Z avtom po Prekmurju 4-5 dni
Hojla.No pa sva nazaj.Krasno potepanje.Trije dnevi so odločno premalo,tako da se v te kraje še vrneva.Ptuj-prijetno presenečen,gradovi-se lepo obnavljajo in so odprti tudi med tednom (grad v vasi Grad bo špica),Taverna-10 (mnjami),Babičev mlin- nesramno neprijazni (-1),Časarov mlin-obvezen ogled (tako se dela),Vinogradniški center Goričko Ivanovci -če greste tod mimo,obvezo pritisniti na vse zavore (prekmurske specialitete),Rotunda,………………………..
in kaj ima sedaj ‘centralna’ Slovenija z nevedenjem? Kot poznam jaz statistiko, so v ‘centralni’ Sloveniji najbolj izobraženi ljudje (najdaljše obdobje šolanja). Kar potemtakem poveča možnost, da nas več loči med Štajersko, Prlekijo, Prekmurjem in podobnimi termini.
In smo spet pri naperjenosti proti CENTRALNI Sloveniji. Valda je več možnosti, da nekdo iz Kopra ne loči med zgoraj omenjenimi pojmi, kot nekdo iz centralne Slo, ker smo PAČ BLIŽJE oz. Koprčani dlje!!! Mislim, pa kako se vedno najdete eni, ki ne znate počet drugega kot udrihat po CENTRALNI Slo. Pa kdo vam kej hoče!!!!!??????????????!!!???!!!!???????????
enaa: kaj pa te tebi je? Od kdaj je dolžina šolanja v zagotovi pozitivni korelaciji z ločevanjem geografskih pokrajin? Verjetno vsak loči, da termina Prlekija in Prekmurja nista eno in isto, ko pa je treba kaj več povedati o tem, pa je tema. Pa da ne omenim, da so Slovenci totalno geografsko nepismeni (OK, Avstrijci so še bolj). Da pa nekdo loči med Prlekijo in Prekmurjem, še ne pomeni, da pozna pokrajino oz. to območje, razen približno kje kaj leži. Ne mi reč, da statistika pravi, da več Ljubljančanov kot Primorcev ve, kje so Petanjci ali Gornja Radgona? Itako pa v Prlekijo in Prekmurje zaide izredno malo!! Ljubljančanov, zagotovo pa veliko manj kot Avstrijcev in Nemcev.
In čemu ti žališ Koprčane? Kako lahko trdiš, da osrednji del Slovenije pozna več vzhodnega dela Slovenije? Kako veš, da več Ljubljančanov kot Primorcev pozna, katero je “glavno mesto” termina Prlekije? Ker statistika pravi, da jih ima več končano fakulteto?
In nenazadnje, kako lahko ti trdiš, da osebku Radgončanki prebivalci osrednje Slovenije niso oz. so manj krat rekli kot ostali, manj izobraženi deli Slovenije, da je Prekmurka? Če nisi iz Radgone, tega ne moreš vedeti.
Sploh pa ne vem, čemu se vedno vsi tak pičijo v Prekmurje, ko pa je tam prav fajn in sam osebno zelo rad zaidem v tisti konec Slovenije. Posebej v toplice :). Na srečo še jih LordWales ni odkril :)).
LP
Zal moram tudi jaz nekaj pripomniti, ki pa sem na sreco iz MS.
So velike razlike med Prlekijo, Prekmurje, nato pa pride Pomurje, ki je skupno ime za vse pokrajine ob Muri neglede na stran.
Ko pa gospodicna govori o ‘statistiki solanja’ pa vam povem, da velika vecina univerzitetno izobrazenih Slovencev ne zna nasteti glavnih evropskih prestolnic. To naj vas ne cudi,ker tudi Americani ne znajo nasteti vseh zveznih drzav, in tudi Japonci v Tokyu tocno ne vejo kje je Sendai (ceprav ima 1.2M prebivalcev), samo to da je nekje severno (400km).
