vzela bi kredit za stanovanje- pomoč prosim
Sem samska, imam našparanih enih 50.000, bi si pa kupila nekaj za 150.000, kar pomen, da bi rabila kredita enih sto jurjev. Tisti ki imate tak kredit, za koliko časa se zapufaš, za kakšen znesek mesečno, pa koliko na koncu dejansko preplačaš teh sto jurjev?
Računam enih 600 ali 700€ plačvat mesečno. Kje so najbolj ugodni krediti.
Hvala za nasvete.
Pojdi na spletne strani bank in si naredi informativne izracune. Vedi pa, da to niso koncne obrestne mere, menda se mislis se pogajati potem. Bank je vec ugodnih, na koncu bo zate lahko druga kot zame. Tudi odvisno, kaksno OM bos vzela, variabilno ali fiksno.
Pa visina tvoje place oz prihodkov je tudi pomembna, ce mas npr place 1200 neto; 700 ne bos mogla placevati.
Ko se bos malo informirala na spletu, se dogovori na sestanke na bankah, kjer bos vprasala vse, kar te zanima. S sabo si vzemi zvezek, kamor si bos stvari pisala. Ni namrec samo Kupim flet, vzamem kredit, ampak je kar se nekaj papirologije vmes in postopek poteka po dolocenem redu, ki je zelo pomemben.
A stanovanje imas ze ogledano, ali je to se nekje v prihodnosti?
Ne, nimam še ogledanega, sicer že kar nekaj časa spremljam prodaje stanovanj.
Ja, vem, da bo treba stopit do bank, ampak bi si rada razjasnila osnove. Variabilna obrestna mera? A to pomeni, da se pač veča in manjša, fiksna je pa vedno ista. Kakšna je razlika, kaj je bolje? Pač vem, da sem v tem začetnik, nimam pojma.
Sem bolj hotela videti, kakšne kredite imate vi, koliko boste na koncu preplačali to, kar ste dobili? Imam pa plače neto cca 1500, tako da po moje enih 700 bi šlo na mesec, če sama živim.
Take stvari se ponavadi na bankah sprašuje, ne pa po javnem forumu.
Pa če misliš 600-700€ na mesec plačevat morš met plače vsaj 2.000€ neto na mesec.
[/quote]
Zakaj bi morala imet vsaj 2000 eur plače? A potem tisti, ki imamo placo recimo 1300 ne smemo vzet kredita? Torej vec kot polovica visoko izobrazenih, ki imajo povprecno take place, ne bi smelo it v stanovanjski kredit. Lool
Sama sem vzela par let nazaj stanovanjski kredit za 20 let ampak manjsi kredit. Ker tudi placa je moja manjsa. Ene 4 leta sem placevala samo obresti glavnico sele zdaj placujem. Vsake pol leta se mi spremeni znesek kredita. Ampak zaenkrat nic posebnega par centov. Sem se zavarovala v primeru smrti, takrat sem se mogla zavarovati je bil pogoj, da poplaca zavarovalnica kredit v primeru moje smrti in ne dedici. Jaz imam otroke in nebi hotela jim pustiti kredit.
Moras pa tudi predvidevati, da v zivljenju te lahko marsikaj doleti, da lahko izgubis sluzbo. Se zgodi kaksna nesreca. Invalidnost in v tem primeru, ce nisi se potem le zavaruj.
Jaz sem imela hudo poskodbo. Ko vse poplacam mi za zivljenje ostane 50€. Zato ti predlagam, da vmes kaksen denar dajes na stran.
https://www.nlb.si/nespremenljiva-obrestna-mera?gclid=Cj0KCQjwwuD7BRDBARIsAK_5YhXchv35EKUsMW7ZzSHSmT9opAcxXhy-9UoYIckyzgSPjdVGAXbzuRoaApSTEALw_wcB
Preberi si čim več stvari, ne ustvarjaj si mnenja na forumu, ker je žal preveč ljudi finančno slabo pismenih.
