Zakaj so vsi pisarniški čevlji špičaki? Kje dobit čevlje brez špice?
Dajte mi ženske, ki delate v pisarnah, kjer se seveda morate primerno obleči, povejte, kje za vraga se da dobit salonarje 5-7cm peta pa da niso špičaki. Te proklete špice naprej pri prstu so mi tako grde. Pa kdo si je umislil, da je to za business formal primerno. Pf
Pogledala sem vse spletne trgovine kjer običajno kupujem, pa ni klasičnega salonarja na zaobljeno konico.
Pa da ne dolgotvezim. Pri nas je formalna obleka obvezna, zato peta mora bit. Kodeks pravi 3-7 cm, zaprti prsti, najlonke (izjema ful vroči dnevi), nevtralne barve. Glede na delovno mesto pa se pač oblečem formalno.
Tole pa skoraj ne verjamem, da so petke obvezne. Za kako gnilo službo pa to gre, da ti predpisujejo obvezno obutev, ki škoduje zdravju?
Ma ni šans, da nosim petke.
Verjamem, da imate kake predpise, ampak delodajalec te pač ne more prislit, da nosiš visoke petke.
Obutev si kupi tako, da ti bo udobno, da ne bo zdravju škodljiva. Imej malo hrbtenice no.
Nikoli ne kupim špičakov, niti pod razno čevljev z visoko petko.
Imam vedno udobno obutev. Zdaj sem začela celo to prakticirati, da imam v pisarni natikače :). Če imam pa kak poslovni sestanek pa pač neke udobne čevlje brez špic in petk. Ene sodelavke se lomijo v špičakih, petkah. Meni to na kraj pameti ne pride.
Ok, ne vem kako je z zakonodajo, ampak obuješ pa kar je primerno. V mojem primeru so to salonarji. Kar se tiče pa udobja… pod mizo itak sezujem čevelj, ko noben ne gleda, pa nisem 8h na dan v petah. Zato pa ravno salonar, ker gre 1,2,3 dol in gor. Pa je to moja skrivnost oz ne razglašam v službi vsem po vrsti. Pač ko grem do kopirca, wc sem obuta, pri mizi pa običajno ne. Preobuvam pa se v pisarni, do pisarne pa nekaj nizkega (zaradi vožnje in da pete ne uničim na tlakovcu prehitro). Tako mi 200€ črn salonar lahko služi 5 let. Efektivno 2uri na nogi na dan, 6 bosa. Izjemoma kaki posebni dnevi.
Kar se tiče kodeksa pa, više kot si na položaju, bolj formalen moraš bit. Vsaj v kakšnih panogah je tako.
Samo ne teh špičakov, 20.06.2021 ob 20:19
Ok, ne vem kako je z zakonodajo, ampak obuješ pa kar je primerno. V mojem primeru so to salonarji. Kar se tiče pa udobja… pod mizo itak sezujem čevelj, ko noben ne gleda, pa nisem 8h na dan v petah. Zato pa ravno salonar, ker gre 1,2,3 dol in gor. Pa je to moja skrivnost oz ne razglašam v službi vsem po vrsti. Pač ko grem do kopirca, wc sem obuta, pri mizi pa običajno ne. Preobuvam pa se v pisarni, do pisarne pa nekaj nizkega (zaradi vožnje in da pete ne uničim na tlakovcu prehitro). Tako mi 200€ črn salonar lahko služi 5 let. Efektivno 2uri na nogi na dan, 6 bosa. Izjemoma kaki posebni dnevi.
Kar se tiče kodeksa pa, više kot si na položaju, bolj formalen moraš bit. Vsaj v kakšnih panogah je tako.
Višji položaj imaš, manj ljudi je nad tabo, ki bi ti diktirali kako se moraš oblačit in obuvat.
Nižje si, bolj ti lahko težijo glede oblačil, obutve. Če si na podnu, te lahko prisilijo, da nosiš petke, čeprav jih nočeš. Samo pač ne upaš reči ne. Kdor je visoko na lestvici, si lahko privošči in zavrne take zadeve.
ANgeli Merkel sigurno ne upa nihče težit, če ne nosi štiklov. Delavka v nočnem baru pa mora nosit štikle, kurbiš oblačila… ker je pač na dnu.
če si visoko, 20.06.2021 ob 21:14
Višji položaj imaš, manj ljudi je nad tabo, ki bi ti diktirali kako se moraš oblačit in obuvat.
