Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Za študente in študentke

Za študente in študentke

Vsi zdajšnji študentje, me zanima kaj boste rekli čez nekaj let, ko boste z diplomo v žepu iskali službe, pa vam bodo ponujali delo prek študenta. Ker to vam je usode, če nimate vez in poznanstev

Očitno se “stanja” na strani delavca sploh ne zavedate…

Pa nič se bat, boste enkrat na istem, četudi boste študirali do 40 leta.

Ariadna,mal razmišlej kaj šišeš!!!!
Dej zracunej kok te pride da nakups vse sestavine za uravnoteženo kosilo?
Pa valda da greš domov za vikend (eno smo pac veseli ce vidmo starše)! Kok se ti pa splača 40 km prevpzt s kolesom je pa rugo vprasanje…

Sem ostal brez besed…

S tem, da zmanjšujejo študenstko delo oz. zaslužek z 1.400.000 sit na 600.000 sit v vladi vsekakor pretiravajo. Dost nepravično je to, ker se marsikdo s tem preživlja in se na tak način ne bi mogle več, če je mesečna plača recimo okoli 100.000 sit… Kar se pa samega študija tiče pa se mi skrajšave študijev zdijo pametne, ker na marsikaterem faxu obdelujemo snov, ki je identična že tri leta in tako nimamo nič od tega. Magisterij bo pa tudi skrajšan, ni pa nujno, da bo treba plačat toliko. No, ja, bomo videli kaj bo prineslo l. 2007…

….pišeš!! Se opravicujemza napako!

Sej ne govorimo da je lahko dobit sluzbo ampak pol nej se pa drzava rajs na podjetja sprav, nej tm mal poostri nadzor ne pa da študente zajebava v glavo!!!

ja, res si prava cankarjanska ženska

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

In kaj ima to, kaj jaz študiram, veze s to debato?

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Ariadna, tud tebe bo še glava bolela, ko boš svoje otroke poslala na fakulteto. Boš videla dejanske cene stanovanj (pa tud če si jih deset deli eno sobo), pa cene bonov za prehrano ( sicer so še vedno nižje, kot doma pripravljeno uravnoteženo kosilo). Časi so se krepko spremenili, od tvojih obiskov fakultete…

Ariadna mal razmisli kaj gobcaš…sama tud izredno študiram ker mi je laže dat tist dnar za šolnino ker mam pol već cajta za delo…ker ZANIMIVO…se preživljam sama in nisem več pr očkotu in mamici…

Ariadna, jaz sem se vozila z avtom zato, ker me je to vseeno prišlo ceneje kot če bi stanovala v Mb in se nisem vozila z avtom zato, da bi lahko šla vsak vikend domov. Halo, daj beri malo, kaj drugi napišemo! A ti ni potegnilo! Sicer pa zračunaj, pa boš videla, da te boni pridejo ceneje kot če greš v trgovino, pa si kupiš stvari zato, da si skuhaš eno zdravo, uravnoteženo kosilo! Zračunaj samo koliko te pride glava zelene solate. In veš, jaz sem veliko prišparala na ta način, da nisem šla jest na bone, ampak sem se lepo takoj po predavanjih peljala domov in doma pojedla bolj zdravo in bolj uravnoteženo prehrano kot sem jo dobila za bon. ampak mi imamo pač to srečo, da imamo doma en velik vrt, pa večino zelenjave sami pridelamo in nam je ni treba kupit.

Spider, ja, če živiš pri starših in si doma v kraju študija, pol ne rabiš toliko. Če pa nisi iz mb ali lj, pa se vsak dan voziš vse skupaj tja in nazaj dobrih 50 km ali več, pa te že stroški prevoza pridejo ogromno.

Ariadna, mene tudi zanima, če boš še tako veselo piskala, ko boš morala sama plačevat za svoje otroke študente. Pol boš pa jamrala kako so politiki prasci in da tvoj otrok definitivno ne more priti skozi s 50.000 na mesec.

Ne morem verjet kot so eni nesramni in nevoščljivi! Sama sem izredna študentka, pa ne zaradi premalo zbranih točk!!! Smo 5 članska družina, dela samo oče….kako naj mi omagočajo šolanje z eno samo plačo!! Prijavla sem se izredno, bila sprejeta…skoz delam, vsak dan, dobro zaslužim, pridno študiram. Kje vidite torej problem!

Tk! Kje je tukaj point? Dobro delaš, dobro zaslužiš, študiraš… in plačuješ davke. Vse OK, torej.

Ne vidim pa vzroka, zakaj jih študenti, ki dobro zaslužijo, ne bi plačevali (davke namreč), če dosežejo znesek, ki ga nekdo zasluži v enem mesecu z rednim delom.