Sama sem se odločila za spremenljivo, ker verjamem, da bo euribor se nekaj časa negativen, glede na svetovno gospodarsko situacijo in napovedi evropske centralne banke. Za sigurno pa tako ni nič. Jaz sem pač sprejela to tveganje, da se obrestna mera lahko spremeni. Imam namreč tudi varnostno rezervo denarja v polovici najetega kredita.
Pazi tudi ti na varnostno rezervo
Fiksna pomeni, da se obrok ne spreminja v obdobju kredita. Torej imaš enake obroke skozi obdobje kredita. Ta opcija je vedno dražja na začetku ko jemlješ kredit.
Spremenljiva obrestna mera pa pomeni, da ti določijo obrestno mero npr. 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} plus del, ki se spreminja in to je ponavadi 6 mesečni ELIBOR, ki se prišteje obrestni meri. Ta opcija je vedno cenejša na začetku črpanja kredita. Potem je odvisno od gibanja gospodarstva.
Prej sem nalašč napisal da vrneš 60000 eur več, kar seveda ni nujno res. To je če bi vzela potrošniški kredit, ki je vedno dražja opcija.
V trenutnih razmerah, bi za stanovanjski kredit v obdobju 30 let plačala okoli 125.000 do 130.000 eur za spremenljivo obrestno mero.
Zakaj bi morala imet vsaj 2000 eur plače? A potem tisti, ki imamo placo recimo 1300 ne smemo vzet kredita? Torej vec kot polovica visoko izobrazenih, ki imajo povprecno take place, ne bi smelo it v stanovanjski kredit. Lool
[/quote]
Ja lahko ga vzame tudi tisti ki ima 1.300€ plače, samo glede na višino rednega dohodka tudi zavisi kako velik je lahko obrok.
Če ima nekdo plačo 1.200€ in vzame kredi 700€, mu na mesec ostane 500€. Se da s tem preživeti, vendar če ima še nekdo otroka, avto, psa in podobno, pa kak nepričakovan strošek, je težje shajati čez mesec kot je bilo prej. Ali pa izguba službe (razen če je javni sektor, tam so nedotakljivi in kvečemu napredujejo v višji plačilni razred), pa zamenjaš delovno mesto in prideš iz 1.200€ na delovno mesto 900€, kako bo pa potem…
Aha, hvala za razlago. Ampak kaj je boljše, fiksna ali spremenljiva OM? Vem, da ne moreš zagotovo reči, vendar, kaj se ljudje bolj odločajo? Ali samo glede na to, ali je na začetku dražje ali ceneje? Ostalo je itak vprašljivo, gibanje trga itd. In zakaj bi s spremenljivo OM kredit preplačala za cca 30.000? Kaj pa s fiksno?
Hvala še enkrat.
Aha, hvala za razlago. Ampak kaj je boljše, fiksna ali spremenljiva OM? Vem, da ne moreš zagotovo reči, vendar, kaj se ljudje bolj odločajo? Ali samo glede na to, ali je na začetku dražje ali ceneje? Ostalo je itak vprašljivo, gibanje trga itd. In zakaj bi s spremenljivo OM kredit preplačala za cca 30.000? Kaj pa s fiksno?
Hvala še enkrat.
[/quote]
Fiksna obrestna mera ostaja vsa leta ista, zato se obrok kredita ne spreminja. Pri fiksni je zato manjše tveganje, za sprejemljivo se pa odloči le v primeru, da imaš nek backup (dodatni prihranki v denarju, možnost, da ti starši posodijo, če bo treba …). Trenutno je sprejemljiva obrestna mera zelo nizka in bo še nekaj let, a nihče ne ve, kaj bo čez 15, 20 let.
