Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek VRT – kaj storiti

VRT – kaj storiti

S 1. septembrom bom dobila vrt, kos zemlje, ki še nikoli ni bil vrt, nič zasejano, nič obdelano. Tudi sama nikoli v življenju nisem imela vrtička, vendar se sedaj te pridobitve neznansko veselim. Velik bo cca 20m2.

Kaj mi svetujete, katero revijo naj kupim ali katero knjigo naj kupim, da bo za laike napisano čim bolj enostavno, da si malo preberem in se pripravim. Katera semena lahko kupim, kaj lahko že posejem, da bi bilo še letos ali da bi prezimilo (morebiti petršilj, timijan, motovilec?). Ali mi svetujete, da že kaj posejem v lončke in potem kar presadim septembra, da bo hitreje zraslo (npr.petršilj?).
Kako se lotiti obdelave zemlje, verjetno jo najprej prekopljem. Katero gnojilo naj kupim za začetek. Ali naj iz te površine oblikujem gredice ali pa vse skupaj pustim ravno kot eno gredo in potem po kosih sejem in sadim?
Naj še povem, da bi rada vrtnarila čim bolj naravno. Zato tudi kakšni nasveti glede knjig o tem, katere rastline se marajo, katere se ne, katere naravno odganjajo škodljivce in podobno, bodo zelo dobrodošli.

Tudi jaz sem bila letos v enaki situaciji. Travnik smo prekopali, pobrali ven plevele, nato pa kar veselo posejali in posadili. Sem pa to začela spomladi. Priporočam ti knjigo Biovrt, zame je zakon, ker tudi sama rada pogledam, katere rastline sodijo skupaj… in se trudim vrtnariti čimbolj v skladu z naravnimi zakonitostmi.
Veselo na delo!

Če imaš možnost daj na vrt eno orng prikolico hlevskega gnoja! Če je to starina ki jo boš začela ti obdelovati in če ne bo fino pognojeno ne bo dobro raslo.
In kar veliko se da še sedaj posadit da boš pobirala jeseni. Motovilec je že ena taka rastljina, če imaš sebe rada ga posejaj v vrstice, ne kar počez, lažje se ga okoplje in populi plevel. (verjemi, ga imam vsako leto po celem krompirišču posejanega) črna redkev se tudi seje sedaj, razna zelišča..zimska solata, morda še endivja (najlepša je, preverjeno, če jo seješ v vrste in potem prepuliš in nič ne prsajaš, tako d aostane rasti na mestu), če boš s kovertanom pokrila bo kar hitro ven prišlo. Nasadiš lahko sadike pora, naflancaš radič (če dobiš sadike kje)…….. se da še veliko nasadit.

Ko sprašuješ po knjigi – v Merrkuru imajo za svoje člane knjigo za 15 eur – imajo pa jih po različnih tematikah okrog vrta. O vsebini ti ne vem kaj dosti povedati, ampak ko sem jo listala pred blagajno (kjer jih ponavadi imajo) so se mi zdele primerno začetniške.

Je pa fajn, kot je ti že gori ena svetovala… letos je dobro zemljo pripraviti – pognojiti in prekopati, odstraniti kake čudne plevele, seveda brez špricanja, okrog gredic dat kako ločnico, da ti okoliška trava ne sili v gredo, mogoče narediti kako ograjo – predvsem če je kje na samem boš imela hitro kar nekaj gozdnih prebivalcev na obisku ipd. Pač letos priprava in preštudiraš knjižice (tudi v knjižnici najdeš marsikaj), drugo leto pa se greš vrtičkarja…

Sem še ena taka, ki se bo vrtnarjenja lotila prvič. Plevel smo populili, konec tedna bomo zemljo “sfrezali”, ker je precej kepasta. Me pa zanima to z gnojenjem , kako to gre. Kaj to po zemlji potreseš gnoj in potem kaj: prekopaš, da se pomeša z zemljo ali se lahko kar s frezo gre čez?
Verjetno je vrtnarjenja veščim moje vprašanje butasto, sami pa se s tem srečujemo prvič in bi mi vaše izkušnje prav prišle. Hvala.

Priporočam tudi http://www.rastline.com, kjer boš našla ogromo informacij, nasvetov in vrtnarjev za čvek.

Še najboljše pa je,če imašmožnost vprašati mamo ali taščo ter starejše ljudi.Tudi jaz sem letos začetnica in mi s pomočjo tašče in mame in očeta krasno deluje.

Živi in pusti živeti.

Hvala,
za začetek sem šla danes v Merkur in kupila Vrtna opravila – korak za korakom. Za avgustovsko branje. Potem nabavim še ostalo, vsi namigi so še dobrodošli.

Ponavadi se njivo, vrt pognoji – potrese se gnoj, pustiš 1 dan da se osuši in se površino zorje ali seštiha, da se gnoj obrne pod zemljo. Najbolje bi bilo, če površina ni velika, da imaš na frezi mali plug pa zorješ in nato naslednji dan sfrezaš. Če je dovolj suho, se lahko sfreza že isti dan.
Potem pregrabiš, pobereš čim več korenin ki še gledajo kje ven… in sadiš na gredice. Kako jih oblikuješ je stvar okusa.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close