Zakaj obvisi skrb za otroke samo na mami?
Poglejmo zgodovino. Moški so delali nezakonske otroke, za katere so skrbele matere, kakor so vedele in znale. Pomorščaki, pustolovci…so šli svojo pot.
Sej danes v deželah tretjega sveta, kjer niso kaj dosti osveščeni o kontracepciji, ni bistveno drugače..
Ta šibkost se kaže kot neprilagodljivost na (ekonomske) spremembe. Ker je recesija in visoka brezposelnost, se družba po večini ne želi prilagoditi nižjemu standardu in si kot dodatni strošek privoščiti še otroka.
Večina čaka na večjo varnost in izboljšanje ekonomskega položaja, da bodo si lahko privoščili še mogoče enega otroka.
S tem nima nobene veze rasizem, ampak značilnosti neke kulture ali družbe.
Saj to ravno, ker je kulturno čislano materinstvo na račun očetovstva. Torej matere so same po sebi “čaščene”, ker so matere, kakor tudi bodo dosti bolj zaničevane v primerjavi z moškimi, če javno postopajo kot slabi očetje.[/quote]
To je tako kot, če recimo se ti nekaj ne da pa rečeš drugemu: Joj, ti pa to tako super narediš, res ne zna nihče bolje kot ti narediti. Pa se še malo cediš in on seveda z največjim veseljem stvar opravi, ker ne opazi, da si ga gladko zmanipuliral. Par sladkih besed oz. čaščenja in se umakneš delu.[/quote]
Otrok se rodi z ljubeznijo do mame, oče si more to šele prislužit…. in mnogi tega ne uspejo nikoli.
Moški, ki išče izgovore v genetiki, ima prej težave z vsem drugim. Neprilagodljivi pezdetki so imeli osiromašeno otroštvo, še danes jih nihče nima rad (šmrk), privzgojili si jim slabe vzorce obnašanja, niso spoznali, kaj je prav in kaj narobe…ampak ne, dons je za njih glavni izvorni greh genetika (ki sili moške, da se prikazujejo v najslabši možni luči). Potem pa naj še delajo kot pravi moški. Kramp v roke in gremo.
Zakaj naiven ?
Če dobijo pomoč in preživijo ter se množijo, kje sem potem jaz naiven ? :)[/quote]
Ker pišeš o sposobnosti. Ja, lahko je biti “sposoben” na način, da te drug financira.:)))))[/quote]
Ja, ampak še vedno se gre za sposobnost. Tudi živeti na tuj račun je sposobnost in evolucije ne zanima sam način, ampak posledica.
Živali prav tako preživijo najbolj sposobne in ne le tiste, ki so moralne in ne živijo na tuj račun. 🙂
In takšna “sposobna” kultura se potem razmnožuje in širi, ker ima določene prednosti za preživetje od ostalih.
Ker moški ni tako sprogramiran. Genetika. Moški se mora prav silit in prepričevat, da je to dobro, pošteno, koristno, moralno.
Moški ima v genih zapisano sejanje semena, ne pa direktno skrb za otroke.
Odgovoren moški otrok ne bo delal, če nima namena skrbeti za njih.[/quote]
Tale vajina teorija je na zelo majavih tleh. Ker so moški, ki ta čut imajo. Strinjam se, da jih je malo, samo ne verjamem, da jim “program” šteka. Že če samo vzamem za primer naše družine, bi ob eventuelni ločitvi s partnerjem lahko odnesla iz bajte vse, še wifi, vendar se otrokom moj dedc ne bi odpovedal. Ne bi se zadovoljil, da bi mu od otrok ostala samo “preživnina”, čeprav bi mu ta po drugi strani v prihodnosti zagotavljala zelo svobodno in brezskrbno življenje. Ni šanse.[/quote]
Ma kaj pa filozofiraš Margotka…. 🙂
Margotko ne izseliš od tam dokler se Margodek tako obnaša/ima take lastnosti pa, če jo z buldožerjem vlečeš…. no go :))))
Če so ženske tko blazno butaste in nesposobne glede vzgoje (in sploh
vsega) je to samo razlog več, da zadeve prevzamejo moški in naredijo
red, a ne?