Sicer pa prva stvar, ki jo naredi: na svoji banki povprašaj, kakšen je največji obrok kredita, ki ga lahko vzameš. Priporočam, da potem vseeno vzameš malo manjši obrok. Morda bi se ti pa splačalo razmisliti tudi o cenejši nepremičnini – je namreč kar razlika, ali imaš za odplačati 100 jurjev ali samo 50. Tudi pogoji pri bankah so za večji kredit strožji oz. ga boš več preplačala.
In čim daljša je ročnost (se pravi trajanje kredita), tem višje so obrestne mere in s tem seveda stroški.
Vsekakor pri plači 1500 evrov ne moreš pol nameniti za kredit, kako boš pa živela. Se ti bo pokvaril pralni stroj in ga ne boš mogla kupiti.
Za hec preračunaj tudi, ali se ti ne splača raje dejansko kupiti manjšega stanovanja in vzeti manjši kredit, pa ga čim prej odplačati, in raje potem iti na večje stanovanje in se spet zakreditirati za deset let …
Če imaš 1500 neto in če boš plačevala 650, ti bo ostalo 850 na mesec, kolikor ima delavec v proizvodnji – z malico in prevozom .
Seveda se da preživeti s tem denarjem, na svojem boš, samo boš bolj životarila kot pa živela naslednjih 20 let. Res pa je, da je najem še slabši….
Preračunaj si, ker 60.000 dati banki pač ni malo! Eno stanovanje na obrobju dobi zato, da ti dobiš kredit. Preračunaj si ali se ti bolj splača najem še nekaj časa, da več privarčuješ ali ne, pa pozanimaj se kako bo s cenami nepremičnin v prihodnje.
Če boš še napredovala glede dela, še nekako bo.
Na forumu lahko sprašuješ, ampak najbolj relevantne in pravilne informacije boš dobila na banki, oziroma najprej na spletnih straneh banke.
Prvo, niti ne razumeš razlike med variabilno oziroma spremenljivo in fiksno obrestno mero. Nekaj so ti že razložili, ljudje se odločamo drugače, zavedaj pa se, da se ti bo spremenljivi OM kredit v prihodnosti definitivno povečal, lahko tudi za zelo veliko. Pri fiksni pač zdaj plačuješ več, sploh zdaj ko je euribor negativen (mimogrede, večina bank ne upošteva negativnega, temveč 0), ampak ves čas enako in ni tveganja. Neko normalno pravilo je, da si za daljše obdobje vzameš fiksno OM, ampak najbrž te bo razlika med obrokoma prepričala v najem tistega z variabilno, ampak nikakor ne pozabi na tveganja. Ker ko bo jutri tvoj kredit namesto 650 kar 1000 EUR; ne potem jokat na forum ali kam drugam, ker to je pač tveganje.
Drugo, banka ne gleda samo plače in kredita, ampak si izračuna, koliko imaš ti življenjskih stroškov. Ker še nimaš otrok, je to pri tebi lažje, ampak recimo stroški pri trosobnem ali enosobnem stanovanju so drugačni, pa avto tudi gledajo. Torej, ti si lahko zdaj rečeš, da imaš plače 1500 (upam, da govoriš o neto plači in ne izplačilu z dodatki!), kredit bo 700, ostane ti 800, pa zdaj lahko vzameš še en kredit, ampak banka bo rekla, ne ne ne, ker tvoji stroški so toliko in toliko…. Zato ti mi tega tukaj ne moremo povedati ali izračunati, ampak moraš na banke.
Tretje, ker si sama, bo banka mogoče zahtevala še kakšno dodatno zavarovanje, bodisi kakšnega poroka, bodisi tvoje življenjsko zavarovanje, lahko oboje. Ne vem, imajo tudi banke različne pogoje.