Drugo v centralni SLO zivi 70% prebivalstva, to pa poveca vaso statisticno prepricanost, da izobrazba = razgledanost. Velika vecina teh ‘izobrazencev’ ni potovala dlje od prometnega znaka Ljubljana (ali kaj podobnega), torej ne morejo vedeti, na kateri strani Mure je Radgona in ce ne bi bilo Radgonske penine, bi najbrz mislili, da je slovensko ime za avstrijski Bad Radkersburg…
Je pa se vsak, ki je kdajkoli bil v Prekmurju, od tam odsel sit, zadovoljen in spocit.
Prijetno pot,
Imre
Tudi mi smo se vrnili iz Prekmurja. Prvi del in del drugega smo potovali po Goričkem, nato še “spodnji” del Prekmurja. Prlekijo smo pustili za drugič.
Grad Grad se trenutno niti ne splača it gledat – zdaj ga bodo en del še porušili, en del se je lani zrušil sam,…skratka, kako leto (če ne več) bo ziher gradbišče.
Časarov mlin – se strinjam, vreden ogleda! Še bolj pa ŽIDOV MLIN!!!!! PA še eden je, ampak se zdajle ne spomnim imena – dopišem.
Vinogradniški center Goričko Ivanovci – ni omembe vredno. Še gibanice ne moreš dobit. Od vin pa dve sorti :). Tako da,…ne bi o tem…
Zanimiv je tudi Filovski gaj, kjer na enem mestu vidiš več tipov zidanic.
Če želite videti mumijo, pa se prav čas podajte na pot, saj imajo ključ v TIC-u, ki se hitro zapre. V župnišču bi tudi naj bil, a tam so ***** ženske, ki ga ne dajo.
Emmm kaj še…nič, ko si napišem popotniški dnevnik, vse dopišem :).
Lahko pa me tudi drugi dopolnite….
Alien ti se se ze parkrat res izkazal. tudi tokrat. BRAVO! Draga Mura, tudi ti si res zablestela.
Taki posti niso preveč vmesni in ne bom nadaljevala debate. Dejstvo je, da ste nekateri dejansko okuženi s predskodski, sklepam, da vaših staršev.
Tudi mi ni jasno, kdoje žalil kogarkoli, razen radgončanke, ki je žalila famozno centralno slo. kr neki. A niso te teme že mim?!?!!?
Dejstvo je, da noben ne more posploševati ničesar, brez obsežnih študij. Tko pač je. jejte…
Tile posti me pa spominjao že na kretenizme Slovenobanca o “ubogih” hrvatih in prepričevanju, zakaj moramo razumeti njihov šovinizem in pritlehnost. Da ne bo pomote, ne strinjam se s tem stereotipom, ki ga zagovarja Slovenobanc.
Tudi Alienx se je enkrat že izkazal s svojimi stereotipi o Ljubljančanih, tako da me ne čudi njegov niz cvetk o tem delu Slovenije.
Mogoče pa le ne bi bilo slabo, da vsak pomete pred lastnim pragom in etiketira sebe, namesto drugih…
lp
bv
Nikki:Jaz sem pa konkretno v Vinogradniškem centru Goričko Ivanovci jedel prekmursko gibanico dne 23.4.2004.Prej pa še zelo dober bograč.Upam da oba dva govoriva o isti gostilni.A si potovala še iz eno punce.Eni dolenki (vsaj mislim tako) sva srečala pri rutondi.Je pa najbrž vsem jasno,da naklučne turiste ne bodo čakali z non stop sveže pečeno gibanico.
Pozdravljena Eva!
