Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek za 1€ ješ celi dan….

za 1€ ješ celi dan….

…. včeaj je bila oddaja na Preverjeno.
Ne me hecat. A gnojenje vrta, kupovanje semen, … pa nič ne stane, to je zastonj???

Včeraj prikazano, kako naj se prehranjujemo za 1€ na dan za moje pojme ni realno. Naj ta gospod kupuje tako kot večina blokovskih ljudi v trgovini in potem naj pove kako lahko je samo za 1€.

Kaj pa ve mislite na to?

Lep dan in dobro kosilo.

Sicer nisem gledala v celoti, ampak kot sem razumela , gre za 1 evro na dan glede na NJEGOVE razmere, torej glede na to, da nerkaj že ima, to pa ni všteto v to ceno. ne vem, no.

jaz pa mislim da je zamisel zelo dobra ideja, sploh zdaj v času recesije, ampak tudi če imaš denar, je smiselno! pa saj ni poanta 1€ no!! je tudi sam rekel, da tudi če se bodo potrebe izkazale po dveh evrih ali 15, bo to še vedno dosežek!
Gre za to, da si lahko čimveč pridelaš in priskrbiš sam recimo sezonske zadeve, kot je jeseni kostanj, ki ga zastonj nabereš v gozdu).
Res se da za zelo malo denarja normalno jesti, če je človek spreten in iznajdljiv, pa seveda če ne hodi ven jest.

pardon, mišljeno je bilo, po dveh evrih ali 1,5€!! (ne 15)

Res je, in iz zastonj nabranega kostanja v gozdu lahko skuhaš izvrstno, zdravo in polnovredno kosilo. Vsak dan

al pa iz gob nabranih v gozdu..

Ja, tudi jaz menim enako, pa daleč od tega, da bi morala šparat. Enostavno se mi zdi, da preveč zmečem za ene že vnaprej pripravljene (v celoti ali pa samo delno, kot npr. razne konzerve, sadni jogurti itd.) jedi, s tem ustvarim tudi čisto preveč smeti in čisto preveč energije gre za pripravo take hrane v celotni verigi.

Recimo špinača – to bi pri nas kar naprej jedli. Najhitreje je pripravljena zamrznjena.
Ampak: 450 g košta 0,75 evrov.
http://www.mercator.si/trgovina/hrana-zamrznjena-mercator-pasirana-spinaca_17976
Da so jo nabrali, spasirali, obdelali, je šlo ene energije v nič, jaz bom “pridelala” pa še plastično vrečko na koncu obroka. S tem, da me bo samo špinača pri kosilu za tri prišla 0,74 evra. Ker pol kile tega mi pojemo kot bi rekel keks, samo za prilogo.

Če grem spomladi nekam v naravo, hitro naberem mladih kopriv za en tak obrok – stane me nič, odpadkov ni, pa še lep sprehod imam. Lahko jih naberem tudi več in jih zmrznem, brez odvečne embalaže.

Mislim, da je bila to Čerinova poanta in zdi se mi, da ga bomo v vedno večjem številu posnemali. Saj navsezadnje, tako so delale naše babice in tudi še mame – vsaj svoje se spomnim, gobe, borovnice, jagode, kostanj, vršički, bezeg, zelišča za čaj (lipa, šipek, kamilice).

Namesto, da se sprehajaš po šoping centrih, greš v gozd nabereš, gobe, kostanj, zelišča, jabolka, ki po celi ljubi Sloveniji ležijo po tleh, hruške, slive itd. Če doma nimaš vrtička, si ga lahko omisliš tam , kjer se to ponuja. Obdelovalne zemlje , ki je nihče ne obdeluje je na stotine hektarov, Slovenija postaja opustela dežela preraščena z gozdovi. Po površini pridelane zelenjave na prebivalca smo na repu lestvice. To pa vse iz razloga, ker pri nas velja miselnost, da se nič ne izplača.
Je pa seveda težko usklajevati vse to, če si v službi cel božji dan, in pa hkrati izziv, če ostaneš doma npr brez zaposlitve !

Njegova ideja je super, podpiram.

Ampak kako so pa prispevek naredili, to je pa čisto zavajanje ljudi! Ker tam so nam dali vedet, da smo samo preveč smotani, da ne znamo preživet z 1 evrom na dan.

Bi mar šli na eno konkretno kmetijo, kjer imajo poleg zelenjave domače tudi meso in moko, kjer kupujejo res samo sol in sladkor, če malo karikiram, in bi nam bluzili, da se da preživet z 0, 05 evra na dan.

