Z revnimi se ne družimo
S tem stavkom me je nečakinja vrgla na rit. Sem in iz čisto navadne družine, sestra je pa “ulovila” kar bogatega moškega. Kakorkoli, da preidem na bistvo. Po našem pohajkovanju po hrvaški obali, smo se konec avgusta ustavili na otoku, kjer imata sestra in svak hišo. Tam je bila tudi nečakinja (v drug letnik faksa gre zdele) z dvema prijateljicama. Ena od njih je imela v bližini privezano očkovo ladjico (tudi njeni starši imajo hišo na bližnjem otoku), s katero se vozijo na drug kraj otroka oz. drug otok. V hecu sem rekla nečakinji, da so se našle med sabo same s premožnimi starši. Ona pa men nazaj, da saj z revnimi se itak ni fajn družit. Potem se je debati pridružila njena prijateljica in začela šinfat revne ljudi. Da so jo vedno izkoristili, da so dobri samo ko jim ti plačuješ, ko pa so oni na vrsti za plačati, pa kar nekaj zavlačujejo, samo da ne bi. Ta ista prijateljica vsako leto za svoj rojstni dan prijateljicam plača potovanje(!!!), kamor je vsako leto valjena tudi moja nečakinja. Lani so baje s sabo povabile neko prijateljico / sošolko iz revne družine, ki ni prinesla s sabo nobenega darila, ni jih povabila na nobeno večerjo in podobno. Po njihovih besedah je škrta in slabo vzgojena.
Ko pomislim na sebe v mladosti, nismo tega gledali. Kdo je reven pa kdo bogat. Mogoč je bil kakšen v klapi, ki je imel bolj premožne starše in je za skupno kosilo ali izlet kaj več primaknil, pa ni bil to noben big deal. Te tamladi pa vse čez denar gledajo.
Tista kavka, ki pravi, da se revnih še psi izogibajo. Trapa neumna.
To je samo še en prežvečen in butast stavek, ki sem ga kdajkoli slišala. Psi se nikogar ne izogibajo. Radi te imajo, če si mlad, star, če ti smrdi iz gobca…še kje drugje.
Ima pa avtorica prav. Sama sem iz revne familije, kjer je foter vse zažrl in zapil. Šparal ni nikoli.
In tu je rezultat. So pa moji sorodniki, že prileten stric in sestrična od moje mame, dokaj premožni.
Ampak, noben nas ne šljivi pet posto. Zato, ker nimamo kaj pokazat. Na žalost.
Ljudje, ki imajo več skupnih lastnosti, se več družijo med seboj. Nekako se vsak giblje v svojem krogu. Ne gre za namensko izločanje, ampak je spontano.
Z ljudmi, ki imajo npr. jahte, se ne družim. Razlog je predvsem v tem, da nimamo veliko skupnega, kar se tiče življenjskega sloga.
Je bilo pa tako že pred veliko leti v osnovni šoli. Sošolci, ki so takrat imeli premožnejše starše, so se bolj držali skupaj. Pogovarjali so se o smučanju, potovanjih v tujino, času, preživetem na morju v vikendih. Vse to za večino ni bilo toliko dostopno. Tako se je spontano izoblikovala neka razredna elita. Vsi od njih imeli cilj priti na gimnazijo, kar jih je še združevalo.
No realno gledano kaj bo en ki si ne more nič privoščit počel s takimi ljudmi? Lahko so kolegi v šoli in to. Ma prijateljstva se pa sploh v teh letih sklepajo pač na podlagi skupnih dejavnosti. In jasno se družijo s sebi podobnimi, ki si isto privoščijo, isto dopustujejo ipd.. To pač ne pomeni da žalijo revne. Samo drugačno življenje imajo. Ne vem kaj se počutite užaljene. Saj vi konstantno žalite bogatejše in jim pripisujete same slabe lastnosti. Sebi pa same dobre. Ker če si revež si zihr ful dober a ne? 🙂 Hinavci. Večina vas ni zmožna biti v družbi z bogatejšimi. Niti ne zaradi njih. Zaradi vaših lastnih kompleksov manjvrednosti. Ki jih veselo tudi na svoje potomce prenašate.
mi v soli smo bili vsi nek stednji razred po nekem ti rangiranju, ki ga ti omenjas avtorica… ni bilo nekih takih razlik, razen ene osebe, ki je izstopala, ker je bila poznanega imena kot otrok in se je obnasala kot da je nekaj vec kot da si se dovoliti vec… zato nam ni bila vsec… je pa potem tudi res, da so bili njeni starsi privatniki, naloudani z dnarjem, cesar mi niti nismo ocenjevali in nismo delali razlik, dokler spet ta oseba ni v solo prinesla enoemni znesek denarja za tiste case na solski izlet in v nekem souvenir shopu zacelasvoje oredstave: morali bi ze iti od tam, a ker je madam privlekla ven bankovec in zacela, da njej je mamica rekla, da pazi zdaj mora vse zapraviti, in zato ne gremo nikamor, dokler ona ne bo tam izbrala vse… zaradi takih dejanj smo jo imeli dovolj, ne prvenstveno zaradi denarja… no saj so ji potem ucitelji razlozili kot je treba, samo je bil hitro potem fotr ali mama v soli, da kako se to dela z njuno hcerkico.
