Za Mico in Deko, Babi, Sonce – BUČE
Živjo!
Malo sem brala starejše poste o bučah, ker bi rada pripravila bučni zavitek za martinovo – sladko varianto seveda.
Mica, videla sem, da si ponujala bučna semena vekliiiko vrst buč…in če jih še imaš kaj se bi res priporočala, da mi jih pošlješ.
Deka, ker nimam(zaenkrat!:))) knjige Čarobni svet buč, bi te prosila za kakšen dober recept za bučni zavitek ali pa kakšno bučno kremo in pito….Če ti seveda ne bo odveč.
Babi, lani enkart sva pisali o bučnici, ki jo je delala tvoja baka….pisala si, da ej bila to sala bučnica…pa bi lahko naredila tudi sladko, z dodatkom sladkorja, smetane, rozin, skute, mogoče tudi malo jabolk…..??
Kaj mislite ostale?
Sonce rumeno, zdi se mi da si tudi ti enkrat pisala o pripravi nekega bučnega zavitka….prosim če bi mi lahko malo opisala postopek (če nisi pisal o tem, se opravičujem :)))
Da ne bo pomote, rada bi delala zvitek iz tiste velike rumene buče , ki jo lahko kupim na tržnici (v petek grem ponjo), in ker s to bučo nimam nikaršnih izkušenj, vas prosim za nekaj napotkov. Ker res blage veze nimam, kako z njo ravnati……a jo lahko za zavitek uporabim kar surovo, naribano, ali jo moram prej speči ali podušiti…???
A je kdo že delal kdaj bučno pito? Zelo bi bila vesela kakšnega receptka ali nasveta.
LP vsem,
zala
Zala deklica ;-)).
Delala sem zavitek iz zele buče (tiste bolj ozke in podolgovate, iz oranžne bi po moje moralo biti samo še boljše). Ker sem jo naribala potem nisem nič tenstala (ne vem če je potrebno ??). Za sladko varianto sem dala zraven malo jabolk (če imaš muškatno bučo je to po moje čisto odveč). Pa potresla s sladkorjem. Zavila v listnato testo.
Zdaj ko razmišljam, mogoče bi bilo pa vseeno dobro malo potenstati tole jesensko bučo???
Joj zala upam da boš kje dobila originalen recpt. Če utegneš pa pojdi v knjižnico po knjigo, boš še slike videla, so tako leeeeepe.
saj vem da ti bodo druge pomagale bolj kot sem ti jaz;-))
Zala in ostale, hojla. Ob pogledu na tale post, mi je zaigralo srce. Buče – seveda. No v Ribnem ssva ta vikend dobila bučo velikankooooo. In mi je padla ideja, da jo 24. 11. 2004 razdelim med vse, ki bi jo radi imeli, saj je zelo dobra, velikaaa, za velikoooo lačnih ust – bučna juha ali kaj drugega -. Mi jo je škoda zavreči, za 4 moje sosede pa je je preveč. Bom zelo vesela, če jo bom lahko razdelila – tudi seme. Zala, letos sem sama pridelala le 2 buči, za kateri sem mislila, da sta špagetarici, pa me je Ruth na bučariadi postavila na trdna tla, dejala je da špagetarica ne pleza na drevo. Res je bila buča grenka – se je lani “požlahtala”, tako da sem jo porabila za noč čarovnic z lučko, semena pa sem spekla v pečici, zelo okusno – hrana za opice, ker ne moreš nehat, ko enkrat začneš, pojedla vse sama. Za naslednje leto sem sklenila, da bom posadila le buče hokaido in špagetarice, pa morda še grejzine – te vzamejo le malo prostora, ker ne delajo vitic in ne bežijo daleč po vrtu. Lep pozdrav, se vidimo 24.11, Mica
Hej!
Da, naredis lahko tudi sladko. Sosedi sem ponudila kos buce( rumena,
v postu opisana) in je naredila normalen sladek zavitek. Ni dodala nic jabolk in je bil prima.
Prijateljica, ki mi buco prinese, pa vcasih naredi zavitek s samo buco, vcasih doda jabolka, vcasih tudi skuto; vedno sladko. Vse je dobro.
Edino na to pazi, da buco res dobro odcedis. Veliko uzitkov Babi
Babi, tole glede odcejanja buče….Kako naj to naredim? Jo malo zdušim da povre tekočina, ali pa jo moram naribati, ososliti on potem pustit odcejati?
