Najdi forum

ZA VSE

ZA VSE – PASIJONKA (passiflora) , nekdo jo je omenil a mi ni uspelo najti
linka .Imam jo – na štajerskem , čeprav je njena domovina tropska amerika,
omenjeno je bilo ,v linku , da so plodovi užitni , vprašujem zarati tega ,
ker imam -modro (passiflora -caeulea ), užitna pa naj bi bila le -pass.
edulis . Je čudovita plezalka , s krasnimi cvetovi in ne vem če je to -to ,
cveti dva dni , nakar se cvet zapre , lani sem jo dobil od hčere in od 44 cvetov , so mi ostali štirje -rdeči , plodovi . OGI

V Avstraliji so čisto nori na pasijonko. Rečejo ji Passion fruit. (podobno nam?). Tam so na tone pokupili modro vijoličaste pasijonke. Lupina pa je izgledala že malo uvela. Takrat je zrela. Prerežejo jo na pol (kot limono) in z žličko pojejo rumenkasta semena. Menda so polna C vitamina.

Lp, Ela S

Po pravici: jaz pasijonke ne maram.

Hej, Ogi!

Omenile smo pasionko pri marmeladah. Meni pasionka lepo uspeva na balkonu. Res so cvetovi krasni, plodovi prav tako. Ne vem, ce je uzitna, ker sem podtaknjece dobila od znancev. Bila sem pa pozorna, ko sem na loncku avstrijske marmelade prebrala, da vsebuje tudi nekaj pasionke. Sama ne dajem iz previdnosti. Moji plodovi so najprej zeleni, potem pa mocno oranzni- zelo dekorativni.

Sama pa rada dam v marmelado listic ali dva rozenkravta, ki mi tudi bujno raste na balkonu (tisti, katerega listi disijo po limoni in ima skromnejse, po barvi sivki podobne cvetove). Imam se enega z vecjimi roza cvetovi, listi pa kar malo smrdijo- je pa tudi lep.

Lep pozdrav z obale Babi

mnenja so deljenja, glede na zgornje linke (glej sliko, ce je to prava rastlina?) so tudi plodovi uzitni, le da surovi niso najboljsi, v pitah pa po okusu spominjajo na robidnico.

drugje pa spet trdijo da niso:

Hej, Misa!
Moja je tocno taka. Pri spodnji sliki, kjer so tudi plodovi, se razlikuje le v tem, da je pri meni veliko vec listov, da skozi skoraj ne vidim. Hm, zato pa cvetov in plodov bolj za vzorec. Saj reva raste v loncu in tako hiti v rasti, da sega ze po balkonu nadstropja nad mano. Mislim, da jo bom malo porezala, da se ne bo tako mucila:))) Lp Babi

Tudi sam sem si ogledal , ponujene linke -MISHA ,vsi cvetovi so enaki
mojim , razliko sem opazil šele pri zadnjem , kjer je plod ORANŽEN in
ni rdeč kot paradižnik . Iz prebranega ,je razvidno , da so uporabni za
marsikaj , celo v zdravilne namene – napitke , počakajmo raje še na kakšen
podrobnejši nasvet , ker so si po cvetovih slične , kot jajce -jajcu , pa
vedi katero je sveže . Če mi bo uspelo , vam pošljem sliko moje lepotice ,
katero mi je posnel prof . dr …. in razvil priznani Slovenski fotagraf , ne moreš verjeti kaj je lepota narave . Mimogrede – Slovensko ime je
kristusova krona . Naj vas malo razjezim , kot sem omenil sem jo dobil
lani in spremljal odpiranje cveta , slikal kot nor ,saj ne traja več kot
15 – 20 minut , da se odpre , upam da je katera doživela – opazovala ,
odpiranje treh cvetov hkrati , to se mi je ponovilo tudi letos -DANES ,
navkljub slabemu vremenu . BABI- praviš da tvoja ni tako košata –
jaz sem naredil posebno stojalo za lonec in oporo ,oporo v obliki podkve
2×1 meter , napel mrežo sa kumare in vpeljal liane .Z anima me pa tudi
,kako to pomladiti -saj nas je dosti ki vsak nekaj ve . Bojim se edino odgovora , ta pa je bolan , zdaj je šel od loncev v zemljo in še eno
roženkravt- rožmarin , se mi zdi da sta sorodnika .L . P . O G I

Ne, Ogi! Moja JE bolj kosata in polna listov, bolj kot tista na sliki s plodovi,
le cvetov in plodov, ki so oranzni, ko so zreli, nim atoliko.
Cvetove sem tudi sama fotografirala in opazovala. Saj je moz tega ze sit.
Fotografiram itak vse, najvec pa mackona. No vnuka sem tudi, samo zdaj je pubertetnik in ni prevec navdusen, ga moram na skrivaj:))
O pomlajevanju ne vem nic. Jaz samo jeseni porezem,iz golih spikljev potem hitro spomladi pozene na novo.

Ampak rozenkravt ima cisto drugacne liste; velike in po limoni disece! Cvetk so pa res podobni. Lp Babi

Ogi, pri orehovcu sem ti napisla o mozevem brigadovanju, ce nisi zasledil.

babi saj si mi že odgovorila , da je bi shod ne zbor , moram naše
kopače poiskati , pa se morda dobimo celo na brkinih po skoraj tridesetih letih .L .P . O G I
P.S. Pasjonko prezimim in jo dam na toplo ko je čas -neporezano , letos bom probal vršiček okoreniniti ,bomo videli . ogi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close