Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Za študente in študentke

Za študente in študentke

SPOROČILO ZA JAVNOST

Študenti za naknadni zakonodajni referendum o Zakonu o dohodnini

Novi Zakon o dohodnini, ki ga je Državni zbor sprejela 6. maja 2004 in naj bi stopil v veljavo 1. 1. 2005, pomeni izrazito poslabšanje socialnega položaja študentov in to kljub zagotovilu v dogovoru med Vlado RS in Študentsko organizacijo Slovenije, ki je bil podpisan februarja 2004. V njem se je Vlada RS zavezala k takšni davčni politiki, ki za študente in dijake ne bo pomenila bistveno drugačne obravnave od veljavne.

Minimalni mesečni stroški študentskega življenja bistveno presegajo predvideno novo neobdavčeno vsoto, ki bo znašala le 41.000 tolarjev na mesec po plačilu 25% akontacije. Osnovni stroški študentov so sestavljeni iz najemnine, hrane, obveznih študijskih ekskurzij in terenskih vaj, študijske literature in materiala itd., s predlogom novele Zakona o visokem šolstvu pa nas vlada namerava še dodatno obremeniti s šolninami.

Z novim Zakonom o dohodnini se bo študentom od vsakega študentskega honorarja odštelo še dodatnih 25% akontacije dohodnine, kar za nas pomeni, da bomo za nemoten študij morali opraviti 25% več delovnih ur za enak zaslužek. Že sedaj študentsko delo velja kot dopolnitev pomanjkljivega štipendijskega sistema, saj si je veliko študentov prisiljenih omogočiti študij s priložnostnim delom.

Študentom se bo po 105. členu novega zakona odvzela splošna davčna olajšava v višini 591.900 tolarjev letno, kadar nas bodo starši prijavili kot vzdrževanega družinskega člana. Zakon s tem ustvarja konflikt med študenti in njihovim starši, saj posega tako v študentovo samostojnost kot tudi krši pravico do samoodločanja polnoletne osebe.

Zato smo se študenti pod okriljem Študentske organizacije Slovenije odločili, da začnemo s postopkom za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Pobudo za razpis z najmanj tisoč podpisi, ki jih že zbiramo po vsej Sloveniji, bomo v sredo, 12. maja, izročili predsedniku Državnega zbora.

Se mi zdi, da vas mogoče zanima. Poleg tega je v obravnavi v DZ tudi predlog zakona o visokem šolstvu, po katerem naj bi se spremenil sistem študija in sicer naj bi večina fakultet imala le dvoleten študijski program (ne velja za medicino in stomatologijo in farmacijo). Po dveh letih dobiš diplomo, če pa želiš še naprej študirati si pa nadaljni študij financiraš sam kar pomeni da v vsakem primeru plačuješ šolnino.

Ne vem, meni se vse to ne zdi pošteno. Pa vam?

Ma kaki pošteno, te prosim! Politiki so itak prsci! Tako je in tako bo… revni ljudje bodo zmeraj bolj revni (sem spadajo tudi študenjte) in bogati bodo zmeraj bolj bogati. Sama svinjarija… nimam drugih besed…

V našem podjetju smo imeli pred kake pol leta razpisano delovno mesto poslovne sekretarke … nobenih posebnih zahtev, plača pa tko tko…
Na razpis je prišlo reci in piši približno 900 prijav.
Večina kandidtk je bila starih okoli 30 let, brez dokončanega faksa in brez kakršne koli priznane delovne dobe, kljub temu da so delale taka in drugačna dela nekatere tudi do 10 let.

Zakaj tako… Zato ker jih noben delodajalec ni hotel zaposliti v normalno delovno razmerje, četudi za določen čas, ker je bila “študentska” delovna sila cenejša, pa še na cesto si jo lahko fliknil kadar se je komu tako zluštalo. Poglejte si samo ponudbo dela preko študentskih servisov … večinoma “delodajalci” iščejo nekoga za “daljši čas”. Kaj to pomeni … nek študent namesto da bi študiral, dela in odžira delovno mesto nekomu, ki delo rabi, da ne rečem da ima tak princip 2x slab učinek na socialno politiko …
Socialni prispevki se ne plačujejeo, kar še dodatno veča luknjo v raznih ZPIZ in ZZZZS, poleg tega pa se ustvarja generacijo, brez socilanih pravic.

