Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zajbljev kruh

zajbljev kruh

Hej!

Prejle sem gledala Sozitja in me je pritegnil ta zajbljev kruh. Moj balkonski zajbelj ima krasne mlade liste.

Seveda sem ves potek osvojila in sestavine tudi, ampak, ko so na koncu bile napisane kolicine, je zazvonilo pri vratih:)

Ker je kruh narejen s sodo bikarbono in ne s kvasom, bi morala vedeti,
koliko sode dodam. Zdi se mi zanimivo, ker ga hitro imas na mizi ( nic vzhajanja). Tudi Amisi delajo kruh s sodo, sem ga ze jedla in je okusen, tudi lepo naraste.

Ce se koga zanima recept ( sicer ni nujno zajbelj, ce komu ni vsec – lahko so druga zelisca):

Mesanica polnozrnate in bele moke ( predpostavljam 1/2 kg, sol, soda bikarbona, narezani zajbljevi listici ( pest) in namesto vode pinjenec ( kruh postane krhkejsi).
Umesimo, hlebcek damo v okroglo namazano posodo in ga globoko prerezemo v obliki kriza. Posujemo z raznimi semeni( laneno, bucno,soncnicno, sezamovo) in malce vtisnemo s prsti.

Pecemo pri 200 st. Celzija 40 minut. Spodaj potolcemo; mora lepo zadoneti.

Lep pozdrav in hvala, ce si je katera zapisala Babi

Babi, če ne bo druge info., bo ponovitev oddaje v torek ob 10.25.

Morda ga poskusim tudi sama, ampak verjetno brez zelišč. Namesto pinjenca smo že pisarili… tudi jogurt bi verjetno šel?

Pozdravček na obalo z daljne obale 🙂

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej, Vladka!

Da me nekdo iz tujine spomni na ponovitev:))) Hvala!!

Saj imam Vikend magazin s programom, pa se nisem spomnila. Cez dan v glavnem ne odprem televizorja, tokrat ga bom:)

Mislim, da je tak, bolj tekoc jogurt cisto v redu. Sama bom kupila pinjenec.
Nona je kruh rada zamesila z domacim pinjencem.

Danes neprekinjeno dezuje ze od enih in je dan tak za pocivanje in branje; nic ne sili cloveka ven. Dopoldne sem pa pekla pitulice z divjimi spargeljni za nas in se koga:)

Ste ze zdravi? Lep pozdrav tja na daljno obalo Babi

Ha, ha, Babi, zakaj pa jaz ne bi vedela, saj vendar gledamo TV Slo. preko satelita. Sem šla pa na internetno stran RTV Slo. pogledat, če je slučajno recept tam, no, pa ga žal ni, sem pa videla, kdaj bo ponovitev.

Ja, ja, vsekakor imam namen vzeti tekoči jogurt in ga morda celo malo razredčim z vodo, da ne bo pregost.

Vreme pa tudi pri nas ta vikend ni bilo ravno za prehvalit, sicer pa kaj drugega nismo potrebovali glede na naše stanje 🙁
Včeraj smo imeli tako vetrovno, da sem komaj sproti lovila perilo z obešalnika in danes toliko peska v zraku, da tudi sonce ni moglo skozi… In pa precej hladno je bilo, komaj 25°C po tem, ko smo tri dni nazaj imeli že 35.
Otroci so danes že bili v redu, jutri bodo še doma, potem pa v šolo. Dva najslabša jedca sta sicer dan še izkoriščala, ko ju še nisem silila jest, jutri pa bo treba že kaj več…

Hvala za skrb in prijeten večer!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Babi, jaz sem tudi čakala količine, pa jih sploh ni bilo napisanih. Samo sestavine, brez količin. Samo se mi pa zdi, da je moralo biti sode bikarbone kakšni dve čajni žlički. Prav tako soli, pinjenca pa kakšne 500 ml.
Mogoče sem zdajle čisto mimo usekala, če pa kdo ve kaj bolj natančnega, se pa tudi jaz priporočam.

lp

Hej!

Kresnica, verjetno bo za 500 g moke 1/4 l tekocine; taka so navadno razmerja. Bom se kaksen recept pogledala za kolicino sode bikarbone (imam za piskotke). Potem ostalo po posluhu:)))

Vladka, saj vem, kako je v tujini:) V Angliji sem vedela celo valovne dolzine vseh slovenskih radijskih postaj in smo potem iskali.
Doma pa se clovek se cesa najbolj enostavnega ne spomni…Vse naj bi bilo na krozniku prineseno.
Sem vesela, da gre na bolje. Aha, manj jescima post kar prija, kajne:)
Dobro poznano; potem se pa znajo spomniti na kaksno cisto neprimerno stvar:)

Lep vecer obema

Če se ne motim, ima ta oddaja svoj recept na internetu, ali nima? če pa nima, jim pa lahko predlagamo! 🙂 (to je bila prej oddaja Na vrtu, zdaj pa so združili več oddaj skupaj in se imenuje Sožitja)
Bom tudi jaz malo poiskala in vas obvestim, če kaj najdem!
Lp

Oddaje sicer nisem gledala, se pa tale kruh bere božansko ;-)). Babi ko boš sprobala se priporočam za natančen recept!

Sonce in ostale, naslednji teden bo na vrsti. Prej bom se gledala ponovitev
( ce sem med delom kaj prezrla – kuharica je vmes komentirala).

Mislim, da je bil hlebcek iz 500 g moke. Tudi pecen je zgledal prav lepo in ko ga je razpolovila, sem videla, da je primerno rahel.

Lep dan Babi

Tu je stran z recepti, a ni ažurna in receptov iz zadnjih oddaj še ni objavljenih

Kolikor se spomnim, ni bilo navedenih točnih količin.

tole me spominja na irski kruh s sodo – morda bo komu kaj v pomoc.

Hvala za link in vse ostalo! Seveda ….Irska… Amisi:) Si bom kar s tem pomagala in zajbelj notri.

Lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close