Zakaj imate tako radi obalo?
Obala350, 07.12.2021 ob 16:52
monaaa, 07.12.2021 ob 16:31
Obala828, 07.12.2021 ob 11:45
Desperadodajka, 07.12.2021 ob 11:41
To idealiziranje je značilno za tiste, ki nikoli niso živeli na obali.
Sem živela in še vedno preživim vsaj 3 dni v tednu dol, še vedno je Obala lepša od vseh drugih regij. Ne gre se za idealiziranje, temveč klimo, morje, mediteranski zrak in sol v njem 😉
To potrjuje njegovo hipotezo. Če preživiš vsaj tri dni v tednu “dol”, to pomeni, da živiš nekje drugje. Jaz sem na obali celo življenje in mi je tole morje in vročina absolutno precenjeno. Posebej ker naša obala ni M od morja.
Kanarski ne rečem, tam bi pa lahko kar korenine pognala.
To ne potrjuje njegove hipoteze. Ne misli, da ne obžalujem tega, da ne morem še preostale 4 dni cele dneve biti dol. Se pa potrudim maksimalno, da sem čim več. Če bi imela drugačne okoliščine, da bi se mi izšlo, ne bi niti sekunde razmišljala.
To, da ne znate izkoristiti morja in narave, vsega kar Obala nudi je samo vaš osebni problem. Precenjeno nikakor ni, a to je tako kot razmišljajo tipi ko rečejo, da se tudi zrezka človek naveliča, če ga je vsak dan in gre po fast food 😉 Zato pa pravim, poskusite kaj drugega in vam bo hitro jasno kaj je Obala. Morda si je le vi ne zaslužite, ker ne znate biti hvaležni za to kar imate. Zamenjajte s kom iz kakšne vukoj… pa boste osrečili še koga poleg sebe. Stavim karkoli, da boste hitro želeli nazaj.
Jamrat čez najlepši del Slovenije pa nič je naredit, da ti je tam lepo pa tudi ni prav. Saj zato ker starši ne znajo uživati v malenkostih, tudi otroci ne znajo bolje. Moji so celo poletje cele dneve v morju, sredi dneva se skrijejo v senco in kartajo, rišejo, ustvarjajo potem pa do noči spet v morje. Vedno smo zadnji na plaži.
Kaj naj poskusim? Se drenjati z vami na plaži za tisti košček zemlje, da dam gor brisačo. Ne, hvala! Ker sem v hiši nad morjem imam razgled na celotno našo obalo vsak dan. In? Ja, okej, super, greš na teraso, ko ni prevroče, pa ko ni preveč komarjev, pa ko ne piha preveč, pa ko ni preveč mraz… pa gledaš uno morje. Ga gledam od otroštva, zato mi to nič ne pomeni, vi pa itak ven padate, samo da vidite delček. Ker ga v otroštvu niste gledali vsak dan, ampak samo ob posebnih priložnostih in ker vam je to sinonim za počitnice in zabavo.
Jaz že ves čas gnjavim moža, da se preselimo nekam v notranjost, ker mi ta sopara in vročina ob obali enostavno ni. Žal noče. On pa zna cenit lepote obale, haha. Planiram bajto prodat, ko grem v penzijo, pa iti nekam v Prekmurje ali na Koroško. 6 let v študentskih in poštudentskih časih sem živela v Ljubljani in prav nič pogrešala morje. Tudi v Trbovljah ne verjamem, da bi mi bilo kaj slabše.
Pravim, da je obala precenjena, ampak zaradi takih mon kot ste vi, bo moja bajta šla za med.:))
Toffsy564, 07.12.2021 ob 19:39
Po obali ogromno prehodim, skočim na najboljši sladoled v Kakao, obiščem Sladko Istro, pokramljam z domačini, grem do vinske fontane, opazujem poroke, kupim oljčno olje. To so tisti mali detajli, ki mi pričarajo lepo vzdušje obale.
Sončnim se pa ne.
