Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj štajerci….

Zakaj štajerci….

…ne znajo sklanjati imena TILEN????

mene tako grozno moti. Svakinja je rodila fantka, poimonovala sta ga Tilen. Meni zelo lepo fantovsko ime, če pomislim da je bil v ožjem izboRu imen za mojega sina

In pol se začne sklanjanje in težave

Jaz sklanjam Tilen, Tilna, Tilnu, s Tilnom, pri Tilnu blablabla… In sem seveda najbolj čudna daleč naokrog,

ker okoli mene sklanjajo

Tilen, Tilena, Tilenu, s Tilenom blablabla…..

In otrok ima vse povsod napisano narobe svoje ime, na torti, v albumu, kjer koli je pač treba to ime sklanjati. In mene to resnično moti, sem jim že povedala, ampak baje jaz nimam pojma, štajerci pa to delajo po svoje.

in potem oni kritizirajo ljubljančane. GROZA!!!!

LP

ker so štajerci 🙂

ker imajo jajčko (in ne jajca)

in pesa namesto psa

pa saj nismo res tako butasti, da tega ne bi vedeli. To je le tako pogovorno, normalno, da vemo, da se sklanja, kot si ti napisala, Mija. Mogoče pač tvoja svakinja tega ne zna.

Dobro, štajerke in štajerci, ne rečem pogovorno, pustimo narečja. Ampak da to napišeš na torto, v zahvalno pismo, v album, tam vendarle ostane spomin za vedno, in ta spomin je NAROBE!!!!

Pa baje je sklanjanje imena Jaka pravtako za njih težko ;-((

Tako uničite vso lepoto določenih lepih slovenskih imen

lp

no, to imaš prav; na torto pa res ne smeš narobe pisati….s tem se tudi jaz strinjam.

Stajerci se pisejo z veliko, kot Slovenci!!!
Ti pa tule nekaj s sklanjatvami tezis.
Ce hocejo napisat na torto mojemu srcEku, pa naj …
Joj, joj.

Neverjetno kako je lahko nekdo obremenjen s tem, da je ljubljančan:((

Wild

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Pa daj swans, marsikaj ne tem forumu se piše z veliko in marsikaj z malo, briga me. To ni tema, ne grem se pravopisja, ampak me jezi nepravilno sklanjanje, pa če ti je všeč ali ne. Najbrž sem ti na žulj stopila s tem postom, kajne

Se mi zdi, da je ta MON postal zakladnica kreganj, kar koli napišeš sem gor, vedno se nekdo spotika ob nekaj nepomebnega in kontrira tam, kjer je najmanj potrebno.

Tu se ne moreš več normalno pogovarjti, tu ne moreš več prašati za kak nasvet, mnenje ali pa nekaj kar tako. Vedno se bo našla neka “ala swans”, ki bo temo spremenila v kreganje. Pa daj preskoči, če te ne zanima, če ti ni za pisanje, globoko vdihni in pojdi dalje.

lahko noč

Ma daj no s čim se obremenjuješ. Če nimaš nobenih resnejših problemov v življenju, je pa treba nekaj najt, a ne.

Jaz sem pa mislila, da smo mi Štajerci nabolj “slovnično osveščeni”.

Ko se pogovarjem z Ljubljančanom moram analizo naredit, da sploh razumem kaj govorijo.

Prav tako slabo razumem Prekmurce, pa Primorce, Gorenjce… , če govorijo v narečju.

Prav zato je zanimivo, ima nek svoj čar.

Pa, da bi se še s tem obremenjevala bi me hitro pobralo.

Sem skoraj pozabila odgovorit na vprašanje.
Zakaj Štajerci ne znamo ali nočemo pravilno sklanjat imena, ki je bilo v tvojem ožjem izboru? Nimam pojma.
Lahko se temu prilagodiš ali pa osiviš!

Kot prvo: ne posplošuj!

Kot drugo: lahko bi ti vrnila na enak način, kot si ti začela: zakaj Ljubljančani ne znajo izgovoriti besede: “kaj”? Ali pa: zakaj v drugem koncu naše domovine izginja dvojina?

