Zakaj folk ful prodaja mobilne hiske?
S temi mobilkami je postala res prava norija. Dosti ljudi jih kupuje za investicijo, ker so prejšna leta (sploh v koronskih časih) dosegala ceno po 300 na noč.
Mi jo imamo že od leta 2010. V kempu pri enem starčku, ki ima na dvorišču postavljenih 5 mobilk. Pavšal nam je dvignil na 3k, kar je še znosno. Direkt na plaži – greš se skopat in na teraso ali pa pred teraso na ležanik pod drevo. Sedaj, ko je bila takšna vročina si šel lepo pod klimo, ker zunaj ni bilo za zdržat.
4h vožnje od doma. Oddajamo jo ne. Lastna uporaba.
Hodi folk si ogledovat parcele, ponujat evre v ku za odkup, stare bi vrgli ven pa nove mobilke not in bi rentali. Stari pravi, da on nas starih pavšalistov ne bo teral ven, da dokler bomo bomo, novih ne bo gor jemal, potem pa naj sin (ki je v DE) proda če misli.
elaela790, 11.09.2024 ob 07:36
Mi imamo malo stanovanje z atrijem 100 m od morja v manjši stavbi in ne zamenjam za mobilno hišico. Predvsem zato ne, ker se večina kampov zapre jeseni in do pomladi nimaš dostopa do svoje lastnine. Mi pa hodimo dol vse leto.
Pametno. Za stanovanje bo vedno rastla cena, medtem ko so mobilne metanje denarja stran, za pavšal. Pa samo za pol leta je kamp odprt.
Chj, 10.09.2024 ob 19:57
Mobilka, 10.09.2024 ob 19:52
Chj, 10.09.2024 ob 19:43
Mobilka, 10.09.2024 ob 18:04
Chj, 10.09.2024 ob 17:49
Mobilka, 10.09.2024 ob 16:30
ne gre, 10.09.2024 ob 15:31
Mobilka, 10.09.2024 ob 14:46
Imamo mobilko.
Veliko jih pravi, da ni računice.
Res je ni. Tudi, če pogledam življenje samo, ni računice. Se ne splača. Itak vsi umremo.
A nam ogromno pomeni, da se lahko res kadarkoli odpravimo na morje.
To, da s sabo ni potrebno vzeti niti zobne ščetke, ne 1 kosa oblačil.
To, da je okoli hišice precej kvadratov, imamo zasebnost, smo tako rekoč v miru, divjini, stran od ponorelega sveta.
Če bi kupili apartma, to ni nadomestilo. Hočemo več kot teraso, hočemo veliko letno kuhinjo, svoj masažni bazen, parkirišče za nas, obiske in prostor za čoln. Prostor za nekaj mediteranskih rastlin, za katere tako radi skrbimo.
Nadomestilo bi bila kakšna hiša. Toda, v kampu smo dejansko ob morju.
Hiša, čeprav manjša, takih niti ni veliko, blizu plaže, z dovolj veliko parcelo pa stane toliko, da si tega ne moremo privoščiti. Morda za dobrih 400.000 bi se kje našlo, a nam vse lokacije ne ustrezajo. Npr. pod Velebitom, na otokih, predaleč v Južni Dalmaciji.
Za to, kar bi želeli, se začne morda pri 500.000.
Če bomo hiško uporabljali recimo 30 let, je to s pavšalom, investicijo, obnovo…okoli 250.000.
Za ta denar bi dobili kak apartma, a na slabi lokaciji.
Za 250.000 bi lahko v 30ih letih počeli kaj drugega. A nam to nd ustreza. Smo zapečkarji.
Imaš prav, a le delno. Upoštevati moraš stroške, ki naraščajo, zato lahko brez slabe vesti dodaš + 1/3 stroškov v prihodnosti. In si že blizu kakšnega spodobnega apartmaja v Istri, lahko tudi v pritličju z atrijem.
Blizu morja pa v kampih ne pomeni nič drugega kot boj za prostor med tistimi brisačarji. In tudi hiške v kampih niso ravno na samoti, kljub nekaj praznih kvadratnih metrov okoli.
Slaba kvaliteta hišk ne omogoča 30 let koriščenja, boste kmalu ugotovili kaj naredijo na teh hiškah zime. Pa še kakšne mravlje se ti naselijo in si pečen.
Zato hiške največkrat po nekje 10 letih menjajo lastnike….
V Istro nočem. V apartma tudi ne. Na plaži nismo, smo na čolnu. Trenutno imamo hiško na veliki parceli in se ne drenjamo. Pod 400.000, 500.000 lahko pozabim, da bi našla nepremičnino.
Hiške se obnavlja, zamenja. Mravelj se pa da rešiti.
No ti imaš svoj prav in ga boš zagovarjala. Ampak mobilne hiške res nimajo nobene zasebnosti. Tudi kvaliteta bivanja, ne moreš to primerjati s stanovanjem ali hišo, lepo te prosim, zidana stavba je nekaj drugega. Mobilna hiška je baraka , kamp nima nobene zasebnosti, mimo terase se ti ljudje sprehajajo. Meni to ni. Ampak smo ljudje različni.
