začimbe, rolade,……..?
Me muči nekaj vprašanj glede :
1 začimbe: zanima me kaj lahko posadim doma na vrtu, smo nekje v okolici Ljubljane, v bolj zaprti legi kjer se hitro ne segreje (npr v trenutnih časih) in kjer se zvečer hitro ohladi (septembra je zvečer pri nas bolj mrzlo kot pa 5km stran). Tudi pozimi imamo malo sonca npr. 4 ure sije direktno na nas drugače pa mamo senco. poleti pa nas tudi kmalu senca napade. V mislih imam: baziliko, origano, majaron,………………še kakšno prosim ki mi jo svetujete in povejte kam naj posadim, rada bi da bi bile vse skupaj na istem koncu, po možnosti ne v lončkih. Razmišljam med lagami kjer je v poletnih mesecih skoraj cel dan sonček in pa lego kjer je popoldne senca.
2. Rolada:rabila bi en dober recept za rulado oz, za biskvit rulade, ki je pomožnosti tak biskvit da ga lahko namažem samo z marmelado ali pa ga napolnim s sadnimi kremami in sadjem in se prav lepo zvije in zviti končen izdelek tudi ostane. Namreč pri nas doma ma mami en tak recept kjer ponavadi vse popoka je prerahl, in še stoji ne skupaj zvito. Vedno ga pa zvije na mokrem servetu. Pa še to: koliko ga namažete v debelino in ali pomažete celega?
3. Tortni biskvit: Ja torte so moje najlubše opravilo in tudi najslajše. Ampak muči me pa nekaj. Če potrebujem 2 ali 3 biskvite potem vsakega spečem posebaj v modelu s peki papirjem, torej včasih pečem trikrat. Kako naj naredim tako da enostavno prerežem. Sem probala z nožem pa mi ni uspelo narediti 3 lepih biskvitov, sem probala z navadnim sukancem (to so mi svetovali) pa tud ni šlo nikamor. Nože mamo očitno prekratke pa še ne morem zadet da bi lepo naravnost odrezala. Njalepši še pridejo če jih posamezno spečem.
4. Ali Rabarbara uspeva pri nas.?Kaj potrebuje? Sem zasledila nekaj receptov z rabarbaro pa me zanima. Kakšen okus pa ima tale zadeva.
5 Če v receptu piše Nougat na katerih policah ga najdem, med čokoladami?
6. Če piše v receptu npr. pomarančni liker s čim se ga lahko nadomesti?. Jaz bi kar pomaranče ožela in dodala sladkor in malo ruma.
Sem bolj samouka, doma ma mami bolj kmečki način prehranjevanja in meni so nekatere zadeve tako tuje ker sem odraščala z bolj kmečkim zadevam. Torte ki jih delam so preproste, sadne, take ali drugačne narejene s smetamno in pa želatino in pa sadni prelivi so vsi po svoje narejeni. Nekaj nasvetov mi je ostalo od oddaje Kuharski dvoboji ampak to je že daleč.
hvala
Hej!
1. Za zacimbe ti bo pametneje odgovoril kdo,ki zivi v tvojih krajih.
2.Jaz prisegam na orehovo rulado(oziroma biskvit zanjo).Je socna in ne poka.Sicer je odvisno tudi od tega,kako dolgo jo peces in ce je pekac primeren za kolicino.Jaz pecem kaksnih 10 minut v velikem pekacu,ki je ze v pecici. V tem biskvitu moko zamenjajo mleti orehi in drobtinice namocene v rumu. Vedno jo najprej namazem z dobro marelcno marmelado;potem pa smetana in koscki jagod.Vcasih naredim tudi cokoladno krem
3.Tudi sama pecem vcasih posamezne ploskve;ce kaj oblikujem.Drugace pa eno testo.Nimam tezav pri rezanju,ker imam res dober tanek dolg,fleksibilen noz. Nizji biskvit prerezem samo enkrat,visji(iz vecjih kolicin),pa dvakrat.Se pa ne sekiram,ce ni prav ravno,saj potem s kremo vse poravnam.