o imenu ne bom, ker jo bo vecina lahko poznala….
ampak taksne scene smo gledali… no saj se danes ni kaj dosti drugacna… je rekla sosolka, ki je bila potem z njo sosolka tudi v srednji, jo nekoc sreca in pozdravi: zdravo sosolka… in ta madame njej, kaj mi smo bili sosolci ne poznam…
ljudje, ki se imajo za nekaj vec, javno podobo kazejo lepo in uglajeno, v resnici pa njihova taksna d janja izven zarometov najvec povedo…
ne maram ljudi, ki mislijo, da jih definira ali denar, ali moc polozaja, ali naziv, taksni so tisti, ki izvajajo korupcijo in ne zspostujejo zakonov, krsijo drugim pravice
Ta snobizem se zacne ze v osnovni soli. Kam gres, kje si bil na pocitnicah in degradiranje tistih, ki niso bili cele pocitnice na vodi in tistih, ki manj potujejo. Ko se malo zrastejo so pa na vrsti cunje pa telefoni in ure. Da ne pridem do tega, kako zgodaj se naucijo dolocene deklice svoje “fante” izkoriscati, da jim nekaj nosijo, samo zato da jih po dveh mesecih zamenjajo. Druzba danes je nekako … neuravnovesena in egocentricna. Otroci so samo odsev starsev …
Jaz pa kenslam velebogatunčke. NA živce mi grejo. Imam ene par pacientov, k so tam do leta 2013 bili normalni in brez keša, zdej pa zaradi podedovanega denarja mislijo kaj so. A sami niso naredili ama ništa ! Ko rečem, da bom še en šiht vzel za čez vikend, me tretirajo kot enega tmle pičkin dim, ker pač se mi ne da z njimi hodit naokol in se duvat kok so hudi, raje za ta čas še kaj dodatno zaslužim…. Noben nima faksa, da se zastopimo, ampak so očkoti in mamice zrihtale službice, pa dale keš, da se lahko zdej ne vem hodi vsak vikend skoraj an morje, pa je normalen dopust 14 dni pa ta velik tri tedne pa te fore….Pa to se ne hodi na morje ob petkih, ampak ob sredah popoldan, pol se pa kao dela od doma v četrtek pa v ponedeljek, sem bil enkrtat z njimi, to se ne dela nič pa goljufa z urami pa te fore….
Raje grem z drugo družbo na MEtelkovo pa v K4 na kako zabavo, kot pa s telimi na večerjice pa v eni fancy kempe na Hrvaškem pa se kurčim tm z enimi vinčki….sfejkan folk !
Zakaj naj bi bil en taksist manj vreden od enega na položaju. Zakaj že?. Jaz pozdravim tudi snažilko od dol, če je le prijazna in ji komunikacija teče. Pa ni nujno, da potem skupaj kofetkava. Malo vljudnosti in bontona nobenemu ne škodi, pa še polepša ti dan. Ljudje, zakaj ste tako oholi in se imate za nekaj več?. Danes, jutri vas lahko doleti kriza.
Vsem iz rit smrdi, priznajmo si.
be be be, 17.09.2025 ob 16:18
Zakaj naj bi bil en taksist manj vreden od enega na položaju. Zakaj že?. Jaz pozdravim tudi snažilko od dol, če je le prijazna in ji komunikacija teče. Pa ni nujno, da potem skupaj kofetkava. Malo vljudnosti in bontona nobenemu ne škodi, pa še polepša ti dan. Ljudje, zakaj ste tako oholi in se imate za nekaj več?. Danes, jutri vas lahko doleti kriza.
Vsem iz rit smrdi, priznajmo si.
zato ker vrednotijo človeka po materialni lestvici in ne dušni.
naša čistilka je mene najbolj vesela, ko me vidi, ker jo vedno z nasmehom pozdravim in se tudi poslovim, ko grem. mnogi je še porajtajo ne.
Moje mnenje, 16.09.2025 ob 18:49
Da mi moja kaj takega reče… UFF, kar zmrazilo bi me. Resno. Se spominjam enake mladosti kot ti, nič nismo po denarju gledali, vsi smo se med sabo družili.
no moja, kaj takega ne bi nikoli rekla, tudi družila se ne bi s takimi ki govorijo čez revne. Imamo več kot povprečni Slovenec, ampak jaz zahtevam da se delo in vsakega človeka spoštuje, ne glede ali je reven ali bogat. Če svoje bogastvo preveč omenja, se takšnega izogibamo na daleč
In spet ste zgrešili point.
Punca se z revnimi noče družiti, ker je imela SLABE IZKUŠNJE. Ne, ker jo je sram, ampak ker so jo revni otroci izkoriščali.
Saj je logično, a ni?
Vaša povabi prijatelnice v bajto na morju, kolegica na ladjo, tretja pa na vikend v Cortino. Punca v najemu s starši socialci pa takih treh nima kam povabit. One bodo šle skupaj na večerjo za 200€. Vsakič bo plačala ena od njih, ko bo pa ta revna prijateljica na vrsti, pa kaj? Kako bo povabila in plačala? Ne bo, a ne?
Forum je zaprt za komentiranje.