zakaj na morje?
To se bere, da sta hodili samo zato, ker so drugi, ne ker bi vam pasalo. Zdaj pa menda že veš kaj ti paše, ne glede na to, kaj je bilo nekoč. Zmoreš ti bolje. Ali ne?
[/quote]
Starima dvema je že pod črto pasalo, drugače ne bi rinila dol, čeprav je bil sam jamr (pa sej je doma tudi bil). Otroku pa ne. Bistvo problema je tu, da starim pa mladim ne paše isto.
No, spoznavanje drugačne kulture, ljudi, običajev, hrane, krajev se pa gotovo ne dogaja s tem, da greš vsako leto na hrvaško obalo. To, kar si naštela, se dogaja, če te starši vsako leto peljejo nekam potovat, enkrat na Češko, drugič na Finsko, potem v Francijo itn. Plavati je pa res lepo.
[/quote]
to še posebej velja za hrvaške kampe, ki jih okupirajo slovenski podeželani in potem cele dneve kuhajo in se zapijajo. neprecenljiva kulturna izkušnja.
Otroci večinoma obožujejo vodo. Ni važno, ali je morje jezero, reka ali bazen. Jaz jim kot starš to rada čim večkrat omogočim. Bazenov ne maram: pa ne samo zaradi glivic, bakterij in klora, ampak ker po navadi tudi ni sence. Zato izkoriščamo druge možnosti in hodimo na morje, pa ob reke, k jezerom. Tebe v resnici ne moti morski dopust, ampak slab spomin nanj. Mi pa se morja veselimo enako kot dopusta na jezeru – vsak ima nek svoj čar. Važno je, da dopust razbije rutino, radi smo tudi v naravi, zato kampiramo. Mi si na dopustu spočijemo od službe, rutine, računalnikov, telefonov, nepotrebnih stvari. Zato ne hodimo v hotel.
No, spoznavanje drugačne kulture, ljudi, običajev, hrane, krajev se pa gotovo ne dogaja s tem, da greš vsako leto na hrvaško obalo. To, kar si naštela, se dogaja, če te starši vsako leto peljejo nekam potovat, enkrat na Češko, drugič na Finsko, potem v Francijo itn. Plavati je pa res lepo.
[/quote]
Nove kraje, običaje, ljudi, tudi hrano lahko spoznavaš tudi v sosedni vasi in seveda tudi na HR. Mi že 6 let hodimo na isti otok in ga odkrivamo, raziskujemo, vsako leto najdemo kaj novega na kopnem in na morju.
Sicer smo obredli že lep del sveta, še vedno 1x letno klasično potujemo, ampak smešno se mi zdi razmišljanje, da “doma” ne moreš odkrivati sveta.
Avtorici pa … škoda ker ne moreš preko svojih slabih izkušenj in spominov. Lahko bi naredila lastne, lepše in bolj prijetne. Zate in za svoje otroke seveda. Ni razlike pakiranje in spanje v hribih, toplicah, Ali morju. Ti narediš izkušnjo, ki je, Ali pa ni lepa.
Doma ni manjkalo denarja ampak moja starša nista šla vsako leto na morje. Včasih to ni bilo tako pomembno, da si šel vsako leto na morje, kaj šele vsak vikend, kar delajo v teh norih časih nekateri:))
Sta pa omogočila nam, otrokom, ki smo morje imeli radi, da smo vsako leto šli na letovanje na morje s kolonijo, s prijatelji, sošolci…
Ne vem, če to še obstaja ampak za otroke je zelo koristno.
[/quote]
Nove kraje, običaje, ljudi, tudi hrano lahko spoznavaš tudi v sosedni vasi in seveda tudi na HR. Mi že 6 let hodimo na isti otok in ga odkrivamo, raziskujemo, vsako leto najdemo kaj novega na kopnem in na morju.
Sicer smo obredli že lep del sveta, še vedno 1x letno klasično potujemo, ampak smešno se mi zdi razmišljanje, da “doma” ne moreš odkrivati sveta.
Avtorici pa … škoda ker ne moreš preko svojih slabih izkušenj in spominov. Lahko bi naredila lastne, lepše in bolj prijetne. Zate in za svoje otroke seveda. Ni razlike pakiranje in spanje v hribih, toplicah, Ali morju. Ti narediš izkušnjo, ki je, Ali pa ni lepa.
[/quote]
Če je tako, da doma lahko odkrivaš svet, potem se lahko vsak dan z LPP zapelješ do ene vasi ob Ljubljani in jo odkrivaš. Kakorkoli stvari obračate, se vedno stvari vrnejo k hrvaški obali. Če ni drugega, je pa “dom”.
