Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Za nasprotnike cepljenja

Za nasprotnike cepljenja

Jaz bi vsakemu dala možnost izbire glede svojih otrok, res je veliko dokazov, da so celjenja lahko škodljiva. Če je v nekaterih državah EU tako, bi lahko bilo tudi pri nas.

Gunnar, res nisi dojel bistva. .)
Kje sem napisal, da medicina ni potrebna ?

Kje sem napisal, da medicina ni potrebna ?[/quote]

a niti za sabo ne znaš brat kaj klofaš? cel tvoj post je naperjen prot medicini, zdravstvu in farmaciji, sam boš pa ta prvi letal do dohtarja, k bo kej resnega, tud če zdej tolk zanikaš da ne, boš sebe pa svoje otroke takoj peljal do dohtarjem, pa požrl vse, samo da boš preživel. če si pa tolk as da ne, pol pa sploh ne furej ne sebe ne družine do dohtarjev pa si samo vodo filej v žile, glavo pa tak, da ne boš neodgovoren do svojga telesa pa ga onesnažu s farmacijo pa kemijo… aja ups.. voda je tud kemija….

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Kje sem napisal, da medicina ni potrebna ?[/quote]

a niti za sabo ne znaš brat kaj klofaš? cel tvoj post je naperjen prot medicini, zdravstvu in farmaciji, sam boš pa ta prvi letal do dohtarja, k bo kej resnega, tud če zdej tolk zanikaš da ne, boš sebe pa svoje otroke takoj peljal do dohtarjem, pa požrl vse, samo da boš preživel. če si pa tolk as da ne, pol pa sploh ne furej ne sebe ne družine do dohtarjev pa si samo vodo filej v žile, glavo pa tak, da ne boš neodgovoren do svojga telesa pa ga onesnažu s farmacijo pa kemijo… aja ups.. voda je tud kemija….[/quote]
Ti pa imaš probleme. 🙂
Moj cel post je naperjen proti človeški neodgovornosti. Samo tega pač nočeš videti.
Zato že v prvem stavku pravim, da ni problem v medicini, ampak v človeški neodgovornosti, ki na račun zlorabljanja svojega zdravja, potem le zlorablja medicino.
Saj te razumem, ker si eden izmed tistih, ki jim je vseeno. Važno, da dobiš svoj šnicl, čik, kofe….Drugače misleče obsojaš in trdiš, da nima smisla skrbeti za svoje zdravje in se preseravati z bio hrano, ker bomo itak vsi umrli….In ravno zato ne vem, zakaj ti in tebi podobni hodite okrog zdravnikov, če pa vam je vseeno ?

a niti za sabo ne znaš brat kaj klofaš? cel tvoj post je naperjen prot medicini, zdravstvu in farmaciji, sam boš pa ta prvi letal do dohtarja, k bo kej resnega, tud če zdej tolk zanikaš da ne, boš sebe pa svoje otroke takoj peljal do dohtarjem, pa požrl vse, samo da boš preživel. če si pa tolk as da ne, pol pa sploh ne furej ne sebe ne družine do dohtarjev pa si samo vodo filej v žile, glavo pa tak, da ne boš neodgovoren do svojga telesa pa ga onesnažu s farmacijo pa kemijo… aja ups.. voda je tud kemija….[/quote]
Ti pa imaš probleme. 🙂
Moj cel post je naperjen proti človeški neodgovornosti. Samo tega pač nočeš videti.
Zato že v prvem stavku pravim, da ni problem v medicini, ampak v človeški neodgovornosti, ki na račun zlorabljanja svojega zdravja, potem le zlorablja medicino.
Saj te razumem, ker si eden izmed tistih, ki jim je vseeno. Važno, da dobiš svoj šnicl, čik, kofe….Drugače misleče obsojaš in trdiš, da nima smisla skrbeti za svoje zdravje in se preseravati z bio hrano, ker bomo itak vsi umrli….In ravno zato ne vem, zakaj ti in tebi podobni hodite okrog zdravnikov, če pa vam je vseeno ?[/quote]

obsojam sam take kt si ti, k preberete en pamflet laži pa pol to okol troste.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Robi ima prav. Odgovornost se začne pri sebi. Zdrava hrana, rekreacija, pa bi nam bila marsikatera težava prihranjena. To ne pomeni, da zdravsto ni potrebno. Vse pač ni črno-belo, Gunnar. Jezus, kako ste eni zaverovani v svoj prav!

