Vsakdanje sladice
Prosim za recepte z manj holesterola in manj maščobe, take ki jih lahko uživamo vsak dan. Vsak dan naj bo kot praznik, a iz zdravstvenih razlogov nekaterih jedcev je treba gledati na sestavine in se jim prilagoditi.
Večkrat se je že pisalo, ali se lahko in v katerih primerih se lahko maslo zamenja z oljem ter, da je v receptu veliko sladkorja in da je dobra sladica z bistveno manj sladkorja … Sigurno imate preizkušene recepte, v katerih ste na minimum zmanjšale holesterol in sladkor, a sladica je še vedno sladica vredna imena sladica. Prosim za vaše preizkušene rezultate.
Različni zavitki iz vlečenega testa, lahko je tudi testo iz polnovredne moke, nadev pa z zelo malo sladkorja, uporabim pa cimet, rozine.., za nadev dam skuto, lahko jo zmešaš s sadjem iz zamrzovalnika( maline…) ali jabolka, po želji tudi malo mletih orehov ali lešnikov, razen v testo ne dajem nobene maščobe, tudi jajca niso nujno potrebna.
Splošna ideja o vsakdanjih sladicah mi je znana in jasna. Še to poudarek ni na zdravi hrani v smislu polnozrnata moka, ampak predvsem na tem, da je čim manj holesterola. To pomeni, da nekaterih sestavin ne vsebuje ali jih vsebuje v čim manjši količini, npr. maščob živalskega izvora, da ni preveč jajc, sladkorja ….
Prosim za vaše konkretne izkušnje, vaše predelane recepte.
Original recept je prav s tega foruma, ne vem kdo je avtor. Sama pa sem ga priredila. JJe zelo enostaven, jaz ga pečem gotovo 2xtedensko.
10 dag sladkorja (originalno je 150)
1 jajce
–> to dvoje zmiksaš, da je penasto, nato dodaš:
1 navaden jogurt
4 žlice olja (originalno je 8)
–> to zmiksaš, na to maso vsuješ suho maso,
suha masa: 100 g polnozrnate moke in 100 g navadne moke ter 1 pecilni (vse skupaj dobro premešano)
Sedaj ne mešaš več z mikserjem, ampak z šibo (kovinsko metlico), premešaš samo toliko, da se moka skrije, ne mešaš predolgo
v to vmešaš 1 veliko na drobno naribano jabolko
–> v pekač za muffine daš papirnate košarice in vanje z žlico polagaš maso
pečeš v ogreti pečici 175 stopinj, 20 minut, nato izklopiš, odpreš vratca in pustiš notri še 3 minute
Ta recept je res odličen, po svoji želji lahko na koncu v maso dodaš marsikaj. Jaz variram: zmrznjeni gozdni sadeži ali pa koščki čokolade in jagod, ali pa rozine namočene v rumu in cimet, ali orehova jedrca in koščke suhih sliv, ali v vsak muffin po eno češnjo, danes sem naredila s koščki zmrznjenih breskev.
Naribano jabolko pa moraš kljub dodatkom vedno dati, saj zagotavlja sočnost, tako ni potrebno dodajat preveč olja.
Uspešno peko,
LP
RULADA S KISLO SMETANO
Naredi sneg iz 6 beljakov
Posebej stepi :
6 rumenjakov
6 žlic sladkorja
6 žlic mletih orehov
Peki papir dobro namažeš z margarino in pomokaš, pekač naj bo nižji, temperaturi 200 C ,cca 10 minut
Ko je pečen in še vroč ga zviješ za 2 minuti, razviješ, še vročega namažeš: 1 Mileram + 1 vanili sladkorjem
Forum je zaprt za komentiranje.