[/quote]
[/quote]
a ste vsi spregledali, da kar precej hodijo okoli, pa za vikende v toplice.
[/quote]
[/quote]
Nove kraje, običaje, ljudi, tudi hrano lahko spoznavaš tudi v domači vasi. Mi že 50 let živimo v isti vasi, pa jo odkrivamo, raziskujemo, vsako leto najdemo kaj novega, kak sosed podre bajto, zgradi, se kdo priseli, odseli.
Večina odgovorov v stilu “Meni je morje vseč, ga nujno potrebujem in kdor ga ne nudi svojim otrokom jih v bistvu zlorablja!”
Torej: kar ustreza meni je zakon in vsi “normalni” se morajo ravnati po njem.
Nihče od teh pa ni vprašal, kaj njeni otroci menijo o njenem sistemu dopustov. Ali si želijo 10 dni poležavanja na plaži?
Ne, “normalni” Slovenci morajo na dopust na Hrvaško, kdor se tega ne drži je že sumljiv, ni “naš”.
Priznam, tudi midva sva “zlorabljala” najinega otroka. Mislim da smo bili v njegovi mladosti le 1 (enkrat) za en teden skupaj na morju. (Je pa bil v Švici, Franciji, Nemčiji, Italiji ……). Ubožček! Se kesam.
[/quote]
Če je tako, da doma lahko odkrivaš svet, potem se lahko vsak dan z LPP zapelješ do ene vasi ob Ljubljani in jo odkrivaš. Kakorkoli stvari obračate, se vedno stvari vrnejo k hrvaški obali. Če ni drugega, je pa “dom”.
[/quote]
No, tale dom si mal po svoje obrnil/a. Se mi zdi, da sem kar razumljivo napisala, ni treba pretirano pametovat 🙂
Med vrsticami berem nekaj drugega, kot je samo odpor do počitnic na morju.
Meni se iz napisanega dozdeva, da ti pravzaprav ne shendlaš svojih otrok oz. svoje družine. Izleti so priročen izgovor, da ti “prođe dan”, ker se ti s hektičnimi vožnjami in ogledi in najbrž raznimi igralnimi parki ne rabi ukvarjat z otroki. Na morju bi se pa morala od jutra do večera. Najverjetneje boš čakala, da malo zrastejo in se malo “zgubijo po svoje”, pa ti bo postalo spet všeč. Že iz samega tvojega opisa je jasno, da je bilo isto s tvojimi starši – ti si jim bila obveznost in vsi so bili živčni in enako je pri tebi, samo da se ti tej situaciji izogneš in jo zamenjaš z boljšo, kjer je obveznosti manj.
Saj boš spet prišla do svoje svobode, otroci rastejo! Kajti razbere se, da so ti otroci pravzaprav obveznost in ne užitek.
Mi kot družina gremo na dopust na morje, na krajše oddihe (vikend ali podaljšan vikend), zato pa večkrat, tudi v hribe. Z otroki, jasno. Meni je to naložba v njihovo zdravje in razvoj, saj se poleg običajnega kopanja, skakanja in potapljanja ter drugih vodnih iger, vsi ukvarjamo še z dvema vodnima športoma (rekreativno, brez trenerjev in treningov, pa vseeno aktivno). Morda bi poskusili tudi vi kaj takega in bi se tako kot družina malo bolj povezali in začeli uživati?
Na morju se je treba od jutra do večera ukvarjat z otroki? Zakaj jaz nikjer ne opazim tega ukvarjanja? Čim je otrok dovolj velik, da se ne bo utopil, se po mojem videnju z njim ne ukvarja nihče. Če je edinec, potem še, čim sta dva ali celo trije, jih starši na plaži komajda pogledajo. Se igrajo med sabo, mama in ata pa na telefonu, s knjigami (veliko redkeje), časopisi. Zame osebno so popotniški dopusti veliko več ukvarjanja z otrokom. Če otroka pelješ v Vatikan, na primer, mu boš ja razložil, kam si ga pripeljal, kaj se tam dogaja, se je dogajalo.
Kakorkoli Slovenca obrneš, bo vedno ugotovil, zakaj je najbolj nujno počitnikovati na hrvaški obali.
tebi so pa čisti užitek, ker se samo ukvarjate z vodnimi športi, medtem ko vsa gospodinjska dela opravi Miklavž.
