zakaj sneg včasih ne rata?
Se ne spomnim, kdaj se mi je to nazadnje zgodilo, vem le toliko, da v beljaku ne bi smel biti niti kanček rumenjaka (tako pravijo), čeprav včasih celo to ni ovira. Za trši sneg pa pomaga tudi ščepec soli ali žlica mrzle vode.
Vladka
No, nam se je pa točno to zgodilo, a samo 1x do zdaj. Definitivno je bil razlog pretopel beljak! Beljake sem mela prišparane še od jajc, ki sem jih rabla pri neki drugi jedi (samo rumenjake), pol sem pa hotla iz teh beljakov, ki so vmes kakšno uro stali na sobni T, narest sneg (sem tut dodala žlico mrzle vode, ker to itak vedno) – pa nič! Nikakor se niso hotli spenit v sneg… No, in sem vzela jajca direkt iz hladilnika (bila so iz iste kupljene škatle kot prva) – in je ratalo brez problema.
Tko da od takrat naprej pazim, da so jajca hladna ali vsaj beljake pred miksanjem v sneg ponovno shladim v hladilniku.
Nadaljujem z vprašanjem, kako trdo stepate sneg za biskvit? Namreč marsikje piše ali je rečeno, da se sneg stepa tako dolgo, da se pozna zareza noža oz. da ne pade iz sklede, če jo obrneš na glavo. Po drugi strani sem brala (v materialu za slaščičarsko šolo), da se sneg za biskvit sploh ne sme stepati tako dolgo, da je tak sneg nekako “zlomljen” in da se za biskvit sneg stepa toliko, da je še mehak, zagotovo se zareza od noža ne bi poznala in padel bi iz sklede, če jo obrneš na glavo. Menda bi naj bil za sesedle biskvite kriv tudi preveč stepen sneg. Tako pravijo tudi na Kulinariki.
Kar se mene tiče, sem doslej vedno sneg stepla na trdo. Biskvit je seveda kdaj tudi dol padel, večinoma pa ni. Kako bi bilo z manj stepenim snegom, seveda ne morem vedeti.
Torej, kako trdo stepate sneg?
LP Mimi
Dokler sem sneg stepala z metlico na roke sem ga pogosto premalo, ker se mi ni dalo tako dolgo mlatit po posodi in je bil bolj na približno “trd”.
Odkar sem si kupila el. stepalnik pa delam res na betonsko, čeprav sem že nekajkrat opazila pri kakem pecivu, da bi bilo morda bolje, če bi bil sneg malo manj trd, ker bi se masa lepše zmešala. Tako da je teorija o pretrdem snegu po moje kar realna.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.