Vrtec pri enem letu
Mamice, kako ste dale skozi vrtec pri tako majhnem otroku. Moj je star 13 mesecev in gre čez dva tedna v jasli.
Zelo me skrbi, ker še ne je samostojno,veliko pije še adaptirano mleko po flaški(boli jo rast zobkov in ji paše samo tekoče).. Spanje- ne vem kako bo, ker bo pred kosilom že omagala, ker jo bom med prvimi pripeljala zjutraj. Oh..že par dni ne spim, ker me skrbi.
Dobrodošel vsak nasvet.
Mami
Saj najprej je uvajanje, ne? Kak teden si z njim tam, pa vidiš, kako in kaj. Je pa zelo različno. Eni se hitro prilagodijo, drugi jokajo še mesece potem. Eni so najprej navdušeni, potem čez dva tedna, ko vidijo, da to je pa zdaj stalnica, pa protestirajo. Glede hrane, se bo navadil, adaptirano mleko pa mu daš zjutraj preden gre v vrtec in po tem, ko pride nazaj. Nekatere mame še dojijo pri tej starosti in pač dojijo prej in po vrtcu.
Ne stresiraj se predčasno. Saj veš tisto, ko otrok zazna, da si ti nervozna in je potem tudi on…
Nekateri imamo službe, nimamo financ ministrov doma, imamo revne starše in imamo ali podnajem ali kredit. Tako da tiste, ki kratko malo rečete doma ostani pojdite v ku ac.
Moj otrok je rojen avgusta, septembra je šel v jasli. Po enem letu seveda. 3 mesece v jaslih ni jedel nič. Preživel. Jokala sem vsak dan, na koncu doživela še panične napade… in kaj ti rečem draga mamica – ne se sekirat. To ti rečem. Ker bodo poskrbeli za njega. Oziroma zanjo. Ne gre drugače. Je treba to sprejet. Bo ok.
Sicer pa je uvajanje vsaj en teden.
Potem se zaigrajo in so ok. Iskreno se mi bolj smilijo vzgojiteljice. Res.
Ne sekiraj se toliko in vsako dilemo, vsako stisko, vsak problem boš reševala na govorilnih urah v vrtcu.
Po 3 mesecih je bila zgodba čisto drugačna. Vse je bilo ok.
No bile so bolezni – otroške bolezni. Vsega je bilo. Ampak to je normalno. Pri ostalih 13ih otrocih v skupini bo isto.
Bolje v vrtec kot v neko privat varstvo, ko ne veš komu pustiš otroka. Pri starejšem smo mogli dobit varuško. Ni dobil vrtca, ker je januarski. Torej februarja potem ne dobiš. Pri nas. Varuška je pila – smo na koncu ugotovili. Tako da… glej .. Nisi edina, tvoj otrokni ni edini.
Lahko mirno spiš. Zdaj ko imaš otroka … če se boš za vsako stvar tako sekirala, potem ne boš sploh več spala… ker to ni se nič v primerjavi z vsem kar še pride, ko imaš enkrat otroka.
Pogumno. Zdaj je kar je. … začenja se pestro obdobje življenja in mame, ki imajo že odrasle otroke, znajo povedat, da se za svoje otroke bojijo tudi, ko so že odrasli. Evo Zdaj naslednjih 30 let…
Mami v skrbeh, 19.08.2025 ob 16:06
Mamice, kako ste dale skozi vrtec pri tako majhnem otroku. Moj je star 13 mesecev in gre čez dva tedna v jasli.
Zelo me skrbi, ker še ne je samostojno,veliko pije še adaptirano mleko po flaški(boli jo rast zobkov in ji paše samo tekoče).. Spanje- ne vem kako bo, ker bo pred kosilom že omagala, ker jo bom med prvimi pripeljala zjutraj. Oh..že par dni ne spim, ker me skrbi.
Dobrodošel vsak nasvet.
Mami
Najbolǰše da ga imaš doma vsaj do 3.leta starosti. Noben otrok ne potrebuje vrtec z neštetih neznanih oseb (vzgojiteljice, kuharice, čistilke), druge otroke enake starosti, uvajanje na tuja pravila, vzgojo, okolje, …vse to povzroči dolgotrajno travmo pri otrocih in bodočih odraslih. Potrebuje znano okolje na katero je navajen, mamico, očka, in sorodnike. Svoje igrače, hrano, …
Vrtec potrebujejo starši, ne otroci!
Vrtci so bili izmišljeni da bi lahko namice delale, in da bi z čim več davka polnili državno blagajno. Pogledaj si mal zgodovino vrtca in kako je nastal.
Tvoj otrok bo samo en kratek čas bil dojenček, malček, in nikoli več! In enkrat kdaj bo zrastel boš dojela da si zamudila najlepše in najbolj pomembno obdobje svojega otroka. Ne bo ponavljanja kdaj bo sprehodil, povedal svoje prve besede, osvojil nova znanja…vse boš zamudila! Za kaj? Da bi več časa videla svoje sodelabke v službo kot svojega otroka!? Je vse to vredno? Sama veš da te danes lahko zamenjajo kadarkoli. Tvoj otrok pa te ne bo!