to je splošni in ne svoj prav, v svoj prav ste zaverovani edino razni alternativci, k preberete nekih neresnic pa mislite, da je to zdravo življenje kar ni, ker niti ne delujete niti izgledate niti niste zdravi, samo mislite, da ste in dolžni širit laži drugim.

No, in kaj je zdravo življenje? BTW-nisem alternativec, če rada jem solato in mi paše na vsake tolk telovadit. Jao… 🙁

to o čemer vi predavate definitivno ni, ker je več takih pri dohtarjih, kot takih, ki se prehranjujemo normalno, ker zdravje je zmernost ne pa odrekanje 3/4 stvarem, k so dejansko potrebne za zdravo in normalno funkcioniranje organizma. še vsak tak zelenjadar, k predava o zdravju pa se ima za zdravga, je kontra temu, eno je leporečenje, drug je pa tist kar se dela, k noben ne gleda, to je pa goltanje tablet z dodatki pa vsega šrota s kermu se filate, da lahk sploh normaln funkcionirate, kdor prau da tega ne dela pa laže kt pes teče.

Glej, če se pogovarjaš z mano, se daj z mano, o meni pa ne veš ničesar, ne veš, kaj jem, kako živim itd. Kje piše, da sem vegi? Da ne živim zmerno? Da se čemu odrekam? (ja no, vsak dan ne pojem 5 kosov torte, čeprav bi z veseljem!).

Sploh ne odgovarjaš MENI, ampak spet goniš nek svoj prav, vojno proti tistim, ki ti grejo v nos in sploh nočeš slišat, kaj ti govorim in kaj ti je Robi poskušal povedat (seveda, mogoče ga pa nisem jaz prav razumela in je ekstremist).

Vse dobro!

ja, robi je ekstremist in mu ne bi oporekal, če ne bi imel v familiji par takih cvetk kt je on, k so že 20+ let vegetarji pa predavajo o zdraverm življenju, kako drugi zlorabljamo zdravje in oh in sploh, sami pa skup lezejo sred lj, hodijo do odhtarjev med prvimi, k jih kej zaboli, goltajo prehranske dodatke itn. (seveda na skrivaj, če jih pa kdo dobi pa ah sej je sam “lekadol”) da sploh lahk funkcionirajo ampak za predavanje o zdravju in zdravem življenju, ker so vege in vegani se imajo pa kompetentne čerav niso, taki naj rajši najprej sebe in svoje zdravje poštimajo pol pa nej predavajo kaj je zdravo in kaj je zdravje in kaj ne (sami se imajo/imate za ful zdrave, pa niso/niste, ker je najlažje same sebe prepričevat, da so zdravi od same zelenjadi in sadja) in nej ne širijo laži okrog, kako je to zdrav stil življenja in pojem zdravja…

ODLIČNO NAPISANO!!!

ko si v Radomljah živela si vse to ti počela in potem si odkrila toplo vodo, ki se je držiš, ko pijanec plota.Zdaj se pa delaš pametna za znoret.Kdo ti daje pravico, da nas žališ, sploh nas ne poznaš.Spoznala sem te po pisanju, koliko nickov boš še zamenjala.Zgleda, da se ti v Španiji dogaja na polno.Res si uboga!!!!

