Najdi forum

Za Zalo

En lep pozdrav!

Zala, če se boš danes spomnila….bom zele vesela tvojega recepta za tisto torto, ker bom danes eno naredila in bom kar to najbrž 🙂

A je možno, da je to to 🙂

Ojla!
ja v bistvu je to to, ampak sem dodala še manjše popravke! V vsakem primeru bo dobro, ne gelde na to po katerm receptu boš naredila 🙂
bom napisala recept
LP

aha, zdaj sem prebrala tisti recept zgoraj…..
da povzamem na hitro:
– dam pol litra smetane in pol kg pasirane (puste) skute od mercatorja ter mletega sladkorja po okusu

– vzamem 5 jajc, in 200 g sladkorja (mletega), 170 g moke, okoli 40 g kakava (kakšen 3 žlice nesquicka in 2 žlici grenkega) in pol žličke sode bikarbone – posebej stepem rumenjake in beljake, od 200g sladkorja V PRAHU ga dam okoli 100g k rumenjakom, ostalega pa vtepem v beljakov sneg skupaj s ščepcem soli

– vzamem 2 vrečki zamrznjenih višenj od Ete, če pa delam veliiiko torto (28cm), potem pa dodam še vrečko zamrznjenih malin in potem se babice in tete in sestrične kar tepejo zanjo :))))))

– v kremo iz smetane in skute dam tudi 3 ali 4 liste želatine…..

– Obvezna je lepa dekoracija 🙂

Pač držim se pravila za tale biskvit – na 1 jajce 40 g sladkorja in 40 g moke (če dodamo kakav, pa moke seveda nekoliko manj), tako piše v knjigi Velika šola kuhanja (Anne Williams) pod receptom za savojski biskvit in tam so naštete tudi vse najbolj znane torte, ki vsebujejo ta biskvit….
Pečem pa okoli 30-40 minut na 170 stopinj (včasih je pečeno prej včasih kasneje….)

In še to: prejšnji teden je oči iz poslovnega potovanja v nemčiji prinesel domov Scwarzwalder Kirschwasser – sploh nisme mogla verjet slvojim očem – dobil jo je za poslovmo darilo, ker os bili ravno bliu Scahwarzwalda…tako da naslednja torta bo pa zdaj res “ta prava schwarzwaldska”!

Upam da ti bo lepo uspela in poročaj,prosim 🙂

Babi, si jo ti že naredila?

LP, zala

O super… Hvala ti za tole, se bom kar lotila zdajle.
Samo nekaj me zanima, a v biskvit ne daš nič maščobe?

Aha, še nekaj Zala…. Glede tistih čokoladnih ploščic mi ni čisto jasno. Se pravi čokolado stopiš in namažeš nekam na ravno podlago in potem razrežeš. Ampak kdaj razrežeš? Ko se že malo strjuje najbrž, ker je prej še čisto tekoče. In s čim to narezati?
Ah…saj je najbrž čisto preprosto, samo raje vprašam 🙂

Kresnica,
v biskvit se sicer da 60 g mehkega masla, jaz sem ga izpustila….

Kar se pa tiče “glazure” oz. čokoladnih ploščic je pa tako: samo čokolado stopi v kovinski posodi nad vrelo vodo, pazi da ti kapljice pare ne bodo uhajale v čokolado. Medtem ko se čokolada topi (vmes seveda malo pomešaj), si pripravi model za torto in izreži okroglo podlogo iz peki papirja v velikosti modela – model zapri, in daj peki papir na dno. Nanj namaži stopljemo čokolado z žlico (mislim da bodo prb. polne 4 žlice zadostovale) povsod vse do robov prb. 2 mm debelo. Čokolada se bo kar hitro začela strjevati, ker je dokaj na tanko namazana….sicer je pa zdaj malo bolj vroče tako da bi lahko strjevanje trajalo kakšno minutko dlje – pa vseeno jo jaz itak vedno zarežem 2x: ko razmažem vso čokolado v modelu, dobim oster nožek in z njim narežem razmazano čokolado točno tako kot biu rezala kose torte – v bistvu si s tem že vnaprej določiš, koliko kosov torte boš naredila 🙂 Po želji torej razrežeš čokolado v recimo 14 ali 16 enako velikih trikotnikov…No, potem jaz to pustim ponavadi kakšno uro ali več (če se grem vmes učit in pozabim :)), pa tudi kakšno slabo uro bi pomojem zadostovalo. Ko se torej čokolada strdi, z nočem, ki sem ga sprala pod vročo vodo in obrisala do suhega, še enkrat previdno zarežem trikotnike čokolade tam, kjer so se morda prej malo sprijeli in če se je kaj prijelo oboda, previdno ločim še tam.
to je vse :))
Ni tako težko 🙂 Res ne!
LP

Uh, hvala ti za izčrpno navodilo.
Sicer sem kar zadela, kako je prav 🙂 Jaz sem naredila sicer manjši krog in ne bo pokrita cela torta, bom potem malo drugače okrasila. Sem pa dala potem peki papir v zamrzovalnik, da se je hitro strdilo in potem zarezala trikotnike. Sedaj bom počakala do zjutraj, potem pa še okrasila celo torto s smetano. Najbrž bom dala vanjo tudi malo želatine, da bo bolj trdna.

