Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Za študente in študentke

Za študente in študentke

Jaz pa ariadno čisto razumem.

Ker delodajalci preko študentskih servisov dobesedno odirajo študente, mlade diplomante in delavce.
Vsi študentje in ni vas malo, ki delate polni šiht, bi si zaslužili, da bi vam delodajalec plačeval tudi socialo ter da bi vam s tem tekla delovna doba. Halo … danes je treba delat 40 let kar pomeni 25 let ko imate diplomo + 40 = 65 let (pol pa računajte še kako leto, ko boste morebiti brezposelni, pa čas ko iščete prvo zaposlitev…)
Če delodajalec ne-bi imel možnosti, ki jo ima zdaj bi vam bil prisiljen nuditi to ugodnost. Delavce očitno potrebuje …

Delodajalci ravno zaradi ureditve “študentskega” dela tudi diplomantov ne zaposlujejo, ker je ceneje, da ga še naprej odirajo za polovično plačo.

Znanka mi je povedala zanimiv paradoks:
Če se hoče natakarico zaposliti uradno mora le ta imeti ustrezno šolo. Preko študenta pa je to lahko vsak, ki to hoče.

Kar se pa nadzora tiče. V firmi se splača najet “študenta”, ker je prihranek večji, kot pa kazen, ki jo zaradi kršitve doleti. Kontrole je pa full malo.

Se strinjam. Študentje, ki delajo naj plačujejo tudi prispevke za socialo in zaradi mene tudi pokojninsko zavarovanje. Samo potem 160 jurjev na mesec hitro rata 80, kot pri navadnih delavcih. Tu pa ne vem, če bi se študentje še strinjali.

Če študentje vidijo le kratkoročne “koristi”, ki je dejansko samo takojšnjo potrošnjo, jih bo streznitev, če ne prej počakala v tistem momentu, ko bodo ob status študenta in bodo postali brezposelni.

Zaradi današnjih razmer so sveži diplomanti dejansko najtežje zaposliva struktura … poleg nekvalificiranih delavcev.

V prejšnjem postu sem pozabila napisat tudi tole. Celo sama država izkorišča neurejene razmere in zaposljuje “na črno” preko študenta. Poznam primere …

Toliko o učinkovitem nadzoru delodajalcev …

Mislim, da kar vsi poznamo primere, saj je vsesplošno razširjeno. In ne samo to – tudi razni honorarji, nagrade, dodatki se redno zaposlenim skoraj vedno plačujejo preko napotnic njihovih otrok.

Študentje študirajte in ne izkoriščajte države!

Študentje študirajte in ne izkoriščajte države!

Ne bomo vecno studenje, enkrat bomo tudi mi v vlogi iskalca zaposlitve in ne bo nam vsec, da bo imel student pri tem prednost samo zato, ker se delodajalcu bolj splaca.
Kar naj nas obdavcijo, prav je tako.

Hm ja nekaj je res, tudi ko bodo diplome v žepih, službe ne bo. Ker kljub delu prek ŠS še vedno manjka rednih delovnih izkušenj, ker takoj ko si starejša od 25 let (velja za ženske) avtomatsko padeš v tisto kategorijo, ki bo seveda rojevala po tekočem traku in nisi perspektiven kader in ker jasn nimaš VIP.
Če jih imaš vsi problemi odpadejo, lahka doštudiraš tudi na hitro v rednem roku in greš po VIP v dobro službo.

Zdej pa ker tako pljuvate moj primer. Vpisala faks izredno, v drugem letniku bila že vpisana redno. Diplomirala v roku. V 3. in 4. letniku delala prek študenta.
Potem pa po diplomi iskala službo. Povsod. Brez VIP da se razumemo.

Ker je doma situacija naravnost odlična, mi ni preostalo drugega kot da sem se ponovno vpisala na faks (hočem univerzitetno izobazbo še) in delam še naprej preko ŠS.
Ker je to edin način, da lahko delam. In študiram, redno se ve.

Na leto zaslužim ravno toliko, da mi ni treba oddati dohodnine, torej cca 80-90k mesečno. Delam po cca 10ur dnevno. Študiram redno a me na predavanjih in vajah vidijo redko, pa je vseen povprečna ocena 8,3.