Se strinjam … naš štipendijski sistem je zelo pomanjkljiv, toda študent ne potrebuje povprečne neto plače na mesec za preživetje (toliko namreč znaša sedanja olajšava od dohodnine za študentsko delo), vsaj tisti ki resno študira … jaz sem in to vem … ne potrebuje več kot 50 000, 00 sit.

Potem pa se dogajajo še razne “majske igre” in “študentska tržnica” 14 pred začetkom izpitov … in to iz strani “večnih študentov”

tko da dragi študentje, jaz bi na vašem mestu raje razpisala referendum za resen pristop k študiju

Sem resna izredna študentka, ki ne živi več pri starših.
Zdaj mi pa ariadna prosim razloži (očitno jaz nisem tako pametna) kako naj po tvoje preživim s 50.000 sit na mesec???????

lp

hm …

najprej razloži zakaj nisi redna …

vsi študentje, ki so kolikor tolikor resni po prvem letniku niso več “izredni”

smo enkrat s kolegicami delale malo izračuna, ko je ena kot ti jamrala, da ima premalo denarja
koliko se enga denarja spiči za kofetkanje in pijačkanje
žuranje in vso kolateralno opremo (cunje in šminke)

in kako preživi družina s 70 000,00 sit plače?

Zasluži kolikor hočeš in plačj kaj v državno blagajno kot to delam jaz že 10 let. Tale izredni študij mi pa že v osnovi ni dišal, ker nisi ne študent ne delavec, ne brezposeln, ne… pravice bi pa radi imeli iste kot študentje ali brezposelni. Sicer pa nismo krivi mi ampak naša država, ki vse to dopušča, mi pa izkoristimo, kar se izkoristit da.

Če te starši niso pripravljeni preživljati do 24 ali pa 25 leta ti verjetno ne preostane nič drugega kot da greš na svoje.
Ne vem kdo živi na svojem in mu zadostuje 50 tisoč.
Ja, ne rečem, tudi jaz bi imela toliko denarja čez glavo, če bi me živeli starši in bi morala jaz skrbeti le za knjige in svoje potrebe.
Tako pa pač ne gre.
Izredna študentka pa sem ravno iz tega razloga, ker živim sama in hočem nočem moram delat.
Kot pa je bilo že zgoraj omenjeno se redna služba zelo težko dobi, ker vsi raje vzamejo študenta, ker je cenejša delovna sila.

Tole mi ni ravno jasno:
>vsi študentje, ki so kolikor tolikor resni po prvem letniku niso več “izredni”

No, da še sama povem svoje mnenje. Sem študentka izrednega študija za katerega sem se SAMA odlocila (imela sem dovolj tock za reden vpis). Tako pa sem se odlocila zato, da bi si zraven študija lahko nabirala tudi delovne izkušnje, ki so (po mojem mnenju) zelo pomembne pri kasnejsem iskanjem službe! “Vsi” delodajalci zahtevajo pri razpisu za novo delovno mesto starost do 25 let in ne vem koliko izkušenj. Kje hudiča pa naj si jih pridobim! Prav to pa omogoca izredni študij (nimamo obveznih vaj,predavanj…).
Kar se pa stroškov tiče in preživetja tiče: živim še pri starših vendar mi prav ta lasten zaslužek omogoča da razbremenim starše, kajti tudi izredni študij je drag (šolnino sem si seveda plačala sama z denarjem ki sem ga zaslužila z delom preko študentkega servisa), da ne štejem vsega drugega kar si sedaj lahko kupim, privoščim sama!