Moj otrok ni cepljen, pa mi še na misel ne pride, da bi nekoga, ki ne misli enako, ko jaz žalila

ja, robi je ekstremist in mu ne bi oporekal, če ne bi imel v familiji par takih cvetk kt je on, k so že 20+ let vegetarji pa predavajo o zdraverm življenju, kako drugi zlorabljamo zdravje in oh in sploh, sami pa skup lezejo sred lj, hodijo do odhtarjev med prvimi, k jih kej zaboli, goltajo prehranske dodatke itn. (seveda na skrivaj, če jih pa kdo dobi pa ah sej je sam “lekadol”) da sploh lahk funkcionirajo ampak za predavanje o zdravju in zdravem življenju, ker so vege in vegani se imajo pa kompetentne čerav niso, taki naj rajši najprej sebe in svoje zdravje poštimajo pol pa nej predavajo kaj je zdravo in kaj je zdravje in kaj ne (sami se imajo/imate za ful zdrave, pa niso/niste, ker je najlažje same sebe prepričevat, da so zdravi od same zelenjadi in sadja) in nej ne širijo laži okrog, kako je to zdrav stil življenja in pojem zdravja…[/quote]
Spet neko posploševanje, ki nima z mano nobene veze. Jaz nisem noben ekstremist.
Samo, da zganjaš svoje frustracije.
Sam 20 let nisem bil pri dohtarju, zato mi ne govori, da naj poštimam svoje zdravje.

Tako je. To je tisto, kar želim povedati.
In to vsak razume, razen tistih, ki pri sebi nimajo razčiščenih zadev in slabe vesti.

ja, robi je ekstremist in mu ne bi oporekal, če ne bi imel v familiji par takih cvetk kt je on, k so že 20+ let vegetarji pa predavajo o zdraverm življenju, kako drugi zlorabljamo zdravje in oh in sploh, sami pa skup lezejo sred lj, hodijo do odhtarjev med prvimi, k jih kej zaboli, goltajo prehranske dodatke itn. (seveda na skrivaj, če jih pa kdo dobi pa ah sej je sam “lekadol”) da sploh lahk funkcionirajo ampak za predavanje o zdravju in zdravem življenju, ker so vege in vegani se imajo pa kompetentne čerav niso, taki naj rajši najprej sebe in svoje zdravje poštimajo pol pa nej predavajo kaj je zdravo in kaj je zdravje in kaj ne (sami se imajo/imate za ful zdrave, pa niso/niste, ker je najlažje same sebe prepričevat, da so zdravi od same zelenjadi in sadja) in nej ne širijo laži okrog, kako je to zdrav stil življenja in pojem zdravja…[/quote]
Spet neko posploševanje, ki nima z mano nobene veze. Jaz nisem noben ekstremist.
Sam 20 let nisem bil pri dohtarju, zato mi ne govori, da naj poštimam svoje zdravje.

In to vsak razume, razen tistih, ki pri sebi nimajo razčiščenih zadev in slabe vesti.[/quote]

Eh ja, zdrava prehrana pa rekreacija v obdobju, ko niti kave ne morem spiti v miru? Pa kja oz. kako vi živite?

Kot pravi ena, nič nas ne poznate, pa nam kar pripisujete nekaj. A ker ne želimo cepljenja, smo kar avtomatično za v jame? 🙂

Da odgovorim: ja, ne vzamem nobenega Aspirina ali kaj takega. Mislim, da doma niti nimamo česa podobnega. Tudi otrokom ne dajemo Calpola. Doma sicer imamo eno še neodprto škatlo Calpola. Moram pogledat, če je še sploh uporabna. 🙂 Vročine ne zbijamo in ponavadi traja dan, max dva in otroci so ok. So imeli tudi vročino že preko 40 stopinj, trajalo dan, naslednje jutro pa otrok kot prerojen.

Pri zobozdravniku še nikoli nisem rekla za anestezijo. Če bi mi pa pulili kakšen zob, pa verjetno bi, eh, gotovo bi. Pa me kar malo jezi, da je en otrok pa vedno hotel te “pikice”ob vrtanju. 🙂 Jih je tudi dobil, kaj češ. Pri ostalih pa ni bilo niti potrebe po vrtanju, ker imajo lepe in zdrave zobe.