Pa bom raje vprašala: zakaj se namesto zgražanja raje ne veseliš naše različnosti? A je res potrebno z javnim objavljanjem takih postov podpihovati nestrpnost?

Lep večer s Štajerske!

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Ker vas Ljubljančane radi zajeb….. in potem na forume pišete:” Kva, jaz teh štajercev nč ne razumem!”

Daj zresni se. Tako kot eni ljubljančani ne zante sklanjati, tako tudi eni štajerci ne znajo. Ne boš verjela, ampak to je vsa umetnost razlage.

lp,

N.

Ti si tista, ki se spotikaš. Če je ena slaščičarka (ali pa tvoja žlahta) ne zna sklanjati, še to ne pomeni, da ne znamo Štajerci.

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Draga Mija, odvisno je od tega KAKO napišeš ( s kakšnim tonom )! Tvoj post je bil nestrpen in skoraj sovražen, če bi jaz bila Štajerka bi smatrala to za žalitev, sploh ker tako ne sklanjajo samo oni ampak tudi Prekmurci in še kdo.

točno tako al si Štajerc al Gorenjc ali Primorc ali Dolenc,Prekmurc……Jaz mislim ,da so knjige iz katerih se učiš sklanjanja povsod enake.Zdaj je pa od tebe odvisno,ali se naučiš prav ali narobe.In res nismo vsi Štajerci krivi,če tvoji sorodniki ne znajo sklanjat;jih pa ti pouči kako je prav če te tako moti.

A veste v čem je razlika med Štajercem in Bosancem?
Bosanc se vsaj kakšen slovensko nauči!

:)))

Za tiste, ki niste razumeli poante. VIC

Ja samo vic je bil. Meni je smešen. Kakšnemu je pa lahko žalitev. Če na svet malo preveč resno gledaš.

Dajte malo po zgodovini pobrskat. A res ne veste, Da najbolj pravilno po slonensko govorijo Celjani? In kaj so? Štajerci, valjda!!!

“najbolj pravilno po slonensko govorijo Celjani”

ha-ha, najbrž res samo slonensko

Lapsus, se opravičujem, po slovensko.

Očitno ti nisi razumela poante napisanega (kar ni bil vic). Preberi, kaj je napisala Helpa, pa bo morda šlo.

Ampak zanimivo pa je, da je po Slovenskem pravopisu pravilno poleg Klemen, Klemna, Klemnu… tudi Klemen, Klemena, Klemenu… medtem ko predvideva pravopis za ime Tilen samo Tilen, Tilna…

Sem Štajerka, sicer z obrobja, preseljena v ljubljanske konce.
Še nikoli nisem sklanjala Tilna drugače kot ti.

Meni so narečne posebnosti všeč. Priznam pa, da me ob nekaterih uho zares boli… Recimo, tu slišim napačno uporabo spola z napačno uporabljenim določnim členom, na kar se res ne morem privaditi. Na primer: te vrata, te papirji, celo “tej otroci” namesto ta vrata, ti papirji, ti otroci… Kot da ljudje ne vedo, kakšnega spola je samostalnik. In to se res široko uporablja. Ali pa dvojina: greve, bove šle (za razliko od trdoštajerskega grema, boma šle:-)) – oboje mi je precej grdo, ampak ljubljanska različica mi je razumljivo še posebej mimo:-).
In tega je še pa še, ampak večina “napak” je prav luštnih, ker je itak jasno, da nikoli ne bomo vsi govorili zbornega jezika, ampak malo po svoje. Edino pravilo, ki pa bi moralo vedno veljati, je, da si javni govorci teh napak res ne bi smeli privoščiti.

Lp, A.

Mogoče res Štajerci (nekateri) narobe sklanjajo ime Tilen, drugače pa je bedarija diskutirat, kdo dela večje napake. Sicer pa narečje ni napaka. Ne bi o tem, kako kdo govori. AL KVA.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close