Za babi in ostale
Pozdravček vsem !
sem imela malo pavze,ker me je mučil glavobol in takrat ne pomaga nič drugega kot tema in, če se le da mir. Ampak tega je bolj malo pri dveh otrokih. Vidim, da že imate recept za dunajske valove. Preizkusitega, ker je res odličen. jaz imam eno hrvaško knjigo ( verjetno jo katera pozna), kjer so zbrani že preizkušeni recepti sladic. Pridne gospodinje so to zbirale in potem je pa Gospodarski list to knijgo izdal. Notri so super recepti. Dobi pa se na Hrvaškem. še en zelo dober recept iz teknjige, če imate rade kremasto pecivo!
JULI PITA
testo
5 jajc
15 dag sladkorja
10 dag mletih orehov
10 dag naribane čokolade
pol pecilnega( jaz ga dam še manj, pa je ok)
1 zavitek listnatega testa
Krema:
3dl mleka
3 žlice moke
1 žlica gustina
1 vanili sladkor
10 dag slaDKORJA
20 dag margarin
Lahko pa naredite kremo iz vanlijevega pudinga, sladkor, margarina.
Beljake stepi v čvrst sneg in počasi dodajaj sladkor in penasto umešane rumenjake in druge sestavine. razvaljaj eno kocko litnatega testa velikosti pekača, ga daj v pekač, preluknajaj z vilico. Nato preko testa polij pripravljeno maso in speci.. Drugo kocko listnatega testa razvalja in ga peci samostojno. Razvaljajte ga malo večje kot je pekač v katerem pečete maso , ker se testo skrči.
Potem naredi kremo iz napisanih sestavin. V 1 dl mleka zmešaj moko in gustin in dodaj v 2dl počasi vrelega mleka. Dodaj še vanili sladkor in sladkor in stalno mešaj še minutko, dve. Potem pa v ohlajeno maso zmešaj še margarino in kremo izbojšaj še s kančkom ruma. Jaz včasih naredim kremo iz vanilijevega pudinga, mi je bolj dobra, pa še lepše je videt ker je bolj rumena. Stvar okusa. Na koncu pokriješ z drugim delom listnatega testa in potrosiš z mletim sladkorjem
Pecivo je podobno kremšnitam. Je pa zelo praktično, ker lahko narežeš na male koščke. Jaz pečem v malo večjem pekaču, da pride pecivo bolj nizko. Potem ga lahko krotiš brez vilic in krožnika. Dovolj so samo roke.
Probajte. Podobno pecivo so tudi JELENOVE REZINE,le da s te velike kot kremšnita in niso tako nasitne, ker ni sama krema. Bom napisala, če katera želi.
LP, NANI
Nani, še kakšen tak recept, prosim. Pa tudi kakšnega s kvašenim testom za kakšne drobne prigrizke bi bila vesela. Kako pa izgleda ta kuharica, je debela? Bi se ti jo dalo fotokopirati in mi jo poslati? Veliko receptov sem dobila od znanke Hrvatice in vsi so res božanski. Ali pa napiši malo več podatkov o tej knjigi. Mogoče jo kje najdem.
Hvala za odgovor, pa čimmanj naj k tebi migrena na obisk hodi.
deka
Deka zdravo!!
sprašuješ kako zgleda knjiga. Je a5 formata in ima mehke platnice. Vezana je v spiralo. Dobiš pa jo lahko na Hrvaškem in sicer na sedežu gospodarskega lista. Jaz imam dve in sicer KOLAČI- čarolija užitka in MOJI NAJBOLJI KOLAČI. Knjigi sta res božanski. Pri nas v Sloveniji se teh knjig ne dobi.Notri so tudi raznorazne ideje za okraševabje tort in kolačev,razni okraski iz navadnega testa in okraski iz slanega testa in podobno. Vprašaj tvojo znanko, če ti jo lahko priskrbi. Drugače pa ti lahko tudi jaz kakšen recept napišem ali kaj skopiram. Ampak ti povem, da super, če imaš original, ker je skoraj zraven vsakega recepta slika in to barvna. Fotokopije so pa tako tako. Včaih te že slika pritegne, da se potem odločiš peči kakšno pecivo. Vsaj mene. Drugače pa sem jaz dala za knjigo 80 ali 90 kun. Več sigurno ne. Vsaka pa ima 200 strani. Vsekakor knjiga vredna te cene.
