Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek za tiste ki ste še skakali gumintvist- a se spomnite igre LJ-ZG-BG?

za tiste ki ste še skakali gumintvist- a se spomnite igre LJ-ZG-BG?

Živjo!

Poznate igro – eden je obrnjen k zidu in glasno reče: Ljubljana-Zagreb-Beograd (Štajerci pa soba-kuhna-kabinet) in se obrne, zadaj pa proti njemu gredo ostali, vendar ko se obrne morajo vsi obstat. Do tu se spomnim. Potem pa vem, da se je šlo še nekaj okoli 5 mišjih korakov pa 3 slonje ipd. Ne spomnim se pa povezave teh korakov s to igro. Če se kdo spomni, prosim za navodila te igre. Najlepša hvala!!!!!

Ma, sem i zdi, da si pomešala dve igri:
1) Lj-Zg-Beograd – pri tej se začne, kot si napisala- med tem, ko en igralec miži, obrnjen s hrbtom proti drugim, gredo ti drugi proti njemu – čimbolj previdno in čim hitreje. Mižeči igralec se naenkrat obrne in če je medtem kateri od drugih igralcev v gibanju, izpade oz. mora na štart; če pa je kateri od drugih igralcev mižečega dosegel, zamenjata vlogi.

2) Mama, koliko je ura? – pri tej igri otroci sprašujejo “mamo”, koliko je ura in ta jim (lahko obrnjena s hrbtom proti njim) odgovarja npr. “pet mišjih, tri slonje, štiri medvedje” – za toliko takih korakov lahko igralci napredujejo proti mami. Ko jo doseže prvi, zamenjata vlogi.

To sta dve igri, ki si ju ti zmiksala :-). Pri LJ-ZG-BG-STOP mora tisti, ki se je premikal, nazaj na “start”, ostali pač ostanejo, kjer so. Kdor je prvi pri mižečemi, zmaga in miži.

sej res, najlepša hvala obema !!!!!

sej res, najlepša hvala obema !!!!!

Ljubljana-Zagreb-Beograd je bla igra, ki se ji je reklo “zemljo krast”. Vsaj pri nas je to blo tko.
In je bla precej prej pred gumi-twistom …

Ljubljana-Zagreb-Beograd:
Eden od otrok miži, oziroma gleda stran in je obrnjen proti ostalim otrokom s hrbtom, ostali otroci pa stojijo okoli 10 m za njim. Tisti, ki gleda stran reče Ljubljana, Zagreb , Beograd – stop in se nato hitro obrne (medtem, ko on to govori se ostali otroci hitro premikajo proti njemu, ko pa reče stop se morajo ustaviti in biti čisto na miru)in tistega, ki se je še premilkal, izloči iz igre – torej tisti, ki niso takrat čisto na miru izpadejo. Potem se zopet obrne in se to ponovi. Igre je konec, če kateri od otrok prej priteče do mesta, kjer ta, ki govori stoji – potem se zamenjata in se začne od začetka, ali pa, ko vsi izpadejo iz igre. Ljubljana – Zagreb – Beograd – stop lahko otrok govori različno hitro – ali čisto počasi ali pa “zdrdra”, tako da ostalim mal nagaja.
Mi smo z izštevanko izbrali tistega, ki bo prvi gledal stran. Ponavadi smo izbrali tako mesto, da je gledal oziroma mižal v drevo ali pa v steno.

Zemljo krast:
“Zemljo” si razdeliš na enako velike dele glede na to koliko je igralcev..
potem vsak svojo državo poimenuje (Slovenija, Švedska, Nizozemska..)
Nato s žrebom določiš tistega ki bo dobil palčko..takrat vsak stoji na svoji državi..nato pa si tisti s palčko izbere eno državo, zavpije njeno ime in istočasno vrže palčko na to državo..( če palčka ne pade na državo katere ime je zaklical potem meče še enkrat) takrat vsi otroci stečejo iz kroga in tečejo dokler lastnik države na katero je padla palčka, palčke ne pobere in zavpije “STOP”. Potem si izbere katerega bo ciljal ( ponavadi najbljižjega) in palčko vrže vanj..če ga zadane potem mu lahko ukrade “Zemljo” tako da mora stati v svoji državi in z enim potegom zariše črto v nasprotnikovo državo. Palčko dobi tisti ki je izgubil del države..Če pa metalec palčke zgreši mu lahko tisti ki ga je ciljal po istem postopku ukrade zemljo.Igra se igra dokler ne dobimo enega zmagovalca.

a obstaja kakšna knjiga s pravili teh raznoraznih iger?

