sem si želela. Hvala in LP!

Mojega Žiga Gorenjci sklanjajo Žigeta, Žigetu, Prekmurci Žigeja, Žigeju. Pa kaj. Po profesiji sem jezikoslovka, mapak mislim, da so narečja narodno bogastvo.

XXL napisal:

> Mojega Žiga Gorenjci sklanjajo Žigeta, Žigetu

Sem z Gorenjske in ti moram povedati, da tole ne bo držalo. Prav taka sklanjatev se nam na Gorenjskem zdi zelo čudna. Tako po naših pojmih sklanjajo Ljubljančani. Pri nas kar kleno rečemo: Žiga, Žige, Žigu, Žiga, pri Žigu, z Žigom.
Smo se že nasmejali zaradi tistega “Žigeta”! Vendar pa – “moja” Gorenjska sega od Kranja naprej in je morda gorenjski dialekt takoj, ko pridete ven iz Ljubljane drugačen, se pravi bolj ljubljanski:-))

a ni -z Žigo-brez m-ja na koncu??

Ne vem; upam, da se bo oglasila kakšna slovenistka in povedala kako je prav.
LP

On bo še vedno to kar bo, ne glede, kako se ti obremenjuješ.
Bremena pa so za odložiti in ne nositi.
Ti je jasno.

neuporabno razmišljaš

Avtor: XXL: Mojega Žiga Gorenjci sklanjajo Žigeta, Žigetu

sem iz severne gorenjske in NIKOLI ne sklanjamo tako. gorenjci radi kakšen E pojemo.

“vedno se nekdo spotika ob nekaj nepomebnega” A najdeš sebe v tem??? :)))))))))))))))))

kot priseljena gorenjka na štajerski konec, priznam,da me štajerci pogosto jezijo s svojo govorico.
pa dobro, to še sprejmeš. to je narečje. ime pa je le osebno ime. to je kot da bi se delal norca…. zato svojemu otroku nikoli ne bom dala takega imena, pri katerem že sedaj vem, da bi ga narobe uporabljali!

drugač pa se s štajerci dobro razumem, večina jih je zelo prijaznih, zgovornih, tko da imajo poleg popačenja imen še kar nekaj lepih lastnosti!

Štajerci so zares tako prizadeti, da mislijo, da:
– se pravilno slovensko tako piše oz. sklanja (recimo omenjeni Tilen bo najbrž dolgo časa mislil, da se tako sklanja in piše)
– je v redu, da se otrok nauči tako pisati. Potem bo odrastel v prav tako prizadeto osebo, ki bo svoje otroke naprej učila, da je super, če tako sklanjaš ali pišeš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close