Cel davčni sistem je nepravičen, zakaj bi se temu izognili ravno študenti na račun drugih. Še veliko bolj kot neplačevanje davkov je pa problematičen tak trg delovne sile, ki ga študentje ustvarjajo, da se delodajalcem ne splača ljudi redno zaposliti. Pa imamo lep kup nezaposlenih diplomantov.

Študenti ne dobijo nič na račun drugih. Delovna doba jim ne teče, zato jih ne moreš enačit z redno zaposlenimi. Tudi drugih ugodnosti nimajo, službo lahko izgubijo kadarkoli ( nimajo sindikatov), ŠOU jim pač nudi možnosti za lažje življenje.Hvala bogu, da želijo delati in si nabirati izkušnje.

Kdo pa študentom plačuje zdravstveno zavarovanje, kdo jim subvencionira prevoze, hrano?

Študenti naj študirajo in to čim hitreje, da so v manjše breme državi. Ne pa da vlečejo absolventa 5 let in ob tem mastnio služijo. Logično, ob redni zaposlitvi se plača prepolovi!

Ah, ja… Pa saj študij ne traja večno, pa saj vsi študenti niti ne delajo, pa saj…Pa pustimo jim tistih nekaj lepih študijskih let brez financiranja države. Saj jo bodo lahko financirali še nadaljnih 40.
Denarja pa ne potrebujejo tako malo. Zdaj imajo čas za potovanja (2-3 mesece počitnic) – kasneje ga ne bodo imeli, posedanje po kafičih, žurih – ja, saj je tudi to pomemben del študentskega življenja… In če so pripravljeni delati za to, da do konca izkoristijo svoja študentska leta – privoščimo jim, tudi mi smo jih.
Malo več nadzora v firmah (da se ne dela na tuje napotnice), pa bi bilo vse OK.

Sama poznam veliko rednih študentov, pa če po pravici povem so eni navadni lenuhi. Vse kaj majo je faks, popoldne pa tiste španske nadaljevanke gledajo. Pol so ti pa še fouš, ker maš več izpitov narejenih, boljše ocene, pa še denar maš, ker pač delaš. To je zame edino pohvalno, da študentje delajo, pa tudi redni…da se, ne mi rečt, ker v naši firmi mamo 3 redne in tudi faks pridno delajo. Če si pa len, pa živiš od staršev…taki bi mogli davke plačevat, ker očitno majo še preveč!

Za Ariadno!

Halo? Kakšna nesramnost! Naj ti malo razložim in vsem tistim, ki so jih financirali starši in zdaj pljuvajo čez izredne študente!!
Če začneš kot izredni študent (pa ne zato,ker bi bil neumen,ampak zato,ker je prostora za redne npr.200 mest zaradi prostorske stiske, pol pa za izredne najdejo 300 mest!!) in zamenjaš študijski program (zaradi različnih razlogov) se ne moreš več vpisati redno!!
Študentje ne odžiramo delo ostalim, delamo pošteno in marsikdaj več kot redno zaposleni: marsikdo bi si želel redne zaposlitve pa mu jo v podjetju ne dajo, ker jim bolj ustrezajo študentje, ker se jih da izkoriščat in ni treba toliko prispevkov plačat!! Želimo si redne zaposlitve zraven izrednega študija pa je ne dobimo!
50000 ni nikakor dost, če daješ prispevke tudi doma da pomagaš staršem!
Pa halo, a niste bili nikoli mladi!
Poglejte si cene šolnin, pa boste videli kam gredo naše študentske plače, medtem ko odžiramo delovno mesto ostalim.
Nismo vsi izredni študetje neresni, jaz delam in si želim redne zaposlitve, zraven pa še vse izpite naredim v prvo, zato ne mi govort o neresnosti in se malo zamisli nad svojo nesramnostjo in uživaj v svojem teku delovne dobe in neto izneskih s katerimi potem lahko kofetkaš!!!
Mislim nesramnost nesramna !

Seveda narediš vse izpite v prvo 🙂

Na izrednem študijo je važno samo da plačaš, pa greš čez. Kakšno zanje neki….Tega se na srečo delodajalci dobro zavedajo, saj diplome raznih pravnih, ekonomskih in ne vem še kakšnih fakultet ob delu ne štejejo nič.

