z motorjem okoli SREDOZEMLJA
Živjo!
S prijateljem se julija odpravljava na pot z motorjem okoli SREDOZEMLJA.
Na spletnih straneh MNZ sem zasledila, da je za turistični obisk naslednjih držav potrebno imeti vizo:
– Alžirija
– Egipt
– Libija
– Libanon
– Sirija
– Turčija
Ali mi lahko kdo pove, kako je s temi vizami. Ali se jih dobi na meji ali jih je potrebno pridobiti pred odhodom v te države?
Pa še nekaj: ali ima kdo izkušnje s kampiranjem v severno-afriških državah?
Hvala za vaše dragocene odgovore in lep pozdrav,
Pika
A tako praviš.
Ja potem bova pa morala na hitro spremeniti načrt.
BTW, jaz sem danes prvič na tem forumu in upam, da ne streljam preveč mimo s temi vprašanji.
Imam pa 100 vprašanj o tej Afriki.
Poglej, ti bom kar po pravici povedala, v čem je catch. To naj bi bilo poročno potovanje in naj bi trajalo od 4.7. pa do konca julija. Destinacija naj bi bila okoli Sredozemlja. Čeprav se malo “bojim držav, kot so Sirija, Izrael in Libanon. Do sedaj nisva imela nekih izkušenj s temi državami. Večinoma sva potovala po Evropi (predvsem sever). Ampak vseeno naju mika tale Afrika.
Kaj svetuješ? Mogoče pot po drugi strani navzdol preko držav ex-YU, Albanije, Grčije, Turčije, in potem nekje do Alžirije in nato mogoče kakšna povezava preko morja do “doma”…
Lp
Avtor: pika74 Ženska Navaden uporabnik
Datum: 11-06-05 22:39
” Čeprav se malo “bojim držav, kot so Sirija, Izrael in Libanon.”
Pozdravljena,
ne boj se Sirije ..itd. Le na sirski meji za nobeno ceno ne smejo dobiti občutka, da nadaljuješ za Izrael.
Lahko, da te bodo zavrnili na meji. V obratni smeri bolje ne poskušati, ker bodo sirci opazili izraelski “trikotni” žig v potnem listu. Zopet ne bo nič z vstopom. Drugače so pa sirci izredno prijazni. Ne pozabita si vzeti par dni za Damask.
lp
Ideja je dobra, a žal neizvedljiva.
Poleg viz, ki te skrbijo – pa so te še najmanjši problem – je večji problem, Carnet de pasage, ki ti omogoča vstop v države, ki nimajo mednarodnega transportnrga dogovora z EU ali Slovenijo o vstopu v državo z lastnim vozilom. Nekatere od teh držav niso tudi članice mednarodne avtomobilske asociacije in ti tudi Carnet ne velja.
Alžirija je prenevarna in so tudi meje iz Tunizije in Maroka zaprte.
Libija ti vizo še odobri, a vstop z lastnim vozilom je mogoč samo, če ga na meji ponovno registriraš v Libiji, kar pa povzroči znantne stroške, ker karnet ne velja. Isti problem je z Egiptom – dobiš tudi egipčanske tablice.
Vse ostale države (tudi Sirija, Jordanija in Izrael) so OK. Verjetno se bi dalo tudi skozi Libanon, če ne pa se da iz Izraela s trajektom prepeljati na grški del Cipra in naprej v Grčijo.
Upam, da sem kaj pomagal?
Nomad
Zanimivo potovanje…
Glede meje med Marokom in Alzirijo; konec aprila naj bi bla spet odprta (koncno). Sem bil v zacetku maja z avtom v Maroku in sm od nekega Alzirca zvedel, da so jo par dni pred tem odprli za vse a sem bil ze na jugu, tako da sam nisem uspel prevert:) Malo preveri po svetovnih forumih, verjetno je to kar aktualna tema trenutno.
Drugace pa tut jaz menim, da je vecji problem Libija oz Egipt zaradi vozila (folk mi je rekel, da je najdrazji prav Egipt ce hocs tja spravt svoje vozilo).
Da se pa vsekakor vse, ker je ogromno folka na tej poti in dejansko tut pridejo okrog (rabis cas)…so pa razni nacini;)
Najenostavnejsi je pa vsekakor “ta bogati” middle east, kot so ze povedal ostali. Glede izraelskega stempla se pa se vedno prakticira, da ti ga dajo na poseben listek (pripet v potni list in ga potem odstranis), ce prosis, ker tut sami vejo da mas pol probleme…
Predlagam pa ti, da dobro vse premislis (glede viz in vsega), ker se zna zgodit, da kje cakas na vizo tut 10 dni (lahko da je potem tut ne dobis) kar pa pomeni pol tvojega potovanja. Drugace se pa v 3 tednih (ce se prov razumel) ne pride dalec, tut ce si 10 ur na motorju:) To je glavni problem mislim.
LP in uzivajta:)
Luka
Forum je zaprt za komentiranje.