Z avtom po Prekmurju 4-5 dni
27.4. greva po vsej verjetnosti s kolegico v Prekmurje prav tako z avtom – tako da, lahko mi pišeš na mail – ideja@pinkponk.com, pa se kaj več pomenimo.
Pozdravljen,
hja za vodiča bi ti lahko bila po Prekmurju. KOt vidim si si vzel nekaj časa, da si ogledaš in raziščeš ta košček naše lepe domovine. Pa ti ne bom filozofirala velik, ti bom kr natresla nekaj zanimivosti:
Lahko začeneš že pri Gornji Radgoni – ogled radgonske kleti – potrebna predhodna najava,
Mele (takoj ob Radgoni – ogled pridobivanja bučnega olja – prej pokliči,
Radenci – pa je ne smeš mimo Radenske – naše največje proizvajlake mineralne vode – tukaj imaš možnost nočitve v hotelu Radin, lep je tudi park ob hotelu, ki je star prav toliko kot samo zdravilišče. Tudi v bazen se lahko namočiš.
Od tuki lahko nadaljuješ pot po dveh smereeh: ena te vodi na krožišču sredi Radencev naravnost proti Ljutomeru – ljutomerska klet in potem zaviješ proti Veržeju, kjer si lahko ogledaš mlin na Muri. Lahko nadaljuješ pot proti Ižakovcem, kjer se oglasiš v Prekmurski Iži in greš še na otok ljubezni, se zapelješ s splavom po Muri….. Druga pot te pelje preko Petanjcev in Tišine do M. Sobote. Na krožišču pred M. Soboto greš v center in pred železniškimi tiri zaviješ levo, na drugem semaforju spet levo in pri zdravstvenem domu – apoteki spet levo in si pri Soboškem gradu. tukaj si lahko ogledaš muzej. Nasproti grada je pravoslavna cerkev – za oglede so vedno odpti in sprejemljivi, razen če ni obreda, oziroma maše. V Murski Soboti imaš možnost prenočevanja v hotelu Diana. Na od gradu greš na glavno ceto in zavij desno pa ravno in se že pelješ proti Moravskim Toplica, če prej ne zaviješ na Goričko. V moravskih toplicah – terme 3000 se moraš namočiti, imajo tudi golf igrišče. Možnost prenočevanja tudi v zasebnih sobah – oglasi na turistično informacijski pisarni – ti bodo dali naslove. Cene sprejemljive! In potem greš naprej proti Tešanovcem in Martjance. Ustavi se pri cerkvi, kjer je ustvarjal tudi naš arhitekt Plečnik. Nadaljuj in obvezno se ustavi v Bogojini. Cerkev je postavljena po načrtih arh. Plečnika, je zelo lepa in zanimiva cerkev. Če boš tam videl enga gospoda ki pospravlja, ga malce poprosi, da ti kaj razloži. V prisni prekmurščini in rade volje ti bo kaj povedal. No in potem greš proti Filovcem. ko se zapelješ čez mostiček zavij desno in prva ulica spet desno – pojdi k lončarju- lahko kupiš izdelke in si ogledaš izdelavo lončenih izdelkov. če boš lončarja poprosil, ti bo povedal in pokazal kako se naredi črna lončenina. Naprej po tabli Dobrovnik zavij na levo in se zapelji do Bukovniškega jezera – naberi si energijo za delo po praznikih.Za mljac ni problema, le denarnico vzemi s seboj.Od tukaj lahko greš naprej proti Lendavi, se povzpneš na hrib nad Lendavo – od tod je čudovit razgled po precejšnjem delu Slovenije in Hrvaške. Kako prideš na vrh – pred cerkvijo v Lendavi zavij levo in po glavni cesti se pelješ v klanec. na vrhu hriba je cerkvica v katerem je mumija Hadik Mihaela, ki je padel v bitki s Turki. Ko prideš s hriba lahko greš čez celo mesto do hotela Elizabeta in pa Lipa in prenočiš. Ko si že na tem koncu skoči še čez mejo na Madžarsko stran v Lenti – mejni prehod Dolga vas ali Pince, tvoja izbira- in pot nadaljuješ proti notranjosti to je proti M. Soboti. Spotoma lahko greš še v Veliko Polano – rojstna hiša Miška Kranjca. in prideš do Beltincev, ki je znan po folklornem festivalu in Beltinški grad je opisan v knjigi A. Novaka Pet prijateljev.. če prej nisi šel v Ižakvce in Prekmursko Ižo, to lahko storiš sedaj.
tak v grobem sem ti opisala eno tako krožno pot skozi Prekmurje. ko pa sem vidla , da se ti nekateri rogajo.
V zahvalo pa bom pričakovala tvoje poročanje o tvojem potovanju po Prekmurju – če ti je bilo všeč….
Lepo potovanje!
Tajna
Ker sem mu odpisala edina, predvidevam, da gre tisto “roganje” na moj račun. Tajan ne vem čemu po krivem obtožuješ, oz. od kod ti ta ideja? Jaz že nekaj časa nisem bila v Prekmurju in ker poleti tudi organiziram izlet tja, je prav, da si ga grem ponovno ogledat. Ker pa naju s kolegico zanimajo različne stvari, bova namenili Prekmurju namesto en dan, pač več dni.