Ti bom napisala kakšen recept za kvašeno pecivo.Ni poroblema. Zdaj je glava malo boljše pa bo spet šlo, če ne prej ko bo Tinkara spala. Saj veš kako je z dojenčiki. meni zelo dobra stvar je GREBLICA.Nevem kako se temu reče pri nas. Je slano pecivo.
testo
1 jajce
2dl kislew smetane
1/4 kocke svežega kvasa
0,5 dl olja
50 dag moke
sol
Nadev
50 dag skute
2 jajca
sol po okusu
10 da mletih orehov(jaz dam narezane pridejo bolj do izraza in je fino ko se čutijo koješ pecivo)
Test narediš kot vsako kvašeno. Potem testo razdeliš na dva dela in en del namažeš z nadevom in pokriješ z drugim delom. Pečeš na 180 stopinj dobre pol ure. mal po občutku. Lahko pa daš v nadev tudi blitvo, špinačo.. seveda če imate to radi. Lahko pa tudi kaj drugega če ti pade na pamet.
narežš na poljubno velike kose.Meni je zelo okusni,kwr imam rada slane stvari.
Pa tudi drugim. lahko pa narediš in spraviš v zmrzovalnik, vendar ne predolgo,saj veš sveže jajce. Super za kakšne obiske.
To bi bilo zaenkrat. Hčera m,e že rabi. Se slišimo.
LP,Nani
Pozdravček !
MOja tavelika je bila ne dolgo nazaj stara 4 leta, tamejcena pa bo kmalu 5 mesecev. Tudi Lana zelo rada pomaga, še raje pa preizkuša mase. Tudi midve bova počeli vesmogoče v prazničnih dneh. Upam, da nama bo letos hišica iz sladkorja ratala še pred božiče m in ne tako kot lani po božiču. Bova kmalu začeli pa bo. Imej se! Me že mož priganja, ker bi rad šel za računalnik, jaz bi pa rada še poiskala recept za ELINO TORTO. Ga imaš mogoče ti ali pa katera druga?
POZDRAVČEK, Nani
Nani, evo – KOKOSOVA TORTA. Nisem je še probala, ampak po odzivih sodeč jo bo treba.
Biskvit:
8 beljakov stepi v sneg dodaj 20 dag kokosove moke in en jogurtov lonček
sladkorja v prahu. Peci v ogreti pečici cca 20 minut v tortnem modelu.
Ta čas narediš kremo:
Stepi 1/2 l sladke smetane in dodaj 2 cremfix-a in malo sladkaj, postavi v hladilnik
Na sopari stopi 30 dag jedilne čokolade , dodaj 8 rumenjakov in vmešaj stepeno sladko smetano.
Ko je biskvit pečen nanj vlij tekočo kremo in postavi torto v hladilnik za 4 ure.
V enem tednu je cela soseska pekla to torto. Res je odlična in enostavna.
Pa LP
P.S.
Smo prišli do tega, da je 1/2 jogurtovega lončka sladkorja v biskvitu dovolj.
Tako, pa veselo na delo. Hišica iz sladkorja? Uau, si pa prava mojstrica, da se lotiš česa takega.
LP deka
Hvala!
Tudi jaz sem včeraj našla recept. Vidim, da je isti. Nekaj bon naredila ali kokosovo ali višnjevo. Bom še vidla. Hišica iz sladkorja pa ni noben problem. spečeš “stene” iz medenega testa(vsaj jaz jih) nato pa jo okrasiš z raznimai bonobončki in barvnimi živili in jo postaviš na medeno ploščo, ki jo lahko spremeniš v travnik, dvorišče in podobno. Domišlija pač. Lahko jo pa narediš tudi iz albert keksov. Sam mal je zoprno, ker so piškoti mali.
Imej se in se še slišimva.
P:S: Boš šla na srečanje? Jaz bom šla, če ne pride slučajno kaj vmes!
Nani
Forum je zaprt za komentiranje.