4. Tast je v Ljubljani vedno imel rabarbaro na vrtu in sladice z njo so res dobre;tudi kompot je zelo osvezilen.Zdaj bo kmalu dozorela.To so taka dolga mesnata stebla z roznatim nadihom.Ravbati pa se je treba po navodilih,ker nekateri deli vsebujejo skodljive snovi.Uporabna so samo stebla.
5. Ne vem.
6.Da,pomaranco zavres s lsdkorjem in dodas nekaj alkoholnega;rum ima mogoce prevec specificno aromo.Mislim,da malo domacega zganja bi bilo bolje.Drugace pa lahko kupis tiste majhne steklenicke z raznimi aromami-so pomarancne,narelicne… in malo tega kapnes.Je sicer bolj umetna stvar.
Barbi,ves,da si na pravi poti do dobre kuharice? Lastna eksperimentiranja in izkusnje ti bodo najbolj koristila.Dobra preprosta(beri osnovna) kuharska knjiga pa tudi.
Lep pozdrav Babi
2. Rolado delam s čisto navadnim biskvitom… na 1 jajce, 30 g sladkorja in 30 g moke… pečem 12 min. pri 210°C. Rolada se mora na hitro speči, da se biskvit ne suši na prenizki temp. Jaz jo zavijem s peki papirjem v suh servet in šele ohlajeno mažem.
3. Tortni biskvit za običajno torto vedno pečem v enem kosu in dvakrat režem. Tudi jaz nimam noža, ki bi šel čez in čez, zato najprej čisto malo zarežem sled vse naokoli in potem spet naokrog režem vedno globlje… tako mi kar lepo uspe prerezati. Vzamem pa nazobčani nož, ki ga imam za kruh. Včasih sem tudi jaz rezala s sukancem, a če je biskvit bolj sočen, bolj mehak, se rad “scufa”.
Tudi sama sem s kuho začela, kot ti. Tudi pri nas doma je bila kuhinja zelo standardna, za kaj več pa tudi sredstev nismo imeli…
Zdaj, ko imam svojo družino, jih razvajam na 1000 in 1 način :o)
Veliko je k temu prispeval tudi tale forum.
Pozdravček in še veliko kuharskih užitkov!
Vladka
No, pa še jaz po vrsti: 🙂
1. kolikor vem, imajo zelišča rada več sonca. Zraslo ti bo pa karkoli, le najbolj občutljive rastline (pri nas npr. rožmarin) je boljše prezimiti v kleti. Ostane pa zunaj žajbelj, sivka, timijan… Majaron se lepše obnese enoletni, baziliko prav tako sadim vsako leto znova. Peteršilj in korenje pa lepše rasteta v težji, ilovnati zemlji kot v peščeni. Vsekakor pa mislim, da je boljše posaditi skupaj istovrstna zelišča, med različnimi pa pustiti malo prostora – je že Babi pisala, da se nekatera “ne marajo” med sabo.
2. Vladka bo sicer dobila mozolje, ko bo prebrala moj recept (ker je na žlice) :-))) ampak meni se obnese. (Je pa količina za tavelik pekač (originalni od pečice):
6 rumenjakov, 6 žlic sladkorja (lahko v prahu, ni pa nujno) in 6 žlic mlačne vode stepaš, da se speni, posvetli in zelo naraste.
Iz 6 beljakov stepi trd sneg (=če obrneš skledo, v kateri stepaš, ostane sneg v skledi)
Polovico snega vmešaj k rumenjakovi masi. Dodaj 6 žlic moke in približno 1/4 vrečke pecilnega praška. Za temni biskvit nadomestiš 1 žlico moke s kakavom. Najbolje, da vse skupaj preseješ na maso. Vmešaj. Dodaj še preostali sneg in ga narahlo vmešaj, da se čim manj sesede.
Pekač obloži s peki papirjem in zlij vanj testo. Lepo poravnaj in pazi, da ne bo na robovih bolj tanko kot v sredini. Peci 8 do 10 minut pri 180 do 200°.