Vse zasluženo gre za preživetje dobesedno, ker smo trije, ker je mama brezposelna na socialni podpori, ker je sestra študentka in tudi dela preko ŠS, ker so že iz preteklih let na hrbtih pufi, ki jih je treba odplačati…

Tako da JA, jaz bi z veseljem šla v redno službo, a je ne morem dobiti. Upam da bom z univerzitetno diplomo imela kaj več sreče (en od razlogov da sem odpadla)…če ne pa bom pač dalje delala preko SŠ pa čeprav na napotnice drugih. Ali pa študirala v nedogled.

uživajte

Prvič v zgodovini smo slovenski študentje podali zahtevo za začetek postopka o naknadnem zakonodajnem referendumu zoper Zakon, ki se nam je zdel nekorekten in škodljiv za celotno študentsko populacijo, saj bi drastično poslabšal socialni položaj študentov in nam je odvzel osnovno pravico o svobodnem odločanju, ki je bila poteptana s 105. členom Zakona, po katerem študentje ne bi mogli uveljavljati splošne davčne olajšave, v kolikor bi bili prijavljeni kot vzdrževani družinski člani.

Praktično v 10 urah nam je uspelo zbrati 5.000 podpisov, tri dni po začetku zbiranja, pa se številka dvignila že nad 11.000 podpisov, čeprav smo jih potrebovali le tisoč. Dokazali smo, da študentska kritičnost ni zamrla, ponosni pa smo na to, da smo jo uspeli mobilizirati v tako kratkem času. Po zaslugi študentskih klubov smo problematiko lahko predstavili v vsakem slovenskem mestu, kar je vsej akciji dalo še dodaten prizvok legitimnosti. Prispevali smo pomemben del glasov, ki je pripomogel h kar najbolj optimalni rešitvi v danih razmerah.

Predstavniki vseh študentskih organizacijskih oblik smo uspešno nastopili v pogajanjih z Vlado, ter uspeli doseči spremembo zakona. Zakon bo v bližnji prihodnosti noveliran s strani Državnega zbora Republike Slovenije.

Kaj smo dosegli:

1.) Dvignili smo raven neobdavčenega zaslužka študentov preko študentskih servisov iz 668.100 na 1.200.000 sit letno,

2.) Plačevanje akontacije nam je uspelo iz 25% na napotnico prepoloviti na 12,5%,

3.) Starši bodo lahko uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, kar ne bo vplivalo na olajšave študenta,

4.) Pokazali smo, da študentje oblikujemo pomembno in močno interesno skupino, ki ima jasne naloge in cilje in se zna odzvati, ko je njen status ogrožen.

Hvala za podporo in zaupanje! Skupaj smo dosegli veliko zmago, zato zahvala vsem, ki ste sodelovali – tako s podpisi, z njihovim zbiranjem ali pri celotni akciji!

Študentska organizacija Slovenije

Bravo študenti in študentke, vsi ostali foušljivci pa da vas ni sram. Sicer pa ko boste sami imeli študente doma boste vedeli o čem smo govorili.

Bullshit- 3. in 4. letnik? Kolikor vem ima uni 4 letnike (oz. več) VS pa 3 letnike. Kateri faks si pa pol končala, da si bila v 3. in 4. letniku? Edino ena VS ima 4 letnike.

Tomika HALO?????
Ja mogoce je pa mislila zaporedno … a ne, najprej je delala, ko je bila v 3. letniku, nato je bla v 4. in tud delala?

A vam je vsem fousarija zameglila mozgane? Vam prizelim, da bi bili vasi otroci studentje, potem bi morda malo drugace razmislali. Sram me je zarad vas. Krneki pizdite cez vse pa se sami ne veste kaj bi radi.

Ce mi kdo kaj zameri tudi prav … zanimo se mi pa zdi, da vsi neki cez studente govorite … a ce ne bi nic sluzili, bi pa rekli, da starse izkoriscamo do 23/24 oz 25 leta. Mislm …. no comment!!!

Mystique HALO??? VS ima samo 3 letnike, torej nikoli nisi v 4.

