Za kosilo bi nekaj nevsakdanjega – kaj?
Čisto odvisno, kaj je za vas nevsakdanje in kaj vam je všeč.
Za nekoga je to lahko že burito, za drugega suši, za tretjega solata z makaroni, sirom in kislo smetano…
Malo več smernic bi prišlo prav.
Če bi se vprašalo mene, bi najraje vse samo narezano, na hitro popečeno in začinjeno s soljo in poprom. Tako ostane največ okusa, v kateremkoli živilu že.
Kot pravijo predhodnice, kaj pa mi vemo kaj je zate nevsakdanje.
Zame bi bila juha/krompir/meso/solata totalno nevsakdanje, ker že vsaj 20 let nisem tako jedla….
Včeraj sem jedla solato iz kumar in avokada z jogurtom, začinjeno z limono, poprom in malo česna in mešano solato z oreški (indijski oreški in orehi).
Neki dan kuhano cvetačo na katero sem dala preliv: na oljčnem olju popražen česen in poparjene češnjevce in origano in solato iz čičerike in rdeče paprike.
Ali zrezke divjega lososa pečene na teflonu s čisto malo maščobe in rožmarina in solato iz motovilca z rdečim fižolom.
Danes bom jedla (predvidevam) šampinjone, ki jih popečem na oljčnem olju s česnom in dodam šetraj, rožmarin, origano, na koncu pa malo češnjevcev in zraven zeljnato solato z rdečim fižolom in malo kuhanega graha kot prilogo.
Ne vem, če je zate podpeka nenavadna ali ne, je pa definitivno z njo najmanj dela in se jo da odlično pripraviti tudi v pečici.
Saj veš: v široko ponev (vok je najbolj primeren) na oljčno olje naložiš kose mesa, nanje na debele trakove narezano dodaš zelenjavo, ki jo imaš doma (korenček, paprika, čebula, neolupljeno glavo česna, paradižnik …), potreseš z rožmarinom in lovorjem, lahko tudi s timijanom, posoliš in premešaš, da je vsa vsebina premazana z oljem. Pokriješ in pečeš, odvisno od mesa – perutnino kakšno uro in četrt, svinjino v kosu dve uri.
POLNJENO PIŠČANČJE BEDRO Z LEŠNIKOVO KREMO
Obloženo z glaziranim ohrovtom in jurčki
Sestavine za 4 osebe:
• 4 piščančja bedra • 50 g lešnikov • 500 g brstični ohrovt • 200 g jurčkov • 1 jajčni beljak • 100 ml sladke smetana • sol, poper • olivno olje • maslo
PRIPRAVA
1 Zgornjemu delu beder odstranimo kosti in nato še meso, da ostane samo koža. Piščančje meso v multipraktiku sesekljamo. Mesu dodamo beljak, sol, poper in sladko smetano ter zmešamo v gladko maso. Piščančjemu nadevu dodamo zdrobljene lešnike in dobro premešamo.
2 Bedra napolnimo z nadevom in kožo pritisnemo ob nadev. Previdno jih položimo v pekač in jih v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo približno 30 minut.
3 Brstični ohrovt očistimo, skuhamo v slani vodi in nato odcedimo. V ponvici razpustimo maslo in ga segrejemo do svetlo rjave barve. Dodamo ohrovt in nekajkrat obrnemo, da se z vseh strani obda z maslom. Jurčke narežemo na rezine in jih solimo in popramo. Na olivnem olju jih zlato zapečemo.
4 Zgornji del beder narežemo na rezine, spodnji del pa pustimo cel. Rezine in kračo zložimo na krožnik in dodamo ohrovt ter jurčke.
Forum je zaprt za komentiranje.