Vse porode sem imela maksimalno naravne, če bi bilo po moje bi bili še bolj – porod v nekem lepem in usposobljenem porodnem centru kot so v Avstriji recimo.

Če pa imam jaz ali moji otroci kakšno hujšo bakterijsko vnetje, pa vzamemo tudi AB. Smemo? Sicer se to zgodi zelo redko, noben že par let ni. Dva otroka pa še sploh nista dobili niti enega AB-ja, saj že trkam.

Ob zlomu noge, roke pa je menda jasno kam bi šla. Pa glej, glej to čudo, tudi za očala gremo k okulistu.

Glede inzulina ne vem dovolj, da bi karkoli rekla. Isto za visok krvni pritisk. Vem pa, da če bi se meni zgodilo kaj takega, bi najprej pozkusila vse naravne metode, potem pa bi videla kako pa kaj. Take reči je težko vnaprej reči, ker ne moreš točno vedeti, kako bi se obnašal v konkretni situaciji. Lahko pa z vso gotovostjo trdim, da bi zavrnila vsakršno cepljenje, ker vem o tej problematiki veliko in tega enostavno ne želim ne v svojem ne v telesu svojih otrok.

Si zdaj happy? 🙂

Koliko odraslih, ki menite, da je cepljenje primerna zaščita proti boleznim, se vas je cepilo proti hepatitisu B, oslovskemu kašlju, rdečkam (ženske v obdobju preden želijo zanositi), tuberkolozi, če upoštevamo dejstvo, da cepiva ne zagotavljajo trajne imunosti, oz. zaščita po nekaj letih izzveni?

smo bili že vsi cepljeni proti temu, če bo potrebno se bom pa ponovno… pač nismo vsi glupi paranoiki tvoje sorte.

Tako pametna in tako oh in sploh popolna, zapovrh še čista vseh možnih farmacevtskih sredstev – pa tako žaljiva :))) Seveda popolnica svoje žaljivke zavije v to, da ona ne žali ampak le pove resnico :)))) Zelo lepo od tebe. Tebe je predvidoma poslal sam bog, da vsakemu izmed nas poveš resnico kajne? In ga še odrešiš z svojim blaznim znanjem. Brez žaljivk ne gre povedat mnenja? Tako izobražena ampak tako nekulturna? Pa prihrani mi patetično nabijanje in govorjenje “resnice” o meni, jaz vem da sem žaljiva in nesramna in to tudi priznam, samo nisem jaz tista, ki se ima za nekaj več in celotno populacijo zmerja z butastimi in ne vem kaj še vse. Bo treba pri sebi razčistit od kod toliko kompleksov in potrebe po žaljenju 😉 Če prav razumem ne živiš več v Sloveniji? Strašna izguba za nas! Ena prostakinja, ki žali vsepovprek in se ima za ultra pametno, manj! Pa še nekaj – kaj takšen veleum počne na tako maloumnem forumu? Si zašla morda ali iščeš privržence za svojo sekto? Hvalabogu, da nimajo tvoji otroci kakšne astme ali epilepsije, bi najbrž ubožce, ko bi na tleh hlastali za zrakom najprej homeopatu odpeljala! Ali pa kakšno drugo kronično bolezen. Sladkorno tipa 1 naprimer. Me res zanima kakšno drugo možnost bi ti iskala sredi napade hipo/hiper-glikemije? Morda brundala pesmi nad tabornim ognjem in iz njih izganjala zle duhove? Izredno lahko je bit pameten, ko imaš zdrave otroke. Če bi imela bolne bi bila zdaj modro tiho. Tako pa – s polno ritjo srat je bilo vedno najlažje. Živi dokaz si pa ti. Tvoje nasprotje so pa takšni, ki bi goltali tablete nonstop in otrok le kihne pa ga peljejo po antibiotik. Nobena skrajnost ni dobra in še nikoli ni bila. Ti si pa malo glavo prevetri ker takšni fanatiki z svojimi psiho sestavki dokazujete le da ste usekani do amena!