Rok jaz sem že bila v Prekmurju, kolegica še ne, zato si ga greva skupaj pogledat. Njo bolj zanimajo muzeji, zgodovina,…mene pa narava, etnologija,…Ogledali si bova tudi nekaj Prlekije.
Bogojino in pa energetske točke (najbolj obiskani destinaciji) bova npr. obšli, ker pač…bova :), si bova pa zato šli pogledat enega izmed mlinov, grad Grad, Filovce, morda Rakičan, v Novi Tomaž zidanice, otok ljubezni, GR, MS, Lendava, Ljutomer, Jeruzalem, aha, pa mumijo mogoče…
Od muzejev pa pridejo v poštev Etnološka zbirka v Veliki Nedelji, čevljarski muzej v Turnišču, čebelarski v Krapju, kovaški v Razkrižju, mutej na prostem Ralo v Cubru, časarov mlin v Prosenjakovcih,…
Nisva se še dobili in naredili točnega itinerarja, zato še ne morem reči kam točno bova šli. Ko narediva plan, pa ti ga lahko tudi sporočiva.
Lp
Hojla Rok,
Me prav veseli, da boš šel na ta konec Slovenije. Je pa tko, da za mumijo vedo bolj tisti, ki tam živijo ali pa tisti, ki so že videli mumijo. Je pa res, da za ogled mumije je potrebno najaviti se, da ti pridejo odklenit cerkev. Po telefonu pokliči na TIC Lendava in bo vse urejeno. Mimogrede, če boš šel do cerkve Sv. trojice (kjer je tudi mumija) boš imel čudovit razgled tudi na Novi Tomaš – zidanice, ki so pod spomeniškim varstvom. Nudei se ti tudi pogled na INA nafto -rafinerija oziroma podjetje za predelavo nafte…. pa še kaj. Lahko greš tudi na Lendavski grad – tam boš si lahko ogledal nekaj stalnih zbirk oziroma razstav…
Srečno popotovanje!
Oj!
Jaz bi bila zelo vesela, ko bi vsak za svoj okoliš napisal itinerar in bi se potem dogovarjali in si hodili ogledovat…saj res – ideja. Domačin organizira eno ali dvodnevno potepanje po svojem okolišu, mi pa pirdemo , se spoznavamo, imamo fino…a ne bi bilo to fino:)?
SIcer sem bila že tudi na Dolenjskem, ampak nikoli ne vidiš vsega, stvari se spreminjajo…z veseljem bom seveda še prišla – moja sopotnica je tako iz tvojih koncev :). Pa kar nekaj prijateljev imam tam,…tako da…ti samo piši, kaj vse naj si ogledamo :).
Hojla,
Tvoja ideja je zelo zanimiva. Celo Dolenjsko prehoditi v enem oziroma dveh dneh je zeo težko. Nisi pa mi razkrila kaj vse si že tukaj videla. Sem kar firbčna s katerega konca Dolenjske imaš prijatelje in od kod je tvoja prijateljica? Jaz živim namreč 25 km od NM proti Zagrebu, nekako na meji s Posavjem in tudi ta predel poznam kar dobro.
Imaš prav, da se vedno dogaja kaj novega, še neodkritega…in popestriš svoje popotovanje ali pelješ kakšno skupino (če imaš agencijo) na nove še neodkrite kraje in kotičke, in ne samo tista klasika in najbolj znane turistične točke. Hja kakšna kmečka domačija ni zanimiva samo v Pleterju, ampak tudi na podeželju najdeš še kakšno takšno staro hišo, dvorišče……in je čar domačnosti tam drugačen, pa tudi obisk kakšnih lokalnih koncertov ljudskih pevcev, pevk so zelo zanimivi. In marsikje Društva podeželskih žensk naredijo kakšne razstave svojih izdelkov, bodisi krušnih, ročnih del….kjer veje tradicija, starinskost, običjai….. lahko bi še kaj več naštevala…..
če želiš še kaj več mi lahko pišeš na moj mail.
turistični pozdrav!
Tajna ( ko sem pisala Tajan sem se zatipkala)
Samo pripombo imam na Tanjin post.
Pravi, da bi bila lahko vodič po Prekmurju , saj bi radi šli na izlet po PREKMURJU.
Napišeš pa, da lahko začnejo v Gornji Radgoni. HALOOOOOOO?
Spet nekdo ki ne ve kje je Prekmurje.
Folk, Prekmurje se začne na Petanjcih ko prečkaš most čez MURO!!!!!!!! Radenci so še na Štajerskem.
Sem iz Štajerske, ti si nas sicer že dala pod Prekmurje, pa sem na to zelo alergična.
Pa brez zamere!
Eva: pa ti si ena čudna Slovenka. Alergična na lastne ljudi, ker so te mogoče uvrstili v manj razvito regijo??? Čeprav je ona omenila SAMO, kje lahko začne potovanje in NI nikjer uvrstila Gornje Radgone v Prekmurje. NAUČI SE BRATI!