Tako se govori, Sasha! Tisti, ki pa so nam fovsni, ker se jim ne da delati in imajo pred nosom studente, ki deljao vec kot oni.. zaletite se nekam!

Fovšni za kaj?

da ste brez socialnih pravic?
da boste delali do 70 leta, ali pa ne boste imeli penzije
da vas delodajalci izkoriščajo
da boste nekoč imeli problem najti delo in delodajalca, ki vam bo pripravljen plačati tudi socialo – razen seveda, če se ne zanašate na svoje VIP

vse bo še v redu…če verjamete:)))))))))

Mystique HALO??? VS ima samo 3 letnike, torej nikoli nisi v 4.

????

Baje ima Visoka poslovna v Ljubljani 4 letnike, ampak sem glede na tak samozavesten in veleumen komentar prepričana, da se motijo.
:))))

Visoka poslovna v Lj ima VS in UNI program, slednji traja 4 leta, VS pa 3. Toliko o tem, da ima “baje” 4 leta.

Nekdo pa je pisal, da ima VS izobrazbo in je bil v 4. letniku. Zdaj pa hoče še univerzitetno. Toliko o tem.

ah enivej 🙂 Pustite studentom, da delajo pa bo mir. Tisto glede letnikov ne bom komentirala, ker sem ocitno prevec povrsno prebrala(moja krivda, Tomika sorry)…res sem prevec grobo napisala, ampak se mi zdi, da v tej debati o studentskem delu to sploh ni point.

Nekdo je zgoraj omenil, da smo se studentje prevec navadili na blaginjo. Ocitno ne vedo kaksne luknje Ljubljancani oddajajo in jih imenujejo stanovanje … in sele kaksne cene hocejo za to. Studentski dom bi bila resitev, ce ga dobis. Subvencije tudi, a verjemte – ni jih lahko dobit, ker vecina oddaja stanovanja na crno in o subvencijah niti slisati nocejo. Toliko o varcevanju. In lagodnem in lezernem zivljenlju 🙂

Ok, saj v splosnem pa se imamo cist fajn.

LP :)) pa ne se prevec jezit, skodi lepoti 🙂

Se totalno strinjam Mystique. Ko pomislim nazaj, v kakšen stanovanju sem bila (sicer samo prve 3 tedne mojega življenja v LJ), mi slabo rata. Pa sem mogla dat 35.000 SIT (!?). Pol sem šla na boljše, samo je blo še dražje. No, v študenta itak ne dobim, zdaj pa imam (vsaj) subvencijo-pa še to se je z lastniki kar težko zmenit.
No, drugače je fino-če odmisliš vse stroške… Že prevoz vsak teden me ful stane. Blagor tistim, ki so iz LJ!

Tomika pojma nimaš o pojmu.

Torej Visoka poslovna šola ima 6 semestrov, do šolskega leta 2002/2003 je bil sistem tak: v tretjem letniku si imel predavanja samo v jesenskem semestru, spomladanski pa je bil namenjen opravljanju prakse.
Potem smo imeli še jesenski semester 4. letnika.

Zato prosim ne pametuj kar tako…

Ma ti ne bodi pametna. Dva programa sta- UNI in VSŠ-torej 4 oz. 3 leta. Ja, ti imaš mogoče, ker se ti gre za univerzitetno izobrazbo.

Tale komentar mi je bil zanimiv, predvsem, zato, ker bi tudi študentje radi sedeli na dveh stolih. Glasovali smo za osamosvojitev, vse pridobitve bivšega sistema so pol kurca vredne ipd.
Pa vendar se danes borite proti tistemu, kar ste glasovali na referendumu o osamosvojitvi, kajti posledično ste spreječli tudi kapitalizem. In tega ne moreš sprejeti samo v dobrem pač pa tudi v slabem.
Sou fakin izi. Stop krajin in pojdite z dvignjenimi glavami v kapitalitem in se borite. Simpl es det!
For jor informejšn: našel sem ga na Mldini, tale komentar.

