Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika za ljubitelje kruha – kruhove palčke

za ljubitelje kruha – kruhove palčke

Naj vas kar vse, uporabnike tega foruma, naslovim spoštovani, ker ste res enkratni: inovativni, ažurni, radovedni in še in še. Če bi pred časom opazila ta forum, bi se že oglasila, tako pa sem popolna novinka.
Ravno kar sem prebrala, kašne bojazni imate nekatere pred kvašenim testom. Ni kej, nismo vse za vse. Men je moja tašča “djala”, da je tista, k zna umest testo, za užent in da j dobra žena – in to ravno takrat, ko sem na njenem domu delala kruhove palčke (prvič!!!). Ampak sm prežvela, pa tud vtis nardila z omenjenimi palčkami.

Torej, če se jih bokdo lotu, posredujem recept.

KRUHOVE PALČKE

1kg moke
2 dcl olja
0,5 l mleka
malo sldkorja (za kvasec)
za oreh kvasa (lahko kar celo kocko)
sol (po željki, cca 1- 2 jedilni žlici, lahko manj!)
rumenjak (za premaza!, ne v testo)

Narediš kvasec in mlačnega mleka, žličke sladkorja in malo moke, tko da je še mal tekoče. Ostalo moko daš na kup in v sredini narediš jamco v katero daš kvasec in gla lepo vmešaš v moko. Pri tem dodajaš toplo mleko, olje in na koncu še sol.
Testo daj vzhajat.
Nato narediš iz testa za pest velike kupcke, ki jih razporediš po pladnju za peko. Med kupčki pusti mal prostora, ker naratejo. Daš jih vzhajat.

Ko kupčki narastejo vsakega posebej razvaljaj v (približen) trikotnik. Nato trikotnike zvij od daljše stranice proti krajši – da dobiš nekakšne kifeljčke. Te kifeljčke ali palčke zložiš v plade4nj – med njimi naj bo mal prostora, ker res fino narastejo. Ja, ko so zloženi, jih premažeš z rumenjakom in po želji posuješ s soljo.

Pečeš pri 220 C cca 30 – 40 min (ko so zlatorjave barve)

Št. palčk: 20 – 25 iz 1 kg moke

Ideja: Palčke lahko polniš s šunko, siram; ali jih posuješ s sezamom, makom

Upam, da se jih bo katera ali kateri lotil. Res so okusne, dobre tudi naslednji dan. Primerne za malico.

En lep pozdrav vsem!!!!!

Mina

Te so pa bolj slane… Poznam namreč podoben recept z manj soli, pa z žlico ali dvema sladkorja – zelo zanimiv okus je, rozine pašejo not, npr. za Veliko noč… Bom pa poskusila tudi te, pozimi itak večkrat pečem.

Mina, majhen trik: kvasca ne nastavljaj na mleku, ampak na vodi. Tudi za mlečni kruh ali potico. Pol skodelice mlačne vode, kocko kvasa (zdrobljeno), žličko sladkorja in 3 žličke soli mešaj, dokler se kvas ne raztopi. Postavi na toplo, da vzhaja do roba skodelice. Naprej delaj kot ponavadi – kvasec zlij k moki itd. Ne vem, zakaj, ampak kvas v vodi lepše vzhaja kot v mleku.

Ja, to je original recept. Sama dam tud več vode k mleka. Ostale nasvete pa vzamem na znanje, hvala:))))

Jožica mene so učili, da sol, alkohol in maščoba ubijata kvasovke……

Jožica, a res daš v vodo poleg kvasa in sladkorja tudi sol? A ni tako, da sol ne sme bit v stiku s kvasom? LP Daša

Jaz sem delela Prestice iz “svaljkov”, dolgih kakih 8 cm, debelih za en dober prst.
Testo pa 1/2 ržene moke, 1/2 bele, vmesila sem pa v en del praženo čebulo, v drugega pa sekljane suhe paradižnike(iz olja).
Super, vredno se je poigrati. Zlasti, če narediš malo več in zamrzneš.
lp vsem

Q10, hvala za idejo; bom poskusla!!

lp prisotnim

Jaz sem pekla podobne štručke, toda nikoli nmi niso uspele po maminem receptu. Količine sem dodajala tako na oko in moram reči glede na tvoj recept, da več kot pol manj soli, dosti manj olja…približno. Tole skrivnost s trikotniki, mi je zaupala moja mama in je super. Tudi jaz jih včasih polnim. S šunko, sirom, mletim mesom popraženim na čebuli, pa tudi s skuto (tu lahko izbiraš slano ali sladko različico.
Ja spet si me spomnila na te – mi jim rečemo kar štručke, saj veš, rečejo ti: tiste tvoje naredi.

lp

Ne, ne, h kvasu ne gre sol. Samo mlačna voda, moka in malo sladkorja. Sol pa vmešam v moko, da je že “razredčena”, ko dodam kvasec.

Kako pa delate kruh oz. kvasec s suhim kvasom? Mislim tistega, ki je v vrečkah (digo).
Jaz si kruha še nism upala speči, ravno zato ker imam občutek da je to tako ZELO tezko… 🙂

Kresnica, LAŽJE je. Ampak tiste “taprave gospodinje” pač prisegajo na svež kvas.
Odpade namreč postavljenje kvasca in eno vzhajanje. Pomembno je, da kvas zmešaš z suho moko, osebno v suho zmes dodam tudi ščep soli in ščem sladkorja. Potem vanjo dodaš toplo tekočino. Zamesiš, vzhajaš, oblikuješ, vzhajaš in spečeš. In količine preveri. Ena vrečkica je zadosti za DO pol kile moke (ne več!, drugače raje dodaj še malo iz naslednje vrečkice). Poizkusi. Jaz celo pravim, da je tale suhi hvas za lenobe. No, pa še ena pozitivna stvar. Tega lahko malo dlje časa hraniš, svež kvas pa se hito pokvari.

LP

Ja, mi pa originalno rečemo tem kruhkom – KLIPIĆI – je namreč recept moje tete, HR. Tko da sm mal prevedla. Glede SOLI pa res – PO ŽELJI, ker eni majo radi slano, drugi manj slano.

KVAS: jst ne kompliciram, res pa uporabljam sveži kvas, pri katerem gledam, da ga prelijem ali zamešam v toplo mleko.
TamaraMr, hvala za idejo o svežem kvasu in mletem mesu praženem na čebuli. Sedaj, ko prihajajo topli dnevi se mi teh “mojih” res zalušta, familija je pa tud srečna, k prazni pladnje …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close