za tiste, ki ne pražite čebule!
Ali katera pripravlja omake, rižote….. brez praženja?
Napr. ko delam golaž najprej dam v ponev meso in šele ko odda svoj sok,
dodam čebulo da se v tej vodi razpusti.
Me zanima, kako naj delam razne zelenjavne omake in rižote.
Ima katera kakšno idejo?
Olivno olje (ali surovo maslo) in sol dam vedno na koncu.
LEP SONČEN DAN!
Jaz zacnem na hladno in to praviloma na mesanici olja in masla ali samo na maslu – ima nizje vrelisce in se cebula redkokdaj prismodi. Tako cebulo pravzaprav uporabljam samo takrat, ko pripravljam prazena jetrca.
Pri rizotah preprazim najprej suh riz na malo mascobe, na to stresem sesekljano cebulo, malo pomesam in takoj zalijem.
Pri mesnih omakah pa najprej opecem meso, ga poberem iz ponve, na preostanku mascobe pa cebulo bolj “okrog obrnem” kot res prazim, nato pa takoj dodam meso nazaj – za aromo prazene cebule zadostuje.
Vsekakor mi pa prazena cebula ne zaudarja, ampak vabljivo disi – vedno jo kaksno zlico sunem iz ponve, malo posolim in pojem z grizljajem kruha, cim se malo ohladi. (mmmm, kile pa gor…:))))
lp,
proxima
Hej!
Petra, vem, da obozujes prazeno cebulo ali bolje ocvrto:)
Janata, malo sem pobrskala in seveda ne nasla:( Sem se verjetno kar pristulila v kaksen pogovor.
Vem, da sem vse prepisala iz svoje knjige. V njej so res nasveti in pol.
Zdaj samo na kratko:
Enakomerno narezano cebulo damo brez olja v posodo, ki ima res kvalitetno dno.Cebuli prilijemo toliko vode, da nastane gostljata zmes in malo soli.
To pokrijemo s pokrovko in dusimo na ne prehudi toploti, dokler se cebula ne zmehca. Posodo odkrijemo in pocakamo, da vsa tekocina izhlapi; potem dodamo mascobo ( jaz samo ol. olje). Videle boste, kako hitro in enakomerno bo cebula zarumenela.
Tako zmehcamo cebulo tudi za razne omake, kot je golaz in podobno.
Je pa nacin za golaz vse na mrzlo priblizno enak.
Lep pozdrav Babi
Rižota je odlična tudi brez čebule.
Sama jedi kjer bi morala uporabljat praženo čebulo , uporabljam dušen por, čebule nikoli. Veliko jedi, za katere sem prej mislila da čebula mora bit so sedaj brez in so odlične (in to brez kock in veget). Vse to pa zaradi zdravstvenih razlogov!
Zanima pa me zakaj si odločno proti praženi čebuli?
Sicer vem da je nezdrava, toda nezdrave so tudi razne omake(razen če ne misliš omake ala bolonjska), ki se jih je bolje izogibat torej ne rabiš pražene čebule!
Ja, soda pomaga pri mehčanju mesa, vendar moraš vedeti, ali jo tisti, za katere kuhaš, sploh prenašajo. Jaz recimo, ki imam že od malega izrazito premalo želodčne kisline (v otroštvu reševali z bljak sirupi, danes pa pomaga močan vinski kis – domač refoškov recimo :))), grem po takem obroku lahko tudi v bolnico (če tega ne izvem pravočasno in si pomagam z domačimi priboljški). Soda v želodcu nevtralizira še tisto malo kisline, ki jo imam in bolečine so neznosne.
LPM
Forum je zaprt za komentiranje.