Pa ne moreš nekomu iz drugega konca Slovenije reči, da ko pride v Petanjce, se naj odloči kam bo zavil. Ko pa za Petanjce niti ne ve, kje so. Gornjo Radgono pa vsi poznajo, pa še lepo izhodišče je, v katero smer začeti potovanje proti Prekmurju.
LP
Pa se ne dajmo kar tako…
naprej iz turisticnega: Grad (grad), Ledavsko jezero (prespati pri Ferencovih, turisticna kmetija), Moravske toplice oz vinogradi nad njimi (penzion Sever), Bogojina plecnikova cerkev,
Brod na Muri, klasika…
Se se najde, ampak mislim, da bo se najboukse, ka vzemeta s sebof bicikle pa slovar.. 😉
lp,
Imre
Ja, pa saj za tričetrt Slovencev Prekmurje res leži NAPREJ od Maribora… zakaj bi zaradi tega slabo spala???
Eva, ko grem jaz v Prekmurje, se spotoma ustavim že v Lenartu, ne šele v Radgoni. Pa v Tepanje zavijem na kavo in če sem pri volji, celo že na Trojanah kakšen krof kupim. Kaj boš pa na to rekla?
Potovanja širijo obzorja…baje! In zakaj zdaj vsi napadate Evo, ki je samo želela opozoriti na napako, ki jo dela predvsem “centralna” Slovenija? /A, iz Radgone si? Prekmurka torej…/
Sicer pa vse pohvale Tajni, da je opozorila na Radgono (in tudi vse ostalo), kjer lahko vidiš kaj tudi izven “high sezone” v zadnjem tednu avgusta. 🙂 (za nepoznavalce: kmetijsko – živilski sejem).
Drugače pa vsi (ne glede koliko se tega vstopa resnično veselite) prisrčno vabljeni naslednji vikend, ko se bo ob vstopu v Eu pri nas ful dogajalo… http://www.radgonaveu.com
Lep pozdrav!
Zdaj sem šel pa iz same radovednosti še enkrat brat vse zgornje poste in NITI V ENEM ni videti, da bi kdo uvrščal Gornjo Radgono in njene prebivalce v Prekmurje. Očitno so vsem sodelujočim geografski pojmi kristalno jasni. Torej gre za očitno preganjavico, nekoga, ki že tako trdi da ima težave s spancem. Persen pomirja (EPP, sori, Admin).
Vsem izletnikom, popotnikom, pohodnikom in drugim, ki se boste odpravili v Prekmurje, pa priporočam spotoma tudi obisk krajev na desnem bregu Mure in v Slovenskih Goricah. In ne pozabite na gibanico, prekmursko in štajersko, obe sta odlični.
Na Dolenjskem sem že videla kar nekaj, kar nekaj pa tudi ne :). Moja najboljša prijateljica iz vašega konca je iz Jesenic na Dolenjskem. Drugače pa imam po vsej Sloveniji posute kolege, znance,…Pri vas največ žensk :), pa kolega iz Otočca, enga iz Uršnega sela,…ogromno skratka :).
Ko se bom spet odpravila na D., ti sporočim, pa se kaj čujeva, a prav :)?
Hvala za pomoč, ki si jo pripravljena dat!!! Cenim to :)!
Jao Vito, spet boš dobival minus pike, se mi zdi :)). Pa ne bodi še ti tako alergičen, če so že drugi no :)). Je pa res, da je tvoja miselnost čisto prav naravnana, samo lahko bi se drugače izrazil…provokator 🙂
Jaz pravim, da smo Slovenci tako preveč nestrpen narod, ampak kaj čemo…to je naša značilnost…roko na srce, tebi tudi ne bi bilo všeč, če bi ti rekli, da si Savinjčan, npr. Savinjčani pa bi znoreli, če bi jih imeli za hujše od Gorenjcev,…
Lepo je, da se je opozorilo na mejo med Štajersko in Prekmurjem, dalo pa bi se tudi brez (mislim da Evinih) alergij.
Alienx je prav povedal – ko greš na izlet …nekam…, ni mus da začneš na točno določeni točki…pač začneš v ŠTAJERSKI Radgoni in nadaljuješ ČEZ MURO na PREKMURSKEM delu :). Tudi jaz bi, če bi šla za več dni(ali tudi pri enem dnevu) vključila Radgono zraven. Nadaljevala pa bi morda s Prlekijo,….kaj pa vem. KO je nekdo omenil, da bi se šlo še na Lenti, ni nihče popenil, ker je tujina še vedno “klasa”, ko pa naj bi se izlet začel v GR, pa tak halo,….
Malo sem se razpisala ja, ampak…to sem morala povedat, ni šlo drugače :).
Tak da, jaz pridem pogledat in vas Štajerce v Radgono in vas, Prekmurce v vse možne kraje Prekmurja, pa še posebej Prleke v Prlekijo, potem pa grem morda še za kaka dva dni med “žabice” ;)). Saj ne, med Ljubljančane – da ne bo hude krvi. Vsepovsod se najdejo taki in in drugačni ljudje,,,,naletiš pa načeloma na take, kakršen si sam/a.
To bo vse..zaenkrat 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.