vsake koliko časa menjate rjuhe?
Evo vam kost! Da vam v pustnem vikendu ne bo dolgčas in da se boste lahko zgražale ter mlele.
Rjuhe menjam enkrat na dva meseca. Vsak večer se stuširamo, oblečemo sveže perilo – enrkat tedenso sveže pižame, zato se mi zdi menjava posteljnine vsakih 14 dni popolna potrata vode, elektrike, praška in časa. Prevlek za odeje ne uporabljam, ker so odeje pralne, zato jih parkrat letno operem. Ponavadi jeseni, ko jih vrnem na postelje in zgodaj spomladi, kakšen mesec pred poletjem (poleti spimo pokriti z rjuhami). Vzglavnike imamo iz ovčje volne, ki se sama čisti. Postelje vsak dan zračim, vzglavnike enkrat tedensko prezračim na balkonu.
ah daj no daj, in imaš 200 postelj?ampak jaz se res ne hecam! tako so me navadili starši. oni so tudi menjali postelnino za praznike ipd. neka stara navada ali kaj.tako se je delalo v starih časih.
no, še moja evidenca: stuširam se vsak dan, vsak dan novo perilo seveda. pidžamo menjam 1x na mesec. ker sem v njej le ko sem umita ne vidim smisla v tem, da jo menjam na vsakih nekaj dni.
pač, ne vidim smisla v tem, da grem čista, v čistih oblačilih v čisto posteljo in potem 1x na teden zamenjam čisto postelnino:-)je pa res, da imam srečo, da se ne potim.
kaj si p ve mislite mi pa dol visi.
Samo da se dobro zabavaš, to je važno :-)))
Čisto resno pa – kakšen problem pa je dandanes oprati posteljnino? Flop v pralni stroj, ven, v sušilca ali obesit, pa je. V času naših starih staršev pa prekuhavanje v kotlih, nato nošnja do potoka in splakovanje, nato razprostreti in sušiti na travniku….ja, garačina težka. Pa postiljanje je bilo tudi nekaj napram danes, ko imamo jogi rjuhe.
jaz imam tudi rada vonj sveže posteljnine.
Pri nas menjamo posteljino na 14 dni do 3 tedne. Poleti večkrat, pozimi manjkrat. Sem pa sitna glede vzglavnikov. Te pa redno menjam na 14 dni.
Glede na to, da se vsak dan tuširam, oblečem čisto perilo, pižamo menjam 1x tedensko, razen glave si ne umijem vsak dan (zaradi dolgih las, se predolgo sušijo).
Je pa tudi meni všeč vonj po svežem, ko se vležem v posteljo.
KAKOR SI BOŠ POSTLAL, TAKO BOŠ SPAL.
Hm, kako smo si različni, moji starši so uhrni do nezavesti, oba sta staromodna in starokopitna, moja nona je bila tud staromodna in iz ultra starih časov, jaz sem pa že 45 let stara, tko da….. Pa smo in (jo še) vsi menjal posteljnino vsak teden poleti- vedno, pozimi pa na 14 dni al pa tud vsak teden. Nona je prala rjuhe skoraj vsak teden tudi, ko je bila stara 90 let . (toliko o starih tradicijah…)
In ne razumem, da se zgovarjate na to, da greste itak spat čisti. Sicer pa predvidevam, da 99% ljudi gre itak res, čistih spat, v čistih pižamah, ampak, dejstvo je tudi to, da človekovo telo ponoči ne spi, ampak še kako funkcionira in ‘živi’ tudi v postelji, to pomeni da se potimo, celice se ‘luščijo’, pršice sprehajajo in očem nevidne ‘mikrobakterije’ in raznorazne zadeve se dogajajo pod in na koži, kot tudi povsod po telesu.
Moja bivša tašča pa je druga zgodba, in ona in njena družina imajo to čudno navado, da zlepa ne operejo nič, dokler ni nadvse prepoteno, smrdljivo ali umazano! Pozim je menjala rjuhe na mesec ali dva, torej VSO zimo mogoče 2x, češ joj, kako se počasi suši in podobne fore. Pižame na 14 dni in/ali več – nošene na golo kožo brez perila, iste gate so nosili tudi po dva, tri dni, češ, da se čez noč itak ‘preluftajo’ in če niso glih rmene jih lahko spet oblečeš…fuj in fej…..
Meni ga ni lepšega, sproščujočega občutka, kot da se pokrijem s čisto rjuho, v čisti, dišeči pižami, zato tudi jaz delam kot moja mami, perem vsak teden…
(tista je pa sploh ‘bosa’ ki misli, da se ji povšter sam čisti… ha ha ha, če si zamislim, da taki ljudje, tudi ko recimo nekaj dni ne perejo glave, pa tiste buče polne smoga, umazanije, potu, odluščenih celic odlagajo več mesecev na eno in isto blazino…ojej…)
AMpak ok, vsak po svoje………sem pač mal bolj ‘čistunski’ tip, kaj čem, to mi veliko pomeni….
Forum je zaprt za komentiranje.