Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice VSE JE ENKRAT PRVIČ

VSE JE ENKRAT PRVIČ

Z možem se čez 10 dni odpravljava na 7-dnevno jadranje po jadranu.
Kaj rabiva s sabo od garderobe?
Hvala.

kopalke

Nujno: zaščito za na glavo, kvalitetno jakno za primer slabega vremena (nekaj, da te ne prepiha v primeru vetra in nekaj, da te ne zmoči v primeru dežja), nedrseče čevlje za hodit po jadrnici. Sončna očala za zaščito oči. Jaz vedno vzamem tudi topla oblačila, ker zna bit včasih precej mrzlo na krovu. In kopalke sevda. Vse drugo pa po želji.

Vzemita tisto, kar vzameta na navaden dopust, dodajta nekaj kosov toplih oblačil več, saj je v tem letnem času na barki še mraz, tudi vlaga naredi svoje. Med garderobo pa naj ne manjka jakna, po možnosti jadralska.
Ne pozabita na zaščito kože, oči,… Krema in labelo sta skoraj obvezni, saj veter izredno izsuši kožo in ustnice.

Zimskih oblačil najbrž ne;-)Kake poletne minice in kratke hlače najbrž.Za zvečer pa oblačila s dolgimi rokavi,odvisno koliko bo toplo.

Jaz sem lani za jadranje maja meseca vzela s sabo bundo. In mi je kar precej prišla prav! Ko jadraš ni toplo, verjemi.

Minica pa je za na barko popolnoma nepraktična. Ondi, si ti sploh kdaj jadral?

Jaz bi vzela kake čisto tanke dolge hlače in ravno tako tanke majčke…
meni je bil najbolj všeč indijski bobmaž…lahek in zračen…ker te
na barki sonce lahko zelo opeče in vsaj prve dni ni fajn biti samo v
kopalkah.
Potem pa volnen pulover za kakšno burjo, nepremočljivo jakno, kapo
obvezno, pa seveda “večerni komplet za v mesto” :-)), kadar pristanete.
Kopalke pa niso obvezne :-))

Saj se nerada vtikam, ampak zdajle se moram: kdor je maja jadral po Jadranu, ve, da so temperature na vodi nižje kot v zavetjih na obali, svoje doda še vetrček od potovalne hitrosti. Če pa bog ne daj zapiha kaka burja ali se ulije, si skoraj v Sibiriji. Toplo je samo v bonaci v soncu, ponoči pa pride v barko prav zoprna vlaga. Zato se mi oblačimo kot čebula, po plasteh, od poletne majice do srajc do mikic in nepremočljivih jopičev, ja, celo bund. Kapa in jadralske rokavice so obvezne. Pa žabe, pajkice, več dolgih hlač, ker pride pršec na krov in sediš včasih skoraj v luži. Pa profi sončnih očal in kreme z faktorjem 30+ ne pozabit. O tunikah iz gaze lahko maja bolj kot ne samo sanjaš, kopalke pa … Morje ima zdaj 16 stopinj, na odprtem še manj ( tokovi ). Se vam ljubi plavati v tako mrzli vodi? Meni se ni nikoli, razen iz higienskih razlogov. 😀

Jadralka, želim vam kar najlepši dopust, predvsem pa mirno morje. Se priporočam za potopis, ko se vrnete. Srečno!

Najlepša hval za odgovore, sploh H800.
Prijatelji so na moje enako vprašanje odgovorili: vzemi to, kar vzameš na smučanje in to, kar vzameš poleti na morje.
Imajo kar prav.

Ampak z malo razlage in opisa razmer na Jadranu sredi maja, bo tudi garderobo laže pripraviti.
Kajti če greš 1. res nimaš predstave. Vlaga, veter-burja-sonce…..

Potopis-začetek: Trogir–ostalo pa povem, ko se vrnemo.

še najmanj
kapo, vetrovko, trenirko, kaj za v mesto

Predvsem precej toplega za obleč, ne pozabi na tople nogavice.
Maja so namreč večeri na barki še zelo mrzli.

In pa vetrovko, kapo, očala, kremo s faktojem, ostalo pa kot če bi šla na dopust na kopnem.

Torej, prosim, ne upoštevaj odgovorov, ki ti priporočajo lahek bombaž. Ženske, ki so ti to pametovale, so bile najbližje jadranju, ko se se pri 35 stopinjah C z zavistjo sprehajale mimo bark v marini in so si predstavljale, kako bi bilo fajn, če bi sedele v kokpitu zraven kakega v dobrega tipčka in bile pri tem ovite v na primer lepo pisano bombažno ruto:).

