zakaj havla ne uspe?
Ej, izkušene kuharice, moj problem je ta, da sem doma delala halvo.
Pa mi je šel cel pleh – v nič!! Beljak, med, orehi,… se niso strdili, tako kot treba. Dala sem potem vsa obupana v skrinjo, da sem lahko narezala na kocke. Potem pa , ko se je vse segrelo, je spet lezlo narazen. V obupu, kaj naredit, sem te kocke dala v pečico, pa posušila kot tiste beljakove piškote. No neko skropucalo je ratalo, ni pa to to.
Prosim, kaj sem naredila narobe?
Halva? A so to morda neke vrste napolitanke (delano z oblati)? A lahko napises cel recept? Ce se to slucajno med oblate maze, potem se beljaki tako ali tako segrevanjo nad paro, kolikor se spomnim (bi morala doma recept pogledati), potem se pa nekaj dni dni pusti, da se masa delno posusi. Morda pa nisi dovolj nad paro segrevala ali pa sneg ni bil cisto trd ali pa je bil med preredek… Ne vem… Ze sladka beljakova masa, ki jo segrevas nad soparo postane precej trda (no, tako mazava)…
Lp, mishika
Tako, bom napisala en preizkušem recept za to zadevo…
120 g medu
250 g sladkorja (v prahu)
100-150 g narezanih (ne mletih!) orehov
pest rozin (po želji)
4 beljaki
oblati za napolitanke
Dobro segrej med. Iz beljakov stepi čvrst sneg, ki mu med stalnim mešanjem počasi dodajaj sladkor in vroč med. Celotno posodo postavi v posodo, kjer voda že vre (nad soparo), in med stalnim mešanjem kuhaj, da se masa zgosti (približno 15 minut – po moje še več…). Vse skupaj odstavi ter postopoma primešaj še orehe in rozine. Namaži na oblate (po plasteh). Vse skupaj dobro obteži in pusti stati vsaj!! en dan, potem nareži.
Mogoče pa bo to uspelo 😉 :))
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.