Na mizo si pripravi še en kos peki papirja (ali pa servieto) in potresi s sladkorjem v prahu. Pečen biskvit s peki papirjem vred zvrni gor, papir malo navlaži in ga previdno odstrani.
Če delaš marmeladno rolado, še vročo namaži z marmelado. Dobro je, če marmelado segreješ, se lepše maže. Mažeš bolj na tanko in od roba do roba. Zviješ, zaviješ v servieto in pustiš ohladiti.
Če boš polnila rolado s kremo, jo pa še vročo zvij skupaj s servieto oz. papirjem. Ko se ohladi, zelo previdno odvij. Namaži na 3 straneh do roba, zadnji rob pa pusti kake 3 cm prost, da ne bo krema silila ven.
Še to: ko rolado zviješ, da se hladi, naj bo “šiv” vedno spodaj. Tako jo lastna teža drži skupaj in se ne odvija.
In še to, koliko je 1 žlica: zajami sladkor (navadni) ali, še bolje, zdrob. Na žlici nastane kupček, kolikor je preveč, zdrsne dol. No, tak kupček naj bo na žlici tudi takrat, ko meriš moko ali sladkor v prahu.
3. Najbolj preprosto je, da delaš torte tako kot doslej. privisokem biskvitu se ti vedno lahko zgodi, da na sredini nastane “hrib”, ali pa, da se sredina sesede. Če pa že delaš visokega: z malim, ostrim nožkom zariši po robu črto v taki višini, kjer bi rada prerezala biskvit. Če dvakrat, potem dve črti. V nastali žleb napelji močnejši sukanec, ga prekrižaj in počasi vleci konca narazen.
4. Rabarbara ni ne vem kako občutljiva in mislim, da ti bo uspevala. Kje se pa kupi seme ali sadika, pa, žal, ne vem. okus rabarbarinih stebel se pa zelo dobro ujema z jagodami. Njam.
5. Nougat najdeš verjetno pri sestavinah za peko (tortni okraski, prelivi, kreme…)
6. Liker bi “ponaredila” tako kot Babi, nisem pa še poskusila.
In še: za kuhanje potrebuješ predvsem veselje (ki ga imaš) in nič se bat, če se kateri poskus ponesreči. Osnovna kuharska knjiga pride prav, podrobnosti se pa naučiš tako, da vprašaš. Sama sem večino kuhanja osvojila šele v službi, po nasvetih sodelavk (takrat še ni bilo takih forumov). Je pa lepo, če pri tem ne pozabiš na preprosto, tradicionalno kuhinjo.
Veliko veselja v kuhinji (in nasploh, seveda) ti želim.
Hej, Barbi
1. Kot je Jožica povedala, skoraj vsa zelišča potrebujejo precej sonca, na ta način aroma bo močnejša. Mogoče bi edino drobnjaku ustrezla zahodna lega. Če zbereš metu ti svetujem da jo na nek način omejiš, kajti potera zelo močne poganjke na vse strani.
2. Če mogoče imaš električni nož ti priporočam da ga rabiš za rezanje torte, ja tako prerežem testo brez težav in zelo naravnost.
3. Pomorančni liker nadomestim prav tako kak si sama namislila in z Babinim popravkom: malo domačeg žganja (najboljše sadjevca), sladkorja in malo drobno naribane pomorančne lupine.
Vse smo mi negdaj bile začetnice v kuhinji, jaz samouka, moj mož enako. Z dobro voljo in malo ljubezni za kuhanje boš hitro postala mojstrica. Kako je vse relativno, ko čas poteka nama so bolj zanimljive stare, domače kmečke jedi. “Kaj so jedli naši stari” – tako se imenuje ena manifestacija pri nas.
Želim ti veliko veselja ob kuhi, pozdravček Nančika
Še moje izkušnje
1. Zelišča
meta, melisa, timijan, drobnjak zelo dobro rastejo na senčni, severni strani. Meliso boš imela kmalu povsod, tudi na soncu dobro raste.
majaron, bazilika, vinska rutica, sivka, pehtran so pri meni na soncu. Jim paše.
peteršilj itak seješ vsako leto posebej. Lanskega spomladi pustim, se obraste in ga uporabljam dokler ni svežega.