Zdajle sem torto krasila. Sicer ni izpadlo čisto tako, kot sem si predstavljala, ker je že tako vroče, da se mi je smetana po nekaj minutah (kljub dodani želatini) skorajda stopila. No, sem malo pohitela in dala samo po vrhu čokoladne trikotnike, katere sem “podprla” z višnjo in malo smetane na obodu torte.
Sem pa delala tako, da sem spodaj dala krhko testo, ker sem imela premalo jajc, da bi spekla bikvit iz 5ih. Tako sem iz enega rumenjaka naredila krhko testo, iz 3 pa biskvit in ga samo 1x prerezala.
Upam, da bo torta dobra, nisem čisto sigurna, če bo dovolj sladka. Za moje pojme sem sicer dala ogromno sladkorja, samo ni pa tako zelo sladko, kot sem pričakovala, da bo.
Upam, da bo ok, sicer pa še sporočim 🙂

Lep in sončen dan vsem!

Hej, Kresnica!

Zdaj ste sladico verjetno ze pojedli ali pa se v hladilniku hladi:)

Bolje malo manj sladka kot prevec:))) Je pa res, da visnje prosijo malo vec sladkorja.

Me pa zanima tvoja smetana. Na hitro sem naredila nekaj z jagodami (podobno rezini) in sem tudi premazala s smetano, ki je bila brez zelatine zelo kompaktna. Nic se ni topila. Del sladice je sel nazaj v hladilnik; gledam in se vedno kompaktno. Pa je pri nas posteno vroce, sicer v stanovanju ne.

Prvic letos plavala v morju ( 20 stopinj)!

Lep pozdrav

Hoj!
No, tortico smo že veselo poizkusili in je O D L I Č N A ! ! ! Res je krasna, meni je bilo še posebej všeč, ker je zaradi malin nekoliko kiselkasta (fant jih ne mara, pa sem dobila še njegove, hura :)), dekoracija jo pa sploh naredi posebno.
Super recept, hvala Zala zanj in za vse napotke, bom definitivno še delala.
Slike so pa v albumu.

Lep pozdrav vsem!

Aha, glede smetane. Ne vem, kaj bi to lahko bilo. Tista vmes se mi je že lepo strdila, samo tista za krašenje na vrhu, se je pa takoj, ko sem torto vzela iz hladilnika, začela spreminjati v nekoliko tekoče stanje.
Noja, se ni nihče pritoževal, zdajle lepo čaka v hladilniku in lepo izgleda 🙂

Kresnica! videla sme slike v albumu! Joj, kako is me zdaj razveselila – a se sploh zavedaš, da si udejanila to, kar sme si sama tako želela naredit pa snisem vedela kako (očitno res nisem dobro razmislila :))) – namreč da bi postavila čokoladne trikotnike tako, kot si jih ti 🙂 To, da si jih podprla z višnjami, je super enkratna ideja! Ko naredim izpit, ki je pred mano, bom to udejanila in bom poslala slike 🙂 No, do sedaj sem delala tako, da sem trikotnike pač enostavno položila na vrh torte – sicer sme jih poskusila zataknit v smetano, pa se je vse pobesilo 🙁

torta izgleda super, da o zunanjosti niti ne govorim, “znotraj” oz. v prerezu je pa tudi krasna 🙂 Kar preveč vabljiva 🙂 No, moja izgleda v bistvu podobno, samo da dam še več višenj in malin in pa seveda brez krhkega testa…čeprav je tudi z njim sigurno okusno in praktično za rezat, se mi zdi da je torta tako bolj stabilna…

Si delala kremo s skuto ali s samo smetano? Katero smetano si uporabila? Jaz uporabljam tisto v 2,5 dcl svetlo modri embalaži od Pomurskih mlekarn (ne rastlinsko!), pa nam je res najbolj všeč!