Pop tv je izpod kritike!

Kar se dotičnega poskusa in možakarja tiče pa kapo dol, čeprav se mi zdi, da si tudi on malo oči zatiska … in gre v neko skrajnost, ki se mi ne zdi čisto (duševno) zdrava. Bolj bi bila navdušena, če bi kuhal za VSO DRUŽINo in bi imeli limit recimo na 5 evrov na dan. Ali 6 ali 8 ali kolikor pač že.

Da pa kuha zase posebej … ne vem no??

ampak to pomeni delo in čas. za to, kar nabereš v gozdu, al pa koprive namesto špinače.
če pa jih nebereš več in zamrzneš, pa je energija hladolnika več, kot pa 75 centov za pol kile.
da ne govorim o tem, koliko truda in denarja gre za stvari, ki jih je treba pridelati, na vrtu, njivi, ohišnico je treba špricat, če hočeš kaj met…………… skratka, bodite realni, no.

Res je, in iz zastonj nabranega kostanja v gozdu lahko skuhaš izvrstno, zdravo in polnovredno kosilo. Vsak dan[/quote]

Ne vem, ali si samo cinična ali ne… ampak ja, res se da skuhat zelo zdrav obrok – kostanji vsebujejo ogromno mineralov in drugih koristnih snovi, in kdo govori o “vsakem dnevu”?? Saj ravno v tem je poanta sezonske hrane – ješ jo takrat, ko je, in je taka tudi najbolj zdrava! Saj sezona kostanjev še prehitro mine…

Kaj pa vem, v shranke je treba polega časa (in kraja nabiranja) vložiti tudi kar nekaj vode ter energije za pripravo (kuhanje) in shranjevanje (zamrzovalnik).

Kdor meni, da je to zastonj, se preklemano moti.

Ja, res je, pomeni delo in čas, se strinjam. V eni drugi temi sem napisala, da imam podjetje in v najemu vrt – in če računam, koliko na uro lahko zaslužim, se mi vrta ne splača imet, ker me pride dražje. Ampak: imam pa neke vrste odklop, rekreacijo, če hočeš, občutek, da vem, odkod pride hrana, otroci vidijo, kako se jo prideluje in imajo do nje čisto drug odnos (je ne mečejo stran), in zavest, da ne špricam z ničimer (meni raste brez tega, ne vem, zakaj bi moral to, kar imaš na ohišnici ali kakem drugem vrtu posejano, špricat, ker v resnici ni treba, samo gnojit – tistega, kar bi bilo treba pa špricat, pa pač ne gojiš). Tako da, koristi so posredne, ampak so pa in kar se mene tiče, odtehtajo minuse. Ni pa vedno tako, dokler sem bila še na šihtu, se tega ne bi mogla špogat.

Z energijo hladilnika oz. zamrzovalne skrinje je pa tako: imamo jo itak, laufa nam itak, ker jo rabimo, če ne drugega, za meso, ki ga nikoli ne kupujemo po malo – če je na pol prazna, je to denar, vržen skozi okno. Če dam, kar pridelam in naberem, noter, je to samo plus za naš proračun.

za “plašnice”:
priprava, kuhanje, zmrzovanje… je potrebna tudi pri kupljeni hrani mar ne?? ali pa tisto ješ surovo in je ne pripravljaš??

To je sicer res, ampak jaz recimo vedno kuham “na veliko”. Torej ko kuham npr. koprive za en obrok, jih skuham vse naenkrat; odvzamem del za obrok, ostalo gre v skrinjo. Tako gre manj časa, energije kot če vsak shranek posebej pripravljaš. Po drugi strani pa: saj gre za kupljene zmrznjene stvari tudi veliko energije, še veliko več, je treba všteti še nafto za prevoz, pa vodo in energijo in surovine za embalažo. Tu pa vse to odpade – no, recimo da imaš naravo pred nosom in greš peš ali s kolesom.

Z zamrzovalnikom je pa tako kot sem že rekla, laufa v vsakem primeru in če je na pol prazen, je to stran vržen denar.