Nobody, Phoenix, AZ

Čisto socialni (sociološki) podatek
2004-05-09 13:14 by osat
Danes je v ZDA 100 milionov ljudi brez kakršnega koli socialnega varstva. Vseh prebivalcev je cca. 320 milonov, bog jih nima rad.
En sam način razmišljanja me moti tukaj na forumu: nasprotniki vsega, kar je bilo prej, niso sposobni niti pod razno videti minimalnih plusov prejšnjega sistema. Verjemite mi, tudi ti obstajajo.
Globoko sem prepričan, da v današnji Sloveniji jaz nebi mogel redno dokončati nobene resne šole, izhajam namreč iz precej revne polkmečke družine. Oče in mati sta odraščala v sistemu pred vojno in se nista mogla izšolati, in ta predvojni sistem je bil izredno dober, kajne aladin, – za bogate. Velikokrat mi je mama povedala, kako je bilo hudo pred drugo svetovno vojno…in takoj po vojni. Po letu 60 pa so se stvari močno obrnile na bolje: oddaljena naselja so dobila elektriko ipd, končno so si preprosti ljudje tudi malo opomogli, službe in tako dalje.
Moj pokojni znanec je imel pred drugo svetovno vojno mizarsko delavnico. Za nakup kumbinirke so mu štirje(!)grunti morali dati garancijo. Po vojni je delavnica bila nacionalizirana in ta možak je bil potem šef v tej delavnici. Pa še vesel je bil, ker ni mogel odplačati dolga pred vojno in so mu kmetje stali za vratom…
In sedaj se nekaj podobnega dogaja, tako v Sloveniji kot tudi na zahodu.
Zakaj je v ZDA tako enostavno manipulirati z ljudmi? Zato, ker so enostavno neizobraženi. Zahodni šolski sistem je pridelovalnica buteljnov. Vsekakor, kdor je zagnan in sposoben bo lahko doštudiral, nema blema. Vendar pozor!, ne boste videli veliko izšolanega kadra, da gre delat drugam, v druge države. In zakaj ne? Zato, ker imajo na grbi 20 do 30 tisoč dolarjev kredita z 4 do 8 % obrestmi in moraš najprej tega vrniti preden boš nos pomolil ven. Ne govorim za potovanja, pač pa delo in nabiranje izkušenj. Poznam ljudi, osebno.
Dejansko se vrne v državno blagajno cca 80% kreditov, malo več kot 5% se država potem toži z komintenti, okrog 15% najbolj sposobnim pa država odpiše dolg.
Naredite primerjavo, študentje v Sloveniji, tudi ti, Kvantni mehanik.
In na potovanja po svetu gredo le izredno sposobni in največkrat šele potem, ko so v službi. Izredno malo je samo študijskih potovanj.
Ni moj namen hvaliti bivši sistem, tega nočem. Vem le, da če bi jaz odraščal v Kanadi in s socilanim statusom, katerega sem imel v Sloveniji kot mladostnik, ne bi mogel doštudirati.
No mani – no fani!
Zakaj pa se ne bom spuščal v bivši sistem pa iz tele pravljice – resnične:
znanstveniki so v kletko spustili pet opic in na vrh lestve obesili banano. In ko se je prva opica zapodila, da je vzame, so OSTALE polili z vodo. In to ponovili. Nikoli niso kaznovali tiste, katera je hotela banano, pač pa ostale.
In glej ga zlomka: ko se je naslednja opica spravila po banano, so jo OSTALE napadle, da ne bi bile kaznovane.
Pa so eno opico vzeli ven in jo nadomestili z drugo. Seveda, opica se je zapodila po banano. A glej ga hudička, ostale opico so jo napadle in ji to preprečile.
In tako so zamenjali vse opice in nobena od opic v kletki ni bila več polita z vodo, pa so vseeno novoprišleka napadle, ko se je spravil po banano.

Pošlji oblikovano (16-05-04 00:58)

sem redna studentka, ki si vse priskbim sama.

Ne seri s takimi ti “ariadna”. kako druzina prezivi z 70 tisoc na mesec?!?! Kako si to sloh upas omeniti. Kako?!?!

Fizicno! Da ti povem! Psihocno pa so vsak dan na slabsem CELA DRUZINA!!!!

Budala si!

:)) :)) :))

hvala lepa za vljudnost

seveda ne more familija preživet s 70 000,00 SIT, ko pa moraj živeti še voluharske in vsega site študentke s plačevanjem previsokih davkov

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close