Četrto, imaš našparanih 50jurjev, kar je sicer veliko, AMPAK samo 1/3 vrednosti stanovanja. Banka ti bi za manj težko sploh dala kredit. Torej za banko nisi zdaj ena super duper stranka, ker ti mora dati 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kredita, oziroma še malo več (če ti ga bo sploh dala), pa ker si sama…
Peto, zelo pomembno. Ob nakupu stanovanja bo nastalo kar nekaj stroškov. Le-ti znašajo nekaj tisočakov. Če boš kupila stanovanje v vrednosti 150.000 EUR preko agencije, boš že samo agenciji plačala 2 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} + DDV, kar je 3660 EUR. S samim vpisom hipoteke pri notarju bo še vsaj 700-800 EUR stroškov, lahko kaj več, če bo banka poslala svojega odvetnika in ne svetovalca (cca 300 EUR je bilo pri meni). Torej zdaj imamo že skoraj 4500 EUR stroškov. Stroški najema kredita ti to prinesejo na cca 5000, lahko celo več. To je tako nekako minimalno, če boš kupovala preko agencije. Aja, ne smemo pozabiti na stroške cenilca, mislim da so cca 200 EUR.
Torej, če teh več kot 5jurjev nimaš dodatno privarčevanih, jih moraš odšteti od privarčevanega zneska in je tvoj polog za stanovanje kvečjemu 45.000 EUR. Če boš vzela flet, ki ga je treba obnoviti, je spet vprašanje, kako se boš tega lahko lotila finančno. Če bo treba kupiti kaj pohištva, smo spet tam – rabiš denar. Banka ti ne bo dala za pohištvo stanovanjskega kredita, ampak potrošniškega, ki je dražji. Lahko, da sploh ne boš kreditno sposobna več kot kar rabiš za stanovanje.
Nato pa še, kar je nekdo že omenil, zavedaj se, da boš zdaj doooooolgo obdobje z dosti nižjimi prihodki kot sedaj. Predvidevam, da trenutno živiš pri starših in so tvoji stroški dokaj nizki. Če še nikoli nisi živela na svojem ali plačevala stroškov stanovanja (ne mislim svojega mobitela in zavarovanj, kar upam, da ti pokrivaš) ter stroškov hrane in osnovnih potrebščin, se ti zna hitro zgoditi, da nimaš ravno najboljše predstave, koliko to stane. Če je torej slučajno res tako, se ponudi, da boš en mesec ti pokrila vse stroške stanovanja in hrano, pralni prašek, toaletni papir, ipd. vsaj zase. Poznam primere, ko jih je to dejstvo dejansko čisto presenetilo, ker prej so recimo dajali doma 100-200 EUR, ko so šli na svoje, pa so ugotovili, da so stroški stanovanja 200 EUR + 400 hrana in potrebščine, pa je hitro tisto, kar so mislili, da bodo privarčevali, šlo v sprotno porabo. Potem kako je z avtom, tudi ta stane kar nekaj na leto, pa vsake toliko ga je kar dobro menjati. Če ga nimaš in ne rabiš, super, če ga pa imaš, pa si preračunaj letne stroške (zavarovanje, registracija, cestnina, servisi, bencin). Ne smemo pozabiti na zavarovanje stanovanja, saj ni veliko, ampak vseeno se hitro zgodi, da tistih 100-200 EUR mesečno ali letno lahko pomeni veliko.
Zato se moraš pripraviti tudi na scenarije, ko ne bo šlo vse po planu, torej ko ne boš karierno rasla in imela višje plače. Recimo daljša bolniška, izguba službe, nakup novega avtomobila, drastično povišanje anuitete, če boš vzela spremenljivo OM (in kredit se bo povišal, ne vemo pa, ali čez dve leti ali pet ali osem, tega nihče ne ve). Seveda ni nujno, da se bo to zgodilo, samo dobro je, da si na to pripravljena, ker to se lahko zgodi in potem je kar velik šok. Če bi do tega prišlo, moraš takoj na banko in se pogovarjati, ne šele potem, ko zamujaš z obroki.