Jadranje maja nima veze z romantiko! Rabiš kvalitetno jakno, v kateri te ne prepiha, tudi bunda, kot ena svetovala, zna priti zelo prav. Nista odveč dve, ker v tem času vas zna zalivati, kar pomeni, da boš mokra, hkrati pa se ne suši dobro, ker ponoči udari vlaga. Enako za spodnji del oblačila, vzemi nepremočljive iberhoze ali podobno. Obvezno (zimsko) kapo za na glavo, veter zna bit neznosen za ušesa!! Tople nogavice, obutev, ki ti ne drsi (beli podplati!!, po možnosti jadralski čevlji). Skratka, prvenstveno toplo za samo jadranje in posedanje po barki zvečer. Za izhode v civilizacijo pa normalno, jasno. Če vas gre več, ne pretiravaj s količino cunj, ki jih rabiš za šminkeraj, ker ni prostora. Če boste spali po marinah, včasih pride prav kopalni plašč za hodit v kopalnico pa tud za spit prvo kavo zjutraj na palubi. Obvezno japanke, ki jih lahko zmočiš, za pod tuš. če se še kaj spomnim, ti napišem kasneje.

Mirno morje pa lep dopust!

Se strinjam z H800 in skiperko. Dodala bi samo – vzemi za izhode v mesto (v primer, da ne boste zasidrani v marini) spodnje dele neobčutljivih barv in materialov. Tenderji namreč niso popolnoma čisti, ker jih vlačimo s sabo. odvisno od opreme kopalnice pa ti priporočam tudi vlažilne robčke (predvsem intimne).
Pa lepo jadranje. Prvič je najlepše!

Hvala za odgovore-se mi vsaj malo jasni, glede razmer na barki.

Da ne potrebujem samo(ali sploh ne) lahkih lanenih hlač in kopalk,mi je sicer bilo jasno.
Ampak na toplo zimsko kapo pa ne bi pomislila. Pa na morebiti 2 bundi tudi ne.

Hvala.

Skiperka ti je super napisala. Jaz bi dodala še – tablete proti potovalni slabosti. Če morja nisi navajena, zna biti slabost precej zoprna.

Kako lepo je spravljati JADRALKO na prvo jadranje! Kar skomine mi delate,
ko vse tako lepo sodelujete. Jaz sem se spomnila še butastega nasveta ( ali pa tudi ne ) vso kramo spakirajte v MEHKE borše, ki jih lahko na barki zvijete in stlačite magari pod vzglavnik. Kabine so namreč večinoma zelo tesne. Ne bom nikoli pozabila enih Poljakov, ki so očitno prvič prišli na čarter jadrnico, vsi z ogromnimi, trdimi plastičnimi kufri. Baje so prazne zbasali v kabino od veceja, za kazen pa so ves teden morali lulat (no, to je za fante itak klasika) v morje. Ono drugo pa ni tako preprosto, posebno če so valovi :DDD

Srečno pot, Jadralka.

O, super. Res ste prijazni.

Pa ravno sem razmišljala, da kovčki pa že ne bodo primerni!

Čeprav ne vem točno, kakšna bo jadrnica. Vem, da je za 10 ljudi-pravzaprav sta 2 ležišči pomožni, dolga 18 m, na jadranje nas gre pa 8.
4-je stari morski mački, 2, ki sta že jadrala 1-krat in midva popolna začetnika.

O, fant, potem pa boste imeli res udobje! Na 18-metrski ne bo gneče,
pa še kuhinja / dnevni prostor bo zelo prostoren za večerno druženje.
In imeli boste dva veceja! Morala bi delat, pa kar klepetam z vami o tem jadranju. Se mi je tako zluštalo morja in jadrnice …

Tretjič in zadnjič ( danes ), želim vam nepozaben dopust!

18 metrov…mmmmmm, tako razkošje prostora na morju pa bi si vsak želel. Zdaj pa si nam naredila skomine.
Prva pomoč tudi ne bo odveč (kaj poti slabosti, obliži, povoji – to dvoje naj bi sicer bilo na barki, tablete proti bolečinam in nekaj za zaprtje).
Sama dveh bund (ob tem letnem času) ne bi jemala, saj zavzamejo veliko prostora – če imaš možnost, si kje sposodi jadralsko jakno. Namesto druge bunde priporočam velur.
Če bo preveč škropilo krov (le ob večjih valovih) se lahko umakneš v kabino.

nogavice

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close