za vse kratkovidne- help!
stara sem 28 let in v zadnjih dveh letih sem imela kar precej težav z očmi. Posledica tega je ,da imam zdaj izredno visoko dioptrijo ( minus) , ostalo mi je takorekoč le še nekaj procentov vida. to me zelo omejuje in onesrečuje, zdi se mi je ,da je slepota ena izmed najhujših oblik invalidnosti. sem pravzaprav že povsem obupana. Že velikokrat sem zasledila ,da obstajajo posebne vaje po dr- Batesu in da si je z njimi že veliko ljudi izboljšalo vid.. Lepo prosim vse, ki imaste kakršnekoli izkušnje z njimi, da mi jih opišete.Vam je morda uspelo. Če imate čas in če poznate te vaje, bi vam bila izjemno hvaležna, če bi mi opisali vsaj nekaj osnovnih vaj, ki jih naj počnem. saj sem našla neko stran vendar je v angleščini..saj nekaj razumem, vendar je kljub temu precej zakomplicirano..
Pa še nekaj… bila sem pri okulistu , ki mi je svetoval, naj se čimveč trudim
prebrati in videti brez očal ( vsaj ko sem recimo doma) in tudi ,ko opazim ,da slabše vidim ,naj ne menjam takoj očal pač pa se “trudim videti ” s starimi, saj si s tem utrjujem gibljivost očesnih mišic in se s tem lahko posledično prisilim k izboljšanju vida..ko sem to povedala drugemu okulistu pa je rekel, naj tega nikar ne počnem ,saj naprezanje oči slabi vid. Kaj je zdaj res ???!!!!!SEm čisto zmedena…
iskrena hvala vsem ,ki se boste oglasili…
Meni je oftalmolog in eden najboljših očesnih kirurgov v Sloveniji povedal da naprezanje ne slabi vida in da je treba čim manj uporabljati očala sploh pa pri branju.
Za te vaje ne vem. Si razmišljala kaj o operaciji glede na to da imaš veliko dioprijo? Fant moje kolegice je imel dioptrijo -7 zdaj pa po operaciji ima na enem očesu 0 na drugem -0.25 .Tako očal sploh ne potrebuje. Je pa res da ženskam priporočajo operacijo po tem ko se odločijo za otroke, ker naprezanje med porodom lahko poškoduje operirane oči.
Poskusi na tem naslovu
http://www.vision-training.com
Upam, da sem kaj pomagala drugače pa lep pozdrav
Živjo,
najbrž iščeš tole: Boljše življenje brez očal : vaje za izboljšanje vida po metodi dr. Batesa, avtor je Christopher Markert. Obstaja pa tudi knjiga dr. Batesa, ampak je v hrvaščini in starejše izdaje. Tako, da ti priporočam zgoraj omenjeno knjigo. Preveri v kakšni knjižnici.
Kolikor vem, je po tej knjigi delala vaje ena moja kolegica in ji je kar pomagalo.
Lp in veliko uspeha
Barbara
Jaz že nosim očala od 4 leta, eno mam – eno plus. In se mi ponavadi ne da leč nosit, očala sem pa zdej sesula. Tri tedne sem brez, prej sm kr neki mežikala, zdej pa skor normalno vidim. Res. Še včeraj mi je kolega rekel,d a so se mi ful oči popravile. Ker se je ful videlo, da neki ni v redu. Še vozila sem brez očal (sicer nimam ne vem kako velike dipotrije), pa sicer nisem iemla nobenih težav. Sam sem se bala, da si bom pokvarila vid, sam ste me sedaj potolažile 🙂 Sam grem vseen dat leče not zdej…
Sicer nisem 100% prepričana, vendar tudi jaz sem poskusila s temi vajami, sicer ne redno, ampak vsake toliko kadar sem se spomnila. Tako, da sem ugotovila nekaj časa nazaj, da se mi pred očmi pojavlja senca. Resnično se mi zdi, da se mi pojavljajo nitke in podobne črte. Pozanimala sem se pri drugih (to naj bi bil kar pogost pojav) in so mi govorili, da gre za neko odstopanje neke plasti v očesu (ne bom trdila katere). Menda se ne da pozdravit, lahko se samo upočasni, je pa menda z leti slabše.
