Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice z avtom v bolgarijo

z avtom v bolgarijo

Zanimajo me vaše izkušnje na potovanju z avtom po Bolgariji. Vsako leto se odpravimo v drug del Evrope z avtom, doslej smo bili bolj na zahodnem delu (tako južno kot severno), letos pa nas je zamikal vzhod.
Gremo 4-članska družina, še najraje bi kampirali, zanima nas pa tudi, kako je kaj z variantami b&b, sobe ali apartmaji. Kako je glede varnosti? Kakšne so cene hrane in prenočišč?
Ali je bolje iti preko Srbije ali čez Madžarsko in Romunijo? Tudi kakšna informacija o Romuniji ne bi bila odveč.

Najbolj me skrbi varnost, ker slišiš pač vse sorte.

Bolgarija. največji problem so ceste z velikimi udarnimi luknjami. Potrebno je biti izredno pazljiv, ker sicer lahko popolnoma uničiš avto. Še najbolje za kakšnim domačinom.
Je pa to izredno skorumpirana država, tudi policaji. Ti te hitro obtožijo za nekaj kar nisi storil. Kazen bi človek še celo plačal, ko pa vidijo, da bi, ugotovijo da je ne moreš plačati na mestu, ampak čez recimo 6 ali 8 ur na postaji.In potem na koncu daš njemu gotovino brez potrdila..
Na splošno mi dežela ni bila všeč, tudi ljudje na splošno. Imaš občutek, da so povsod kriminalci. No, saj tudi so. Je pa izven velikih mest velika revščina.
Hotelov je kar nekaj, cene pa so lahko kar visoke, če ne rezervirate prej.Tudi tu zanjo ceno oblikovati na vaš obraz.
Kar nekaj časa ne grem več tja.

Romuniji: ceste podobne. Razdalje so veliike, ne podcenjujte časa za pot! Ljudje so mi bili prijetnejši, nobenih slabih izkušenj. Deluje bolj urejeno in razvito kot Bolgarija. Pokrajina okoli Brasova fenomenalna.Vzemite si čas za uživanje.Veliko ugodnih hotelov.
Osebno bi šel in bom šel tja še enkrat na daljši dopust.

V obeh državah mora biti avto vedno pod nadzorom-imajo kar precej zasebnih parkirišč, ki niso pretirano draga (ca 5€ na noč). Črpalk je zadosti v bližini mest, na deželi manj-upoštevati velike razdalje! Včasih je težava s potrošnimi deli za nekatere avte (žarnice..)

Cene so na splošno in za podobno kakovost podobne kot pri nas, hrana v gostilnah pa znatno cenejša.

Potovali smo pa po Jadranski magistrali, čez ČG, Albanijo, Makedonijo, nato Bolg, Rom, nazaj pa čez Srbijo

Hvala za informacije. Kakšne pa so vaše izkušnje z Albanijo?

Po ex-Jugi pa smo že potovali na poti v Grčijo in nismo imeli nobenih negativnih izkušenj.

albanija: eksotična.Noro lepa pokrajina.Uživaška.
Sicer pa totalno dvorazredna družba-gradovi in bajturine.
Se pa tudi vid vpliv EU.Dosti gradijo iInfrastrukturo, še posebaj ceste.Te so ponekje izredno slabe.Potovalna hitrost < 30-50 km uro.
Smerokazi so pomankljivi, ponekje jih ni. Priporočam zemljevid in kompas (resno!), GPS pa takrat še nisem imel, tako da ne vem,kako dela
Tujih jezikov ne znajo (problem, če zaidete na vas..) ,razen če imate srečo, da naletite na gastarbajterja.
Cariniki in policija pa izredno korektni, no, vsaj do nas so bili.
Denar: evrov dosledno ne sprejmejo (V Bolg+Romuniji jih brez težav menajo) – nismo mogli kupiti nič (no, vsaj v Tirani, drugje nismo kupovali nič )

Mi (naša družina) smo z avtodomom prepotovali Albanijo dve leti nazaj. Nobene slabe izkušnje nismo imeli. Ljudje so prijazni, za prenočevanje smo se dogovarjali z lastniki parcel ali lokalov, lažje je bilo na podeželju, kot v večjih mestih. Ponekod se je dalo prespati celo na sami plaži, seveda smo se obvezno prej dogovorili z lastnikom najbližjega lokala in v trenutku je prevzel skrb za nas. Ceste so res prava katastrofa, glavne ceste še nakako gredo, stranske znajo biti pa obupne. Tam tudi 20 km na uro ne boste potovali, le prva in iz luknje v luknjo. Pospešeno gradijo glavne prometnice, zelo verjetno so že blizu konca z obalno cesto do Sarande. Mi smo potovali ob obali, zato o notranjosti ne morem govoriti, najglobje smo šli do Gjirokastre. Kampi so zelo redki, srečali smo zgolj dva. Vendar se situacija tudi tam hitro spreminja in je morda letos že drugače. Domačini so nas pustili spati parkirati brezplačno, tisti bolj podjetni, blizu večjih mest, so zaračunali 5,- € za noč. Občutka ogroženosti nismo imeli, vsi so bili zelo prijazni, z uradnimi organi pa ni bilo prav nobenih težav, tudi ob prenočevanju na plaži ne. Če se dogovorite z domačini, ne bi smelo biti nobenih težav. Toliko na kratko, če te kaj bolj podrobno zanima, se oglasi.

Bili lani preko Srbije in Bolgarije do Turčije -meje s Sirijo s prikolico.
Pot preko Srbije je lepa, cestnine so za turiste izenačili z domačini, tako da se lahko potuje, bencin nekoliko cenejši.
900 km do meje Srbija in Bg je avtokamp pri vasi Belo Polje.(065\9872750-Stanko)-kakih 8 km za Pirotom-rezervacije niso potrebne, čevapčiči so odlični, da o rakiji ne govorim.
Nazaj grede priporočam avtokamp Dunav pri Zemunu ( Smer Novi Sad) lepo izhodišče za ogled Beograda. Drugih kampov na tej poti v Srbiji ni, v Bolgariji pa sem opazil dve reklami za kamp.
Pot preko BG je brez problema, za vinjeto pa so nam policaji povedali da se kupi v nekem kiosku ob cesti ( horeli smo jo kupiti neposredno čez mejo pri ciganih), ceste so res nekaj slabše, vendar se počasi daleč pride.
Srečno pot!
ABS

Se ne strinjam z ničemer kar piše o Bolgariji. Ceste so spodobne. Ljudje zelo prijazni. Nobene slabe izkušnje-ni pa neke hude lepote v pokrajini. Romunija a je res, da imaš v Bukarešti občutek, da te bodo povsod nategnili in oropali, po vaseh pa je čist OK.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close