PROSIM? NA KEREM FAKSU SI PA TI DA VSI IZREDNI ŠTUDENTJE NARDIJO V PRVO, GREMO VSI TJA. GRE ZA TO DA SE UČIŠ TUD ZATO,KER VEŠ KOLK LASTNEGA DENARJA SI V TO VLOŽIL. TUD PREDAVANJ JE 2/3 MANJ KOT ZA REDNE ŠTUDENTE. STVAR PA NI V TEM DA BI JST DELALA RAZLIKO MED REDNIMI IN IZREDNIMI AMPAK V TEM, DA MAMO PRAVICO DELAT KER SI PPOŠTENO ZASLUŽIMO DENAR IN GA NE PORABIMO SAMO ZA KAVO!!

Ariadne

1) Živiš v hudi zmoti, če misliš, da lahko študiraš v nedogled. A misliš, da ti dajo status dokler pač ne diplomiraš, pa ja, daj si dopovedati, ponavljaš lahko samo enkrat, v vseh morebitnih ostalih padlih letih si brez statusa (brez zdravstvenega zavarovanja, ne moreš delati preko št. serv., jesti na bone itd…).

2) Ja, se strinjam, študent lahko preživi s 50 jurji mesečno, prav tako lahko npr. zdrav odrasel človek preživi 30 dni brez hrane.

Lp

Dej ne klati neumnosti!

50 jurjev + 10000 SIT subvencije za obrok + 3400 SIT subvencije za javni prevoz + zdravstveno zavarovanje + 10.000 SIT subvencije za študentski dom. Študent, ki ima 50.000 SIT dohodka ima efektivno min. 80.000 SIT/mesec, kar je več kot je delavska plača. Seveda pa mora delavec preživljati še vsaj enega otroka, medtem ko študent veselo pohaja okrog.

Če sem jaz pred dvema letoma, ko sem bil še študent lahko brez težav preživel z 40.000 SIT štipendije, lahko tudi ti s 50.000. Če pa ne moreš brez dobrega avta, dvomesečnih potovanj na drug konec sveta in popivanja po dragih lokalih, potem je 50 jurjev lahko tudi premalo.

bea, to je bilo meni namenjeno, če ja slow down, ker ne vem od kod potem prvih 50 jurjev?

Jaz ves denar, ki ga dobim dajo starši, zato ne ti meni o nekem efektivnem dohodku. Realno (-30.000 za stanovanje) mi potem za življenje ostane 20.000, pa nimam nobenega avta. Kdaj si nazadnje sploh bila v trgovini?

Beo,
ne vem kje si to pobral(a), da je pri izrednih point le to, da placajo, naj povem, da so na nasem faksu izpitni roki za redne in izredne ISTI in nimamo nic loceno, in kako naj potem profesor ve, kdo je izredni, da bi mu skoz prste pogledal, ker pac placuje?
Sama sem stidirala 2 leti izredno, prvo zato ker nisem imela dost tock na maturi, naslednje leto, ko sem mela vse pogoje za redni vpis pa zato, ker sem sama tako zelela, ker sem celi 2 leti pridno delala in tudi uspesno opravila vse izpite.
Zdaj pa studiram redno. Zakaj? Zelela sem izkusit pravo studentsko zivljenje, in moram priznat, da bluzim, nic ne delam, ne sekiram se, ce bom ponavljala letnik, ker mi itak ne bo treba placat…no, saj sem prisla k sebi in zacela z izpiti, tako da upam da bo, mi je pa vsekakor zal, da nisem nadaljevala z izrednim, ceprav se pocasi privajam.
Kar se pa stroskov tice…80 tisoc sit ziher gre na mesec, ce pristejes seveda VSE, sobo, hrano, prevoz, cunje, kofetkanje,…kot izreden student se mi je tista solnina hitro pokrila z delom, tako da se v bistvu bol splaca.
Zato ne verjamem nobenemu, ki pravi da je 40 oz. 50 tisoc mesecno dovolj. Seveda je, ce stejes samo bone,pa zabave, stanovanje, obleko, pa benz ti pa starsi krijejo, potem je gre, ker ti ostane v bistvu za luksuz.

Sour_cream

Zakaj pa ne greš v študentski dom? S tem bi prihranila vsaj 15.000/mesec. Če študenta ne dobiš, zakaj potem ne subvencija? Takoj bi prihranila 10.000.

Jaz vidim glavni problem v tem, da je prišlo do generacijskih sprememb. Sedaj prihajajo študirat ljudje, ki so se rodili v času blaginje in niso navajeni skromnosti. Če smo pred petimi leti študentje še lahko živeli brez avta, v študentskem domu in smo jedli v menzi, danes ni več tako. In če k študentskemu standardu po novem spadajo avti, potovanja, smučanje, jadranje – potem se seveda strinjam da 50 jurjev ni dovolj.

Ja, če pogledam parkirišče pred študentom danes ali par let nazaj, je razlika res drastična. Seveda pa vsi nimajo in nekateri se težko prebijajo iz dneva v dan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close