Veš kaj tvoja alergičnost in pa učenost sta pa res huda. Zelo dobro vem kje je Prekmurje saj sem tam živela celih 20 let, ti pa očitno samo v Gornji Radgoni. Pač moja usoda me je zanesla na drugi konec Slovenije (Dolenjske, če veš kje sploh to je). Spomnim se časov, ko sem se vozila tedensko dvakrat iz MB v Lendavo (iz šole in nazaj) in je ob cesti točno na desni strani ceste v smeri proti MS (da se bo vedlo, da govorim o Prekmurju) stala velikanska tabla in nas opominjala; da tam vstopamo v Pomurje. Meja med štajersko in Prekmurjem oziroma Pomurjem pa ni Mura kot to navajaš ti, čeprav je to res že na oni strani Mure in tudi Prekmuje zveni preko Mure.Bravo!
Nekomu, ki se podaja na pot iz Primorske ne moreš reči naj svojo pot začne v Petanjcih, saj do tja mora pridet in me more kar po lufti prifrčati kot kakšen ptič. Kaj praviš! Pa še malce reklame sem naredila za Štajersko in za Gornjo Radgono – a to pa si spregledala?
Pozdrav od Štajerke in to pristne! :)))
Tajna
Hojla,
tako pristno prekmursko gibanico, žal danes že redkokdo zna speči. Žal so jo preve posodobili, in kar me najbolje moti povsod jo preveč sladkajo in dodajo preveč maščobe, največ tekoče – kakšna margarina….V pristni gibanici se uporablja kisla smetana, taka doma narejena.
Kje dobite še dobro gibanico. Hja lako svetujem vam še Prekmursko ižo v Ižakovcih. Če jo dobite v četrtek pa žal ne morem povedati, lahko pa povem, da je za peko in pripravo gibanice potrebnega kar precej časa in verjetno to je poglavitni vzrok, da dobite sveže pečenga šele v soboto.
pozdrav in njammmmmmmmmmmm!
Tajna
zagotovo govoriva o isti gostilni, kjer se lahko tudi še o gostinstvu marsikaj naučijo…predvidevam, da je tebi pomembno le, da je želodček poln? Saj lepo takim – jaz pač…ne morem mimo ocenjevanja :). Temu se reče bivša poklicna deformacija…na nek način :). Glej, ta gostilna je del sladke poti, po kateri si šel – in ravno zato, si ne morejo privoščit, da jim zmanjka gibanic. Pa še na prospektu propagirajo le to!!!! Zraven tega še nisem videla tako revnega vinogradniškega centra!!! SAMO DVE VRSTI BELEGA VINA! Halo?????
Potovala sem res še z eno Dolenjko (jaz pa sem Štajerka) in z enim Ljubljančanom. Pri rotundi nismo srečali nikogar in bili smo kasneje kot vidva. Če se ne motim, smo bili tam 29.4.
In še nekaj – koga pa bojo čakali z gibanico, če ne turistov???
Hojla,
ne vem s katere strani v Ižakovcih si prišla notri v vas. Jaz običajno grem z Lendavske strani oziroma iz lendave in v Beltincih pri prvi tabli za Ižakovce zavijem levo, potem sledim tablam za Ižakovce. Na križišču kjer je oznaka za otok ljubezni zaviješ desno in enih 100m na levi strani je ta Prekmurska iža (poleg nje je avtobusno postajališče). Saj ko sem jaz šla prvič sem tudi mogla vprašati (lastnika kar po telefonu:)) No v tej gostilni imate možnost dobiti bürješko malico. Mljac…….
Svetujem vam še kakšno Prekmursko specialiteto, čeprav je gibanica najbolj znana. Zelo dobro je tudi zavitek z bučami. sliši se smešno, a zelo okusno, seveda če jo pripravijo na izviren način. Mi smo običajno k bučam dodali še nekaj mletega maka. Pravtako prekmurska specialiteta so takoimenovani pereci – dobro gredo k pečenki. Sicer pa zelo se pozna vpliv madžarske kuhinje.
lep pozdrav!
Tajna
Forum je zaprt za komentiranje.