Kaj potem delam štrudelj čisto enkao kot jabolčnega – vlečeno etsto, maslo, drobtinice, vanilij, cimet, sladkor ali med, malo skute in smetane in to je to?? Prosim popravite me, če napačno razmišljam.
Veš Mmica, nisem 100% da boom lahko prišla na srečanje….prvi problem je itak faks in kolokviji, in ravno v tistem tednu ko je srečanje, sem razpeta med dva kolokvija…no, drugi problem pa je prevoz iz LJ do trzina…..bomo videli kaj se bo izcimilo iz tega….
LP
Mica pozdravljena!
Samo da te malce popravimi,srečanje naj bi bilo v četrtek,25.11.Upam,da ni kakšne spremembe…da ne boš en dan prehitro v Trzinu,tudi jaz se čisto potiho veselim srečanja in držim pesti,da ne bi prišlo kaj vmes.Če bomo vsi zdravi in doma,pridemo vsi (2+3 degustatorji-zelo iskreni)… in bi bila zelo vesela kakšnih semen.Mož mi je obljubil,da drugo leto pa dobim svoj vrt…
Zivjo Zala!
Posiljam ti odlicen recept za bucno pito (srbski recept).
1 kg oranzne buce (tocno taka, kot jo omenjas ti) narezes na koscke cca 5×3 cm in peces v pecici cca.1 uro in pol na 150 stopinj do mehkega.
Jaz kar polozim na peki papir in dam na pladenj ter pecem.
Ko je mehka, z zlico locis meso od lupine, ga pretlacis ter kuhas z 75 gr masla, 3 zlicami sladkorne moke, 2 zavitkoma vanilin sladkorja ter pol skodelice mleka (cca 100 ml). Ob kuhanju stalno mesas, da se mocno zgosti.
Nato maso ohladis do mlacnega, vmesas 4 rumenjake in sneg sneg 4 beljakov.
Ko bos na trznici kupovala buco, zavij se v pokriti del in kupi kore (vleceno testo za zavitke, prav taksne kot za pitulice).
Pekac namazes z maslom, nanj polozis eno plast testa, malce poskropis z vodo in stopljenim maslom in das se eno plast testa, spet poskropis z vodo in maslom, razmazes 1/3 nadeva, pokrijes s testom,poskropis…Tako do konca, nazadnje spet pokrijes s testom, poskropis z vodo in maslom ter peces 1 uro pri temperaturi 180-200 stopinj. Jaz potrebujem 5 kor in 2-3 zlici masla ter 2-3 zlice vode.
Mlacno pito potresemo s sladkorjem v prahu, narezemo na kose in ponudimo.
Trenutno zivim v Turciji, kjer iz te oranzne buce pripravljajo precej sladko, a enostavno sladico, je pa prava kaloricna bomba, kot vse turske sladice.
Kilogram oranzne buce ( z ze odrezano skorjo) narezemo na koscke velike priblizno 5×3 cm. Zlozimo jo v posodo, kjer jo bomo kasneje kuhali in sicer ena plast buce, ena plast sladkorja. Potrebujemo 750 gr sladkorja. Posodo pokrijemo in pustimo stati 24 ur. V tem casu buce izlocijo veliko vode. Vse skupaj nato na srednje mocnem ognju kuhamo odkrito toliko casa, da povre priblizno polovica vode. Vmes pazljivo mesamo, saj so buce ze precej zmehcane. Nato odstavimo in pustimo, da se pocasi ohlaja, pri tem buce popijejo se nekje cetrtino tekocine.
Postrezemo en koscek buce na krozniku (najboljsa je se malce mlacna), prelijemo z zlico sladke tekocine in kepico vanilijevega sladoleda ali s sladko smetano.
Pa lep pozdrav.
Katja
Mica, na spomladanskem srecanju sem od tebe prejela semena za buce. Zrasle so mi in naredile 2 ploda, pol rumena in pol zelena. Po pravici povedano sem ze pozabila, od kje mi seme, ampak zgoraj sem videla opis in sem se spomnila.
Ali so te buce uzitne? Imam jih za okras, ker so prav lepe.
Upam, da se v cetrtek vidimo, odvisno od zdravja v druzni, trenutno se se borimo z virozami.
Hej!
Zala, sosede ni doma( je odpotovala), da bi jo natancneje povprasala. Si pa ze dobila nekaj navodil.
Katja, lepo, da se oglasas iz Turcije. V Angliji nam je mlada Turkinja naredila
krasne sarmice iz trtinih listov. Vse – pomladanske mlade liste in zacimbe je prinesla od doma. Bilo je krasno.