In to vsak razume, razen tistih, ki pri sebi nimajo razčiščenih zadev in slabe vesti.[/quote]

Eh ja, zdrava prehrana pa rekreacija v obdobju, ko niti kave ne morem spiti v miru? Pa kja oz. kako vi živite?[/quote]

Ja saj jaz je tudi ne morem 🙂 Imam dva majhna predšolska otroka, ki še zdajle brundata v svojih posteljah – verjemi, da mi tudi zmanjka časa in energije. Se pa trudim, in včasih telovadim na orbiju tudi ob 10h zvečer. Premalo seveda, veliiiko premalo. Se pa trudim in mi ni vseeno. Bo mene prej ugonobila preutrujenost, zaradi česar žal imam občasno zdravstvene težave, kot slaba prehrana. Pojem kolikor se da zelenjave, jem pa vse, pijem vodo in čaje, redko kaj drugega, ker sploh ne maram sladkih gaziranih stvari ipd.

Govorim o skrajnostih, ko ljudje pa res vsakršno svinjarijo vase spravljajo in navkljub dovolj časa ne spravijo svoje riti v gibanje. Poznam punco, ki je sicer krasna oseba in jo imam zelo rada, ampak navkljub temu, da neha s službo ob 3h, nima ne fanta ne otrok, se ne spravi telovadit, tečt, v hribe,karkoli, čeprav ima vsaj 25 kg preveč. Poje pa sladkarij in sladkih pijač, da joj! Eni pač nimajo volje, nimaš kaj. Sami si morajo pospravit podstrešje, včasih se potem zgodi kaj, da jih izuči, marsikoga pa nikdar. Žal.

Eh ja, zdrava prehrana pa rekreacija v obdobju, ko niti kave ne morem spiti v miru? Pa kja oz. kako vi živite?[/quote]

Ja saj jaz je tudi ne morem 🙂 Imam dva majhna predšolska otroka, ki še zdajle brundata v svojih posteljah – verjemi, da mi tudi zmanjka časa in energije. Se pa trudim, in včasih telovadim na orbiju tudi ob 10h zvečer. Premalo seveda, veliiiko premalo. Se pa trudim in mi ni vseeno. Bo mene prej ugonobila preutrujenost, zaradi česar žal imam občasno zdravstvene težave, kot slaba prehrana. Pojem kolikor se da zelenjave, jem pa vse, pijem vodo in čaje, redko kaj drugega, ker sploh ne maram sladkih gaziranih stvari ipd.

Govorim o skrajnostih, ko ljudje pa res vsakršno svinjarijo vase spravljajo in navkljub dovolj časa ne spravijo svoje riti v gibanje. Poznam punco, ki je sicer krasna oseba in jo imam zelo rada, ampak navkljub temu, da neha s službo ob 3h, nima ne fanta ne otrok, se ne spravi telovadit, tečt, v hribe,karkoli, čeprav ima vsaj 25 kg preveč. Poje pa sladkarij in sladkih pijač, da joj! Eni pač nimajo volje, nimaš kaj. Sami si morajo pospravit podstrešje, včasih se potem zgodi kaj, da jih izuči, marsikoga pa nikdar. Žal.[/quote]

pa sej če nima problemov s cukrom beri sladkorno to ni narobe nič… pač spet neka paranoja, k ste nek prebral, da so cuker pa sol pa to bele smrti… pa previsoka teža je smrtonosna pa tak, fak no dejte mal stopt iz zblojenih okvirjev v realo, ne sam verjet tistmu kar vam naflancajo eni k so samooklicani zdravstveno prehranski mesije.