Ne mi zdej govort da smo vsi študentje “zabušantje”, ta zakon pa bo prizadel VSE ŠTUDENTE!!!!!Ja, hudič je biti mlad in študent!

Če bi bilo študentsko delo res tisto zgolj občasno, bi se tista dela na daljši rok dala na razpolago normalnim delavcem.

Delovne izkušnje v času študija nimajo nobene veze s tem ali si redni ali izredni študent. Torej to, da si si izbrala izredni študi zaradi delovnih izkušenj je bedarija. Kar se pa obveznih vaj in predavanj tiče pa, vsi smo poznali sistem “eden se podpiše za vse” in “prepisovanje poročil”. Tako da razlagaj komu drugemu, da si imela dovolj točk.

O resnosti izrednih študentov pove podatek iz LJ pravne fakultete, da jih prvi letnik od 250 izdelalo le 22 – vključno z izrednimi roki.

Naj živijo resni študentje!

Ok, ne vem zakaj bi lagala o svojih tockah, tko da nehej tezit glede tega!Se mi ne da PRED TABO zagovarjat!

Zdej mi pa povej kako bi lohka delov 8 ur na dan (obicajen delovni urnik) ce imas predavanja razporejena preko celega dneva? Če si ti to zmožna, vsaka ti čast! Delas 8 ur, poslušaš vsa predavanja pa še uciš se?!?
Kar se pa podpisovnja “eden za vse” – potem ti isto goljufas državo/fakulteto kot tisti študentje, ki vlečejo študentska leta!

Sicr pa nism rekla da so vsi briljantni ampak ne mors vseh v isti kos vrzt samo zarad tega ker imas ti take izkušnje!

Je pa res da si vsak zbere svojo pot, če misliš štdirat boš študiral, če bi pa rad še kej zravn počel…

Dobro vemo, kako je s temi študentskimi prihodki. Večinoma gre za pranje denarja in izkoriščanje s strani firm, ljudje pa vlečejo študentski status v nedogled in bolj malo študirajo, pa še splača se jim.

Ariadna ima čisto prav.

Ti mi povej kako lahko po 8 urah kvalitetno študiraš?
pa da prištejem še pot v službo in nazaj
pa sploh, da upoštevam še dejstvo, da ima povprečni delovnik več kot 8 ur

Ne vem, če jaz ravno perem denar!
Dobim plačo, dam na stran za šolnino, kurjavo, položnice, hrano in potem mi nekaj malega še ostane.
Se pa strinjam s tem da firme izkoriščajo. Pri nas ni nobene možnosti za redno zaposlitev, ker imajo raje študente. Če bom šla jaz stran bodo pa pač vzeli drugega študenta.

Za razliko od študentov, ki imajo ŠOU, brezposelni nimajo organizacije, ki bi se borila za njihove interese.
Na ŠOU so pa itak že iste face zadnjih 15 let. Njihove visoke plače iz rednega delovnega razmerja za nedoločen čas se pa financira ravno iz študentskega dela, zato se ve od kod so razne Sashke in podobne(i agitatorji.

Ariadna, tudi iz naše firme imamo čisto enake izkušnje.

Jaz predlagam, da vsi študentje, ki v času študija potrebujejo denar (česar nekateri zgoraj očitno ne razumejo), delajo na črno.

Zakaj bi karkoli plačali tej posrani državi, ki študentom načrtno laže in jih prinese okoli?

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Če živi pri starših, res ne. Kaj pa če ne živi, pa še če ne dobi sobe v študentu, ker družina po možnosti malo presega mejo? In mora plačevati stanarino, a veš kakšne so?