Jaz sem za.
Ženska lepo rodi, dokler je nujno še doji, potem pa otroka prevzame oče
(ali drug primeren moški) ki bo otroke vzgojil v odgovorne, pametne,
sposobne, premišljene, modre in čudovite ljudi.
Problem rešen.[/quote]
V mojem spektrumu razmišljanja, ne obstajajo neke dobre ali slabe lastnosti vezane na spolne organe, to je samo v tvojem seksističnem tako. Nič drugega nisem napisal, da kot imamo slabe očete, tako imamo slabe matere, in obratno. Če si ti seksistka in na vsak način hočeš vsiliti idejo, da smo moški slabši, ker imamo drugačne spolne organe, je to izključno tvoj problem tvoje nestrpne in jezne narave. In kot mati ne boš dobra s temi stališči.[/quote]
Sploh ni res. Napisal si – -dobesedno –
Če so ženske tko blazno butaste in nesposobne glede vzgoje (in sploh
vsega) je to samo razlog več, da zadeve prevzamejo moški in naredijo
red, a ne?
Jaz sem za.
Ženska lepo rodi, dokler je nujno še doji, potem pa otroka prevzame oče
(ali drug primeren moški) ki bo otroke vzgojil v odgovorne, pametne,
sposobne, premišljene, modre in čudovite ljudi.
Problem rešen.[/quote]
V mojem spektrumu razmišljanja, ne obstajajo neke dobre ali slabe lastnosti vezane na spolne organe, to je samo v tvojem seksističnem tako. Nič drugega nisem napisal, da kot imamo slabe očete, tako imamo slabe matere, in obratno. Če si ti seksistka in na vsak način hočeš vsiliti idejo, da smo moški slabši, ker imamo drugačne spolne organe, je to izključno tvoj problem tvoje nestrpne in jezne narave. In kot mati ne boš dobra s temi stališči.[/quote]
Sploh ni res. Napisal si – -dobesedno – “če bi ženske res bile tako sposobne ali pametne ali karkoli že”….bi bilo tako in tako…..če pa to
ni seksistično (kar veselo meni očitaš)…..
Dej bodo vsaj približno dosleden, vsaj v istem stavku….
Neprilagojene so edino kulture, kjer se množijo čez svoje zmožnosti. To ap vodi v hudo revščino,r evščina v napetost, oborožene konflikte..[/quote]
Ne, one so prilagojene na razmere, ravno zato, ker so prilagojeni na revnejše razmere in jih recesija ne ovira pri njihovem širjenju.
Tako, kot nas.
Ker se mi nismo sposobni razmnoževati v recesiji, se bodo tisti, ki so to sposobni.
Na primer, če bo človek znižal higienske razmere, se bodo spet pojavile že na videz izginule bakterije in s tem bolezni. Zaradi slabših razmer, pa se bodo spet začele razmnoževati tiste bakterije, ki so prilagojene na takšne razmere.
Samo, ko ženska to naredi, jo sežgejo na grmadi.
Ko moški to stori pa nikome ništa. Dobi si drugo žensko in to je to.[/quote]
Saj to ravno, ker je kulturno čislano materinstvo na račun očetovstva. Torej matere so same po sebi “čaščene”, ker so matere, kakor tudi bodo dosti bolj zaničevane v primerjavi z moškimi, če javno postopajo kot slabi očetje.[/quote]
Tole “čaščenje” je čista slaba vest. Moški se zavedajo, da so topogledno
prasci in pol v literaturi in pesmih častijo MATI….v realnosti se pa kregajo
z njo za vsak evro preživnine…
To je tako kot, če recimo se ti nekaj ne da pa rečeš drugemu: Joj, ti pa to tako super narediš, res ne zna nihče bolje kot ti narediti. Pa se še malo cediš in on seveda z največjim veseljem stvar opravi, ker ne opazi, da si ga gladko zmanipuliral. Par sladkih besed oz. čaščenja in se umakneš delu.[/quote]
Otrok se rodi z ljubeznijo do mame, oče si more to šele prislužit…. in mnogi tega ne uspejo nikoli.[/quote]
Ljubezen? Gre za nagonsko navezanost na mater, tako kot pri večini višjih sesalcih, ker je samica ključna za preživetje mladiča v začetnem stadiju razvoja, ker oče pač nima dojk, da bi nahranil dojenčka.
