Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zakaj sneg včasih ne rata?

zakaj sneg včasih ne rata?

Včasih se zgodi da sneg iz beljakov ne rata. Namesto snega so beljaki le malo penasti tekoči. Zakaj se to zgodi. Se mi je to že zgodilo ko jajca niso bila iz hladilnika – a mislim da to ni vzrok, saj sem imela zdaj jajca sveža in iz hladilnika.

Se ne spomnim, kdaj se mi je to nazadnje zgodilo, vem le toliko, da v beljaku ne bi smel biti niti kanček rumenjaka (tako pravijo), čeprav včasih celo to ni ovira. Za trši sneg pa pomaga tudi ščepec soli ali žlica mrzle vode.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Se mi še ni zgodilo, trkam. Že kar avtomatsko dodam ščepec soli, tudi kadar miksam cela jajca za biskvit.
LP Mimi

Da se mi sneg zagotovo naredi pazim, da res ne pride nič rumenjaka v beljak, da je metlica mikserja čisto suha prav tako posoda v kateri delam sneg in dodam ščepec soli ali pa sladkor. Tudi jaz trkam – vedno se mi naredi.
LP

No, nam se je pa točno to zgodilo, a samo 1x do zdaj. Definitivno je bil razlog pretopel beljak! Beljake sem mela prišparane še od jajc, ki sem jih rabla pri neki drugi jedi (samo rumenjake), pol sem pa hotla iz teh beljakov, ki so vmes kakšno uro stali na sobni T, narest sneg (sem tut dodala žlico mrzle vode, ker to itak vedno) – pa nič! Nikakor se niso hotli spenit v sneg… No, in sem vzela jajca direkt iz hladilnika (bila so iz iste kupljene škatle kot prva) – in je ratalo brez problema.
Tko da od takrat naprej pazim, da so jajca hladna ali vsaj beljake pred miksanjem v sneg ponovno shladim v hladilniku.

Jaz uprabljam tudi odtajane beljake, pa sneg rata. Za eno sladico jih namreč rabim 12, pa se mi ne da čakati do pusta. Imam enostavno eno posodico v zamrzovalniku in jih potem nalagam gor… In ko jih je 12, jih v hladilniku odtajam.

Kakšno reč iz 12 beljakov pa pripravljaš? Firbec babji, a včasih se sprašujemo, za kaj porabiti beljake…
LP Mimi

Beljake ‘res’ loči od rumenjakov, naj bodo čim bolj hladni, dodaj žlico hladne vode in žlico sladkorja za posip (sladkorne moke). Uspeh 101 % zagotovljen!!!

LP, PP

Za Elino kokosovo mandljevo torto rabiš več beljakov kot pa rumenjakov – konkretno za biskvit 12 beljakov, v kremi pa porabiš še šest rumenjakov

Ameriški “Angel cake” v modelu za torte – tistem z luknjo, potem pa ga prelijem s čokolado.

Mi smo beljakom v soli dodajali malce sladkorja. Vedno je uspelo.

Kadar delam jaz npr. biskvit dam vedno pol sladkorja k beljakom, pol pa k rumenjakom. Potem pa začnem stepat. Da nastane sneg traja sicer nekoliko dalje kot pri stepanju brez sladkorja. Sladkor pa se fino raztopi.

Pretopli beljaki, kot že rečeno, ali maščoba. Posoda mora biti popolnoma čista (mislim na to, da ne sme biti notri niti malo ostanka kake maščobe) – zato tudi rumenjak ne sme “uiti”.

-- <http://www.cenim.se> Spletna revija za aktivne ženske

Nadaljujem z vprašanjem, kako trdo stepate sneg za biskvit? Namreč marsikje piše ali je rečeno, da se sneg stepa tako dolgo, da se pozna zareza noža oz. da ne pade iz sklede, če jo obrneš na glavo. Po drugi strani sem brala (v materialu za slaščičarsko šolo), da se sneg za biskvit sploh ne sme stepati tako dolgo, da je tak sneg nekako “zlomljen” in da se za biskvit sneg stepa toliko, da je še mehak, zagotovo se zareza od noža ne bi poznala in padel bi iz sklede, če jo obrneš na glavo. Menda bi naj bil za sesedle biskvite kriv tudi preveč stepen sneg. Tako pravijo tudi na Kulinariki.

Kar se mene tiče, sem doslej vedno sneg stepla na trdo. Biskvit je seveda kdaj tudi dol padel, večinoma pa ni. Kako bi bilo z manj stepenim snegom, seveda ne morem vedeti.

Torej, kako trdo stepate sneg?
LP Mimi

Dokler sem sneg stepala z metlico na roke sem ga pogosto premalo, ker se mi ni dalo tako dolgo mlatit po posodi in je bil bolj na približno “trd”.

Odkar sem si kupila el. stepalnik pa delam res na betonsko, čeprav sem že nekajkrat opazila pri kakem pecivu, da bi bilo morda bolje, če bi bil sneg malo manj trd, ker bi se masa lepše zmešala. Tako da je teorija o pretrdem snegu po moje kar realna.

lp tinca

Jaz ga vedno stepam do betona, dodam pa malo mrzle vode (ena velika zlica na dva ali tri beljake). Na tak nacin pripravljen sneg je sicer trd, vendar ostane gladek, svetlec, se nikoli ne lomi in se lepo umesa med ostale sestavine.

lp, proxima

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close