Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika vrtiček bom imela :-)

vrtiček bom imela :-)

Punce – potrebujem nasvet.

Sicer sem kmečka punca, vednar se z vrtičkanjem nisem še nikoli ukvarjala – razen, ko sem bila še majhna, hihi.

Sedaj sem spet na vasi in imam že prostor za vrtiček. Mi smo doma imeli vedno samo čabulo, fižil, krenček, paradižnik, papriko in še kakšno solato. Ko prebiram vaše ideje za recepte, se kar ne znajdem.

Rada bi imela vrtiček, na njem pa marsičesa po malo. Ne vem pa kdaj kaj posejat. To sem nekako izvrtala v našiu semenarni, da je dobro prej por in zeleno (tega si še posebej želim v vrtu) posejat in šele potem dat sadikice v vrt…

Kaj imate ve na vrtu – kaj potem res uporabljate…
Dajte mi kakšen nasvet – imate kakšno preporsto knjigo, ki je dober vodnik. Doma imam neko enciklopedijo in se sploh ne znajdem…

Hvala za nasvete.

Hej,za to je (med drugimi) ekspert Mica z Gorenjske.Sem prepricana,da se ti bo oglasila.Pa na forumu Vrtickarji ti bodo tudi znali pomagati.Ves,pri morju je vse ze prej v zemlji kot v notranjosti.

Midva z mozem se vec ne ukvarjava s tem,ker je sadovnjak stran od mesta in pri morju je treba toliko zalivati.
V vzpodbudo naj ti povem,kaj sem dozivela. V zabojckih na balkonu sem pred dnevi pripravljala zemljo za cvetje. V enem zabojcku je bilo polno nekih zelenih stebelc,hudo poznanih;pa sem si mislila,saj ni mogoce. Zacnem puliti in izpulila sem kaksnih 8 krasnih korenckov,debelih kot palec in dolgih kot sredinec. Kdaj so se zasejali in kako,da so ze dozoreli,nimam pojma.
Na pravi gredici sva se pa z mozem tako trudila in so zrasli neki cudni skrotoviceni primerki. Narava zna presenetiti.
Lep pozdrav Babi

Pojdi na spletno stran Semenarne in boš našla kup nasvetov.
Jaz sem si sedaj že posejala v vrtu korenček , petršilj, por, zgodnje zelje,kolerabice, cvetačo, brokoli, solato, ohrut , grah in zgodnji krompir.
Vse iman pokrito s kopreno in PVC folijo. Paradižnik, papriko in zeleno pa imam posejano v zabojčkih v stanovanju.
Lahko pa si sedaj še posadiš še čebulček in šalotko.
Če te še kaj zanima , kar vprašej ,ti bom z veseljem odgovorila.

Hej. Babi ima prav. Ne morem biti tiho. Veš, tudi jaz imam probleme z znanjem. Lani sem v tv oddaji Na vrtu gledala kako so z mešanimi posevki zasadili zelenjavo na poskusnem centru pri Ptuju. To mi je bilo zelo všeč. A ne dobim konkretnega odgovora. Prišla sem do spoznanja, da bom na vsako gredico po sredini nasadila: 1 vrsto paprike, na dugo paradižnik, na tretjo 5 cvetač in 3 brokolije, pa ne vem kaj bi dala na vsako stran paprike, paradižnika. Kot se spomnim, so imeli 1 vrsto zelja, 1 vrsto pora, pa čebule, endivije, vendar je oddaja prehitro minila, da bi si lahko vse zapisala. Po moje, bo potrebno kar poskusiti. Saj kar nekaj časa že eksperimentiram. Bomo videli kaj bo. Visoke rastline na sredino grede po eno vrsto, potem pa na vsako stran nižjo – dobre sosede. Ob koncu sezone pa sledi poročilo, kako je kaj uspelo. Moram še povedati slabo novico, da so paprike, seme sem pridelala sama, letos zelo slabo kalile, tako, da bom sadike kar kupila. Paradižnik pa še ni vzkalil, sem malo zakasnila. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

torej nismo prepozni za paradiznik!!? jaz sadike ponavadi kupim. imamo pa eno staro teto,ki vstraja pri sajenju in “flancanju”!: ) ona je namrec posejala paradiznik zadnjo nedeljo.
oddaje na vrtu nisem gledala, a ne vem-nekje sem brala /pravzaprav,ne vem od kje mi to/ ,da gre zraven paprik blitva!? lp petra