Nižje si, bolj ti lahko težijo glede oblačil, obutve. Če si na podnu, te lahko prisilijo, da nosiš petke, čeprav jih nočeš. Samo pač ne upaš reči ne. Kdor je visoko na lestvici, si lahko privošči in zavrne take zadeve.
ANgeli Merkel sigurno ne upa nihče težit, če ne nosi štiklov. Delavka v nočnem baru pa mora nosit štikle, kurbiš oblačila… ker je pač na dnu.
Glej. Samo zato ker jaz sprašujem po čevljih s peto zaradi primernosti k dotičnemu delovnemu okolju, ne izgubiš ti nič, prav tako ne kritiziram tvojega stila. Nosi ti kar ti hočeš. Hkrati ne napadam tvojega pogleda in preferenc glede službene obutve. Istega mnenja očitno nimava in prav je tako.
Če se ne strinjava glede tega kdaj “te lahko prisilijo” nosit pete, se pa verjetno strinjava, da obleka naredi človeka. Primerno delovnemu mestu se je treba pač oblečti (+obuti). Tu se verjetno strinjaš.
Debatne tekme tu v komentarjih, katera bolje argumentira svoje mnenje, se ne bom šla. V končni fazi, samo čevlje hočem kupit. Sicer zanimiv primer z Angelo Merkel in striptizeto, ni kaj, kapo dol za tak komentar. A jaz bom vseeno vztrajala pri tem, da višja pozicija zahteva resno jemanje kodeksa. Če pa kdaj prilezem tako visoko kot kanclerka Angela pa se bom spomnila tvojega komentarja.
Samo ne teh špičakov, 20.06.2021 ob 22:19
Glej. Samo zato ker jaz sprašujem po čevljih s peto zaradi primernosti k dotičnemu delovnemu okolju, ne izgubiš ti nič, prav tako ne kritiziram tvojega stila. Nosi ti kar ti hočeš. Hkrati ne napadam tvojega pogleda in preferenc glede službene obutve. Istega mnenja očitno nimava in prav je tako.
Če se ne strinjava glede tega kdaj “te lahko prisilijo” nosit pete, se pa verjetno strinjava, da obleka naredi človeka. Primerno delovnemu mestu se je treba pač oblečti (+obuti). Tu se verjetno strinjaš.
Debatne tekme tu v komentarjih, katera bolje argumentira svoje mnenje, se ne bom šla. V končni fazi, samo čevlje hočem kupit. Sicer zanimiv primer z Angelo Merkel in striptizeto, ni kaj, kapo dol za tak komentar. A jaz bom vseeno vztrajala pri tem, da višja pozicija zahteva resno jemanje kodeksa. Če pa kdaj prilezem tako visoko kot kanclerka Angela pa se bom spomnila tvojega komentarja.
MOje sožalje, da imaš tako službo, da te silijo v take slabe razmere.
Meni gre k sreči bolje :). Pa sem mislila, da sem bolj na dnu :). NIsem ravno v nočnem baru, sem višje, ampak svetlobna leta daleč od Merkl, a vendar me ne zatirajo tako grdo.
Vso srečo pri iskanju obutve.
Imas skoraj povsod, 20.06.2021 ob 22:45
Ne morem verjet, v kaj se je razvila debata. Torej visja pozicija, dobra placa so slabi pogoji, ker pac obstaja dress code?! Kaksno razmisljanje. Mogoce bolj zavist kot kaj drugega.
Recimo doktorica, ki predava na faksu. Je visoka pozicija, kaj ne? No pri nas so doktorice predvale v kavbojkah, udobnih hlačah, udobni obutvi.
Enako velja za razne doktorice po inštitutih. Pa se mi zdi, da če je nekdo doktor in dela na delovnem mestu, kjer je zahtevan doktorat, da je to spodobno visoka pozicija.
Naše direktorice tudi še nisem videla v štiklah pa je nadrejena 350 zaposlenim. Imajo pa tajnice štikle :).
Kar je zaposleno v poslovalnici se ne rabi pretirano kodeksa držat. Dokler so spodobni je ok. Ne rabi suknjiča, kravate itd. Gredo tudi do strank.
Člani uprave, nadzorniki, pravna služba, management, upravljalci, hr, itd. pa se pač pričakuje, da se držijo pravil. Tako tudi neko uradnost, skladnost s predpisi … pokažejo
Forum je zaprt za komentiranje.