2. rolada
4 rumenjaki, 14 dag sladkorja, 14 dag moke, 4 beljaki – sneg, malo pecilnega. Pečem na peki papirju, stresem na krpo , zvijem z njo. Namažem po celem.
3.Torto pečem kakor kdaj, Če biskvit režem, se malo matram, ker tudi jaz nimam pravega noža. Pa kot pravi babi, krema vse poravna.
Vedno se mi zdi, da vsi bolje kuhajo kot jaz, pa so tudi moji jedci z mano že preživeli kar nekaj let in so še vsi živi. Sem pa veliko dobrih nasvetov in receptov našla tukaj in na kulinariki in sem zelo vesela, da sem vas odkrila.
Jaz ti bom pa samo napisala, kako jaz prerežem torto. Kupila sem si Falckelmannovo rezilo za rezanje torte za cca. 500 SIT. Na pogled je kot lok, kjer je žička tetiva. Fina stvar pri njem je, da debelino plasti poljubno spreminjaš.
S sukancem mi ni šlo, noži so bili prekratki, nato pa sem slučajno zagledala tole rezilce. Od takrat rezanje ni več problem.
Natassa
5. Nougat je navadno mišljen ta od ‘Schwartau’, dobiš v večjih trgovinah (malih ne vem), med okraski za torte in dodatki, kjer je marcipan,……….barve za živila, čokoladni okraski…..
Je pa rjava škatlica in piše gor Nougat….stane pa tam okoli 400 SIT……ga že dolgo nisem kupila……..ta je v ‘trdem’ stanju………
Opažam, da zelišča niso prezahtevna. Moja so na severni strani, poleg tega je ta del vrta preko zime najbolj moker (barje).
Uspeva mi pa: drobnjak, origano, timijan, žajbelj, melisa, sivka (edino ta je pa res malo bolj uboga na tej težki, mokri zemlji), pehtran. Kar pretirano se mi je razrasel pelin, ki sem ga odstranila, ker je bil vaba za uši. Imam tudi nek nemški rožmarin, a le za okras. Šetraj se mi kar sam zasaja, verjetno sem ga enkrat jaz dala notri, zdaj imam pa vsako leto ogromno rastlinic. Baziliko dam pa k paradižniku vsako leto znova.
lp
Rabarbara
Lani sem spomladi kupila sadiko na Ljubljanski tržnici. Letos bom lahko pobirala prvi pridelek.
Sem pa videla v Semenarni sadike rabarbare (imajo pa tudi semena rabarbare v vrečkah).
Rabarbara zraste v velik grm (cca 1m2 moraš računati da potrebuje prostora). Sedaj se že lahko trga prve liste. Odkrhneš liste z pecljem. Zeleni del nato vržeš stran ker baje vsebujejo neke strupene snovi. Stebla olupiš in jih narežeš na koščke ali kose. Okus je rahlo kiselkast. Ko smo bili majhni smo na travnikih nabirali kislico in jo grizljali. Okus je malo podoben kislici. Kompoti z rabarbaro so za mene najboljši. Lahko pa delaš tudi razne pite in pa sladolede.
Kot vem je potrebno grm rabarbare po približno 10 letih presaditi. Korenine lahko razdelimo in jih jeseni na novo posadimo. Če jih sadimo spomladi je potrebno čez poletje skrbeti, da je rastlina zalita. Lani sem bila kar v skrbeh, če se bo rabarbara sploh obdržala, ko je bilo pa tako sušno. No pa je spomladi lepo odgnala. Angleži imajo baje neke posebne glinaste lonce, ki jih postavijo nad grm rabarbare in rabarbaro silijo, da prej naredi liste. Prva stebla so bolj milega okusa, čim bolj je vroče tem bolj intenziven je okus rabarbare. Ko rabarbara naredi cvet prenehamo z obtrgavanjem listov, to je pa nekje konec maja začetek junija.
Forum je zaprt za komentiranje.