Zakaj nekateri južnjaki, doma v Sloveniji, na koncu priimka napišete trdi č in ne mehkega (ć)?
V osnovni šoli smo Ć jemali šele v 5. razredu, do takrat sem se podpisovala s Č.
Nekje po 5. razredu sem se tudi začela oblikovati kot osebnost in sem se med drugim igrala tudi s svojo pisavo, pa taka in drugačna, saj veste, kako to gre pri puncah in sem se iz te igrarije podpisovala s C in namesto na vrhu V ali /, sem posala – , ravno vodoravno črtico. V srednji šoli sem nehala z iskanjem same sebe in od takrat pišem Ć brez izjeme.
Nekateri pravijo, da bi se morali podpisovati s Č, češ slovenska abeceda nima Ć, ampak dokler ljudje uporabljajo X in Y in Ö in podobno, bo pri meni kar ostal Ć.
Se strinjam. No, nekateri našteti priimki so lahko tako slovenski kot južnjaški. Ampak govora je o južnjakih, za katere se ve, da so od dol, ampak vseeno priimek napišejo s trdim č. Recimo Zoki. :)[/quote]
Kot ti že pravijo zgoraj – vprašaj novinarje, zakaj napačno napišejo :([/quote]
No, ja. Če pa novinar ne ve, da je Zoki taspodn, potem pa si ne zasluži tega poklica. Se mi zdi, da je bilo Zokijevo maslo, da so njegov priimek napisali s trdim.
Forum je zaprt za komentiranje.