Zakaj so Slovenci tako nevoščljivi drugim boljšo plačo?
Na fb, drugje na netu, so stalno razprave v stilu, kjer se zmerja tiste, ki imajo boljšo plačo.
Recimo zdaj se govori o učiteljih, zdravnikih. Na tisoče komentarjev kako imajo komentatorji minimalca, 800€. Na tisoče komentarjev kako naj gredi zdravniki, učitelji za trak delat. Pa, da imajo vsi enako velike želodce, zakaj bi morali eni imeti toliko več in tako naprej in naprej.
Ali pa, ko nekdo visokoizobražen ni zadovoljen z 900€, se usuje po njem, da naj gre za tekoči trak…
Dejstvo je, da imajo delavci za tekočim trakom, čistilke, negovalke… zanič plačo in bi morali imeti več. Ampak več ne bodo dobili, če bodo sovražno pljuvali po tistih z boljšo plačo.
Pa meni pač ni enako neka služba, kjer je zahtevana univ. izobrazba kot pa delo za tekočim trakom. Eni pa bi imeli kar podobne plače. Pa sanjajo kako bi moralo biti razmerje 1:5. Drugim se zdi to še prehudo, ker nek hud kirurg pa res ne sme imeti 5x več kot čistilka.
A ljudje res mislite, da bi morali kar vsi imeti skoraj enake plače, ne gled ena odgovornost v službi, ne glede na potrebna znanja v službi? Cenim vse delavce. Ampak dejstvo je, da nekdo z visoko izobrazbo gre lahko delat kot čistilka, za tekoči trak. Čistilka pa bo težko izvedla operacijo, učila otroke, narisala načrte za nov objekt…
Pa ljudem ne kapne, da s tem, ko pljuvajo po drugih, ki imajo boljše plače, se njihove plače ne bodo nič povečale? Še slabše bo. Vodilni vidijo kako so ljudje skregani med sabo in jih še lažje držijo na slabih plačah.
Pa prosim: tema ni namenjena komentiranju učiteljev, zdravnikov in njihovih dvigovov plač. Tega je že drugje ogromno. Tudi ni namejeno ta se komentira lopovsek tajkune. Zanje itak vsi vemo, da imajo preveč.
Naj bo namenjena temu zakaj eni tako nevoščljivi drugim. In če res eni mislijo, da bi pa imeli kar vsi enake plače oz. skoraj enake.
Osebno sem zavrnila neko službo, kjer je zahtevana univ. izobrazba, ogromno izkušenj, plača pa bi bila dobrih 900 neto. Niti jurja. Narod totalno zgrožen, da več pričakujem. Še bolj, ker so zgruntali, da sedaj imam očitno več (malenkost več). Ker to je pa čista katastrofa, da ima en čez jurja plače pa išče boljšo, drugo službo.
Hja, vsi imamo enake želodece. Zakaj bi moral imeti en uradnik z visoko izobrazbo ali pa nek arhitekt ali pa nek učitelj ali pa nek inžinir… parkrat večjo plačo? Omenjeni delajo na toplem, jim je udobno, lahko malce pokofetajo, gredo na mon… vse v službenem času.
Čistilka, delavec v proizvodnji… garajo v slabih razmeraha, pucajo dreke (čistilka), dela s strupenimi rečmi. Da ne omenjamo norme.
Zakaj že bi potem ti morali imeti parkrat manjšo plačo, delajo pa več?
enak plače, 23.02.2022 ob 07:39
Na fb, drugje na netu, so stalno razprave v stilu, kjer se zmerja tiste, ki imajo boljšo plačo.
Recimo zdaj se govori o učiteljih, zdravnikih. Na tisoče komentarjev kako imajo komentatorji minimalca, 800€. Na tisoče komentarjev kako naj gredi zdravniki, učitelji za trak delat. Pa, da imajo vsi enako velike želodce, zakaj bi morali eni imeti toliko več in tako naprej in naprej.
Ali pa, ko nekdo visokoizobražen ni zadovoljen z 900€, se usuje po njem, da naj gre za tekoči trak…
Dejstvo je, da imajo delavci za tekočim trakom, čistilke, negovalke… zanič plačo in bi morali imeti več. Ampak več ne bodo dobili, če bodo sovražno pljuvali po tistih z boljšo plačo.
Pa meni pač ni enako neka služba, kjer je zahtevana univ. izobrazba kot pa delo za tekočim trakom. Eni pa bi imeli kar podobne plače. Pa sanjajo kako bi moralo biti razmerje 1:5. Drugim se zdi to še prehudo, ker nek hud kirurg pa res ne sme imeti 5x več kot čistilka.
A ljudje res mislite, da bi morali kar vsi imeti skoraj enake plače, ne gled ena odgovornost v službi, ne glede na potrebna znanja v službi? Cenim vse delavce. Ampak dejstvo je, da nekdo z visoko izobrazbo gre lahko delat kot čistilka, za tekoči trak. Čistilka pa bo težko izvedla operacijo, učila otroke, narisala načrte za nov objekt…
Pa ljudem ne kapne, da s tem, ko pljuvajo po drugih, ki imajo boljše plače, se njihove plače ne bodo nič povečale? Še slabše bo. Vodilni vidijo kako so ljudje skregani med sabo in jih še lažje držijo na slabih plačah.