Mi tvoje situacije ne poznamo, poznaš jo sama. Tudi ti ne moremo kvalitetno pomagati, ker ima vsaka banka svoje pogoje in tudi če je tu kakšen bančnik ali včeraj vzel kredit, ni nujno, da bo zate veljalo enako. Zato ti res predlagam, da najprej poskušaš živeti tako kot potem, ko boš sama na svojem (plačuješ stroške, da vidiš, kako to zgleda), daš tistih 700 EUR, kolikor planiraš imeti kredita, na stran, predvsem pa greš narediti nekaj informativnih izračunov na spletne strani bank in se odpraviš od banke do banke z zvezkom in vprašanji na prej dogovorjen sestanek. Najprej lahko kar pri svoji banki, potem pa pot pod noge tudi k ostalim. Ne sprijazni se s prvo ponudbo, ker lahko dobiš ugodnejšo.
Še to. Vsako leto lahko odplačaš do 10.000 EUR stanovanjskega kredita brez stroškov. Zato premisli o tem, da če nimaš nekega zaledja (Starši, ki ti lahko pomagajo, karkoli drugega), da raje vzameš kredit z nižjim obrokom, in tisto razliko privarčuješ ter potem odplačaš kredit. Recimo, vzameš obrok 500 EUR, 200 daš vsak mesec na stran, nato pa enkrat leto odplačaš teh 2400 EUR dodatno.
Seveda moraš biti za to discipliniran, ne smeš potem jemati s tega kupčka, razen če je res res res res res nujno (ne nov pralni stroj, tega moraš kupiti iz drugih virov!), ampak ga moraš imeti pripravljenega prav za ta namen.
Tako v bistvu odplačuješ dokaj podobno kot bi z višjo anuiteto, ampak imaš pa na voljo tistih 200 EUR, če bi recimo prišlo do kakšne nepredvidene situacije, kot je znižanje plač, bolniška, ipd.
Evo, zato moraš prebrati kaj na straneh bank in nato iti na sestanek na banko, da boš bolje informirana in se znala obrniti. Mislim, da smo ti tu že kar dosti pomagali in najbrž zdaj veš dosti več kot si pred odprtjem te teme, ampak glede pogojev bank boš pa morala direkt do njih.
Ja, pravilno si opozorila na stroške, ker so ti pri najemu kredita res ogromni. Pet jurjev bo kar ok ocena, če bo manj, pa toliko bolje.
Mesečni stroški pa takole: cca 100 evrov stroški v bloku (voda, smeti, ogrevanje, čiščenje, upravnik, rezervni sklad), cca elektrika, internet, mobitel, RTV blizu 100, avto (bencin, vzdrževanje, zavarovanje) od 100 do 200 na mesec, zavarovanje nepremičnine, dodatno zdr. zavarovanje, zav. posojila 60 do 70 evrov na mesec najmanj, hrana, čistila, higiena in kak izredni nakup pripomočkov, tekstila za dom itd, 200 evrov na mesec. Evo, 600 evrov je že preč. Na mesec ostane kvečjemu 200 do 250 evrov, kar je že frka, če se zgodi nekaj izrednega, od okvare avta do okvare aparata. Recimo redni pregled plinske peči, če je v stanovanju, pride vsaj 60 evrov. Potem NUSZ spet ene toliko, odvisno od mesta. Skoraj vsak mesec je kak tak strošek.
Stanovanje je sicer mogoče poceni opremiti z rabljeno opremo, ampak tudi to nekaj stane. Tudi malenkosti, da lahko normalno funkcioniraš v stanovanju (stojala, vedra, obešalniki, tekstil, posoda …) hitro pridejo okoli jurja.
Zdaj jaz ne vem pri kateri banki imaš račun, zato ti povem da so lahko pri bankah tudi do 10000 eur razlike.