Zadnjič pa se je znanka potožila, da je začela “telovaditi” z očmi in da so se ji kar naenkrat pojavile sence (tako kot pri meni). Začela sem resno razmišljati, če niso krive prav te Batesove vaje. Bomo videli s časom, menda naj bi bilo to tudi povezano s stresom.
Drugače, pa dobiš te knjižice v knjižnicah (glej zgoraj).
Žal presodi sama
Skalca – jaz sem čakala na “ugodnejše cene” in dočakala poleg kratkovidnosti še degeneracijo rumene pege. Kratkovidnost bi si pred tremi leti še lahko operirala (pa sem prelagala zaradi previsokih cen), zdaj pa si ne morem več pomagat. Razmisli, ali in koliko se ti splača prelagati. Za koliko misliš in upaš, da se bodo cene znižale.
Neda,
nimam kaj razmišljati. ker tudi pod razno nimam denarja za operacijo pa tudi če bi ta stala ‘le’ 100.000. Pa prosim ne o kreditih, ker ga ne morem dobiti. Kakor koli obračam, operacija zame ni možna, ker je močno, močno predraga.
Pa prosim ne o tem, da se naj odrečem pijačkam, kofetkom…, ker ne hodim po gostilnah in ne kadim, ne pijem ne kave, ne alkohola, ne hodim po diskih…
Skalca – nisem ti mislila soliti pameti, kaj vse naredi in čemu se odreči. Saj mi je jasno, kako to zgleda. Le v razmislek – jaz sem predolgo odlašala, zdaj pa nikakršna opreacija ni več možna, ker je dioptrija že tako visoka (ne štejem še bolezni). Tudi če ne bi odlašala, vprašanje, če bi operacijo lahko spravila skupaj. Le o tem sem razmišljala, da nas življenje včasih lahko prehiti, če ne naredimo česa takoj.
Neda,
koliko pa imaš dioptrijo, da je preveč?
Jaz v bistvu čakam službo, ki upam, da mi bo čimprej omogočila plačilo drage operacije. Se pa tolažim s tem, da bo z leti operacija, če ne cenejša, pa vsaj bolj sigurna. Da bo potem dioptrija čim nižja in mi mogoče celo ne bi bilo treba nositi očal.
Mogoče pa se bo kdaj kaka zavarovalnica odločila in bo možno plačati premije tudi za nadstandardne zdravstvene storitve?
Saj vem, da malo preveč upam, da bi bilo kaj poceni, ampak upanje mora biti.
Nazadnje so mi namerili L:-15 in D:-21 (s tem da se tako visoka dioptrija ne more več natančno meriti, odstopanja do 1 dioptrije) in preostanek vida na L: 39% in na D: 1,5%. Na očesni kliniki so mi po laserskem posegu rekli, da nima smisla pri tej dioptriji karkoli delat glede zmanjševanja, ker bi morali preveč leče zbrusit in preveč bi bilo vsega, pa efekt ne bi bil željeni. Tveganje ne bi upravičilo efekta. Pri tako visokih dioptrijah nihče več ne želi posegati v oko, ker je mrežnica že preveč občutljiva.
Upam, da se ti bo želja uresničila v najkrajšem možnem času. Saj tele operacije zdaj že množično izvajajo, tako da menim, da so precej varne. Je pa zoprn občutek vedno, ko greš na kakršen koli poseg.
Zavarovalnice pa se tudi počasi premikajo. Junija 2003 sem morala na prvi poseg zaradi degeneracije mrežnice in k sreči sem bila v prvi skupini, ki je imela ta poseg preko zavarovalnice. Prej je tista k….. ampula stala (baje) okoli 3000 DEM. Glede na to, da se prvič poseg ni posrečil v celoti (opozorili so me, da ustavljajo bolezen, ne popravljajo, tako da pričakovanj ni bilo), sem oktobra šla še enkrat. To bi si zelo težko privoščila samoplačniško. Zdaj pa skoraj eno leto miruje. Hvala bogu!
Ampak vedno obstaja upanje. Mora biti, saj brez njega marsikdaj ne bi preživela!
Lep dan vsem!
Forum je zaprt za komentiranje.