Začimbe
Okrog začimb k zelenjavi bi ti znala bolj malo svetovati, ker jih za zelenjavo skoraj ne uporabljam. No, lahko poskusim…
– sveže zelje dušim na praženi čebuli, začinim s soljo, poprom, kumino in po možnosti narežem zraven 1/2 sveže paprike
– omako iz bučk delam s praženo čebulo, svežo papriko in paradižnikom in samo solim
– kislo zelje popram, dodam lovorov list včasih česen, lahko pa tudi praženo čebulo in rdečo papriko
– v kislo repo gre poper in česen, pa malo soli
– cvetačo in stročji fižol samo solim in skuham v malo vode (potem pa pripravim v solati, ali pa z drobtinami na maslu, ali pa z ocvirki…)
– grah, korenje, koruzo popražim na maslu, solim, pokrijem in dušim samo v lastnem soku, kolikor ga sploh je, brez dodajanja vode
– h kumaram gre v vsakem primeru česen, pa poper in sol
– za špinačo je varianta s česnom ali pa z muškatom
Več mi tako, iz prve, ne pride na misel. Lahko pa v skoraj vsako zelenjavno jed zdrobiš jušno kocko (niti ni treba cele) ali dodaš malo vegete. Pazi pa potem glede slanosti.
K paradižniku obvezno bazilika – jaz poleg bazilike vedno dodam tudi timijan. Če delaš pico, daš poleg bazilike zraven tudi origano (pa tudi sicer lahko).
Sicer ti pa na lončkih v katerih kupiš zelišča piše, na kaj najbolj pašejo. Na splošno rečeno je majaron za mesne jedi, rožmarin za ribje, bazilika in timijan pa meni pašeta praktično povsod.
Poskusila bom malo dopolniti Jožico, ki pa dela skoraj vse tako kot jaz:
– svežemu zelju dodam poleg ostalega še kislo jabolko
– k pečenim ali kuhanim bučkam česen, peteršilj, pa tudi kupljeni pesto genovese
– kislemu zelju in repi obvezno dodam brinove jagode, zelo dober okus pa naredi tudi na rezance narezana sveža paprika
– na kuhano cvetačo – za tiste, ki nimajo holesterola – nasekljano trdo kuhano jajce in peteršilj
– h kumaram pa obvezno koper, kadar jih delam s smetano ali jogurtom
Forum je zaprt za komentiranje.