Sladko Istro, o bog se usmili, večjega kiča in lovilca keša pa res ni nikjer, še v Ljubljani ne. Na Sladko Istro sem hodila, ko je par zanesenjakov skupaj z babicami z Istre nekaj speklo in to tam ob Taverni ob morju na štantih dajali za poskusit ljudem. Mogoče eno posodico, če je kdo kaj prispeval, če ni, pa tudi ni bilo nobene zamere. Po domače smo poklepetali, obujali spomine, poskušali tradicionalne kroštole iz Loparja, pa miške iz Popeter itd. Ne pa kot zdaj, ko se tam vijejo hode notranjcev, da za žetone, ki so jih fino preplačali, dobijo dve fetki ene brezvezne torte, ki jo dobiš v vsaki slaščičarni in ki nima nobene zveze z Isto. Sladka Istra me že leta ne vidi več, odkar so postali tako kot vse osalo zgolj in samo tržno usmerjeni.
mooonaaa, 07.12.2021 ob 19:52
Sladko Istro, o bog se usmili, večjega kiča in lovilca keša pa res ni nikjer, še v Ljubljani ne. Na Sladko Istro sem hodila, ko je par zanesenjakov skupaj z babicami z Istre nekaj speklo in to tam ob Taverni ob morju na štantih dajali za poskusit ljudem. Mogoče eno posodico, če je kdo kaj prispeval, če ni, pa tudi ni bilo nobene zamere. Po domače smo poklepetali, obujali spomine, poskušali tradicionalne kroštole iz Loparja, pa miške iz Popeter itd. Ne pa kot zdaj, ko se tam vijejo hode notranjcev, da za žetone, ki so jih fino preplačali, dobijo dve fetki ene brezvezne torte, ki jo dobiš v vsaki slaščičarni in ki nima nobene zveze z Isto. Sladka Istra me že leta ne vidi več, odkar so postali tako kot vse osalo zgolj in samo tržno usmerjeni.
Kaj si sitna:D Preseli se v notranjost in to je to, bomo še hvaležni ostali prebivalci obale, da ne bo več takšne sitnice tu 😉 Ene pač vse moti in dvomim, da bo tebi kje lepo, ker si pač takšna…..
koprčan, 07.12.2021 ob 20:03
Kaj si sitna:D Preseli se v notranjost in to je to, bomo še hvaležni ostali prebivalci obale, da ne bo več takšne sitnice tu 😉 Ene pač vse moti in dvomim, da bo tebi kje lepo, ker si pač takšna…..
Saj se hočem preselit, recimo v Podčetrtku sem uživala. Poleti, ko je na obali soparilo na 37 stopinj, si tam zvečer lepo okno odprl in si se moral s kovtrom pokriti, ker je osvežilo ponoči zelo. Pri nas pa ne ohladi čisto nič, celo poletje pod klimo porkamadona. Sredi noči 25 stopinj in noben sapice. Za popizdit. Ampak moj marožo noče nikamor jaz pa brez marožota nočem nikamor. Kaj naj torej?
monaaa, 07.12.2021 ob 19:21
Kaj naj poskusim? Se drenjati z vami na plaži za tisti košček zemlje, da dam gor brisačo. Ne, hvala! Ker sem v hiši nad morjem imam razgled na celotno našo obalo vsak dan. In? Ja, okej, super, greš na teraso, ko ni prevroče, pa ko ni preveč komarjev, pa ko ne piha preveč, pa ko ni preveč mraz… pa gledaš uno morje. Ga gledam od otroštva, zato mi to nič ne pomeni, vi pa itak ven padate, samo da vidite delček. Ker ga v otroštvu niste gledali vsak dan, ampak samo ob posebnih priložnostih in ker vam je to sinonim za počitnice in zabavo.
Jaz že ves čas gnjavim moža, da se preselimo nekam v notranjost, ker mi ta sopara in vročina ob obali enostavno ni. Žal noče. On pa zna cenit lepote obale, haha. Planiram bajto prodat, ko grem v penzijo, pa iti nekam v Prekmurje ali na Koroško. 6 let v študentskih in poštudentskih časih sem živela v Ljubljani in prav nič pogrešala morje. Tudi v Trbovljah ne verjamem, da bi mi bilo kaj slabše.