Joj, naš paradižnik pa tako nori. Imamo ga v garaži, v najhladnejšem prostoru (nič ogrevano), pa vseeno tako hitro raste. Potem je pa problem, ko je že tako velik in razflancan (vsak v svojem lončku), pa ga nimam kam postavit. In vsakič si rečem, da ga drugo leto pa čisto zares ne bomo več sejali. Pa smo ga spet :)))
Mica, dve leti nazaj sem se zatrdno odločila, da si uredim te mešane posevke na vrtu. A sem ugotovila, da kolikor različnih knjig sem študirala, vsaka goni svojo. In tako zdaj preizkušam. Korenček in čebulo skupaj, oboje dobro obrodi. Več ne vem.
Aja, še enkrat hvala za buče. Še iščem njivo, ki bi jo najela :)))))
deka

Hej. Polona je v Nakaljeni čičeriki posredovala link semenarne, poglej, meni je kar všeč, ker je v tabeli zelo lepo ravidno, kdaj se seje, kdaj na prosto, presajanje, razdalja med vrstami in v vrsti, dobri in slabi sosedje. Petra, k blitvi piše, da gre nizek fižol, kapusnice, redkvica, slabi sosedje pa niso omenjeni. Poglej na link, ne bo ti žal. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

hvala, bom. ocitno sem nekje to “pobrala”- pa bolj priblizno! lp petra

To ni nič hudega, saj se celo življenje učimo, na koncu pa …. umremo. Naj povem, da ko sem se poročila, sva s taščo imeli skupni vrtiček. Jaz primestno dekle z dvema levima rokama, sem jo vsa navdušena spraševala, kako se kaj poseje, ker doma nisem hotela nič delat (uboga moja mama), mi je pokazala, kako se seje korenček. Tašča se je z grunta preselila v Škofjo Loko, mislila sem, da to obvlada. Korenček je posejala tako na gosto, da so zrasle same “šiške” – dobrno in nikakršno. Sedaj pa semekorenčka zmešam z mivko in mi lepo uspe. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

no,se ena mala skrivnost velikih mojstrav ! korencek z mivko !/pri nas je zadnja leta pravi “revcek” :)) / res se kar naprej ucimo! hvala. lp petra

Med paradižnik posadite baziliko, se imata rada.

Mica želja izpolnjena, prinesem na srečanje, drugače sem pa danes gledala polno semen raznoraznih bučk in buč….ene 8 različnih vrst….nisi ti nekaj o bučah govorila……..?

Drugače čebula in korenje se imata rada……..pa paprike v bližini malancanov tudi…(saj obojih je bilo veliko in celo en malancah zavidljivih mer nekaj več kot 1.5 kg je imel, da o obsegu ne govorim, mam slike)

HY NOVA -ter vse ostale (malo mi je že nerodno , ker sem eden redkih ,
moškega spola , med vami . )
NOVA –
Ne vem , iz katerega konca si , malo pa zavidam BABI , iz toplejših krajev ,
ker ji že vse raste . Sem iz ŠTAJERSKE , imamo pa že posajeno skoraj
vse , vendar pokrito – s pajčevino (umetna snov ki brani pred mrazom) .
Kar pa se tiče , tvojega vrta .
Nasadi si , kaj ti duša poželi , uredi gredice , sej in pikiraj po tvoji
volji – za začetek !!! Ker poudarjaš ,da si še sveža v tem , že zg. ,
omenjeno – celo življenje se učimo , največ na lastnih napakah .
Ne želim te prestrašiti ,ampak po dolgem uvodu -kratek nasvet :
KORENČEK-taščina setev , ne potrebuješ mivke , to smo uporabljali
kadar smo sejali deteljo . Tudi vse ostale podzemne rastline ,
potrosi seme v vrsto – potem pa je potrebno redčiti . Za debelejši
koren vsehpodzemnih , pa ti priporočam , da porežež – zelenje
ko zraste do 20 cm , takrat se debeli kocen . To kar te najbolj zanima ,
koga ob koga , ti bo pokazala praksa in navodila o kolobarjenju .
ZA PRVO LETO , PA TI PRIPOROČAM -DA BOSTE JEDLI BIO POVRTNINO ,
KO BOŠ OPAZILA UŠI ALI KAKŠNE DRUGE ZAJEDALCE ,NABERI 1 KG
KOPRIV , NAMOČI V10 LITROV VODE ZA 24 UR IN S TEM POŠKROPI ,
OSTANEK JE NASLEDNJI DAN – ČUDOVITO GNOJILO .
L .P OGI