Komentiram samo zaradi tega ker si napisala ‘da ne moreš spati’. Ker veš podzavestno da je to izdaja zaupanja vate tvojega otroka.
Premisli in se odloči kaj je najboljše za tvojega otroka in ne zate!
In ne padat na laži ‘socijalizacija’ in podobne reči…ker to ne obstaja. Majhni otroci ne potrebujejo nobeno ‘socijalizacijo’ kdaj ne vedo niti zase kaj šele kaj drugega.
Bivša varuška
Mami, vse bo ok!
Še kako dobro te razumem. Moj najstarejši je šel pri 11 mesecih, bila me je živa groza. Med covidom je bil rojen, imel zelo malo stika z drugimi ljudmi, nikoli še prespal nikjer brez mene, zaspal skoraj vedno samo med dojenjem. Uvedel se je brez večjih težav, 4. dan že spal v vrtcu, smo imeli res super vzgojiteljice. Sem dobila sliko kako spi v svoji posteljici.
Pri mlajših dveh podobno, na začetku malo strahu pri meni (sicer bistveno manj kot pri prvem), pa se je vse izšlo, tudi pri vas se bo, srečno.
vzela sem si to pravico, da sem nekaj let ostala doma. bili smo dobesedno iz rok v usta, ampak nekako sem bila bolj pomirjena. danes mi je jasno, da bi šlo skozi tudi z jaslimi in vrtcem, kot mlada mama pa tega nisem občutila na ta način. poskusi zavzet stališče, vsi so preživeli, tudi moja bo. problem je tudi, ker je skoraj praviloma vrtec in uvajanje prenešeno na mamo, ki že tako težje prenaša stres. poskusi si za začetek, da bo vsem lažje, pripeljati babico, teto, sestrično, kogar imaš, da bi bil z vami kak teden ali dva, če so v službi fleksibilni, koristi ure in zjutraj poskusi bolj v miru, dokler se ne zrutinirate. ali pa če ima očka boljše živce, naj bo on ta most za začetek. mame dostikrat podcenjujete svoje partnerje, namesto da bi jih obremenile, v škodo vseh – otrok, očetov in vas samih. dosti bo odvisno od tandema v skupini, ene so res carice, ki znajo tudi najbolj jokave pomiriti. ti želim prav takšne. pa da punčka dobro sprejme. ne delaj pa si stresa, ker v vrtcu načelo ni tako hudo. otroci jokajo zaradi sebe, ne zaradi vrtca. ker si želijo drugače, ampak tako pač je. eni jih vozijo v vrtec, da se jih rešijo za nekaj ur
Oh joj no, vsi trije so šli pri enem letu v vrtec, prvi dan si z otrokom tam do kosila, potem greš z otrokom domiv, drugi dan ga pustiš samega do kosila in gresta domov, tretji dan ga pustiš v vrtcu in prideš ponj po spanju okoli treh in nato normalno naprej prideš po službi po otroka, najkasneje do 17ih. Noben nikoli jokal, vedno šli z veseljem v vrtec, saj vzgojiteljice znajo poskrbet lepo za otroke, otroci se hitro prilagodijo, začnejo jest s priborom, zaspijo, brez skrbi, vse no OK
Nekateri starši nimamo babic, tet, stricev, ali pa imamo taščo, ki zna rečt ne. In ne bo čuvala otroka. In tudi dinarčkov ne bo dala, ne ne. In tak otrok mora v vrtec. Slabo za njega, ampak mora. Službo v takih pogojih pač moraš imeti in ves kaj še, enkrat boš mogla v penzijo. In delovna doba se ti šteje draga. Ne zanašaj se na partnerja. Ker statistično razpade ogromno razmerij v 15ih letih po otroku. In ni garancije. Nekdo ki se ti zdi še tako dober… bo lahko spizdil zelo kmalu in ti še kaj dinarckov pobral in ne bo hotel plačevati skrbništva itd… Zato rečem vsem ženskam, pojdite v službo! Otroci hodijo v vrtec in to je nekaj normalnega. Tako ali tako boste na bolniški, ker bo skoz bolan. Vsi so. Eden od drugega se okužijo. Žal. Je grozno imeti otroka bolanega, to je pa tudi edini problem vrtca. Drugih problemov ni. Tam ne trpijo, tam jejo in spijo in se igrajo in tudi učijo. Edina stvar, ki me je konstantno motila so bile vzgojiteljice v meni, ki so navijače klimo na mrzlo pihanje na max in otroci spali pod klimo. Bolani itak. Poleti hude viroze pa tko. Vneta ušesa. Žal mi je, da nisem bila starš, ki teži. Ker bi se klimo dalo rešiti drugače.
