Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj nekateri južnjaki, doma v Sloveniji, na koncu priimka napišete trdi č in ne mehkega (ć)?

Zakaj nekateri južnjaki, doma v Sloveniji, na koncu priimka napišete trdi č in ne mehkega (ć)?

Naj omenim Zokija. Še nedolgo nazaj se je v medijih njegov priimek napisal Jankovič, namesto Janković. Pa še veliko južnjakov je takih. A se sramujete, da prihajate od dol ali kaj? Želite izpasti Slovenci? Če imate priimek na ić, ga napišite z mehkim ć, ne pa s trdim. Res ne razumem tega.

Adamič, Babič, Štefančič, Marušič, Kalčič, Kavčič, Župančič … niti slučajno niso vsi na -ič neslovenski priimki.

Ker je tako napisano v osebnem dokumentu že iz prejšnje generacije. Ali naj grem uradno č spremenit v ć ??? Sicer je pa že več kot 120 let kar se je “južnjak” priselil na današnje območje. Smo kaj manj Slovenci kot ostali, ki priimka nimajo na ič/ić????
lp

Saj veš, da v medijih ne pišejo oni, ampak novinarji, ki so pa itak polapismeni.

Se strinjam. No, nekateri našteti priimki so lahko tako slovenski kot južnjaški. Ampak govora je o južnjakih, za katere se ve, da so od dol, ampak vseeno priimek napišejo s trdim č. Recimo Zoki. 🙂

V osnovni šoli smo Ć jemali šele v 5. razredu, do takrat sem se podpisovala s Č.
Nekje po 5. razredu sem se tudi začela oblikovati kot osebnost in sem se med drugim igrala tudi s svojo pisavo, pa taka in drugačna, saj veste, kako to gre pri puncah in sem se iz te igrarije podpisovala s C in namesto na vrhu V ali /, sem posala – , ravno vodoravno črtico. V srednji šoli sem nehala z iskanjem same sebe in od takrat pišem Ć brez izjeme.

Nekateri pravijo, da bi se morali podpisovati s Č, češ slovenska abeceda nima Ć, ampak dokler ljudje uporabljajo X in Y in Ö in podobno, bo pri meni kar ostal Ć.

Se strinjam. No, nekateri našteti priimki so lahko tako slovenski kot južnjaški. Ampak govora je o južnjakih, za katere se ve, da so od dol, ampak vseeno priimek napišejo s trdim č. Recimo Zoki. :)[/quote]

Asimilacija pač. In zakaj te moti?

Ker so dvolični, z več maskami na obrazih; ker bi imeli vse komoditete te države, pa “kao” za javnost kažejo s trdm “Č” kako so lojalni, drugače pa znotraj v sebi, ko jih drugi ne gledajo, med svojimi “braća” vse kontra. Fejk, fejk, fejk…….

Se strinjam. No, nekateri našteti priimki so lahko tako slovenski kot južnjaški. Ampak govora je o južnjakih, za katere se ve, da so od dol, ampak vseeno priimek napišejo s trdim č. Recimo Zoki. :)[/quote]

Kot ti že pravijo zgoraj – vprašaj novinarje, zakaj napačno napišejo 🙁

Lahko je tudi oboje, eni imajo ć na koncu, drugi pa č, priimek pa je razen zadnje črke(črtice) isti. Veliko je hrvaških priimkov, ki se PRAVILNO zapišejo s trdim č-jem, so pač že dolgo tukaj.

Joj s čim se ubadate. No, jaz pa se ne podpišem niti s trdim niti z mehkim, tko na hit nardim eno črtico pa se sploh ne ve ali je mehki ali trdi 😉 in to ne pomen niti da se sramujem svojih korenin, niti da hočm bit Slovenka. Če pa kaj uradno izpolnjujem, pa obvezno mehki ć.

Itak ja.

razen parih, ki ga itak imajo samo za scat;)

To je napaka medijev. Na dokumentih se napiše Ć in ne Č.

:)))))) LOL!

To je napaka medijev. Na dokumentih se napiše Ć in ne Č.[/quote]

Jah to je dilema sad, pred volitvami: al dat meki ć al tvrdi. Odvisno, katerih voliuceu bo već….Hmmmmm.

Kaj tebe briga, kako se kdo podpisuje?? Ti rajsi poskrbi, da bos svoj priimek prav napisala. Kakor komu pase…
V Avstriji so tudi slovenski priimki ponemceni, pa se nihce ne obregne v to…

Jah to jih ne zanima, tud če v Slo govori nemšk, je pa hudo narobe ker se južnjak kdaj podpiše s trdim ali če govori svoj jezik, še s svojim sonarodnjakim ga ne sme 😉

Tako je, imajo nekateri vsaj trdi č, će že tića nimajo

Tako je, imajo nekateri vsaj trdi č, će že tića nimajo[/quote]

Ti se kar imej z mehkega, jaz vztrajam pri trdem in pika. 😉

veliko južnih ljudi pravi, da zaradi šolskega sistema, v katerem NI mehkega ć, se navadijo tudi sami pisati samo trdi č , to je navada, ampak ko se gre za uradne stvari, pa tudi na uradih obvezno napišejo mehki ć. JUŽNOSLOVANSKI PRIIMKI SO LEPI IN PONOSNO NAPIŠI MEHKI Ć.

DRAGIĆ JE POVEDAL, DA ZAHTEVA, DA SE PIŠE MEHKI Ć NA NJEGOVEM SRBSKEM PRIIMKU IN PRAV IMA. Mehki ć imajo tudi Hrvati, Makedonci, Črnogorci.

DRAGIĆ JE POVEDAL, DA ZAHTEVA, DA SE PIŠE MEHKI Ć NA NJEGOVEM SRBSKEM PRIIMKU IN PRAV IMA. Mehki ć imajo tudi Hrvati, Makedonci, Črnogorci.

Kot ti že pravijo zgoraj – vprašaj novinarje, zakaj napačno napišejo :([/quote]

No, ja. Če pa novinar ne ve, da je Zoki taspodn, potem pa si ne zasluži tega poklica. Se mi zdi, da je bilo Zokijevo maslo, da so njegov priimek napisali s trdim.

Tako je, imajo nekateri vsaj trdi č, će že tića nimajo[/quote]

Joj kak post mi je uspelo oddati!!!!!

Torej, jaz hočem trdega, tistih z mehkim še pogledati nočem, PIKA 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close