Wok
En tak recept (primeren za vok) sem danes vpisala že v bazo receptov – najdeš ga pri vegetarijanskih zadevah pod Hitri zelenjavni miš-maš (no, nekaj takega). Tako za začetek… Nadaljuješ pa s kakšnim chop-suey-jem (veliko različnih receptov npr. ), s funkcijo iskanje pa bi se našel tudi recept od Babi za mongolsko meso (mislim, da se tudi pripravlja v voku).
Kakšne bolj eksotične jedi najdeš tudi tu (slovenske strani):
… ob strani najdeš rubrike z recepti
ali pa kar na kulinarika.net pod
Sicer pa je zelo veliko angleških in nemških strani na temo kuhanja v voku… Samo v google vpišeš wok in recipe ali chinese recipe in dobiš malo morje linkov…
Pa veselo kuhanje :)…
Lp, mishika
najboljši vok je iz tolčenega železa, tak, ki zarjavi, če ga ne zaščitiš.Zaščitiš ga tako, da ga dobro namažeš z oljem (celega namažeš) in dobro zažgeš, da počrni.Seveda ga potem ne smeš drgnit z jekleno žico, ko ga čistiš.
Ja, rižote so v njem najboljše in sicer tako pripravljene, da riž v njem prepražiš, potem pa tekočino sproti dolivaš, dokler ni riž (al dente) kuhan.
Tako sem jaz naredila, ko so prišli prvi woki v Sl. in ga nisem nikoli več uporabila. To je bila moja najdražja naložba, ker sem ga vrgla v smeti. Pregreta maščoba je zdravju škodljiva in strupena. Že od leta 1999 uporabljam najboljši wok na svetu. Ni potrebno uporabljati maščobe, če je ne želiš, pa tudi pomije se do čistega, kar je zelo, zelo pomembno. Tudi vojnav prejšnje hrane no zadrži, ko ga pomiješ. V nem pa pripravljam vso zelenjavo, meso, mongolsko meso, le za cvrtje se še nisem odločila, ker ne maramo mastnih jedi. Morda ima kdo kak poseben recept za pripravo jedi na kitajski način v slovenščini, ker mi recepti v tujih jezikih telajo preglavice, obvladam namreč samo tri: 2 v čevljih in svojega :-)))) Lep pozdrav Mica.
Wok ima tudi to prednost, da lahko v ajvečjem narediš za 1 ali 2 osebi, seveda tudi za več. v malem, pa za veliko osem to ni izvedljivo. Lep pozdrav Mica.
PS. Še nekaj o jezikih. Ali kdo ve da obstoji prvi vikend v apriku jezikova nedelja na Bohorju? Tam sem bila žal le 1 x. Prinesejo: kuhane, pečene, dolge, zavite, mesne, testene…………. jezike, skratka vseh vrst. Bilo je zelo zabavno. Jaz tuje jezike obvladam le toliko, da me ne bi mogli prav poceni prodat. Mica
Po moje je najboljši težak litoželezni vok. Sama ga imam že dolgo in praktično vse, kjer je treba hrano na začetku malo popražiti, delam v njem.
Teflonski so le nek nadomestek in nimajo osnovne funkcije voka. V klasičnih je namreč temperatura na dnu najvišja in ko hrano popražiš jo lahko odrineš na rob, kjer je temperatura nižja, ter v sredini popražiš naslednjo porcijo. Ker je litoželezen se temperatura ne spreminja zelo hitro, zato se tudi zasmodi le težko kaj. Če pravilno skrbiš zanj se hrana skoraj nič bolj ne prijema kot na teflonski ponvi.
Poleg tega je znano da se s kuhanjem v litoželeznih posodah vsebnost železa v hrani poveča (se izloča v hrano iz posode), kar posebej ženskam pride zelo prav. Pri teflonu pa se ko je enkrat površina poškodovana, izločajo samo strupene snovi.
Naslednja možnost je tudi vok iz nerjavečega železa, ki sicer tudi nima enake funkcije kot klasičen, ampak bi mu vseeno dala prednost pred aluminijastim prekritim s teflonom.
Sicer pa zelo dober litoželezni vok s pokrovko in nastavkom za kuhanje v pari v Avstriji prine 75-100 Eu.
Lep pozdrav
Andreja
V letu 1998 sem ga zagledala in se odločila: ta bo moj (wok namreč). Sedaj že pet let kuham z njim. V azijskih deželah, kjer pripravljajo hrano v woku, so ga – količino, predvideno za prodajo enega leta, pokupili v dveh mesecih. Moj je amc.jev. Res je zelo uporaben. Z lahkoto ga očistim, ni mi potrebno uporabljati maščob. Včasih uporabim žličko sezamovega olja, da doda piko na i okusu. Pripravljam se, da bi vsaj enkrat poskusila s pripravo spomladanskih zavitkov, pa me skrbi preveč maščobe (cvrtje). Lep pozdrav Mica
Zdaj se pa sam sprasujem,iz cesa je moj.Ni litozelezen,ker ni tako tezak,ni prevlecen s teflonom,je pa crn,nic se popraskan.Imam ga kaksnih 10 let(hcerka tudi),kupljen v Angliji.Lepo se ocisti tudi s casopisnim papirjem(sicer ga potem se operem z blagim sredstvom za pomivanje posode),ne rjavi in mi krasno sluzi. Lep pozdrav Babi
Tudi jaz imam nekaj, kar ne vem čisto točno, kaj je – vem pa, da je dober in sem zadovoljna z njim. Vok od Emo Celje, dobljen za darilo pred leti. Je črn, železen, ni teflonski, je težek, vendar tako zelo kot litoželezni spet ne. Gotovo so boljši voki (tudi neprimerno dražji), ampak nam tale dobro služi.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.