Pravim, da je obala precenjena, ampak zaradi takih mon kot ste vi, bo moja bajta šla za med.:))
Hišo s pogledom na morje in si upaš jamrat? Pa tebe je za deložirat v Haloze.. mamma mia jaz bi jokala vsako jutro ko bi se zbudila s takim razgledom JOKALAAA od sreče in hvaležnosti. Pa to ni res. Ni pravice na tem svetu res ne…
Jaz bi za barako bila srečna, sam da voham tisti zrak. A točno taki kot si ti dvigujete cene v nebo, da si niti domačini ne moremo privoščiti bivališča v svojem okolju in moramo ven. Neverjetno boki ta tvoj zapis. Ranila si me direkt v srce.
Obala381, 07.12.2021 ob 20:28
Hišo s pogledom na morje in si upaš jamrat? Pa tebe je za deložirat v Haloze.. mamma mia jaz bi jokala vsako jutro ko bi se zbudila s takim razgledom JOKALAAA od sreče in hvaležnosti. Pa to ni res. Ni pravice na tem svetu res ne…
Jaz bi za barako bila srečna, sam da voham tisti zrak. A točno taki kot si ti dvigujete cene v nebo, da si niti domačini ne moremo privoščiti bivališča v svojem okolju in moramo ven. Neverjetno boki ta tvoj zapis. Ranila si me direkt v srce.
Najbrž je samo en navaden trol, pa najbrž še tip, skrit v kleti v popolni temi
najbrž najbrž, 07.12.2021 ob 20:31
Najbrž je samo en navaden trol, pa najbrž še tip, skrit v kleti v popolni temi
Močno upam, res. Ali da se zafrkava, ker če je res je to nekaj najbolj grdega kar sem kdaj prebrala.. da ne znaš uživat ob morju moraš res bit fejst bolan, da ne moreš ven, ali pač polna rit vsega in si tega niti ne zaslužiš. Ampak kdo sem jaz, da bi sodila..
Moja življenjska želja je, da me zbuja Primorsko sonce in ko odprem škure, da zagledam to neskončno modrino in spijem kafe med občudovanjem te lepote. Ma naj pada dež, žabe ali sekire, piha burja ali tornado, sploh me ne bi ustavilo nič ? Še selfija bi naredila in napisala MOOO, LEJ KE LEPOOO! Da o sončnih zahodih ne govorim, pa zvezdah, ki drugače sijejo na Obali in skritih kotičkih za čudovite razglede in neskončne sprehode.
Ravnokar sem se spravila v depresijo, moram nehat ?
Šinjora upam, da se hecaš. Res. Iz srca upam, a te prosim, če misliš resno kar nehaj pisat in streljat take, ker mi poka srce ko to berem. Bodi sitna še naprej, če ti tako paše, sam ne mi čez mojo Obalo pliz
Ahahaha ma ste smešni. Moja prijateljica živi na hribu nad Portorožem. Ko sem bila pri njej en večer, bajta, kot iz pravljice, zaliv obarvan v rdeče oranžen sončni zahod in jaz njej.
“a se vsedeta z možem in uživata v kozarčku vina, penine in ona mene gleda kot, da sm z lune padla. Sploh ne ve, da ima tako krasen pogled na morje in sončne zahodne. Hahaha.
No, jaz ji pa kar verjamem, ker razmišlja popolnoma enako kot moji sorodniki, ki živijo na Obali.
Ne vem, kako ne zmorete razumeti, da nekomu, ki živi v določenem okolju, le-to ne predstavlja tistega, kar vidite tisti, ki pridete na počitnice?
Vsak bi si pozimi želel zasneženo hiško s toplim kaminom in poleti teraso s pogledom na morje, v decembru, ko so mesta okrašena pa še kakšno super stanovanje iz katerega bi občudoval novoletno okrasitev in bil v središču dogajanja.
Zato pa bogatuni kupujejo vikendice v pozimi zasneženem hribovju in za poletni čas hiše direkt ob morju. Da lahko migrirajo, ko jim zapaše in ko si želijo izpolniti določene potrebe, ki pa se glede na letni čas spreminjajo.
