Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zakaj mi želatina naredi grudice?

Zakaj mi želatina naredi grudice?

Ne vedno, a se mi je že večkrat zgodilo, da je želatina pri vkuhavanju naredi grudice – narejena masa ima polno drobnih grudic.

Delam z želatino v prahu: prvo v hladno vodo, potem vročo, da je tekoča in nato dodajam v toplo maso.

Ni mi jasno, ker v glavnem rata lepa enakomerna masa brez grudic, včasih pa ne rata.

Hvala!

Pa ne me kregat.
Na forumu prehrana se res malo odgovarja, sem vprašanje postavila včeraj, pa ni nobenega odgovora, medtem ko se tu pojavi ponavadi odgovor že po pol ure.

Mogoče dodaš preveč želatine in se prehitro strdi – zato nastanejo grudice. Take sladice tudi niso sočne.

Je pa res, da je z želatino v prahu lahko velik problem.
Jaz sem začela delati z njo, parkrat so mi sladice ful dobro ratale, parkrat pa je bil totalni podn. Od tega, da se je prehitro zgostila in nisem mogla niti razmazat kreme, pa do tega, da se je sladico jedlo kot zmrzlino, ker se krema ni strdila. Ob enakih količinah sestavin in celo enakih sestavinah lahko dobiš čisto drugačen rezultat.

Jaz sem z mleto želatino obupala – pri želatini v lističih nisem imela nikoli nobenih težav.
Poskusi tudi ti.

Kako pa poteka delo z lističi?
Če bi hotela na kratko povedati kako zgleda delat z njimi…
Nisem jih še nikdar kupila, vem pa da obstajajo.

Jaz jih namočim v hladni vodi v globokem krožniku, nato samo odlijem stran vodo in pogrejem po navodilih v mikrovalovki (lahko tudi primešaš vročo kremo ali sok). Naprej je vse enako kot pri mleti želatini.

hvala, bom probala še lističe.

Pri želatini se krema največkrat ne posreči zaradi prevelikih razlik v temperaturi kreme, ki je ponavadi hladna in želatine, ki je ponavadi po taljenju vroča oziroma topla.
Temu se izogneš tako, da v stopljeno želatino dodaš približno dve žlici kreme, potem pa to vmešaš v preostalo kremo.
Se pa strinjam, da je delo z lističi lažje. Ampak tudi tu je potrebno pazit na temepraturno razliko.
Sicer pa obstaja tudi želatina, ki je ni potrebno ne namakati, ne topiti, ampak se enostavno umeša v kremo. Mislim, da se ji reče Želatina fix (ali nekaj podobnega), proizvaja pa jo dr. Oetker.

Ja, pozabila dopisat, da delam tudi tako kot Silvy – želatino najprej stopim z vročim sokom (oz. segrejem v mikrovalovki) in nato vanjo vmešam par žlic kreme, šele tako želatino vmešam s preostalo kremo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close