Zakaj je ex-YU gospodarstvo šlo k vragu?
Krele jajohojsasto od avtorja, kje pa ti vidiš jugo nostalgike…
Jst se spomnim na jugo, samo ko tukej odpirate teme o jugi.. Je pa tako s tem, juga je bila z 20 milijoni prebivalcev zadolžena 20 miljard dolarjev, to je ene 19 miljard €.
Slovenija je pa z 2 milijona prebivalcev zadolžena 40 miljard €. Pa študiraj zdaj o življenju prej in zdej..
Konkreten odgovor zakaj je razpadla je pa ta.., da bi bilo žal bolje, če je ne bi bilo.., saj je bila napaka narejena že po 1 s. v.
enenejuga, 29.09.2021 ob 15:43
Yugo nostalgiki radi razgalabljajo kako fino je bilo v Yu, kako so bili samooskrbni.
Pa me zanima zakaj je po letu 91 to super Yu gospodarstvo vrag vzel?
Takrat bi ja moralo zacveteti? Zastava in druge fenomenalne firme so imele super možnosti: končno so imele možnost prodajat na sever, na zahod. Trg se je na veliko odprl.
Prej so samo YU in ostali komunistični svet kupovali YU robo. Potem pa se je trg odprl, zakaj niso Nemci nabavili finih YU avtov, telefonov, TVjev…?
Yugonostalgiki, razložite prosim.
Zato ker so že takrat obstajali gospodarski, mafijski, bančniški, politični itd monopoli, ki pa so v bistvu vse skupaj ena velika mafija.
MEni je zanimivo v AO smo bili skupaj Avstrijci, Čehi, Slovenci, če gledamo samo avstrijski del. Lahko pa dodamo še Ogrsko in Madžare, Hrvate, Slovake, delno Romune, Vojvodino…
Neko smo bili takrat na nivoju Avstrije oz. ne veliko slabši. TUdi Čehi. Ogri so bili hudo močni, skoraj na nivoju Avstrije.
Pa poglejmo danes: Avstrija nas in Čehe krepko, krepko prekaša. Madžari, Slovaki, Hrvati pa še vse bolj na dnu. Da ne omenjamo Vojvodine, Romunije.
Pa Avstrija je bila v obeh svetovnih vojnah na napačni strani. Mi smo bili recimo v drugi na pravi strani. Torej niso nas doletele sankcije kot so recimo Avstrijo.
Mi smo šli pod Srbijo, v zaostalo kraljevino. Avstrijci so imeli republiko. PO drugi svetovni vojni smo mi, Čehi, Hrvati, Madžari… šli komunistično pot. Avstrija spet demokracija, republika…
Že leta 1918 smo skrajno zabluzili. Avstrijci so šli v pravo smer, mi pa v srednjevško Srbijo.
Desperadodajka, 29.09.2021 ob 16:37
Zakaj ste slovenčki tako gospodarsko nesposobni? Trideset let ste že v kapitalizmu, na prostem trgu, pa ene firme niste ustvarili, ki bi v svetu kaj pomenila. Ali pa vsaj v Srednji Evropi.
bia separations, pipistrel, instrumentation techonologies pa še kaj bi se našlo….poznano po celem svetu
whitecow, 29.09.2021 ob 23:07
bia separations, pipistrel, instrumentation techonologies pa še kaj bi se našlo….poznano po celem svetu
Pa Dewe Soft.
V času Jugoslavije je bila naša tehnologija, kar se elektronike tiče , zaostala do kraja. Poznam kako je bilo v Iskri. Zastarelo, zaostalo, zanič. Šefi, razvojniki, tehnologi so bili taki z rdečimi knjigami, vendar brez izobrazbe. Ko so meje padle, so takoj uvozili boljše diode, cenejše, manjše iz AZije.
Iskra je šla takoj k vragu, ker prej je prodajala na Jugo trgu, drugje pa njihoveih proizvodov nihče ni maral. Kradli pa so na veliko že prej. Zato je bilo samo vprašanje časa kdaj bo crknilo.
To, kar pa ti omenjaš , so pa firme, ki so v koraku s časom. Napredna tehnologija, sposobni ljudje.
Desperadodajka, 29.09.2021 ob 16:27
Zakaj slovenčki, ki se imate za tako pametne in vse veste o avtomobilizmu, nimate nobene svoje avtomobilske znamke? Še danes ne bi znali enega yugota sestavit.
hahahahahahahahah, jugosi glupi, zmagali ste na kosovem polju, pa juhota ste znali narediti po ukradenih načrtih za Fiat 127 katerega so italijani mimogrede takrat že nehali izdelovati… res ste sposobni.
tole si poglej
https://shrani.najdi.si/?3v/JO/BVQKm95/jugoslavija-seznam-twitt.jpg
pa ti bo jasno zakaj je šlo vse k vragu
Forum je zaprt za komentiranje.