Ker se mi v bodočnosti obeta en kup počitnikarjev, jaz pa pojma nimam o teh igricah 😉

Za knjigo ne vem, se pa spomnim koliko različnih iger smo se znali igrat: barvice, ali je trden kaj ta most, tovor potuje,…

Ljubljana-Zagreb-Beograd:
Eden od otrok miži, oziroma gleda stran in je obrnjen proti ostalim otrokom s hrbtom, ostali otroci pa stojijo okoli 10 m za njim. Tisti, ki gleda stran reče Ljubljana, Zagreb , Beograd – stop in se nato hitro obrne (medtem, ko on to govori se ostali otroci hitro premikajo proti njemu, ko pa reče stop se morajo ustaviti in biti čisto na miru)in tistega, ki se je še premilkal, izloči iz igre – torej tisti, ki niso takrat čisto na miru izpadejo. Potem se zopet obrne in se to ponovi. Igre je konec, če kateri od otrok prej priteče do mesta, kjer ta, ki govori stoji – potem se zamenjata in se začne od začetka, ali pa, ko vsi izpadejo iz igre. Ljubljana – Zagreb – Beograd – stop lahko otrok govori različno hitro – ali čisto počasi ali pa “zdrdra”, tako da ostalim mal nagaja.
Mi smo z izštevanko izbrali tistega, ki bo prvi gledal stran. Ponavadi smo izbrali tako mesto, da je gledal oziroma mižal v drevo ali pa v steno.

Zemljo krast:
“Zemljo” si razdeliš na enako velike dele glede na to koliko je igralcev..
potem vsak svojo državo poimenuje (Slovenija, Švedska, Nizozemska..)
Nato s žrebom določiš tistega ki bo dobil palčko..takrat vsak stoji na svoji državi..nato pa si tisti s palčko izbere eno državo, zavpije njeno ime in istočasno vrže palčko na to državo..( če palčka ne pade na državo katere ime je zaklical potem meče še enkrat) takrat vsi otroci stečejo iz kroga in tečejo dokler lastnik države na katero je padla palčka, palčke ne pobere in zavpije “STOP”. Potem si izbere katerega bo ciljal ( ponavadi najbljižjega) in palčko vrže vanj..če ga zadane potem mu lahko ukrade “Zemljo” tako da mora stati v svoji državi in z enim potegom zariše črto v nasprotnikovo državo. Palčko dobi tisti ki je izgubil del države..Če pa metalec palčke zgreši mu lahko tisti ki ga je ciljal po istem postopku ukrade zemljo.Igra se igra dokler ne dobimo enega zmagovalca.[/quote]

Ja, maš prav!
Se vidi, da je že kakih 40 let, odkar sem se tole šla .. :))

Tole je drugi zadetek na googlu, če vtipkaš “stare otroške igre”.
Verjamem pa, da jih je še kaj.

Pa jagibaba oz. pri nas je bila to okamenela baba, pa škarjice brusit … Ravbarje in žandarje.

Kaj pa so že barvice? Nekaj se mi dozdeva, a zelo zelo medlo

mi imamo doma tako luštno knjigo z igrami, Kratkočasnik je naslov, ne vem če se jo še da kupiti kje, ampak v knjižnicah je zagotovo

http://www.rsz-ml.net/e-knjiznica/kratkocasnik.htm

Pa “figure metat”, “đamijo podirat” (nima veze z današnjo situacijo:)))))))…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close