Jaz imam tudi Katjo, ki pa zivi na zahodu.
Joj, slovenska dekleta, potepinke:))) Lep pozdrav Babi
Zivjo Babi!
Ja, cez sarmice iz trtinih listov jih pa ni. Tudi sama se vsaj enkrat mesecno lotim zvijanja, delam jih brez mesa, samo riz, svez paradiznik, zacimbe, glavna-sveza meta pa ne sme manjkati.
Babi, ce bi mi kdo 10 let nazaj rekel, da bom na koncu vseh sluzb v tujini pristala v JV Turciji, bi ga imela za nepristevnega.
Pozdrav
Katja
p.s. kolikor spremljam forum, mislim da sva s tvojo hcerko enako stari-40
Nisem Mica, pa bom vseeno odgovorila:)
Jaz sem bučo špagetarico v tem tednu kupila v Mercatorjevem hipermarketu.
Zdaj po novem imajo bio zelenjavo in sadje v enem kotu in vmes so bile tudi razne buče, špagetarice, turbani, hokaido.
Moja buča še čaka da pride na vrsto, morebiti ta vikend. Bom pa kar pri tej buči poizkusila odstraniti semena in jih shraniti do pomladi, potem pa v zemljo – upam da bo uspelo, čeprav so ravno špagetarice ene bolj občutljivih buč na vremenske vplive (nimajo rade hladnega vremena).
Sicer pa se precej vrst bučnih semen dobi v semenarnah ali pa kar direktno pri strokovnjakinji Ruth Podgornik Reš – vrtnarija mislim da je v Mošnjah na Gorenjskem (tudi avtorica knjige Čarobni svet buč) se pozanimaš.
Lp.
Jooooj, hvala lepa za vse nasvete! 🙂 Sem zelooo vesela! Samo nekaj me se zanima: ali mislite da bi bilo OK, ce bi v zavitek dodala poleg buc tudi jabolka ali pa hruske? KAj mislite da bi bilo bolje, ce sploh??
Zamislila sem si nekako takole: maslo, drobtinice, naribana buca, sladkor, cimet rozine, skuta, kisla smetana, jajcka….dodatak nalistanih jabolk ali pa hrusk??! Tukaj sem pa v dilemi, kaj naredit, ker nocem da bi se skazil okus…
Kaj predlagate?
LP
Štrudelj z nadevom iz buč delaš enako kot jabolčnega. Buč ni treba nič “tenstati”, kar surove naribaš in potreseš po testu. Meni je najboljše, če mešam jabolka in buče (vsaj 30 % jabolk in 70% buč, če narediš vsakega pol, pa se sploh ne čuti, da so buče). Samo buče pridejo za moj okus preveč “sladkaste”, če bi uporabila samo buče, bi jih obilno pokapala z limoninim sokom, pa seveda malo sladkorja, cimeta, pred tem pa po raztegnjenem testu rahlo na maslu prepražene drobtinice, pa smetana, skuta, jajček, mogoče celo rozine. Lahko dodaš vse kar ti pade na pamet ali le posamezno sestavino, seveda lahko dodaš tudi hruške (sama jih sicer še nisem dodajala) v tem primeru paziš, da nadev ni preveč moker, v tem primeru bi nadev potresla z drobtinicami (kruhovimi ali piškotnimi) če pa dodaš skuto, bi že v skuto vmešala prar žlic zdroba in pustila kakšnih 10 minut, da zgosti nadev.
Lp
Hej vsem. Babi me je spomnila na evergrin: hej, hej Ljubljančanka. Lepo. No jaz bom naslednje leto sadila le špagetarice (seme iz vrečke, videla sem ga pri Ruth in v Italiji) in hokaido, seme pakira Semenarna Ljubljana. Če je buča dvobarvna, je požlahtana. Preden jo boš kuhala jo probaj. Če je grenka, je nikar ne uporabi za hrano, ker pokvari ves okus. Ko sva bili s sesto pred dvemi leti na morju, sem “špagetarico” z veseljem vzela s seboj, pripravila naravne zrezke, na sopabi skuhala bučo, izdolbla tenke rezačke, stresla v omako, pa mi sestra pravi, da je grenko. Pojedli sva samo meso, ostalo sem vrgla proč, ker je bilo zanič. Čeprav tega izraza “zanič” ne slišim rada, je bilo res zanič. Pa lep pozdrav Mica
Forum je zaprt za komentiranje.