Pa prosim: tema ni namenjena komentiranju učiteljev, zdravnikov in njihovih dvigovov plač. Tega je že drugje ogromno. Tudi ni namejeno ta se komentira lopovsek tajkune. Zanje itak vsi vemo, da imajo preveč.
Naj bo namenjena temu zakaj eni tako nevoščljivi drugim. In če res eni mislijo, da bi pa imeli kar vsi enake plače oz. skoraj enake.
Osebno sem zavrnila neko službo, kjer je zahtevana univ. izobrazba, ogromno izkušenj, plača pa bi bila dobrih 900 neto. Niti jurja. Narod totalno zgrožen, da več pričakujem. Še bolj, ker so zgruntali, da sedaj imam očitno več (malenkost več). Ker to je pa čista katastrofa, da ima en čez jurja plače pa išče boljšo, drugo službo.
Ni problem visoka, nizka placa problem je, ker so dolocene sluzbe razvrednotene, po drugi strani pa so dolocena dela precenjena… mene ne moti, ce ima nekdo ki si zasluzi veliko placo, naj jo ima.. bolj me moti ker ljudje niti ne vedo kaj je bruto in kaj neto placa… to je bolj zalostno, ker niti osnove ne znajo..
Ja, to je res, da je ogromno delovnih mest, poklicev čisto razvrednotenih in da imajo premale plače. Preprosto ne more imeti negovalka, trgovka, natakarica, da ne omenjam pomočnice vzgojiteljice, bolničar… enako kot čistilka. Pa, da je jasno, čistilka ima premalo plačo. Ampak neka pomočnice bi morala imeti več kot čistilka, nek bolničar seveda tudi več, ker vendarle gre za bolj odgovorno, zahtevno delo.
Jasno je, da mora imeti učitelj, arhitekt, inžinir, zdravnik… dosti večjo plačo kot nekdo za tekočim trakom. Ampak narodu se odpelje, če samo slišijo, da ima kdo nad jurja neto. Ima že preveč…
Pa pustimo zdaj tiste, ki imajo hudo preveč. Jih je tudi ogromno. Politiki, razni paraziti v državnih firmah, tajkuni, razni tik pred penzijo v JU (ne vsi, ampak določeni so pa res tam samo zaradi plače in ni učinka od njih)….
Ljudem pač osnove niso jasne. Zakaj ima čistilka manjšo plačo kot recimo elektro ing.? Iz istega razloga kot je stanovanje v centru ljubljane 10x dražje kot isto stanovanje 100km stran v neki vasici kjer ni nič blizu. Ker je lahko. Veš koliko je ljudi, ki lahko delajo kot čistilka/čistilec? Večina. Veš koliko je ljudi, ki lahko delajo kot izkušen el. ing.? Ne tako veliko. Če ga želiš boš na trgu se boril z ostalimi, ki tudi potrebujejo tega ing.. To se zdaj na veliko dogaja. Ni določenega kadra. Dobesedno firme kradejo ljudi drugim firmam. Jaz osebno dobim vsak teden par sporočil na linkedin. In to ne samo iz slovenije. Če bi me slučajno zanimalo. Moj brat, pameten in priden. Si zasluži vse in več če se mene vpraša. Ampak njega noben ne vabi nikamor. Dela v proizvodnji. Ja zelo je priden. Ne ni na minimalcu, ni pa dobro plačan. Ampak nikoli pa ne bo v poziciji kjer bo lahko izbiral. Ker je zadnjih 20 let preživel v proizvodnji, na istem delovnem mestu. Medtem ko sem jaz zadnjih 15 let iz asistentke prilezla na položaj vodje. Ne kar iz lepega. Zato ker sem nove stvari nonstop delala v službi (se sama ponudila), se izobraževala in delala certifikate (v prostem času), prišla iz tega da nisem vedela kaj kaj pomeni, do tega da ljudje hodijo do mene in me sprašujejo za nasvete v službi. Delam v branži kjer je zelo malo ljudi, z znanjem in pravicami (certificiranih) za to delo. Ni nekaj kar človek pridobi znanje na fakulteti. Ni nekaj kar se lahko navadiš v parih mesecih ali letu. To je razlika. Jaz lahko izbiram. Jaz imam moč se pogajati. Jaz lahko postavim pogoje, zato ker oni mene bolj rabijo kot jaz njih. Ker imam izbiro. Večina ljudi te izbire nima. Nimajo te moči, ker je preveč ljudi, ki lahko njihovo delovno mesto zasedejo. Si zaslužijo višjo plačo? Večina verjetno ja. So pridni v večini. Zelo delavni. Si zaslužijo večjo plačo. Je realno pričakovati da bodo delodajalci človeka, ki ga lahko v parih dneh zamenjajo plačali pet krat več kot je njihova cena na trgu? Ni a ne. Je to pravično? Pa svet ni pravljica. Življenje ni pravljica. Ne živimo v utopiji sreče in pravičnosti. Živimo v realnem svetu kjer ima vse svojo ceno. Vedno smo. Koliko ste pripravljeni plačati vodovodarja če vam voda teče v kuhinji in jo ne znate ustaviti? Bo rekel en 100e da pride. Se vam zdi preveč. Samo zato da pride in zapre vodo? Preveč! Ampak voda teče. Vi ga rabite. Niste v položaju da zbijate ceno. Ker vam kuhinjo poplavlja. In plačaš 100. Ker tako je pač povpraševanje na trgu, da ponudba lahko da take cene. Če bi bil na vsakem vogalu nek vodovodar, bi verjetno se borili za to kdo bo sploh prišel in bi plačal krepko manj.