Res je, in iz zastonj nabranega kostanja v gozdu lahko skuhaš izvrstno, zdravo in polnovredno kosilo. Vsak dan[/quote]

Ne vem, ali si samo cinična ali ne… ampak ja, res se da skuhat zelo zdrav obrok – kostanji vsebujejo ogromno mineralov in drugih koristnih snovi, in kdo govori o “vsakem dnevu”?? Saj ravno v tem je poanta sezonske hrane – ješ jo takrat, ko je, in je taka tudi najbolj zdrava! Saj sezona kostanjev še prehitro mine…[/quote]

Bi prosila za recept. Torej za kosilo iz……kostanja. Zdrav obrok. Vem kaj vsebuje kostanj tako da o tem ne bi, tukaj se strinjam s tabo. Ampak res, prosim za recept za kosilo iz kostanja.

nisem gledala, ampak za 1€ ne moreš prit na dan skozi, ker če tudi najdeš vs ena vrtu, in v domačem hlevu, porabiš za to da to pol imaš veliko denarja.da pa to priprvaiš pa brez zamere, plačaš tudi za elektriko ali plin, enako za drva in drugo korivo, tako da………

če pa se prehranjuješ z koreninami, pa gobami in kostanji, po možnosti še kakimi žužki, kot je včasih prikazano v kaki poljudnoznanstveni oddaji, pa še 1€ ne rabiš.

Ne vem, ali si samo cinična ali ne… ampak ja, res se da skuhat zelo zdrav obrok – kostanji vsebujejo ogromno mineralov in drugih koristnih snovi, in kdo govori o “vsakem dnevu”?? Saj ravno v tem je poanta sezonske hrane – ješ jo takrat, ko je, in je taka tudi najbolj zdrava! Saj sezona kostanjev še prehitro mine…[/quote]

Bi prosila za recept. Torej za kosilo iz……kostanja. Zdrav obrok. Vem kaj vsebuje kostanj tako da o tem ne bi, tukaj se strinjam s tabo. Ampak res, prosim za recept za kosilo iz kostanja.[/quote]

juha:
http://www.kulinarika.net/recepti/8143/juhe-in-zakuhe/jesenska-kostanjeva-juha/
pire:
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3319&besede=kostanj
priloga:
http://www.kulinarika.net/recepti/2065/zelenjavne-jedi/rdece-zelje-z-jabolki-in-kostanjem/

sladica:
http://www.kulinarika.net/recepti/4314/sladice/kostanjeve-jesenske-kroglice/
http://www.kulinarika.net/recepti/8217/sladice/pecena-jabolka-s-kostanjevo-kremo/

več receptov:
http://www.kulinarika.net/zadetki.asp?splosno_besede=kostanj#
v glavnem so sladice, ampak saj ne rabiš kostanja dajat v juho in še glavno jed in še sladico. Ko je sezona, pač malo več sladic iz tega delaš – tako imaš recimo lahko okusne malice za otroke. Obstaja tudi kostanjeva marmelada, pa lahko še shraniš za čez zimo.

Ce se samo malenkost navezem – berem zdaj neke knjige o zivljenju v pradavnini, v casu jamarjev in se cudim, kaj vse so jedli in iz cesa vsega so si znali pripravii hrano in zdravila. V primerjavi z njimi smo mi popolnoma nesposobni na tem podrocju.

Bi prosila za recept. Torej za kosilo iz……kostanja. Zdrav obrok. Vem kaj vsebuje kostanj tako da o tem ne bi, tukaj se strinjam s tabo. Ampak res, prosim za recept za kosilo iz kostanja.[/quote]

sem ti hotela linke dat, pa mi blokira – vtipkaj v iskalnik na Kulinariki “kostanj”, pa dobiš ven svašta. v glavnem sicer sladice, najde pa se tudi pire, juha, golaž z dodatkom kostanja in rdeče zelje z njim, pa še kaj, špagete mislim da. ampak že samo sladice – v sezoni je to ene 20-30 zastonj otroških malic, ker ni ravno tako sladko kot npr. cukran sadni jogurt.

sem ti hotela linke dat, pa mi blokira – vtipkaj v iskalnik na Kulinariki “kostanj”, pa dobiš ven svašta. v glavnem sicer sladice, najde pa se tudi pire, juha, golaž z dodatkom kostanja in rdeče zelje z njim, pa še kaj, špagete mislim da. ampak že samo sladice – v sezoni je to ene 20-30 zastonj otroških malic, ker ni ravno tako sladko kot npr. cukran sadni jogurt.[/quote]

Ja to me pa spominja na juho iz kamna.

sem ti hotela linke dat, pa mi blokira – vtipkaj v iskalnik na Kulinariki “kostanj”, pa dobiš ven svašta. v glavnem sicer sladice, najde pa se tudi pire, juha, golaž z dodatkom kostanja in rdeče zelje z njim, pa še kaj, špagete mislim da. ampak že samo sladice – v sezoni je to ene 20-30 zastonj otroških malic, ker ni ravno tako sladko kot npr. cukran sadni jogurt.[/quote]

Ja to me pa spominja na juho iz kamna.[/quote]

Zakaj že?