Jaz ti iz svojih izkušenj svetujem, da greš v kredit za največ 20 let kjer lahko dobiš za fiksno obrestno mero npr. 2,7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ugoden kredit. Se pravi boš kredit preplačala za 31.000 eur. Ni slabo ni najbolje. Ker če greš na obdobje 25 let bo obrestna mera že čez 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – fiksna.
Za spremenljivo lahko danes dobiš obrestno mero 1,8{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} plus 6m euribor kar pomeni da preplačaš kredit za 21.000 eur.
Gibanje euribor ne moreš predvideti. Npr. Za leto 2011 je bil 1.2 potem 2012 1.6{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, 2013 0,3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od leta 2016 je negativen. Kot vidiš se lahko spremeni tudi do 1 odstotne točke in kredit že postane dražji kot s fiksno obrestno mero.
Če nimaš neke rezerve potem pojdi na fiksno in čim krajše časovno obdobje. Seveda v mejah normale, svetujem da obrok ni večji od 500 eur.
Obstaja pa tudi kombiniran kredit kjer npr. 10 let plačuješ po fiksni obrestni meri, nadalje po spremenljivi.
Hvala, res, zelo izčrpno. Ja, vsekakor se bom pozanimala tudi pri bankah. Je pa res, živim še pri starših, saj zato sem si tudi lahko našparala 50.000. Plačujem za stroške mesečno samo enih 150€, enkrat na teden grem po hrano za vse. Več od mene starša itak nočeta, pravita, naj šparam zase. Jasno mi je, da bodo stroški na svojem veliko večji. Prijatelji mi govorijo, da je brez veze da grem na svoje, če itak nimam tipa. Da se gre na svoje ko sta dva. Mah ne vem, ne morem biti pri 28 pri starših in bogve koliko časa. Kaj pa vem. Da bi si pa tipa dobila samo zato, da grem na svoje, mi je pa mimo.:)
Kje živiš je tvoja stvar in ne od drugih. Jaz sem že živel na svojem in sem se vrnil v hišo staršev po smrti očeta, ker mama ne more skrbeti za hišo. V 2 letih bom investiral preko 100.000 eur pa bodo ljudje še vedno govorili da živim pri starših. Mama bo morala verjetno iti v dom, kjer bom moral plačevati še razliko oskrbe.
Lahko pa grem na svoje in jo pustim, da se znajde sama da bo okolica zadovoljna kdo s kom živi. Pa sem starejši od tebe.
Evo, pa smo že nekam prišli:)
Najprej ti predlagam, da vzameš list papirja in si nanj napišeš vse svoje prihodke, mesečne/letne, torej neto plačo, potem posebej stroške prevoza in malico, nato regres, morebitno božičnico in nagrado ali bonuse, če dobivaš tudi to. To lepo prepiši iz plačilnih list, zraven si pa pripravi zadnjih 6 oziroma 12 plačilnih list, kolikor boš potrebovala za na banko, plus regres in morebitno božičnico, nagrado ipd.
Nato si na drugo stran ali spodaj (če si ekonomistka, potem veš, kam gre kaj:) napiši vse svoje stroške. Mesečne in letne. Torej mobitel, zavarovanje, avto, bencin, registracijo ipd. Če doma živite v podobnem, kot iščeš (recimo dvosobno stanovanje), napiši stroške stanovanja. Starše prosi, da ti izračunajo mesečne stroške hrane ipd., in jih deli s tri (ženske sicer zapravimo malo več že za higienske pripomočke).
