Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Za Izolčane in okoličane

Za Izolčane in okoličane

Pozdrav!

Naše načrtovanje dopusta je nekoliko padlo v vodo, ker pričakujemo v začetku jeseni naraščaj. Ker bom poleti že kar visoko noseča, smo se odločili, da iz varnosti ne bomo potovali v tujino, ampak se bomo za 14 dni napotili v Izolo. Nismo pa ravno “plažarska” družina. Radi bi tudi kaj zanimivega videli, obiskali kakšno zanimivo kmetijo v okolici Marezig, si kaj zanimivega ogledali itd….Zato bi bila vesela kakršnega koli predloga ali ideje.

Že v naprej hvala,
Analina

PS: Z nama bo tudi 2,5 let star smrkolin:))

Lep pozdrav,

Kar se tice turisticnih kmetij :
– Medljan ( Blizu Sareda )
– Kortina ( Skrlini – blizu dragonje … imajo tudi domace zivali na ogled …)

Ogledi :
– Soline
– Mogoce se odpeljite do Abitantov … ali pa tam okoli …

Kar nekaj zanimivih krajev je v tistem gričevju nad Koprom in Izolo.
Če začnem kar v Marezigah, ki jih sama omenjaš, lahko nadaljuješ skozi Boršt, Labor, Pomjan, naprej skozi Šmarje: Krkavče (krkavški kamen), Puče, Koštabona (Supotski slap – glede na tvoje takratno stanje verjetno ne pride v poštev), Padna (stari oljčni nasadi), Nova vas, Sv. Peter (Tonina hiša), Dragonja (manjši spodmoli pod vasjo so dostopni po ravnem), Korte nad Izolo, Sečovlje (soline),….. Še bolj vzhodno pod kraškim robom Hrastovlje, Kubed, Sočerga, Podpeč,…
Ali pa samo korak čez hrvaško mejo Kaštel (tartufi)

Refošk, a so te kmetije označene, tako da bi se jih dalo najti?

V medljanu se jaha konje in je na vrhu Sareda oznaceno ( gres levo ) za Kortino ( tako se klice kmecki turizem ), kjer imajo domace zivali pripravljene za manjse obiskovalce ( malcke ) … pa mores v dragonjo ( meja s hrvasko ) in tam zavijes levo … ko prides mimo vasi namesto zavit v ovinku se malo naprej v hrib se spustis po makadamski cesti se priblizno 3-5 km tam je Kortina ( v dolini same reke dragonje, tudi lepo za sprehode )
Mogoce so tudi tukaj kaksne table samo se zdaj na pamet ne spomnem.
Drugace kar pa vito pravi pa ja, lahko prides tudi v Korte ( vcasih Dvori nad Izolo ) kjer jaz stanujem samo nimas razen starega zvonika kaj videt … tako je v vec ali manj vseh teh vaseh … ko si enkrat videl eno staro hiso potem jih imas dovolj povsod. Drugace ce pa te istrske vasice zanimajo potem je bolje da gres malo bolj v notranjost slovenske istre in obisces : Gradin,Pregaro,Abitanti,Belvedur … marezige so ena sama nova pozidava , prav tako smarje in ostale vasi ! Mogoce edino Kastabona bi bila se vredno kaj si ogledati …

Se nekaj sem pozabil v sami Izoli :

Poleg ze vsem znanega paradnega sprehoda ob obali od Izole ( preko marine ) do Simonovega zaliva in PodBelvederja, obstaja se stara parenzana ( nekdaj ozkotirna zelezniska proga )… ki so jo sedaj spremenili v sprehajalno stezo … oznako nosi D-8 ! in gre preko predora v Jagodju vse do Strunjana in naprej Portoroza. Oziroma v obratni smeri vse do kopra in naprej trsta …
No saj do Strunjana je ze lep sprehod – MOCNO PRIPOROCAM ! Mogoce je s kolesi se lepse ker
se manj utrudis, pa vendar ….

Izolčani?
Se mi zdi, da so prebivalci Izole (če nanje misliš) še vedno Izolani.

Hvala za nasvet Sara in lep dan tudi tebi:)))

PS: Pravopisni program na PC-ju Izolane označi kot nepravilno pisano besedo…..

Hvala obema za ideje….

Sara :

Mah … mislim s kaksnimi stvarmi se ljudje ubadajo … jasno da smo vsi vedeli da je
nepravilno Izolcani, temvec da je pravilno Izolani … samo to ni bla poanta !
Joj kako so nekateri ljudje pikolovski in se marsikaj drugega za kar bom raje zamolcal.

uppps to pomeni, da mi je v pravopis nekdo vnesel napačen podatek:((( torej Izolani, da ne bo kdo užaljen:)))

Pravilno je tako Izolani kot Izolčani….preverjeno od prave Izolanke oz. Izolčanke 🙂

Joj se zmeraj niste opustili te teme … jaz sem doma iz Izole pa nisem uzaljen ce me kdo poklice
Izolan ali Izolcan prav vseeno mi je … 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close