Točno tako, super napisano.
Meni osebno je jasno, da jaz, čeprav imam univ. izobrazbo, nimam kaj prida izbire, ker imam tako neiskano izobrazbo. Preveč nas je. Jasno mi je, da bo nek ing. strojni, elektro… dobil komot drugo službo, boljšo plačo, boljše pogoje. Pri njemu je tako: bo 10 razpisov, prijavilo se jih bo pa 5 na vseh 10 delovnih mest. Torej lahko izbirajo.
Pri meni je 1 razpis, prijavi se nas 50, 100 ali celo več. Hja, tu lahko pa delodajalec izbira.
Hkrati je pa tako, da lahko tisti ing. in jaz oba opravljava delo čistilke, ampak ona ne more opravljat najinega dela. Seveda pa me takoj nazmerjajo, če komu omenim, da iščem drugo službo češ, da imam fenomenalno plačo in da si kar nekaj zmišljujem pa tako naprej. Ja, imam večjo plačo kot čistilka, kot natakarica, vendar še vseeno podpovprečno in priznam,d a delam na tem, da najdem kaj boljšega. Pa naj me zmerjajo kolikor hočejo.
enak plače, 23.02.2022 ob 09:35
Ja, to je res, da je ogromno delovnih mest, poklicev čisto razvrednotenih in da imajo premale plače. Preprosto ne more imeti negovalka, trgovka, natakarica, da ne omenjam pomočnice vzgojiteljice, bolničar… enako kot čistilka. Pa, da je jasno, čistilka ima premalo plačo. Ampak neka pomočnice bi morala imeti več kot čistilka, nek bolničar seveda tudi več, ker vendarle gre za bolj odgovorno, zahtevno delo.
Jasno je, da mora imeti učitelj, arhitekt, inžinir, zdravnik… dosti večjo plačo kot nekdo za tekočim trakom. Ampak narodu se odpelje, če samo slišijo, da ima kdo nad jurja neto. Ima že preveč…
Pa pustimo zdaj tiste, ki imajo hudo preveč. Jih je tudi ogromno. Politiki, razni paraziti v državnih firmah, tajkuni, razni tik pred penzijo v JU (ne vsi, ampak določeni so pa res tam samo zaradi plače in ni učinka od njih)….
Ves kaj je danes najbolj zalostno danes, da vsi bi dali minimalca, kot da dolocena podjetja zivijo v nerealnosti… jaz pravim, ce mi zahtevas odgovornost me placaj.. v enem podjetju so mi ponujali delo vodje za 850eurov neto place… za ta denar grem raje delat kaj drugega brez odgovornosti. moras pa vedeti nekaj, da dosti ljudi laze glede place… in da veliko ljudi sprejme zelo odgovorno deli samo zaradi statusa v druzbi… in to podjetja vedo in izkoriscajo….dokler bo taka mentaliteta v sloveniji, se ne bo nic spremenilo… globoko smo zabredli…
Nina, se več kot strinjam. Ko tako berem, poslušam ljudi, imam občutek, da je sedaj ogormno poklicev, delovnih v rangu tam do 800, mogoče 900€. Tudi ljudje, ki imajo kar dosti odgovornosti ali pa kar hudo stresno delo (recimo gasilci kaki bolničarji, ki vidijo grozote) so stlačeni v rubriko minimalc ali pa malenkost več.
Se mi zdi, da so zdaj kar vsi v istem piskru, on, ki ima delo, kjer je dovolj OŠ in on s poklicno, s SŠ, delno tudi tisti z višjo šolo…
S tem, da bi morala biti, seveda, tudi plača čistilke višja in vsaj toliko, da ima neko spodobno življenje. Kar pomeni, da si tudi dopust lahko privošči. Minimalc pa je bolj životarjenje kot življenje.
Potem pa se ljudje med sabo zmerjajo, ker on ing. ima pa dobrega jurja neto, jaz za tekočim trakom pa minimalca, … dajmo ga zmerjat, ker ima več.
Oni tam zgoraj se pa režijo in si res delijo astronomske plače. Ljudje spodaj pa bi se med sabo pobili, ker ima on z visoko izobrazbo, zahtevnejšim delom, 200€ več kot nekdo v proizvodnji.
Forum je zaprt za komentiranje.