Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Babi – linska torta/rezine

Za Babi – linska torta/rezine

Draga Babi,

Srecno Novo Leto!!!

Imam eno vprasanje zate. Ze nekaj casa iscem recept za linsko pecivo/torto. Moj sodelovec bi ga rad najdel ker ga spominja na torto ki mu jo je mama pekla v casu ko je bil student.

Vsi recepti ki jih najdem tukaj (med.over.net) z iskalnikom in na kulinariki nimajo glazure. On se pa spominja torte ki je imela obliko pite in je bila povrh biskvitna mreza ali zvezdice in potem polita z eno glazuro. Ali mogoce imas v mislih kateri recept bi ustrezal temu opisu?

Lep pozdrav in hvala,

Ana

Hej!

Imam recepta za Linske rezine ( krhko testo brez pecilnega) in za Linsko pecivo ( s pecilnim). Glede glazure ne vem, kaksna bi bila. V receptu je namaz z marmelado; sama uporabljam tudi kutinov zele, ki ga naredim prav za taka peciva. V testu so se mandeljni( skoraj vsa linska testa ga imajo) in disave.
Ostalo, kar si opisala, bi odgovarjalo mojim receptom. Po vrhu lahko naredimo iz testa se mrezico ali pa okraske( zvezdice, srcke…)

Linske rezine

Prve kolicine: 21 dag surovega masla, 10 dag moke, 21 dag zmletih mandeljnov,10 dag sladkorja, 2 rumenjaka, zmleti klincki, cimet, jajce za mazanje; marmelada ( ki jo lahko malce razredcimo , da se lepse namaze).

Druge kolicine: 28 dag surovega masla, 28 dag moke, 14 dag sladkorja, 14 dag mletih mandeljnov, 2 rumenjaka, sok od pol limone,
malo cimeta in disecih klinckov,
7 dag nastrgane cokolade, jajce za mazanje; marmelada.

Surovo maslo zdrobimo z lesenim nozem( ne sme se pregrevati od rok) v moko na deski ali v skledi. Dodamo zmlete mandeljne, sladkor, rumenjaka in se vse ostalo. Iz vsega hitro ( da se ne segrava) ugnetemo krhko testo ter ga pustimo, da pociva v hladilniku pol ure. Nato ga razvaljamo za pol cm na debelo in polozimo v pekac( nic mascobe, ker je ze v testu dovolj). Iz ostankov naredimo cez testo mrezico, vse skupaj namazemo z raztepenim jajcem in specemo ( priblizno eno uro).
Ko je peceno, namazemo ploskve med mrezo z marmelado in damo pecivo se za nekaj minut v pecico. Razrezemo ga na rezine.

Ce je model okrogel, kot torto; pravokoten pa na kocke. Namesto mrezice lahko izrezemo like.

Linsko pecivo

35 dag moke, 15 dag sladkorja, 5 dag surovega masla, 1 jajce, klincki, sol, 1 pecilni p., 2 do 3 zlice mleka, 2 dag kakava.

Mascobo in sladkor mesamo, dodamo zaporedoma ostale sestavine. vse zgnetemo v testo in damo pocivat za pol ure na hladno. Razvaljamo ga za
nozev rob na debelo, namazemo z marmelado, naredimo cezenj mrezo ali like in mu upognemo rob nekoliko navznoter cez nadev. Lahko se z vilicami
vtisnemo v rob vzorcek. Specemo.

Najraje delam po zgornjem opisu, ker me pecilni malo moti in je testo z mandeljni res krasno( lahko tudi lesniki). Testo postane vcasih trdo(ne krhko), ce ga ne ugnetemo dovolj hitro z mrzlimi rokami in sestavinami.
Ne v multipraktik, rocno.

Vsi imamo to radi. Mogoce sem ti kaj pomagala. Zaradi glazure pa ne vem.
Lahko je mama naredila kaksno sladkorno limonino glazuro. Jaz poznam samo z marmelado ali zelejem.

Bo se kdo kaj pridal. Lep pozdrav Babi

In tebi tudi Srecno v novem letu:)))

Draga Babi,

Najlepsa hvala za hiter in podroben recept ki ga bom z veseljem preiskusila. Se javim z rezultatom.

Lep pozdrav v Koper,

Ana

V receptu ni omenjene temperature. Prvi recept : pecem na 180 – 190
drugi ( testo tanjse razvaljano) isto, samo krajsi cas pecenja.

No, zdaj sem pa vse napisala:))) Tudi tebi pozdrav z obale Babi

ana, tudi jaz komaj cakam na tvoje porocilo 😉 Sem se ze spravljala pect nekaj podobnega med prazniki, pa je bilo dovolj drugih dobrot 😉
LP

Draga Babi,

Linsko pecivo sem spekla in to po prvem delu tvojega prvega recepta (brez pecilnega) v katerem je kolicina mandeljnov vecja.
Moram priznati da temperatura na kateri sem pekla (okrog 180C) je bila verjetno previsoka za pecivo in je ob robovih ratalo bolj rjavo (zapeceno). Mislim da bom morala se “vaditi” krhko testo in preiskusiti nizjo temperaturo peke (manj kot 180C). Mogoce bom pa tudi naslednjic preiskusila tisti drugi cel prvega recepta v katerem je manj mandeljnov in videla ce bo ratalo bolje. Skratka prvi preiskus je v redu vendar ne najbolji.

Lep dan in topel pozdrav,
Ana

Hej, draga Ana!

Mi je zal; toda krhka testa so res vcasih problem:(( Predpogoj je vse mrzlo, rezanje masla z lesenim nozem in vtisnanje v moko z valjarjem.
Jaz vcasih pustim v hladilniku cez celo noc.

Kar se temperature tice, se ravnam po navodilih za mojo pecico.Tudi cas pecenja. Mogoce si predolgo pekla:)

Ker si zelela prav Linsko pecivo, sem napisala te recepte.

Za krhko testo jih je veliko ( tudi tu vpisanih). Nekatera imajo dodano kislo smetano in malo belega vina. Mogoce bo to uspesnjejse.

Tako pecivo z mrezico naredis lahko tudi z listnatim testom. Ni popolnoma enako, zna biti pa dobro. Lep pozdrav Babi

Ni blema Babi. Hvala za nasvete. Bom ponovno poskusila in bo verjetno bolje. Saj prvic ne more vse ratati a ne 🙂
Lep pozdrav in hvala za tvoje lepe odgovore in prispevke na tem forumu!
Ana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close