[/quote]
WTF??? Kaj mešaš gospodinjska dela z dopustom, bog ti pomagaj no?! Misliš, da grem na dopust z zobno krtačko ribat fuge med ploščicami? Si ti normalna?
[/quote]
pa ne da jih z junk hotelsko hrano futraš? Morda pa je za te namene vedno tašča zraven?
Večina Slovencev v tako opevanih apartmajih in kempih pač živi običajno življenje, ki vključuje tudi gospodinjenje. Še niso prišli do tega, da je dopust, tudi počitek od gospodinjenja.
To se bere, da sta hodili samo zato, ker so drugi, ne ker bi vam pasalo. Zdaj pa menda že veš kaj ti paše, ne glede na to, kaj je bilo nekoč. Zmoreš ti bolje. Ali ne?
[/quote]
Starima dvema je že pod črto pasalo, drugače ne bi rinila dol, čeprav je bil sam jamr (pa sej je doma tudi bil). Otroku pa ne. Bistvo problema je tu, da starim pa mladim ne paše isto.
[/quote]
Samo, če ti paše, pol ne jamraš, ampak predeš. 🙂
Jaz se strinjam s tabo, pri nas je bilo isto. Morje s starši ena sama muka in prisila in danes morja ne morem videt, raje grem kam drugam.
[/quote]
a morje je krivo tebi in avtorici, da ti je bil čas s starši muka? Morje – dejstvo,d a ste ob morju, da je voda tam… to je povzročilo krege in vse kar avtorica piše??? LOL ste eni za luno in ne sprevidite resnične poante in problemov, da bi jih lahko sploh reševali…
kok morš bit butast, da napišeš, da ne hodiš na morje zato, ker ste se pri pakiranju samo kregali, med vožnjo bili vsi tečni… in zato ne hodiš na morje – ampak greš drugam za več dni – ko pakiraš za toplice namesto za na na morje in ko se voziš v toplice namesto na morje – takrat se pa nihče čudežno ne krega, pa guzva v tistih usranih bazenih tud ne gre nobenmu na živce tam… sam na morju je problem…. LOL
in potem se raje na morje pelješ sam za en dan, kjer je več vožnje skoncentrirane v enem dnevu, ampak takrat pa ta vožnja nikogar ne moti in se nihče ne krega – sam če bi se peljali za več dni in samo na morje tista vožnja jim gre na živce in povzroči hudo tečnobo in nenormalen kreg… Mislim resno, s koga se ta avtorica norca dela – mal logike neb škodilo pri teh njenih zgodbicah.
In glih iz te logike, ker ni point v morju – ampak v avtoričinih travmah, ja je egoistka da to prenaša na otroke, pa ni važno za katere travme gre.
WTF??? Kaj mešaš gospodinjska dela z dopustom, bog ti pomagaj no?! Misliš, da grem na dopust z zobno krtačko ribat fuge med ploščicami? Si ti normalna?
[/quote]
pa ne da jih z junk hotelsko hrano futraš? Morda pa je za te namene vedno tašča zraven?
Večina Slovencev v tako opevanih apartmajih in kempih pač živi običajno življenje, ki vključuje tudi gospodinjenje. Še niso prišli do tega, da je dopust, tudi počitek od gospodinjenja.
[/quote]
Meni hotelski dopust, kjer moraš biti lepo oblečen, da lahko sploh greš na zajtrk, ni noben počitek in uživancija. pa še ob določeni uri moraš priti, sicer si pač zamudil, je zmanjkalo,…. Obup!
V apartmaju ali hiški si res čisto na free – ješ, ko ti paše, kadar ti paše, oblečen pa si, ali pa tudi ne :-). Ja, hrana – priznam, da lahko komot preživim ob kruhu in pašteti, če bi bilo treba. Hrana mi je drugotnega pomena. Samo zaradi otrok pa vseeno skuhamo skoraj vsak dan – na hitro, pa tudi za dva dni skupaj, pa kak junk food,… za 14 dni ni nobenega problema. Pa tudi zamudno ni. Smo pa vseeno bolj fleksibilni in si skuhamo takrat, ko hočemo in ko imamo čas, ne pa takrat, ko je to na hotelskem urniku.
Ne vem točno, o kakšnih velikih gospodinjskih opravilih nekatere pišete. Skuhaš nekaj na hitro, po možnosti v kakšnem pizza panu, na žaru in potem pomiješ posodo in krožnike ali pa zložiš v pomivalec, pa je. To je to od gospodinjskih opravil.
Forum je zaprt za komentiranje.