Desperado ima prav – domačinom pogled na morje niti slučajno ne predstavlja tistega, kar predstavlja obiskovalcem. Kar je vidno tudi po njihovi koži, domačini so poleti – za razliko od turistov – barve jogurta. Največkrat poleti potujejo v tujino (če imajo denar), tisti brez pa hodijo na delo (nekateri so zaposleni v turizmu, drugi ne), nihče pa ne koristi letnega dopusta poleti zato, da bi šel nekam “na morje”. Oni sanjajo o zimskem smučanju, ne o poletnem poležavanju na plaži in gledanju morske gladine. Na živce jim gre zima, ker je svinjsko mraz, veter reže do kosti. Vonj po morju, soli domačinom predstavljata le problem rjavenja ograj, avtomobilov, uničevanja fasad.
ma itak, 07.12.2021 ob 21:33
No, jaz ji pa kar verjamem, ker razmišlja popolnoma enako kot moji sorodniki, ki živijo na Obali.
Ne vem, kako ne zmorete razumeti, da nekomu, ki živi v določenem okolju, le-to ne predstavlja tistega, kar vidite tisti, ki pridete na počitnice?
Vsak bi si pozimi želel zasneženo hiško s toplim kaminom in poleti teraso s pogledom na morje, v decembru, ko so mesta okrašena pa še kakšno super stanovanje iz katerega bi občudoval novoletno okrasitev in bil v središču dogajanja.
Zato pa bogatuni kupujejo vikendice v pozimi zasneženem hribovju in za poletni čas hiše direkt ob morju. Da lahko migrirajo, ko jim zapaše in ko si želijo izpolniti določene potrebe, ki pa se glede na letni čas spreminjajo.
Desperado ima prav – domačinom pogled na morje niti slučajno ne predstavlja tistega, kar predstavlja obiskovalcem. Kar je vidno tudi po njihovi koži, domačini so poleti – za razliko od turistov – barve jogurta. Največkrat poleti potujejo v tujino (če imajo denar), tisti brez pa hodijo na delo (nekateri so zaposleni v turizmu, drugi ne), nihče pa ne koristi letnega dopusta poleti zato, da bi šel nekam “na morje”. Oni sanjajo o zimskem smučanju, ne o poletnem poležavanju na plaži in gledanju morske gladine. Na živce jim gre zima, ker je svinjsko mraz, veter reže do kosti. Vonj po morju, soli domačinom predstavljata le problem rjavenja ograj, avtomobilov, uničevanja fasad.
Jaz pa ne prenesem snega, mrazu in megle, pa sem iz notranjosti. Meni je sneg mogoče romantičen prvi dan ko zapade, potem je pa sam še nadloga in umazan zmazek na tleh.
točno tako, 07.12.2021 ob 19:06
Preprosto se ne zaveda, kaj ima pred nosom. Me zanima, kako bi jamrala, če bi živela nekje v Trboveljskih hribih (pa nimam nič proti Trbovljam a dejansko je 3/4 Slovenije takšne, torej neke Rovte).
Vsaka medalja ima 2 plati. Sam prihajam iz hribov/vukojebine živim v LJ in stanovanje imam na obali. Pa ti povem da ima vsaka stvar dobre in slabe lastnosti.
V vukojebini imaš mir, tišino, svež zrak, ker si precej nad morjem pozimi nimaš megle in burje. Sneg je pozimi precej romantičen. Ko greš na sprehod pač greš ni se treba umikati kolesarjem in paziti da te kdo ne povozi. Če nekoga srečaš se ustaviš in pogovoriš. A živeti tam pomeni tudi vsakodnevno vožnjo v službo, pozimi nameče pol metra snega in kidaš kot budala. Pride žledolom pa si teden dni brez štroma. Če rabiš kaj iz trgovine se moraš zapeljati do nje in kupiti.
V LJ imaš pozimi meglo in malo sonca – a imaš vse blizu. Kupuješ rabljene obleke za otroka – robe neomejeno, specialne trgovine povsod. Zrak v kur**. Službe lahko izbiraš. Parking pa je problem.
Obala ima višje temperatre in več sonca. A včasih tudi burja pokaže zobe. Če živiš blizu morja potem imaš problem s parkingom, pa vse moraš prinesti domov, če ne pa si nekje v hribu. Poleti imaš še kup turistov ki ti delajo gužvo.
Najbolje je da kjer koli živiš, probaš potegniti najboljše iz lokacije.
Forum je zaprt za komentiranje.