MImo nas se nihče ne sprehaja, ker smo c majhnem kampu zadnji. Bi imla zidano hišo na podobni parceli, tako blizu morja, pa vseeno praktično na samem in še ne 5 min do trgovinice. Pa so dejansko cene previsoke, da bi to kupila. Pri 500.000 se morda kaj najde, a ne na tako dobri lokaciji. Ja, sama prazna parcela.
Toliko denarja pa nimamo. Lahko, vsaj zaenkrat plačujem pavšal, plačam, ko kaj spremenimo, obnovimo, zamenjamo. Na parceli, pohištvo, masažni bazen itd…
Zidano bi ostalo otrokom, to pa je uporabno sedaj in nd bo za dedovanje.
A to me ne zanima.
Trenutno nam je super in samo to mi je pomembno.
Edino, če zadanem na lotu! 🙂
Mobilna
Poslovni partner je kupil pred enim mesecem stavbno zemljišče pri Puli, en kraj zraven, 50 metrov od morja. (Nisem se zatipkala, parcela je res prva vrsta do morja, sem videla slike ), dal je 180.000 EUR za 600 m2. Poskusal je zbiti ceno, zmenili so se iz 190k na 180k. Ogromno denarja, ampak je pa res čist ob morju. Ti pa praviš da bi bila samo parcela 500.000 EUR. Ne vem mogoče v Monaku tik ob morju v najdražji ulici ? Lepo da si zadovoljna, ti nihče noče vzeti tega užitka, samo pri ceni parcele pa ne gre tole čez kar trdiš.
V Istro, Kvarner, na Pag ali ostale otoke nočem.
Je pa res, da iščemo parcelo. Morda kaj v naslednjih letih najdemo. Ne potrebujemo velike hiše. Bivalni del in 1 ali 2 sobici. Pomembnejša je parcela. Da je prostora za vsaj 2, 3 avte, za čoln, za letno kuhinjo, veliko teraso, za bazen. Tu se zatakne.
Saj greš lahko v Dalmacijo, tam je še več izbire. Pravim le da parcele niso 500.000 eur, ampak dosti manj. Konkretno ta tik ob morju (600 m2 za 180k). Tako velika parcela je dovolj za več avtov, lepo razkošno hišo, plovilo, pa še bazen. Je pa Dalmacija meni neuporabna, ker se voziš pol dneva, torej ne moreš koristiti vikendov, dopusta pa nimaš neomejeno. Moraš vzeti vsaj petek in ponedeljek, da se ti splača dol. Premalo se koristi. Meni tudi Istra in Kvarner niso najboljša izbira, lepša je Dalmacija, glede morja, ampak za nakup nepremičnine bi pa gledala bližino Slovenije da lahko koristis več kot le za glavni dopust.
So cenejše, ampak nam je lokacija izjemnega pomena. Poleg tega parcela, kjer ni v bližini priveza za čoln in spusta v morje, za nas ni opcija.
Pa trgovina dosegljiva peš, a vseeno parcela, ki nudi zasebnost.
No, takšne parcele niso cenovno ugodne.
Res pa je, da iščemo, morda kaj najdemo.
Se ne mudi.
Hiško smo kupili leta 2010. Dali smo za njo tedaj 35k. Recimo, da je že zamortizirana. Tedaj je bil pavšal 2500 eur. Sedaj so nam ga dvignili na 4500. Samo letos smo v hiški že naredili 100 nočitev, pa še imamo v planu it dol v septembru in oktobru. Če računaš 4500 + stroški = 7000 eur pa da vzameš 100 nočitev je to 70 eur na dan. Z oddajo smo letos zaslužili caa 2000 eur.
Pa najami ti app za 50-70 eur na dan, ki je toliko blizu za otroke primerni plaži pod borovci, da lahko 10 in 12 letnika zjutraj samega pošlješ na plažo.
Smo pa 4-5h vožnje od doma. Včasih zaključimo v petek prej in gremo direkt iz pisarne. Po poti pobereva otroke in psa in gasa. Najraje pa tako ali tako sredi tedna dol in sredi tedna nazaj. Potovanja med vikendi se izogibami. Na srečo lahko oba delava remote.
Središče mesta na dosegu nog/skiroja – 5/10 min.
Komot parkiraš avto in ga ne premakneš.
Trgovski centri blizu.
Moti me edino neverjetna gužva zadnja leta – ko smo prišli sem, je bilo dosti bolj mirno, niti ni bil kraj tako turistično znan. Sploh zadnja pokoronska leta pa gužva za znoret – tako na plaži kot v mestu kot v gostilnah. Ko smo prišli je bil kraj eno navadno selo. Tu in tam kakšen app. Si šel po ulici gor in je bilo polno hiš s kurami in kozami in ovcami…zadnja leta pa naval.
Ko bo hiška za zamenjat nisem prepričana, da bomo ostali tukaj.
Mobilne hišice so bila neka evforija, oddajali so se zelo drago, čeprav je to kamp, ni zasevnosti, ena hiška do druge je 2 metra, sliši se vse, ko vodo potegnejo na wc-ju. Kvaliteta mobilnih hisk porazna, slabše kot kontejner. Mi imamo lastno nepremičnino, cene rastejo , lahko oddajaš, lahko koristis tudi pozimi, kampi so odprti le pol leta, imaš svojo teraso , kjer te noben ne vidi (smo zagrajeni).
Forum je zaprt za komentiranje.