Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj mislite, da je semolina (durum), moka za pizzo, … zdrava?

Zakaj mislite, da je semolina (durum), moka za pizzo, … zdrava?

To vsebuje toliko glutena, da je joj. In veliko več, kot pred 70 leti …

Zdrava ne vem, za testa, ki potrebujejo dolgo vzhajanje, pa je super.
Uporabljam jo za pizo, naredim testo za v hladilnik. Tudi buhtelnji so boljši kot z navadno moko, bolj puhasti, kupujem jo pa v Sparu (njihova Premium znamka).

In zakaj vam je vseeno za vaše zdravje?
Priporočam vam, da ne kupujete samo knjig, ki so popularne (Anita Šumer), ampak tudi kakšno o škodljivosti glutena za zdravje.
Še bolj pa mi gre na živce, ko nekdo ne ve, katera moka je durum moka, pa že celo življenje je “taboljše” kupljene testenine iz durum moke. Jaz se ne bi tako smešila. In potem si vsi kupijo Anitino knjigo zaradi marketinga.
Razumem, da je domač kruh najboljši. Za to ne rabiš senzacionalne knjige.
Boljše bi bilo razmisliti o moki, ki jo kupim v supermarketu.

pred 70 leti so na splošno mnogo manj jedli količinsko, ker ni bilo. Očitno je tukaj ena, ki ji gre Anita Šumer blazno na živce (kakšna folžljiva soseda mogoče).

Pojma nimam kdo je ta Anita.
Zelo dobro pa vem, da je gluten za vse, ki nimajo celiakije (teh pa je na srečo le peščica) popolnoma škodljiv!

Pojma nimam kdo je ta Anita.
Zelo dobro pa vem, da je gluten za vse, ki nimajo celiakije (teh pa je na srečo le peščica) popolnoma škodljiv!
[/quote]

Popolnoma škodljiv za tiste, ki nimajo celiakije??
Kaj pa za tiste, ki jo imajo??
Pa mimogrede, ni tako nalo celiakašev, čedalje več pa je intolerantnih na gluten.

žri kar češ, druge pa pusti na miru…
pač si odkrila neko “ameriko” ki ji 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} verjameš in zdaj misliš izvajat inkvizicijo in drugim solit pamet, ki je ti nimaš.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Popolnoma škodljiv za tiste, ki nimajo celiakije??
Kaj pa za tiste, ki jo imajo??
Pa mimogrede, ni tako nalo celiakašev, čedalje več pa je intolerantnih na gluten.
[/quote]
Nabavi 5 kilogramov moke v mlinu, ki ga poznaš ali vprašaj prijatelje.
Naredi testo za pizzo z zelo malo kvasa in ga daj v hladilnik za 5 (PET) dni na temperaturo cca. 2 – 3 °C!
Boljšega in bolj zdravega testa za pizzo si ne moreš predstavljati!!

Naredi testo za pizzo z zelo malo kvasa in ga daj v hladilnik za 5 (PET) dni na temperaturo cca. 2 – 3 °C!
[/quote]
Moko imaš za dolgo časa, da ne boš slučajno naredila testa iz vseh petih kilogramov…

[/quote]

Ženska z nickom farmacevtka je napisala, da je gluten za tiste, ki nimajo celiakije popolnoma škodljiv. Zato ji citiram, naj se odloči.
Dajte ljudje brat, dokler ne razumete prebranega.
Jaz ne delam težav okoli glutena, ker jem vse. Samo odgovarjam, da je celiakašev več kot peščica.

Ženska z nickom farmacevtka je napisala, da je gluten za tiste, ki nimajo celiakije popolnoma škodljiv. Zato ji citiram, naj se odloči.
Dajte ljudje brat, dokler ne razumete prebranega.
Jaz ne delam težav okoli glutena, ker jem vse. Samo odgovarjam, da je celiakašev več kot peščica.
[/quote]

Vse se popolnoma strinjam s tabo.
Napisal sem ji samo postopek, kako naj si pripravi testo in to iz domače moke, ne pa neke predelane in celo beljene moke…

https://sl.bccrwp.org/compare/difference-between-bleached-and-unbleached-flour-cbc8eb/

A ne pomeni semolina – zdrob aka gres?

Vse se popolnoma strinjam s tabo.
Napisal sem ji samo postopek, kako naj si pripravi testo in to iz domače moke, ne pa neke predelane in celo beljene moke…

https://sl.bccrwp.org/compare/difference-between-bleached-and-unbleached-flour-cbc8eb/
[/quote]

Samo to me zanima … A je v Sloveniji oz. Evropi beljena moka še vedno prepovedana? Ker če ni … Katastrofa res.