Govorim o skrajnostih, ko ljudje pa res vsakršno svinjarijo vase spravljajo in navkljub dovolj časa ne spravijo svoje riti v gibanje. Poznam punco, ki je sicer krasna oseba in jo imam zelo rada, ampak navkljub temu, da neha s službo ob 3h, nima ne fanta ne otrok, se ne spravi telovadit, tečt, v hribe,karkoli, čeprav ima vsaj 25 kg preveč. Poje pa sladkarij in sladkih pijač, da joj! Eni pač nimajo volje, nimaš kaj. Sami si morajo pospravit podstrešje, včasih se potem zgodi kaj, da jih izuči, marsikoga pa nikdar. Žal.[/quote]

pa sej če nima problemov s cukrom beri sladkorno to ni narobe nič… pač spet neka paranoja, k ste nek prebral, da so cuker pa sol pa to bele smrti… pa previsoka teža je smrtonosna pa tak, fak no dejte mal stopt iz zblojenih okvirjev v realo, ne sam verjet tistmu kar vam naflancajo eni k so samooklicani zdravstveno prehranski mesije.[/quote]

Ja, uredu.

In kje v tem je potem ta zmernost, o kateri si prej govoril?

pa sej če nima problemov s cukrom beri sladkorno to ni narobe nič… pač spet neka paranoja, k ste nek prebral, da so cuker pa sol pa to bele smrti… pa previsoka teža je smrtonosna pa tak, fak no dejte mal stopt iz zblojenih okvirjev v realo, ne sam verjet tistmu kar vam naflancajo eni k so samooklicani zdravstveno prehranski mesije.[/quote][/quote]

A pa sploh poznaš koga, ki ima diabetes tipa 2? Jaz jih nekaj, in ugani – večinoma so ful predebeli. To je meni zadosti dokaz. Če veš ti drugače, pa tud uredu.

A pa sploh poznaš koga, ki ima diabetes tipa 2? Jaz jih nekaj, in ugani – večinoma so ful predebeli. To je meni zadosti dokaz. Če veš ti drugače, pa tud uredu.[/quote][/quote]

ja in to še ne pomen po defaultu, da je njihova kilaža v povezavi z bilo kerim diabetesom… nikar tako šablonsko vse jemat, kar na netu piše, reala je bistveno drugačna.

iz bloga Ivana Soče:
Omertà v italijanščini pomeni ‘dolžnost molčanja’. Omertà je najvažnejši zakon mafije, za naslov svoje knjige Omertà v farmacevtskih laboratorijih pa jo je uporabil zdravnik, ki je bil dolgo časa zaposlen v eni največjih farmacevtskih firm. Dr. Bernard Dalbergue je luksuzno življenje zamenjal za razkrivanje resnice o tem, kaj se dogaja v farmacevtskih laboratorijih. Brez obotavljanja je tudi v intervjuju za La Modne izjavil, da v Evropi zaradi škodljivih učinkov po pravilih stroke predpisanih zdravil letno umre približno 200.000 bolnikov, kar je enako kot v ZDA, kjer so do te številke prišli z natančnimi analizami. Za enega paradnih konj farmacevtske firme, kjer je bil zaposlen, gre za cepivo za HPV gardasil, napoveduje, da “bo največji škandal v zgodovini medicine”, saj “nima popolnoma nobenega vpliva na nastanek raka materničnega vratu, vse kar je, so zelo pomembne neželene posledice, ki uničujejo zdravje in celo ubijajo, ter nimajo nobene druge koristi, kot ustvarjanje dobička za proizvajalce.”

Najbrž bo tudi ta ‘največji škandal’ pozabljen, tako kot so bili pozabljeni dosedanji največji škandali.
Pred nekaj tedni je bil veliki škandal o svetovni prevari s tamiflujem, ki so ga skoraj vse države kupovale na zalogo, ker bi naj bil edino učinkovito zdravilo proti novi gripi, a izkazalo se je, da prebolevanje gripe skrajša le za nekaj ur.
Ob tamifluju je ostala skoraj neopažena informacija o še eni prevari, povezani s ptičjo gripo. Približno 6 milijonov Britancev je prejelo cepivo pandemrix, za katero so potem ugotovili, da je neučinkovito, ima pa stranske neželene posledice. Britanska vlada je, tako kot druge, prevzela odškodninsko odgovornost in zdaj na skrivaj izplačuje milijonske odškodnine. Nekaj podobnega se dogaja na Švedskem, Finskem in Norveškem. Davkoplačevalci so plačali cepivo in zdaj plačujejo odškodnine!