Čustvena navezanost in bližina, lahko rečemo tudi ljubezen, pa je nekaj, kar se izoblikuje skozi odnose med ljudmi: koliko časa preživimo z nekom, kako ga razumemo oz. se medsebojno razumemo, kako zaznamo in upoštevamo čustvene potrebe…. Da si mora oče “zaslužiti ljubezen” ne velja, ker majhen otrok ljubi brezkompromisno – na čustveni ravni, ne tehta in računa, kaj si kdo zasluži, tudi če je oče baraba v merilih odraslih.
Naravnost hvaležne smo vam za vse te nasvete, ki jih nesebično delite, ampak Skela sprašuje (in tudi naslov teme je takšen) zakaj obvisi skrb za otroke običajno na mamah. Torej, zakaj se nekaterim moškim ne zbudi ta čut za skrb za otroka, ko se le ta zgodi.[/quote]
Tudi družba je pritisk na ženske.
Recimo na žensko, ki naredi splav, se spravljajo in jo blatijo.
Če ženska rodi in odda otroka v posvojitev jo imajo za nekaj najslabšega kar je lahko.
Če moški naredi otroka in odpeketa oz. se ne ukvarja z njim pa se to nekak niti ne obsoja.
Če starši ne hodijo na govorilne ure v šoli, se obsoja mamo, da otroka zanemarja, ne govori se, da ata zanemarja otroka.[/quote]
Eh, tole je zdaj malce tako-tako… Ta zadeva v zvezi s splavom se tiče matere in največ še očeta zraven. Ne verjamem, da sploh obstaja kdo, ki bi takšno osebno stvar šel razlagat naokoli. Glede posvojitve – iskreno – ne poznam nobene ženske, ki bi dala otroka za posvojitev (tako kot ne vem koliko mojih prijateljic je imelo, če je sploh imelo splav). Če starš otroka zapusti, je ta vedno predmet obsojanja, ne glede na to ali je to mama ali oče. V šoli so se že v mojih časih profesorji drli: naj pridejo v šolo starši. Nihče ni posebej poudarjal, da bi to morala biti mama. In tako naprej …
Kakšna hinavščina na kvadrat…seveda ji preostane, lepo ga vrže v košaro
in da v posvojitev….kaj se pa zamudi.[/quote]
Za spolni odnos sta vedno potreba 2! Kakšne so posledice, se ve, ve se, da ženska donosi otroka v svojem telesu in zato avtomatsko pade večji del odgovornosti na njena pleča, če bo sama.[/quote]
Nč avtomatsko Matjažek….lepo naj ga nese v sirotnišnico in bo
zanj poskrbela družba.
Družba zaenkrat prisili (z obsojanjem) v starševstvo samo mamo, zakaj
je pa do očeta tako tolerantna?
Ne. Ceno bo plačala država, ko bo rodnost upadla pod minimum, na
katerem že itak je.
Itak je očlitno samo v interesu žensk, da imajo otroke al kako?
Fajn.[/quote]Se pogovarjamo o interesih ali o odgovornosti?
Kaj bi ti rada, da nekdo drug prevzame odgovornost za to, da ti svoje užitke deliš z vsakim mimobežnikom?
Končno neka stvar kjer imate ženske ekskluzivno pravico odločanja, ki vam je dana po naravnih zakonitostih, pa še te nočete sprejet s polno mero odgovornosti….[/quote]
Zakaj pa bi? Moški je tudi ne.
In jaz sem govorila o interesu, ne vem, zakaj obračaš?