Sicer pa vrtec ni pustil posledic na otroku. Zato vrtec ni škodljiv. In če nimaš druge rešitve, je vrtec ok. Pa saj ga ne pelješ v taborišče.
Jaz zdaj, ko smo konec z vrtci in tudi skoraj že konec z OŠ, lahko rečem, da bi z današnjo pametjo in če bi imela seveda finančno možnost, ostala z otrokom doma še nekaj časa (recimo do 2. leta), ali vsaj do 1,5 leta. V tem času otrok zelo, zelo napreduje in je potem vse lažje. To pri 12, 13. mesecih, to so še res dojenčki.
Tako, da če imaš to možnost (in veliko več žensk ima to možnost, kot si je pripravljeno priznati!), ti predlagam, da jo izkoristiš. Službe bodo na trgu tudi čez pol leta ali 1 leto.
Če pa te možnosti nimaš, bo pa treba potrpet. Kako bo otrok sprejel vrtec, je pa itak loterija. Prv mojem prvem in tretjem otroku je bilo res zelo hudo, drugi otrok pa brez težav. En otrok ni isti drugem. Tako, da ne se pustit travmatizirat s strani drugih, da “če boš ti ok, bo tudi otrok ok”. Ni res, včasih je lahko mati čisto ok, otrok pa ves jokal in občutljiv.
Pa naj dec ostane doma in ne gre v službo. Otrok je pol njegov. Poskrbi zase in za svoje premoženje. To je moj nasvet.
Moški z nami ženskami ravnajo preslabo. Navadno denarja ne dajo radi in če bi rada okusila očita je vsak dan kaj delaš z njegovo plačo in da si preveč potrošniško usmerjena, pa da te mora prezivljat, potem ostani doma. Konflikt na obzorju.
Ko boš debela, z mastnimi lasmi in celulitasta, ker boš samo za otroka skrbela, pa še depresivna zraven, ker boš skos doma… potem si bo itak novo našel. Ti pa ne boš imela ne službe, ne delovne dobe. Bravo. Čestitam.
Jasli so namenjene otrokom, katerih starši hodijo v službo. Baje tudi brezposelnim, ker tako prisparajo na hrani za otroka, pa otrok dobi nekaj pametnih obrokov, pa pod nadzorom je za morebitne domače zlorabe ali zanemarjanje.
Jasli niso taborišče kot je ena napisala. Moški so pa velike barabe.
Vprašaj ga, če bi on ostal doma z otrokom, boš videla odgovor. Glede na ta odgovor boš takoj vedela na čem si in kako zelo boš mogla poskrbet za svoje finance, svojo službo in svojo delovno dobo. Sicer boš ostala lahko še brez vsega. Če pa imaš bogate starše, ki so pripravljeni financirati tebe v prihodnosti in imaš pri njih tudi streho nad glavo in nimaš sorojencev, ki bi zahtevali polovico zase, potem.ti ni treba skrbet in lahko delaš kar se ti v življenju zahoče. Če imaš revne starše si pa V RITI in daj otroka v jasli ter hodi v službo.
Nobena zgodba ni tako enostranska. Vsaka zgodba ima veliko dejavnikov, ki nanjo vplivajo. Ne samo enega! Pa mi ne govorimo, da daš otroka na slabo, trpeti. Mi govorimo o vrtcu bog pomagaj, tam so strokovno usposobljene delavke in otroci tam preživijo. Pa ko gredo v šolo, si vsi želijo nazaj v vrtec. Tam jim je lepo. Večini. Če pač nimaš nekega avtista, ali socialno problematičnega otroka.
Da bi dobila pravega odgovora se vprašaj: Kako bi se počutila če bi jutri izgubila službo. In, Kako bi se počutila če bi jutri izgubila otroka.
Prioritete moraš sama postaviti.
Otrok potrebuje TEBE. Ti se moraš prilagajati otroka, in ne on! To pomeni, dokler te otrok potrebuje si z njimi. Ta vez ki jo boš navezala med vami bo močna. In to so najbolj pomembna leta za otroka, do 6.leta starosti saj se postavljajo njegove temelje.
Če boš dovolila da ti jih postavi društvo in sistem (beri: vrtec) potem boš dobesedno predala otroka državi. In kdo ti ga vzgaja in oblikuje – je njegov in temu služi.
Ženske ki zagovarjajo vrtec pojma nimajo kako je v vrtcu zadaj zaprtimi vrati. Pustijo otroke v okolje ki ga dejansko ne poznavajo in pri katerem oblikovanju niso imele niti ene besede! Ti se zdi to normalno? Ni čudno potem da svet gre navzdol….
Odgovor poišči v sebi in poslušaj le samo sebe. Ne neznane ženske ki zagovarjajo nekaj kaj sploh ne poznajajo in si iščejo raznorazne izgovore zakaj so pustile svoje otroke da jih vzgaja njimi neznane osebe in sistem.
Forum je zaprt za komentiranje.