Novejši škandal je z viagro. Pred nekaj tedni so objavili rezultate raziskave ameriške univerze Brown, v kateri je sodelovalo 2.000 moških, v kateri so ugotovili, da imajo moški, ki redno uživajo viagro (sildenafil) kar za 84 odstotkov večje tveganje za pojav nevarne oblike kožnega raka – melanoma. Opozorili so, da že ena tabletka lahko sproži genske mehanizme, ki spodbujajo širjenje kožnega raka. Spojino sildenafil citrat so v Pfizerju raziskovali za uporabo pri previsokem krvnem tlaku in angini pektoris, pri kliničnih preizkušanjih pa so ugotovili, da so imeli jemalci močnejšo erekcijo. Kmalu je to postala prodajna uspešnica in je v letu 2008 dosegla promet v višini skoraj dveh milijard ameriških dolarjev. Stranski učinki na začetku prodaje so bili glavobol, dispepsija, zamašen nos, motnje vida. Po sedmih letih je FDA ugotovila, da zdravilo lahko privede do trajne okvare vida, dve leti pozneje, pa so zahtevali, da proizvajalec vidno opozori na možnost za nenadno izgubo sluha. Mimogrede, sildenafil z imenom vizarsin proizvaja domača Krka, ki se pohvali s tem, da je njihova ‘viagra’ bele barve, kar zagotavlja več diskretnosti. Na spletni strani, kjer proizvajalec reklamira svoj izdelek, o stranskih učinkih sidenafila niti besedice. Škandal?

Podobna zgodba je s prozacom (fluoksetin). John Virapen, bivši vodja oddelka za Švedsko pri farmacevtskem velikanu Eli Lilly, v knjigi Stranski učinek – smrt opisuje dejstva, kako se prihaja do dovoljenj za trženje in kako so strokovnjaki najprej zasmehovali fluoksetin kot antidepresiv do tega, da je postal pojem vseh antidepresivov, katerih zdravilni učinki so še vedno zelo vprašljivi, stranski učinki pa skrbno prikriti.

Pa naj še rečejo, da so zdravila dobro raziskana, varna in učinkovita, stranski in neželeni učinki znani. Resnično testiranje zdravila se začne šele po njegovi množični uporabi in šele čez nekaj let.
Na koncu intervjuja dr. Dalbergue, ne brez velikega cinizma, napravi vzporednico: “Na Kitajskem so politične nasprotnike javno usmrtili s strelom v tilnik, svojci pa so morali plačati kroglo. Nekaj podobnega vsako leto počne 18 do 30 tisoč ljudi v Franciji, ki kupijo ‘zdravilo’, zaradi katerega umrejo.”

Eden najučinkovitejših načinov manipulacije z množicami je, da jo nenehno bombardirajo z novimi škandali. S tem dosežejo dvoje: prejšnji veliki škandali se hitreje pozabijo, najnovejšim pa posvečamo manj pozornosti in jih sprejemamo kot nekaj vsakdanjega, normalnega. Tako omerta v farmacevtskih tovarnah postaja manj pomembna. Zdi se, da preveč informacij ima enako moč kot nič informacij.

Zakon omerte lahko deluje tudi inverzno – ne molčijo o tistem, kar sami počnejo, ampak molčijo o tem, kar bi lahko mi sami počeli, da ne zbolevali oz. da bi ozdraveli. Obstajajo trajne resnice, verodostojne in koristne informacije, ki bi jih morali širiti, a o njih molčijo tisti, od katerih naivno pričakujemo, da so najglasnejši: zdravniki, zdravstvena oblast in prehranski strokovnjaki. Morda pa so tudi sami žrtve omerte, in preprosto ne vedo, kaj je prav!
Vse te informacije so vam na razpolago, če le hočete. Pred leti sem na predavanju v ljubljanski knjigarni ZDAJ rekel: “Prava zdravila so v knjigarnah in ne v lekarnah!”

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close