P.S. ne pozabi na robovih gredic nasaditi , domačih začimb :
-majaron ,dimus , drobnjak(šnitlih) , žajbelj , bazilika …
-pa nekaj za čaje , meta ,melisa , …..

Ogi, hej. Jaz sem Gorenjka in se mi izpuljene sadike smilijo (poznaš rek: “vsaka kapljica – prašiček”?). Še tistih rastlinic ne morem zavreči, ki so zelo neugledno razvite. Ponavadi mi poplačajo s pridelkom. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

vem,da bi morala na vrtickarje,a kljub temu!?: ) mica,ti si ta-prava za to vprasanje. strune!! imeli smo jih predlani !! moz je jeseni potresel z “neko stvarjo”,ki menda ni strupena. lani je bilo veliko bolje,a so se bile. imas ti kaksno malo tajno !?? lp petra

Peta, hej. Upam, da nam ne bodo zamerili te teme. Na vrtičkarjih se še vedno pozna zima. Tukaj se več dogaja. Naj ti povem o strunah. Enkrat sem zih zbirala v kozarc od kumaric. Nabralo se jih je zelo veliko. Nasula sem jim volatona in čakaaaalaaaaa zelooo dolgoo. Strune pa še kar živahne in migale v kozarcu. Pa sem si rekla, da volatona ne bom pojedla jaz, ker je očitno neučinkovit. Jaz jih sproti pobiram, ko opazim, da je kaka sadika prizadeta. Je pa tako, da jeseni, ko delamo praho, strune zbežijo v nižje plasti, tako da jih ne obrnemo z lopatanjem, spomladi so pa ob štihanju še spodaj (premrzlo)in jih spet ne vidiš. Ko pa sadiš mlade rastlinice, je dovolj toplo in tudi strune prisotne, najbolje je, da so rastine (solata, paradižnik, ….) bolj čvrste, korenine solatnih sadik debelejše, pa jim strune ne pridejo do živega. Me pa zanima kako preprečiti koloradskemu hrošču razvoj. Namen imam posaditi kifeljčar in “maris bart” krompir, ki je za moj okus najboljši, pa vem, da je na moji njivici prisoten koloradski hroč. Morda katera ve, kako se ga zatre. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

hvala ! no,pri nas so solato veselo “malicale”-brez problema! 🙂 zraven solate sem imela cikorijo- nedotaknjeno ! o koloradskem hroscu pa cisto nic ne vem. letos bomo prvic posadili krompir! bomo videli,ce ga bo obiskal!? lp petra

Hvala vsem – zlati ste!!!
Se še oglasim – sproti. Zdaj vem kje pozvonit :-)))

Hoj, Nova, ne vem s kje si, ampak pri nas na Gorenjskem je še komaj odlezel sneg, tako da jaz nisem sejala še niti solate, pa se vedno pri bolj zgodnih – je pač zemlja še premrzla.
Sicer pa se po starih nasvetih razen solate, korenčka in peteršilja, ki jih želimo imeti čimprej, zgodaj seje por, grah, sadi čebula in česen.
Je pa tako, da jaz zmeraj pohitim, ampak nič kaj dosti ne prehitim, ker potem, ko je dovolj toplo, kar vidno raste.
Ne sejem mešanih posevkov, vedno pa gledam na prave sosede. Zelo priporočam knjigo Vse ob pravem času – založba Mavrica.
lp Tanja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close