Gluten, kvas, a to je zdaj kar na1x vse škodljivo in prepovedano? Zakaj že? Ker ste se že naveličali sladkorja in margarine in je bilo treba najti novega grešnega kozla? Jaz uporabljam manitoba moko, dam 2-3 žlice v kruh ali testo za pico in je ko putrček, res fajn.

morejo delat špetir in zmedo še dalje, ni dovolj da so z raznimi “fancy” dieticami in sledenji nekim gluoim “prehranskim gurujem” povzročili dovolj gorja takim, ki so res intolerantni ali alergični na določene snovi, je treba to razširit na vse fronte.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Še vedno mi niste odgovorili, zakaj pečete kruh z zdrobom….

Vse ste zmešal in vrgel v en koš.

Tista Spar premium moka ni semolina ampak manitoba. Manitoba je vrsta pšenice, ki je bogata z beljakovinami oz. glutenom.

Semolina je pa moka iz trde oz. durum pšenice. Ki je tudi bogata z beljakovinami.

Beljena moka (v EU tega ni) je pa moka, ki jo dodajo sredstvo za beljenje, tako da dobiš belo polnozrnato moko.

Ne.

Gluten je škodljiv samo za tiste ki ga ne prenašajo za ostale pa niti malo. Samo v modi je sprenevedanje glede glutena ravno tako kot izogobanje mesa ker je “škodljivo”. Dajte no, slovenci smo jedli skoraj samo kruh skozi celotno zgodovino pa nikomur ni nič škodilo zdaj pa je kar naekrat grozen strup haha. Ne poslušajte teh kvazi strokovnjakov, ki vrjamejo cse kar preberejo na netu.

semolino = ni vrsta moke, pač pa pšenični zdrob

Za tiste, ki nimajo celiakije ali glutenske intolerance, je gluten popolnoma neškodljiv.

Problem je le, da ne veste, ali imate morda glutensko intoleranco. Po nekih raziskavah (vira nimam pri roki, a ga lahko najdem), naj bi približno 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi imelo določeno stopnjo netolerance glutena.

Kaj je netoleranca glutena: beljakovina gluten pri nekaterih ljudeh povzroča poškodbe resic na tankem črevesu. Celiakijo diagnosticirajo tako, da endoskopsko pregledajo tanko črevo, in ko resic praktično ni več, ti dajo diagnozo celiakija. Če pa ti jih manjka le par procentov (do par deset procentov), pa je to le glutenska intoleranca. Problem je v tem, da tako nastane povečana prepustnost črevesa (“leaky gut”) – sluznica v kri ne prepušča le popolnoma razgrajenih hranil, ampak tudi deloma razgrajene. To potencialno vodi v avtoimune bolezni (imunski sistem ne mara teh nerazgrajenih delcev – nastajajo mikrovnetja), pa tudi druge težave (npr zasvojenost z močnato hrano).
Moje izkušnje: z glutenom nisem nikoli imela kakih težav. Sem se pa po petdesetem začela malo rediti in tistih par kil nikakor nisem mogla spraviti dol. Pa sem probala še brezglutensko. V treh mesecih vsa teža dol, celulit adijo, veliko lažja kontrola lakote. Pa pridejo prazniki, potička, piškoti, in si malo privoščiš, pa še naslednji dan, … – pa v dveh mesecih spet vse nazaj.

Pri tebi je bolj problem preveč kalorij, ki jih s tem zaužiješ, ne pa gluten. Ker je gluten prisoten skoraj povsod (sploh pa v hrani, ki je dobra), takrat, ko si na dieti, poješ dejansko manj kalorij. Ni kriv gluten kot gluten, ampak kalorije.

Pri tebi je bolj problem preveč kalorij, ki jih s tem zaužiješ, ne pa gluten. Ker je gluten prisoten skoraj povsod (sploh pa v hrani, ki je dobra), takrat, ko si na dieti, poješ dejansko manj kalorij. Ni kriv gluten kot gluten, ampak kalorije.

Seveda, saj to je jasno. Osnova so zaužite kalorije (čeprav majčkeno drži tudi to, da kalorija ni zmeraj enaka kaloriji). Finta je v tem, da preveč pojemo zato, ker se težko zadržimo. Ker nas ves dan razjeda neka lakota. V bistvu pa ne gre za normalno lakoto, pač pa za zasvojenost s sladkorjem in moko. Ko gremo v hladilnik, iz njega ne potegnemo kislega zelja, pač pa kruh in sir, ali pa, še bolje, čips in piškote. (In ko končno zagrizem v kos torte, se mi od olajšanja kar malo zavrti; in ne neham jesti dokler me ne boli trebuh).
Ko prekinem z moko in sladkorjem, po kakem tednu zasvojenost mine, in lahko začnem normalno jesti. In ti problemi so vezani na preveč prepustno črevo, ki v kri prepušča polipeptide (gluten), ki se vežejo na opioidne receptorje v možganih.
Ne vem pa, v čem je finta celulita, ampak dejstvo je, da ga imam že vse življenje, ne glede na težo, razen takrat, ko sem brez glutena.

Da je pa gluten “povsod”, pa seveda ne drži. Res pa je, da se je treba malo pozanimati, kje je, in kje ga ni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close