Najdi forum

Vrtnice

Pozdravljene!

Ker ste res mojstrice v pripravljanju različnih vrst peciva, se obračam na vas. Dobila sem recept za peko vrtnic, vendar je opis zelo nejasen. Skratka, testo razvaljaš, ga namažeš z nadevom in z dveh strani zvijaš proti sredini. Do tu je še vse OK, nato pa – kaj? Piše, da razrežeš na prst na debelo. Zanima me, kdaj razrežeš, surovo ali pečeno? Če razrežeš surovo, kako potem oblikuješ vrtnice? Ali rezine položiš na pekač, ali jih postaviš pokonci?

Ker mi je zelo všeč pecivo, ki tudi na oko zgleda super, vas prosim za nasvet.

Lepe praznike vsem skupaj in hvala!

Boš morala napisati cel recept, da bomo dobile predstavo, kako naj to izgleda.
Ideja za peko vrtnic mi je kar všeč.

Ja, se opravičujem, najbrž bo res šlo bolje z receptom. Torej:

testo:

20 dag moke
10 dag margarine
2 žlici sladkorja
4 rumenjaki
ščep soli

3-4 dag kvasa
1 žlica moke
2 žlički sladkorja
2 žlici mleka

nadev:

20 dag orehov
20 dag sladkorja v prahu
sneg 4 beljakov

Zamesimo testo, vzhajamo pol ure. Na tanko razvaljamo. Namažemo z nadevom tako, da na sredi ostane trak nenamazanega. Zvijamo na dveh straneh proti sredini, da ostane pas nenamazanega v sredi. No to je to. Več ne vem. Piše samo še to, da razrežemo na za prst debele rezine. Sama vrtnic fizično nisem videla, tako da pojma nimam, kako se dela. Ženska, ki mi je dala recept pravi, da res super izpade, vendar je že 12 let, kar jih je zadnjič delala (baje je precej dela) in se več ne spomni. Torej, ideje na plan!

Meni se zdi da se temu pri nas reče “Pariške rože”. Mogoče bo katera poznala če je to eno in isto (žal ne poznam priprave, sem jih samo jedla).

Po mojem mnenju moraš na sredini prerezati, da dobiš dve tanki štručki. Nato to režeš in zlagaš kot pitulice. Saj več z odrezano stranjo zgoraj in spodaj. Daš v pekač ne pregosto. Ko testo vzhaja bo porinilo sredino vsakega polžka ven. Ko je pečeno zgleda tako kot bi imela šopek (bidermajer). Mislim, da ne moreš zgrešit.

Res je, tako kot pravi Tajč. Na pekač jih polagaš kot pitulice. Jaz jih ponavadi zavijam samo v eno rolado, ta dvojna pa mogoče pride lepša, ne vem. Ko sem jih delala prvič, je bilo testo tako krhko, da sem ga komaj delala, ko pa je bilo to pečeno, je vse razpokalo in izgledalo kot čisto prave vrtnice. Tako lepe mi niso nikoli več uspele. Jih pa dela ena znanka (ne vem točnega recepta) a naredi mičkene in testo ful tanko razvaljano in ni sploh podobno rožam. So pač neki mikeni spiralasto zarisani piškoti. Samo kot opomba. Ne pretanko in ne sekiraj se, če ti vse poka.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close