Nato vzemi zvezek, v katerega si na eno stran piši vprašanja in odgovore glede stanovanj, na drugo pa glede bank (obrni zvezek, lahko pa imaš tudi dva, če ti je to laže. Predlagam ti, da greš malo pogledat okoli kakšno stanovanje, ki ti je všeč. Tam vprašaj, koliko so mesečni stroški stanovanja in koliko letni, naj ti pokažejo položnice vsaj za nekaj mesecev nazaj, če je možno, kar celo leto! Ne verjemi na besedo, naj ti lepo pokažejo položnice. Številke si prepiši. Poleg mesečnih (voda, smeti, elektrika, upravnik, plin, če ga imate, rezervni sklad, TV, internet – dobro, to zadnje lahko sama izbiraš; predvsem pa ogrevanje!) si napiši še letne stroške (NUSZ in če je kaj takšnega posebnega, kar pride letno). Seveda se nekateri stroški razlikujejo glede na število oseb, ampak neko približno oceno boš imela. Nujno vprašaj, kakšno je ogrevanje (je to mestni toplovod ali plinska peč v bloku ali bogsigavedi kaj), kako se greje voda (spet mestni toplovod, bojler, plinska peč v bloku…) in kolikšni so letni stroški. Stroški januarja bodo namreč drugačni kot stroški septembra ali julija, zato je dobro, da pogledaš položnice za nazaj – zihr jih imajo, ali pa naj pogledajo v spletno banko, če plačujejo preko nje, in ti povedo ali kasneje sporočijo, koliko to stane.
V stanovanju poglej, če je treba kaj obnoviti (okna, vrata, zamenjava tal, vodovodne napeljave). Vse to si zapiši in naj ti potem nekdo pomaga izračunati približne stroške obnove, če bo potrebno. Za pohištvo lahko sama pogledaš, lahko da ga kaj ostane, saj na začetku razen postelje, kuhinje in kopalnice kaj drugega ni preveč nujno, rabila boš pa vsaj pralni stroj. Najbrž ne boš šla sama na ogled, ampak ne boj se ničesar vprašati, bodi “tečna” kupka, ker le tako si lahko tudi informiran kupec in se ne naserješ oziroma vsaj približno veš, kaj kupuješ.
Drugače kje in kako živiš, je kot je že Kamal rekel, čisto tvoja stvar. Ljudje živimo zelo različno, lahko tudi zelo drugače od ostalih ali kako smo si predstavljali kot mlajši, ker pač v življenju pridejo različne stvari. Če si se odločila iti na svoje in ti to znese, super, naredi korake v to smer. Potem se ne spraševati, koliko boš kredita preplačala. Če ti je to zelo pomembno, se pa odloči, da boš npr. še tri leta pri starših, v tem času npr. privarčevala 1000 EUR mesečno, kar je 36.000 EUR, in boš potem rabila kredita samo 70.000 EUR, ne več 100, torej bodo tudi skupne obresti nižje in boš kredita preplačala manj.
Druga možnost, če je na voljo, je to, če ti starši posodijo del denarja brezobrestno oziroma pod ugodnejšimi pogoji, kot so na banki.
Opozarjam še na to, da nimajo vse banke fiksne OM za vsa obdobja, ampak samo do določenih let (10, 15, 20, 25). Torej daljši kredit kot boš vzela, ni nujno, da bo fiksna OM na voljo.
Glede stroškov doma pa tako, super, da se zavedaš in lepo, da ti starši lahko nudijo to, da privarčuješ. To je res neprecenljivo. Če lahko zdaj čimveč privarčuješ, je to zelo dobro. Dobro pa je, da se tega zavedaš, ker nekateri se ne in tudi teorija vs praksa je lahko zelo različna (mislim, da smo se že vsi kje zakalkulirali sebi v škodo:).
Če si disciplinirana sicer, potem ti ne bo težko in boš pri 40ih imela že odplačano stanovanje. Če si disciplinirana in nimaš previsokih mesečnih zahtev zase (recimo cunjice, kozmetika ipd.), potem lahko ob tem še dodatno kaj privarčuješ, kar ti bo vedno prav prišlo. Dobro pa je, da si ob tem tudi dovolj informirana, da se ne zgodijo kakšna neprijetna presenečenja, ki bi pomenila bistveno spremembo pri tvojih financah.
Forum je zaprt za komentiranje.