Za ljubitelje zelenjave – čudna, ampak super kombinacija
Odkar smo se odločili, da bomo pri nakupovanju hrane malo bolj “racionalni”, mož vsake toliko časa zmeče skupaj kar najde v hladilniku in lahko ga pohvalim, da nastajajo fenomenalne stvari … Današnji “koveč” sem zaključila tako, da sem omako polizala direkt iz sklede, ga vprašala za “recept” in se vsedla pred računalnik, da delim z vami …
Torej, na vroče olje je vrgel na kolesca narezano mlado čebulo (z zelenjem vred), rahlo solil, po 1 minuti mešanja dodal na kocke narezano rumeno kolerabo, spet malo solil, po 1 minuti mešanja dodal narezano rdeče zelje in spet rahlo solil, nato pa dodal še na kocke narezano svežo papriko. Dodal je malo paradižnikovega koncentrata, papriko v prahu, česen, majaron, poper, malo vode in malenkost sladke smetane in še cca 5 minut dušil. Ko je že ugasnil je primešal še malo kisle smetane. Vmešali smo tagliatelle… jao, kako je bilo dobro.
Če bi me oče videl, kako mlatim rdeče zelje …
Lp
M.
Hej!
Veckrat sem ze ugotovila, da tako pospravljanje hladilnika prinese uspeh:)
Zase vem, da imam kombinacije vec zelenjav v loncu zelo rada. Ne smem
pa tega omeniti znankam pri kavi, ker se jim potem zdim cudna.
Tudi kombinacije morskih sadezev in zelenjave so zelo okusne.
Pravim jim omake morja in vrta ali morja in gozda.
Primer: mlada cebulca do konca, por, sladki janez, korencek, cesen, petersilj, ingver, malo limonce, divji spargeljni, kolobarcki majhnih lignjev, skoljke…, domaci rezanci…20 mimut, kosilo na mizi, tudi za obliznit.
Mozu vse cestitke Babi
Uf, to jaz delam že dalj časa. Ko kupujem zelenjavo, vedno malo pomislim, kaj bi še lepo izgledalo v ponvi in potem dobim ven tako raznobarvno jed. Pa ponavadi dam noter še kakšne gobice, zelo rada pa imam parmezan. In grah in vse 🙂 Kar se zelenjave tiče res nisem izbirčna. Vem, da včasih nisem prenesla vonja janeža. Sedaj ga jem že kot dodatek v solati (ne samo kuhanega)! Pa zelo dobra je popečena rdeča pesa… Skratka, takšno “čiščenje” hladilnika tudi meni zelo ustreza.
lp
Ko meni tako ostane zelenjave vsake po malo, najraje naredim enolončnico in sem zadnjič tako notri vrgla tudi malo rdečega zelja, pa so me doma malo postrani gledali, sploh otroci, saj je bilo vse skupaj res čudne barve. No, pojedli smo seveda vse, a drugič bom rdeče zelje kljub vsemu izpustila 🙂
Pa da ne bo pomote, dušeno rdeče zelje imajo radi, a barva enolončnice jim ni bila všeč…
Vladka
Dobro kosilo, 1Missy!
Danes sem si tudi jaz izmislila “angleško kosilo”, tako pravim jaz, kadar se lotim takega zelenjavnega kosila. Za uvod goveja juhica (no to je bolj slovensko-:))) Poleg kuhanega in malo popečenega in posoljenega krompirja sem dala zelenjavo iz juhe (korenje, malo zelja -nalašč zato sem ga kuhala v juhi in je zelo okusen pa juha tudi, cvetača) na hitro podušen grah, koleraba, brokoli (vse pospravljeno iz skrinje)za boljši okus pa zraven žličko kisle smetane, žličko majoneze in še žličko jabolčnega hrena, ki je ostal od Velike noči. Zraven košček kuhane govedine in skledico regrata.
Barve krasne, okusi tudi, pohvala ni izostala. April je pri meni vedno mesec “pospravljanja” skrinje.
LP
Ja, jaz sem pa tole odkrila za svoje dopoldanske malice v službi. Pri kosilu večkrat ostane tako malo, da se ne splača šparati, v smeti pa hrano mečem nekako miže. Ampak kaj naj človek z eno pestjo kuhanega brokolija, ki ga živ bog noče jesti razen mene?
Te “ostanke” shranim v plastično posodico, zvečer nekaj dodam, začinim in je moja malica za naslednji dan. V glavnem gre za solate: riževa, testeninska, kašasta, zelenjavna. Dodajam – grah ali koruzo iz tamale konzerve, kuhano čičeriko iz zamrzovalnika, tamalo tuno, sir v oljčnem olju, kuhan korenček/koromač/cvetača…, kakšen ostanek zrezka, kuhan jajček. Z začimbami se potrudim in sekljam: olive, paradižnik v oljčnem olju, zeleni poper, kapre, drobnjak/peteršilj. Sedaj pride mlada čebula, por, paradižnik… Kar je pač v hladilniku, domišljija vedno bolj deluje. Čez noč se ravno prav prepoji in drugi dan je malica za bogove. Včasih res rečem: čudna, ampak super kombinacija.
Sedaj se sprašujem, zakaj sem prej metala stran :-))
LP Mimi
Enako Mimi. Mene včasih prav čudno gledajo. Ampak je vedno dobro. Rižote naprimer zadnje čase namenoma skuham malo več, da ostane ena polovična porcija. Enako s testeninami ali ajdovo kašo.Z dodatkom balzamika je naslednji dan krasna riževa solata. Res se da marsikatero jed tako porabiti, samo malo domišljije je potrebno.
Sploh pa so mi všeč razne čorbe iz serije “pospravljanje hladilnika”.
Hojla Mimi (in ostale)!
O teh solatah za v službo sem tudi sama že premišljevala, ker sem v novi službi ostala “brez kosila”. Pa me nekaj zanima: nekateri pravijo, da si s sabo vzamejo preliv in pred kosilom zmešajo, ti pa praviš, da se ravno prav prepoji … Recimo, če na ostanek riža ali testenin dam svež paradižnik, papriko ali pa kakšne skuhane zelenjavne ostanke (čeprav je to bolj redko, kot sem rekla zgoraj, rada sklede ližem …) in normalno začinim kot solato – a ne “ovene”? Moj mož vedno pravi, da stvari namočene v kisu postanejo zanič (poskusila res še nisem), tako da ostanki pri nas še vedno, hm, hm… res škoda!
Lep dan!
M.
Taka trsa zelenjava( paprike, sladki janez, odcejen paradiznik, na zaru popeceni jajcevci, siroka stebla zelene, korencek…) se cez noc res fino napojijo in ne uvenejo. Listnata solata, radic..je pa ze nekaj drugega.
Oljenekje konzervira, balzamicni ali dober jabolcni kos prida svoj zlahtni okus.
Rizevo solato naredim ponavadi nekja ur prej, da se vse res lepo navzame;
naslednji dan je pa se boljsa:) Je vedno lepo porito s prozorno folijo ali tesnim pokrovom. Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.