V vseh teh receptih je kostanj samo kot ENA IZMED SESTAVIN kosila, nikoli pa ni kot samostojna jed ki jo lahko pripraviš iz satonj nabranega kostanja v gozdu in te kosilo pride 1€.
Ja kostanjev golaž je dober, sploh če daš zraven meso, čebulo, začimbe, kruh.. Tudi kostanjev pire je dober, še posebej če ga pripraviš z krompirjem, mlekom, maslom in daš zraven vsaj še veliko skledo solate še rajši pa kak kos mesa. Od kostanjeve juhe sicer ne bom imela nasitnega kosila, je pa vseeno najcenejša med tvojimi zamislimi. O sladicah ne bi, ker je tam kostanj še najmanj kar potrebuješ, da ne štejem elektike ki jo porabi pečica.
Skratka še vedno ne vidim tvoje povezave med zastonj nabranim kostanjem v gozdu in okusnim kosilom za 1€

V vseh teh receptih je kostanj samo kot ENA IZMED SESTAVIN kosila, nikoli pa ni kot samostojna jed ki jo lahko pripraviš iz satonj nabranega kostanja v gozdu in te kosilo pride 1€.
Ja kostanjev golaž je dober, sploh če daš zraven meso, čebulo, začimbe, kruh.. Tudi kostanjev pire je dober, še posebej če ga pripraviš z krompirjem, mlekom, maslom in daš zraven vsaj še veliko skledo solate še rajši pa kak kos mesa. Od kostanjeve juhe sicer ne bom imela nasitnega kosila, je pa vseeno najcenejša med tvojimi zamislimi. O sladicah ne bi, ker je tam kostanj še najmanj kar potrebuješ, da ne štejem elektike ki jo porabi pečica.
Skratka še vedno ne vidim tvoje povezave med zastonj nabranim kostanjem v gozdu in okusnim kosilom za 1€[/quote]

Punce, ne se kregat. A se spomnite iz zgodovine, ko je dal Napoleon (rojen Korzičan) povelje, da se posekajo kostanji na Korziki? Ni mu uspelo, hvalabogu. Menil je, da kostanji delajo Korzičane lene, saj je bilo eno samo drevo dovolj, da je družina preživela leto. Iz kostanjev so delali ogromno stvari, moko med drugim. IZ te moke pa testenine, kruh, sladice… Zdaj se ne spomnim, kaj vse, ampak še danes na Korziki lahko kupiš ogromno stvari, narejenih iz kostanja.

Skratka še vedno ne vidim tvoje povezave med zastonj nabranim kostanjem v gozdu in okusnim kosilom za 1€[/quote]

Ja, saj v tem imaš prav – celotnega kosila ali obroka se seveda ne da skuhati samo z eno sestavino iz gozda – tudi iz borovnic ali gob ali česa drugega se ne da. Mislim, da to tudi ni poanta. Poanta je, da skozi vse leto zamenjuješ stvari, ki jih bi sicer kupil v trgovini, s tistim, lahko dobiš ceneje ali zastonj. Tako recimo lahko zdajle s kostanjem spečeš pito:
http://www.kulinarika.net/recepti/6328/sladice/kostanjeva-pita/
namesto da bi zanjo porabila kak drug, kupljen nadev.
Enako je npr. z borovnicami. Če hočeš narediti iz njih sladoled, rabiš še npr. smetano, ki jo moraš tudi kupiti, če nisi ravno kmet in jo delaš sam (pa v večini je ne delajo več sami). Ampak imaš pa potem domač smetanov sladoled, ki te pride ceneje, kot če bi borovnice kupil zmrznjene v trgovini. Sploh pa ceneje, kot če ga kupuješ na kepice.

Mislim, da prihrankov oziroma koristi pri tem načinu ne gre gledati na dnevni ravni, ampak na daljše obdobje, recimo na letni ravni. Prihranki pa definitivno so, ker ko gledam naše izdatke za hrano preden smo imeli vrt oziroma smo tuid kaj prinesli iz gozda in preden smo začeli malo gledati na to, kako kombinirati, v primerjavi s tistim, kar je moja mama porabila za štiričlansko družino pred 30 leti, se mi zdi, da smo mi bistveno bolj zapravljivi, pa ne jemo nič kaj bolje. Samo časa ni (bilo) za načrtovanje in kombiniranje s stvarmi, ki jih dobiš ali v gozdu ali pri kmetu ceneje oz. celo zastonj včasih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close