Pa še en nasvet za hitro sladico v stilu te Schwarzwaldske torte (ne vem , mogoče sem že kdaj omenila): skuhaš extra čokoladen puding (jaz dam noter še 4 žlice navadnega kakva in 2 žlici grenkega in pa malo več mleka, kakšen dober dcl več), naliješ v skodelice in čez daš zamrznejne ali odtaljene višnje – dobro ohladiš. Stepeš smetano in jo nabrizgaš čez tako, da se vidi malo pudinga, ki je povsem temen, čisto ob zunanjem robu in nato malo višenj, na sredino pa torej nabrizgaš smetano – potrosiš s čokoladnimi ostružki + kakšna višnja za okras 🙂 Krasno, dobro, hitro…bom naredila kar jutri za sladico po kosilu 🙂

LP

🙂 Joj, kako mi je zdajle tole smešno. Jaz sem bila sigurna, da si ti mislila enako, ko si napisala, da si trikotnike postavila malo pod kotom. Nekako mi ni bilo jasno, kako bi sicer to lahko naredila, ker torte nisem namazala s smetano preveč na debelo in v smetano sploh ne bi mogla zapičit. Res sem mislila, da si ti delala tako in sem potem še jaz 🙂 No, krasno… ena skupna zadeva, tale tortica potem 🙂
Kremo sem delala iz smetane in skute (200 g). Smetano pa jaz vedno uporabim Alpsko smetano za stepanje od Ljubljanskih mlekarn, ker mi je najboljši okus. Sicer potrebujem kar nekaj časa, da se primerno stepe, ampak se splača potrpet. Rastlinske pa ne uporabljam, ker mi je zelo zanič in se mi zdi, da če je v neki sladici, preveč prevladuje tisti sladkast okus po njej. Jaz jo vedno takoj začutim.
Višenj sem tudi jaz dala kar precej, cel kozarec, ampak ravno na tem kosu (odrezanem) je očitno nastala ena luknja med njimi 🙂 in izgleda, kot, da jih je malo.
Zelo dobre se mi pa zdijo v torti maline! Fino je bilo tudi, ker sem dala maline na krhko testo, ki je potem postalo še malo sočno in je imelo super okus po malinah.

Za tale prirejen recept pa res hvala. Bom naredila ob priliki, ker se mi zdi kombinacija kislega sadja (maline ali višnje) in čokolade enkratna. Spomnim se, da sem včasih jedla jabolko, zraven pa grizljala čokolado 🙂 Definitivno pa bom tole naredila, mogoče tudi z malinami, ker mi jih je še nakj ostalo.

Hej, dekleti!

Najprej Kresnici priznanje za dobro torto in izvirno dekoracijo; saj kar dol pades:)))

Zali priznanje za natancna navodila — opises tako plasticno, da te prav vidim pri delu:))

Seveda sem gozdicek naredila s poslednjimi visnjami ( v domacem cesnjevcu s sladkorjem) in tisti sok ali amarena je prisel se kako prav za navlazenje biskvita. V biskvit sem pa dala samo grenki Vanhutten kakav, ki je zame enkraten. Bilo je res temno, kot se za Crni gozdicek spodobi.

Cokoladnih trikotnikov sicer nisem delala, ker sem imela doma se od zime skatlo tankih cokoladnih oblancev. Dala sem jih na vrh in po obodu. Bil je ze cas, da sem jih porabila in dekoracija je tudi lepo uspela.

Naslednjic naredim s sveze nabranimi visnjami. Jih komaj cakam. Lp

🙂 Tile trikotnmiki so res nekaj posebnega, priznam. Naslednjič bom naredila še tako, kot je opisala Zala – s pravokotniki, ali kakšnimi drugimi oblikami. Saj ne bi smel biti problem. Čokolada gre zelo lepo dol s peki papirja, samo res mora biti na hladnem. Jaz sem jo včeraj imela v zamrzovalniku in vsak trikotnik posebej vzela ven, da se mi ni v roki začel topiti 🙂 Oblancev pa nisem delala, zato je tudi po obodu torta ni okrašena. naslednjič tudi to.

Danes spet odpotujem za nekaj dni, ko pridem nazaj pa mislim, da bomr es naredila tisti gozdiček z višnjami in pudingom!

Lep pozdrav vsem!!

jaz bi pa lepo prosila če bi katera od vaju potem ko bo zadeva končno imela popolni recept, kot takega popolnega napisala, ker sem že vse prebrala in na koncu je v moji glavi ratala zmešnjava:)

:)))))))))))))))))

Tudi jaz sem naredila svojo varianto:)

Puding pri nas odpade. Zame je bilo pomembno, da je bil temen biskvit in visnje:) Pa smetana seveda in vse skupaj zelo socno. Cokoladni trikotniki ali oblanci – ostruzki pa naredijo svoje.

Lp

Barbi, saj je že vse napisano 🙂 Poglej najprej pod prvi post in klikni na link – tam imaš osnovni recept in moje spremembe – potem pa malo preberi še v zgornjih sporočilih – večjih sprememb, kot sem jih napisala na tistem prvem linku, ni! itak pa če narediš po tistem linku, ki je v nemščini (originalen recept), ne boš falila 🙂

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close