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Ja ariadna, lahko vam, ki živite v LJ ali pa MB. Si pozabila vračunati tudi stroške najemnine in prevozov nas študentov, ki nismo iz univerzitetnih mest!!! Sem redna študentka, pa s 50000 SIT na mesec ne bi mogla študirati.

nisem ne iz LJ in ne iz MB, stanovanje sem si pa praviloma delila še z nekaj študenti … nikoli niti nisem bila v študentskem domu

Ariadna, daj raje malo premisli, prej ko kaj takšnega napišeš! Jaz sem redna študentka, vse sem delala redno in šla redno skozi. Ker nisem iz Mb, kjer študiram, se pač vozim z avtom oz. sem se, ker sem absolventka. Ker mi je to pobralo najmanj časa, ker sem imela veze z vlaki in avtobusi katastrofalne, pa še bus me je prišel do mb skoraj tisočaka, vlak pa tudi precej veliko, glede na to, da so ukinili tist popust na razdalje manj kot 50 km.

Pa če samo izračunaš koliko me je prišel bencin, pa boni, je že to skoraj ogromno. Pa če prišteješ samo še vse fotokopije, ki jih je bilo vsak teden ogromno, je že to 50.000 sit. Kje pa so še vse terenske vaje, zvezki, obleka, itd., itd. Ker nag, pa raztrgan, verjetno ne moreš hodit okoli, a ne. Pa računaj na to, da za te bone cel mesec dobiš le en obrok na dan. Pa za kakšne kofetke ipd. sem jaz porabila zelo malo, oz. praktično skoraj nič. Ampak jaz imam to srečo, da imajo starši vsaj toliko, da mi lahko oni kaj primaknejo. Marsikdo te sreče nima.

Torej, če nimaš štipendije, ker starši presegajo cenzus, pa če starši nimajo, da bi te financirali, ljudem ne preostane druga kot da delajo prek študenta. In dejstvo je, da s 50.000 na mesec ne more preživet noben študent, pa če je še tako skromen.
Tak za info., najemnine v centru Mb pa so precej drage. Če pa greš v najemniško sobo izven centra, pa to že pomeni, da se moraš vozit z mestnim busom, kar je spet strošek. V študentu pa jih dobi sobo le peščica.

To, kar dela politika, pa je tako svinjarija. Naj se raje obesijo na tiste velike živine, ki so jim dolžne ogromno davkov. je bilo 1x po tv o tem, pa je še mene glava pekla koliko denarja so jim eni dolžni, oni pa ne naredijo popolnoma nič, ker se raje obesijo na male ribe, saj se velikih bojijo.

Jojmene, podpišem se pod tole!!!!!!

Pa veš zakaj nekateri študirajo izredno? Zato, ker slučajno niso zbrali dovolj točk, da bi se lahko vpisali redno. Pa niso bili vsi lenuhi, nekateri so imeli morda pomanjkanje znanja zaradi izpadov profesorjev v srednji šoli, nekateri preprosto tremo na maturi, …. Zakaj potem ne bi imeli enakih pravic, kot študentje, saj študirajo, pa še plačajo zato, da lahko študirajo.

Fora izrednega študija je samo v tem, da hoče država nekaj zaslužiti. To je tako, kot v zdravstvu: na voljo je dovolj delovne sile in drugih sredstev za preiskave, vendar jih je samo nekaj na zavarovanje, ostalo je samoplačniško.

Zanimivo Spider, da iamš ti kot pravnik tok za povedat.
Ravno pravniki greste po poti ekonomistov, ki se jih “štanca po tekočem traku” in se jih danes po 300 prijavi na en razpis.

Čisto tako za informacijo, moja najboljša prijateljica je magisterij naredila v ZDA iz Evropskega prava (štipendija je bila ameriška) in je danes 1 leto po opravljenem magisteriju in 3 letih po opravljenem pravosodnem zaposlena v domači firmi kot tajnica, ker ne more dobit službe v svojem poklicu.

Oziroma ponujajo ji delo v odvetniški pisarni za 800SIT/uro prek študenta. Delo je seveda več kot 8 ur.

ja in zaradi treme očitno padajo potem tudi na izpitih na fakulteti, številke prehoda so zadosti zgovorne

boga reva

a vask teden je treba domov, po možnosti z avtom, pa skuhat si tudi ne znaš ničesar

v mojih časih je en star bicikl vsaj v pomladnih in jesenskih dnevih zamenjal mestni bus

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close