Tole “čaščenje” je čista slaba vest. Moški se zavedajo, da so topogledno
prasci in pol v literaturi in pesmih častijo MATI….v realnosti se pa kregajo
z njo za vsak evro preživnine…[/quote]
Oprosti, sem ti že najmanj ene 5x napisal, da nisem SEKSIST kot ti, tako ne verjamem, da je dobrota ali zloba omejena na spol. Trdno pa verjamem, da je vsaka seksistka slaba mati, slab vzgled za otroka. Sinovi takšnih mater pogosto naletijo na ženske furije, kjer so pohlevni in ponižni, ker jim je bila za vzgled mati, ki je gojila globoko nezaupanje in prezir do moških.
Tudi družba je pritisk na ženske.
Recimo na žensko, ki naredi splav, se spravljajo in jo blatijo.
Če ženska rodi in odda otroka v posvojitev jo imajo za nekaj najslabšega kar je lahko.
Če moški naredi otroka in odpeketa oz. se ne ukvarja z njim pa se to nekak niti ne obsoja.
Če starši ne hodijo na govorilne ure v šoli, se obsoja mamo, da otroka zanemarja, ne govori se, da ata zanemarja otroka.[/quote]
Eh, tole je zdaj malce tako-tako… Ta zadeva v zvezi s splavom se tiče matere in največ še očeta zraven. Ne verjamem, da sploh obstaja kdo, ki bi takšno osebno stvar šel razlagat naokoli. Glede posvojitve – iskreno – ne poznam nobene ženske, ki bi dala otroka za posvojitev (tako kot ne vem koliko mojih prijateljic je imelo, če je sploh imelo splav). Če starš otroka zapusti, je ta vedno predmet obsojanja, ne glede na to ali je to mama ali oče. V šoli so se že v mojih časih profesorji drli: naj pridejo v šolo starši. Nihče ni posebej poudarjal, da bi to morala biti mama. In tako naprej …[/quote]
Glede splava si nobena ne upa govorit okrog, ker če bereš kdaj pa kdaj teme na monu, že tu raztrgajo vsako, ki razmišlja v to smer (seveda ne smatarm, da je splav primerna kontracepcija, da ne bo pomote, ampak le izhod v sili).
Eno poznam, ki je dala otroka v posvojitev, toliko zgražanja kot je ona požela…
Očetov pa ogromno poznam, ki so zapustili otroke pa nobenega zgražanja.
Kar se šole tiče pa učitelji res rečejo, da naj pridejo starši, okolica pa se zgraža nad mamami.
Otrok se rodi z ljubeznijo do mame, oče si more to šele prislužit…. in mnogi tega ne uspejo nikoli.[/quote]
Ljubezen? Gre za nagonsko navezanost na mater, tako kot pri večini višjih sesalcih, ker je samica ključna za preživetje mladiča v začetnem stadiju razvoja, ker oče pač nima dojk, da bi nahranil dojenčka.
Čustvena navezanost in bližina, lahko rečemo tudi ljubezen, pa je nekaj, kar se izoblikuje skozi odnose med ljudmi: koliko časa preživimo z nekom, kako ga razumemo oz. se medsebojno razumemo, kako zaznamo in upoštevamo čustvene potrebe…. Da si mora oče “zaslužiti ljubezen” ne velja, ker majhen otrok ljubi brezkompromisno – na čustveni ravni, ne tehta in računa, kaj si kdo zasluži, tudi če je oče baraba v merilih odraslih.[/quote]
Kaj si želel povedat, da nimaš dojk oz so brez mleka? :)))))
Jaz se tudi ne spomnim, da bi kdo delal kakšno razliko.
Če pa je bil otrok neposlušen, pa so običajno za to okrivili neposobnega očeta in ne mame.
To posploševanje in obtoževanje moških, pa je bolj težava Debele starunklje in ne družbe na splošno.[/quote]
Hm, moja mama jih je na račun moje nevzgojenosti vedno poslušala, moj oče nikoli, on ni bil nikoli kriv.
Forum je zaprt za komentiranje.